Hírvilág

Az egyéves gyermekben is szűrhető az autizmus?

2011. AUGUSZTUS 15.


Ha néhány egyszerű kérdést tesznek fel a szülőknek gyermekük egyéves státuszvizsgálatán, korábban kimutatható az autizmus.

A gyermekek más emberekhez való viszonyát befolyásoló betegséget általában csak évekkel később diagnosztizálják. A tanulmány szerint, ha az orvosok kérdéseket tennének fel a szülőknek gyermekük szemkontaktusáról, hangjairól, szavairól és gesztusairól már egészen korán kiderülne, hogy szükséges-e részletes szűrővizsgálat.
A 10 479 egyéves közül 184-et utaltak be további vizsgálatokra a Kaliforniai Egyetem kutatói. Mostanáig 32 esetében diagnosztizáltak autizmus spektrum zavart, további 101 gyermekben pedig más, késleltetett fejlődéssel járó rendellenességeket mutattak ki. A kutatók úgy vélik, ezek az arányok jellemzők egy ilyen méretű populációban, ami arra utal, hogy a szűrővizsgálat beválhat.
A kutatást vezető Karen Pierce úgy véli, mivel nincs egyetemes szűrés 12 hónapos korban az ilyen betegségekkel kapcsolatban, ezt a programot bármelyik gyermekorvosi rendelőben alkalmazni lehet gyakorlatilag költségmentesen, hogy elősegítsék a késleltetett fejlődésben szenvedő gyermekek azonosítását. A szülők így sokkal korábbi életkorban segíthetnek gyermeküknek orvosi segítséget kapni, mint eddig.
Az autizmus spektrum betegség, ami azt jelenti, hogy bár a betegek hasonló nehézségekkel küzdenek, a rendellenesség minden beteget másképp érinti. Egyes autista betegek viszonylag önálló életet tudnak élni, míg mások tanulási nehézségektől is szenvednek, ezért egész életükben szakszerű ápolásra szorulnak. Minél hamarabb mutatják ki a betegséget, annál gyorsabban hozzájuthatnak az ápoláshoz.
A több mint 10 000 kisgyermek adatainak felhasználásával készült tanulmány eredményei a Pediatrics szaklapban jelentek meg.
Forrás: Medipress

Kapcsolódó anyagok: Autisták, kiemelkedő vizuális képességekkel
Budapest a kognitív fejlődés élvonalában - személyes konferencia beszámoló
A fehérjék szerepe az agyi rendellenességek kialakulásában
Autisták kezelése oxitocinnal
Az énkép zavara autistákbanHOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Egészségpolitika

Oltásellenesség - a 10 legnagyobb egészségügyi veszély egyike

Az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO) újabb 5 éves tervében összegyűjtötte az egész világot érintő egészségügyi veszélyeket. A lista az oltásokkal megelőzhető fertőzések elterjedésétől a gyógyszereknek ellenálló kórokozókon és a túlsúlyon át a környezetszennyezésig és a klímaváltozásig számos komoly és sürgős megoldásra váró problémát ölel fel. Ezzel közel egy időben, Amerikában több mint 26 ezer iskolásnak nem engedték meg az iskolakezdést, mert nem voltak beoltatva. Magyarországon a védőoltási rendszer szinte egyedülálló.

Idegtudományok

Neurokannabisz

Főleg a Cannabis/kender hatóanyagainak idegrendszeri működéséről és neurológiai, pszichiátriai kórképekben kifejtett terápiás hatásairól volt szó a második magyarországi Orvosi Kannabisz Konferencián, aminek első napján a szakemberek, második napján a betegek és a laikus érdeklődők nyelvén folyt a kommunikáció.

Klinikum

A biológiai terápia leépítésének tapasztalatai rheumatoid arthritisben - A Figyelő 2015;2

ROJKOVICH Bernadette

Rheumatoid arthritisben (RA) a krónikus progresszív ízületi gyulladás krónikus fájdalomhoz, az ízületek destrukciójához, funkciókárosodáshoz, a komorbiditások révén élethosszcsökkenéshez vezet. A krónikus gyulladás minél korábbi megfékezése javítja a betegség hosszú távú lefolyását, az ízületi károsodások kialakulását.

Klinikum

Ebadta lehetőségek: kutyás terápiák az egészségügyben műhelykonferencia

A Budai Családközpontú Lelki Egészség Centrum szervezésében 2018. szeptember 8-án került megrendezésre az Ebadta lehetőségek: kutyás terápiák az egészségügyben című műhelykonferencia a budapesti Szent János Kórház és Észak-budai Egyesített Kórházak Pszichiátriai és Pszichiátriai Rehabilitációs Osztályán.

Klinikum

Az MMR-autizmus botrány áldozatai

Dr. Andrew Wakefieldet, a közelmúlt nyugati orvosi irodalmának valószínűleg legbutább és legszükségtelenebb egészségügyi botrányának vezető szerzőjét, a General Medical Council kizárta soraiból.