Hírvilág

A rendszeres nemi élet emeli a tesztoszteron szintet

2012. JÚNIUS 26.


A férfi nemi hormon, a tesztoszteron szintjének visszaesése a kor előrehaladtával sokkal inkább az életmódtól és az egészségi állapottól függ, semmint az öregedéstől - állítják ausztrál kutatók, akik eredményeikről az amerikai Endokrinológiai Társaság éves találkozóján, Houstonban számoltak be.

"A tesztoszteronszint csökkenése nem törvényszerű velejárója az öregedési folyamatnak, ahogyan azt sokan hiszik" - mondta Gary Wittert, az Adelaide-i Egyetem kutatója.
Wittert szerint a tesztoszteron szintjének változásai főként a dohányzással és az egészségi állapottal, különösen az elhízással és depresszióval magyarázhatók. Sok idős férfinak alacsony a tesztoszteronszintje, ám az ok nem ismert, mert igen kevés olyan vizsgálatot végeztek eddig, amely ugyanazoknál a férfiaknál követte nyomon a hormonszint időbeli változását.

Tanulmányukba az ausztrál kutatók több mint 1500 férfit vontak be, akiknél öt év eltéréssel mérték a tesztoszteron hormon szintjét. A vizsgálatba bevont férfiak életkora 35 és 80 év között volt, átlagos életkoruk pedig 54 év.

Kiderült, hogy az öt év alatt nem csökkent jelentősen a mért tesztoszteronérték, évente csupán 1 százalékos visszaesésről volt szó. Amikor azonban alcsoportok szerint is elemezték a változást, más képet kaptak a szakemberek. Úgy találták, hogy bizonyos tényezők megléte esetén a második méréskor jóval alacsonyabb volt a tesztoszteron szintje, mint öt évvel korábban.

Akiknél csökkent a tesztoszteronszint, azok nagyobb valószínűséggel tartoztak az elhízottak csoportjába vagy depressziósak voltak. A dohányzásról éppen leszokott férfiaknál is csökkent a tesztoszteron mért szintje, ám mint Wittert hangsúlyozta, a dohányzás elhagyása sokkal több előnnyel jár, mint amennyi hátránnyal.

A tanulmányban részt vevő nőtlen férfiaknál nagyobb visszaesést tapasztaltak a tesztoszteronszintben, mint a nős férfiaknál. Ezt a kutatók azzal magyarázták, hogy a párban élő férfiaknak más kutatások által igazoltan jobb az általános egészségi állapotuk, a rendszeres nemi élet pedig általában emeli a tesztoszteron szintjét.

A tesztoszteron hormon számos testi funkcióhoz szükséges, például az egészséges testösszetételhez, a termékenységhez és a megfelelő szexuális késztetéshez.
"Fontos, hogy az orvosok megértsék: a tesztoszteronszint hanyatlása nem természetes része a korosodásnak" - mutatott rá Wittert, akit a LiveScience című tudományos portál idézett.MTI 2012. június 26., kedd

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

COVID-19

A COVID-19-el fertőzött betegek kórházi kibocsátásának feltételei

Avagy mikor hagyhatja el a beteg a kórházat és mikor érhet véget az otthoni karantén? Az Európai Betegségmegelőzési és Ellenőrzési központ (ECDC) az EU/EGT-tagállamok felkérésére készített útmutatása azokra a szempontokra tesz ajánlásokat, amelyek alapján az igazoltan COVID-19-fertőzött beteg biztonságosan (azaz fertőzésveszély nélkül) kibocsátható a kórházból, vagy megszüntethető otthoni izolációja.

Gondolat

Szifilisz vagy hibás gének?

VIII. Henrik betegségei

Egészségpolitika

Módosításra szorul az új egészségügyi jogállásról szóló törvény

Mindenképpen módosításra szorul az új egészségügyi jogállásról szóló törvény – állították egybehangzóan munkajogász szakértők egy, az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvényről szervezett videókonferencián. Ahogy elfogadhatatlan ennyire méltatlan, elkapkodott, kidolgozatlan és indokolatlanul nehéz körülményeket teremteni, és ilyen választásra kényszeríteni valakit az élethivatását illetően.