Hírvilág

Weboldal segít értelmezni a tápanyagok jelölését

2021. JÚNIUS 14.

Hogyan válasszunk élelmiszereket, ha az egészségesen étrendről van szó? Ez a kérdés bárkiben felmerülhet, hiszen egyre inkább szeretnénk olyan dolgokat a kosarunkba tenni, amelyek segítik helyes életmódunkat és egészségünk megőrzését. Egy ideje kötelező a csomagoláson feltüntetni a tápértékre vonatkozó alapvető információkat, a jövő azonban még egyszerűbb megoldásokat hozhat!

Bár évek óta megfigyelhető, hogy gyarapszik az egészségtudatos vásárlók aránya, a pandémia még többeket ébresztett rá, hogy érdemes megnézni, miben különböznek egymástól a boltok polcain sorakozó termékek. Az ehhez szükséges információk sokszor még mindig csak a csomagolások kevésbé szem előtt lévő helyén és nem igazán figyelemfelkeltő formában jelennek meg – derült ki egy nemrég tartott szakmai tanácskozáson. Azonban számunkra kedvező változások várhatók, sőt már a hazai boltokban is találkozhatunk olyan élelmiszerekkel, amelyek egy újfajta jelöléssel mutatják meg, mennyire illeszthető étrendünkbe az adott termék.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint jövedelmünk negyedét fordítjuk élelmiszerek vásárlására, és ez az összeg évről évre növekszik. Eközben a népegészségügyi kutatások elég rossz képet mutatnak: a túlsúly és az elhízás aránya már gyermek- és fiatal felnőttkorban is magas (20-25 százalék), a felnőttek körében pedig háromból két embert érint a probléma. Azaz miközben sokat költünk étkezéseinkre, mégsem sikerül jól összeállítani az étrendünket. Az egészséges étrendhez vezető út egyik lépése, ha olyan élelmiszereket választunk, amelyek összetétele, tápanyagtartalma jobban illeszkedik a számunkra ideális étrendhez.

„Sok oka lehet annak, hogy miért nem tudja sok ember elsajátítani a helyes táplálkozási szokásokat. Az egyik minden bizonnyal a megfelelő információ vagy annak felhasználásának hiánya” – hangsúlyozta dr. Szigeti Szabolcs, a WHO magyarországi irodájának képviselője a tanácskozás megnyitójában.
Hazánkban eddig is példaértékű – sokszor a nemzetközi gyakorlatnál szigorúbb – szabályok érvényesültek az élelmiszerekkel kapcsolatban, jelentősen csökkentettük a transzzsírsav- vagy éppen a sótartalmat, és a tápanyagtartalomra vonatkozó jelölések is jó ideje megtalálhatók a csomagoláson, sőt sok gyártó a kötelező adatokon túl is szolgáltat információt a fogyasztók számára.

Prof. dr. Biró György, az MTA doktora szerint azonban az évszázadok során az ember elvesztette a számára szükséges táplálékok kiválasztásának képességét, és ma már inkább a családi, baráti vélemények, illetve az anyagi helyzet és a környezetünk gyakorol hatást arra, mit teszünk a kosarunkba. „Ahhoz, hogy egészségesebbé tehessük bevásárlásainkat, elsősorban információra van szükségünk. Méghozzá világos, könnyen érthető, egyszerűen megfogalmazott, a lényeget kiemelő megjelenítésben” – fogalmazott Biró professzor.

Prof. dr. Szakály Zoltán, a Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Karának dékánhelyettese, a Marketing és Kereskedelem Intézet igazgatója szerint nagyon fontos ismerni a fogyasztók viselkedését is, hiszen eleve kevés időt fordítunk a címkéken szereplő információk megnézésére, értékelésére. „Kutatásainkban több, jól elkülöníthető csoportot is azonosítani tudtunk annak alapján, hogy ki mennyire tudatosan hoz döntést az élelmiszerek kiválasztása során. Nincs olyan megoldás, amely mindenkinek egyformán jó lenne, de az igazolható, hogy az új típusú, színes, a csomagolások elülső részén látható jelölések figyelemfelkeltő hatásúak” – mondta az egyetemi tanár.

Néhány hónapja elérhetők olyan élelmiszerek is a magyar boltok polcain, amelyek a műszaki cikkek esetében már megszokott „energiacímkék” mintájára egy-egy betűvel és a hozzá tartozó színkódokkal segítik az egészségtudatos döntések meghozatalát. Az élelmiszerek csomagolásának frontoldalán, feltűnő helyen elhelyezett NutriScore jelölést Franciaországban dolgozták ki. Ez segíti az adott csoportba tartozó élelmiszerek összehasonlítását, ráadásul a korábbi önkéntes jelölésekkel szemben nem a gyártó által meghatározott adagra, hanem mindig 100 gramm vagy 100 ml mennyiségre vonatkozóan mutatja meg A-tól E-ig egy betűvel és a hozzájuk rendelt, zöldtől pirosig terjedő színekkel jelezve azt, hogy mennyire illeszthető az egészséges és kiegyensúlyozott étrendbe a kezünkben tartott élelmiszer.

Ám a jelölésekben való eligazodáshoz továbbra is szükséges némi segítség, ezért a TÉT Platform Egyesület új, fogyasztókat segítő weboldalt indított. „Ezen az oldalon megtalálhatók az élelmiszereken használt önkéntes tápértékjelölési rendszerek részletes ismertetői, közérthető példákkal bemutatva, hogy melyik pontosan mit jelent és hogyan kell értelmeznünk. A www.tapertekjeloles.hu oldalt azért hoztuk létre, hogy növeljük a tudatos fogyasztók arányát, és tegyünk azokért, akiknek segítségre van szükségük az élelmiszereken található tápértékjelölések értelmezésében” – mondja Antal Emese dietetikus, szociológus, a TÉT Platform szakmai vezetője.


További információk:
TÉT Platform Egyesület, Pilling Róbert operatív és kommunikációs vezető
Telefon: (06-30) 311-5365
E-mail: pilling.robert@tetplatform.hu

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

COVID-19

Enyhe tünetmentes SARS-CoV-2-fertőzött betegeknél észlelt íz- és illatérzékelés-változás

Az egyes jelentések és tudományos publikációk a SARS CoV-2 vírussal fertőzött betegek tünetei között leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor enyhe tüneteket mutató betegek gyakran számoltak be a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokról, mint a megbetegedés általuk tapasztalt első jeléről.

Klinikum

Ebadta lehetőségek: kutyás terápiák az egészségügyben műhelykonferencia

A Budai Családközpontú Lelki Egészség Centrum szervezésében 2018. szeptember 8-án került megrendezésre az Ebadta lehetőségek: kutyás terápiák az egészségügyben című műhelykonferencia a budapesti Szent János Kórház és Észak-budai Egyesített Kórházak Pszichiátriai és Pszichiátriai Rehabilitációs Osztályán.

Gondolat

Béke velünk? Halasi Zoltánnal Csontos Erika beszélgetett

CSONTOS Erika

Halasi Zoltán költőként, esszéistaként, műfordítóként lett ismert és elismert. Már a publicisztikája is jelezte széleskörű érdeklődését a különféle kultúrák iránt, aztán egy váratlan fordulattal prózát kezdett írni. Még váratlanabb, hogy ez a próza az elsüllyedt kelet-európai zsidó kultúrát idézte meg. Az apropót hozzá egy lengyelországi zsidó költő jiddis nyelvű holokauszt-poémájának lefordítása szolgáltatta.

Gondolat

A pánik a legtisztább önmagunkkal áll kapcsolatban – interjú Parádi Józseffel

Parádi József neurológus, pszichiáter és pszichoterapeuta sok évvel ezelőtt visszaadta a gyógyszerfelírási engedélyét. Úgy látja, hogy bár bizonyos, súlyos esetekben szükség lehet gyógyszeres kezelésre, a pszichoterápiás munka az elsődleges számára: a tüneteket elsősorban szerencsésebb fenomenológiai úton megérteni és feldolgozni.

PharmaPraxis

A gyógyszerész mint menedzser

Mint minden munkahelyen, ahol emberek dolgoznak együtt, a gyógyszertárban is szükség van arra, hogy valaki ellássa a vezetői szerepkört. De mi tesz egy gyógyszerészt egyben sikeres vezetővé, mai szóval: menedzserré, aki jól koordinálja a vele dolgozó technikusok munkáját, megszervezi, irányítja és kontrollálja a gyógyszertár vagy a klinikai munkacsoport működését?