Hírvilág

Az autoimmun hepatitis egyszerű diagnosztizálása

2011. AUGUSZTUS 15.

1999-es diagnosztikai kritériumok
Az autoimmun hepatitis (AIH) diagnózisát jelenleg az International Autoimmune Hepatitis Group (IAHG) diagnosztikai kritériumai alapján állítják fel, de ezek viszonylag bonyolultak, nincsenek kellőképpen hitelesítve, és főleg kutatási célokra lettek kifejlesztve.

Új pontrendszer - 2008
Az IAHG most készített egy új pontrendszert az AIH valószínűségének meghatározására, amely egyszerűen használható a mindennapi gyakorlatban. A szakemberek retrospektíven tanulmányoztak egy AIH-ban szenvedő betegekből és kontrollszemélyekből álló csoportot. A pontrendszer elkészítéséhez 250 beteg és 193, másféle májbetegségben szenvedő kontrollszemély adatait elemezték, a validáláshoz pedig 109 beteg és 284 kontrollszemély adatait értékelték. Az AIH diagnózisát az IAHG aktuális kritériumai alapján állították fel, és csak azokat vonták be, akik reagáltak az immunszuppresszív kezelésre. Az elemzésben figyelembe vették a demográfiai és a szövettani jellemzőket is.

A vizsgálat
Lépésenkénti logisztikus regresszióelemzéssel megállapították, hogy az AIH-t előrejelző tényezők optimális kombinációja az IgG-szint, az antinukleáris antitestek titere, a simaizomsejtek elleni antitestek titere és a máj szövettani vizsgálatának eredménye. A modell létrehozásához használt adatsorban e tényezők kombinációja esetén a hatásfokmérő görbe alatti terület értéke 0,99. Miután pontértékeket rendeltek mindegyik változóhoz, a legalább 7-es pontérték 68%-os szenzitivitással és 99%-os specificitással jelezte előre az AIH jelenlétét. A validációs adatsort használva 81%-os szenzitivitást és 99%-os specificitást kaptak.

Az autoimmun hepatitis egyszerűsített, csak négy paramétert tartalmazó pontozási rendszerének igen jó a szenzitivitása, és kiváló a specificitása, és jóval könnyebben használható a betegség diagnosztizálásában, mint az eddigi rendszer. Mindazonáltal ehhez is szükséges a biopszia eredménye, ezért a patológiai lelet pontosságától is függ a diagnosztikai kritériumok teljesítménye. Továbbá az autoantitestek kimutatásának módszertana sem egységes a különböző laboratóriumokban. Mindazonáltal a jelen pontozási rendszer feltétlenül megkönnyíti a diagnózis felállítását az eddigi kritériumok alkalmazásához képest.

PDF formátumban tábláaztban megjelenítve letölthető az autoimmun hepatitis egyszerűsített diagnosztikai kritériumai (2008). Link

Forrás: Hepatology 2008 Jul; 48:169.

Szemlézte: eLitMed.hu, dr.Kern Dávid

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

PharmaPraxis

Modern kötszerek tudatos választása és alkalmazása a gyógyszertárban

LÉGRÁDI Péter

A megfelelő kötszer kiválasztásának alapja és fő célja, hogy az gyors és optimális sebgyógyulást eredményezzen, csökkentse a fájdalmat, kontrollálja a seb bakteriális állapotát, védjen az infekció ellen, abszorbeálja a sebváladékot, a lehető legkevésbé zavarja a beteget és javítsa az életminőséget. Az alábbi cikkben a modern sebtisztítás, -fertőtlenítés és -kötözés metódusát és eszközeit ismertetjük.

Klinikum

A Janus-kináz-gátlás alapjai – mi történik a sejten belül? - A Figyelő 2017;1

POLGÁR Anna

A rheumatoid arthritis (RA) patomechanizmusának ismert résztvevői az aktivált T-sejtek által stimulált B-sejtek és a monocyta-macrophag rendszer sejtjei, amelyek jelentős mennyiségű gyulladásos citokint termelnek. A citokinek hatásukat a különböző sejteken megjelenő receptorok közvetítésével fejtik ki.

Klinikum

Reumatológiai gyulladásos megbetegedések és családtervezés – a reumatológus szemével - A Figyelő 2017;1

SEVCIC Krisztina

Klinikai vizsgálatok igazolják, hogy az RA-s nőknek kevesebb gyermekük születik, illetve gyakoribb köztük a gyermektelenség, különösen, ha fiatal életkorban (30 éves kor előtt) diagnosztizálják betegségüket, illetve ha a diagnózis felállításakor még nincs gyermekük.

Hírvilág

A kényszerbetegség kulcsa

Népszerű elképzelés, hogy a kényszerbetegségre jellemző cselekvéseket, mint például az állandó kézmosást zavaró obszesszív félelmekre adott reakcióként végzik a betegek. Ezt azonban megkérdőjelezik az új kutatási eredmények.