Hírvilág

A poliandria előnyei

2012. AUGUSZTUS 11.A poliandria egyfajta életbiztosításként és gyermeknevelési támogatásként működik némely kultúrában, hiszen a "pótlólagos" férjnek köszönhetően lesz, aki gondoskodjon egy asszony gyerekeiről, ha azok apja meghal vagy eltűnik - hangsúlyozzák amerikai kutatók, akik tanulmányukat a Human Nature folyóiratban tették közzé.

Katherina Starkwater, a Missourii Egyetem doktoranduszhallgatója és Raymond Hames, a Nebraskai Egyetem antropológusprofesszora 53 olyan kultúrát vizsgált, ahol hagyományai vannak a többférjűségnek. Kutatásaik során, amelyet Európa kivételével az összes kontinensre kiterjesztettek, azt találták, hogy mindenütt azonos feltételek segítették elő a poliandriát - olvasható a Science Daily tudományos hírportálon (https://www.sciencedaily.com/releases/2012/08/120802122621.htm).

Ezekben a kultúrákban gyakori, hogy az adott társadalmon belül alacsony a nők lélekszáma. A férfiak ugyan számszerű "fölényben" vannak, de nagy az esélye annak, hogy háborúskodás, vadászat, halászat során életüket vesztik, vagy valamilyen gazdasági ok miatt kényszerülnek távol lenni a családtól. A többférjűségen alapuló kultúrák további közös jellemzője, hogy ezek kis lélekszámú, egalitárius társadalmak.

A vizsgált kultúrák mintegy felénél a többi férj közeli rokonságban állt az első férjjel. A korábban tanulmányozott többférjű kultúrákban, különösen Nepálban, Tibetben és Indiában a poliandria révén a családok megelőzhették a birtok, a vagyon szétaprózódását a szülők halála után. Amennyiben a fivérek egyazon nőt vettek feleségül, a föld egyben maradt.
A kis egalitárius kultúrákban, amelyeket az amerikai kutatók tanulmányozták, a vagyon- és földtulajdonlás szokatlan gyakorlatát fedezték fel. Ezekben a társadalmakban a házasságban a fiatalabb fivérek védelmezték a családot és gondoskodtak élelmezéséről az idősebb testvér távollétében, aki a főférj volt.

"Ez a kutatás arról tanúskodik, hogy milyen nagyfokú alkalmazkodóképességre és találékonyságra képes az ember. A házassági szerkezet nincs kőbe vésve, történelme egész folyamán az emberek a társadalmi szabályokat oly módon alakították, hogy biztosítsák gyermekeik túlélését és jólétét" - összegezte Katherine Starkweather.


nfj \ kut \ kpt

2012. augusztus 12., vasárnap

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Klinikum

Ebadta lehetőségek: kutyás terápiák az egészségügyben műhelykonferencia

A Budai Családközpontú Lelki Egészség Centrum szervezésében 2018. szeptember 8-án került megrendezésre az Ebadta lehetőségek: kutyás terápiák az egészségügyben című műhelykonferencia a budapesti Szent János Kórház és Észak-budai Egyesített Kórházak Pszichiátriai és Pszichiátriai Rehabilitációs Osztályán.

Klinikum

SARS-CoV-2-immunitás és kapcsolata az oltásokkal

A The Lancet tanulmánya összefoglalja jelenlegi tudásunkat a SARS-CoV-2-fertőzésre adott humorális és celluláris immunválasszal kapcsolatban, és összehasonlítja a természetes, valamint a befogadott, illetve III-as fázisú vizsgálatban lévő vakcinákra adott immunválaszokat.

Hírvilág

Kötelező EESZT adatszolgáltatás 2020.június 1-jétől

A nem közfinanszírozott egészségügyi ellátóknak 2020. január 1-jéig kellett csatlakozniuk az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér-hez (EESZT), hogy 2020. június 1-jétől eleget tudjanak tenni az adatszolgáltatási kötelezettségüknek.

Idegtudományok

Két munkacsatornás endoszkópos műtétek a gerincsebészetben

A minimálisan invazív endoszkópos gerincműtéteket gerinccsatorna-szűkület és gerincsérv, csigolyaelcsúszás kezelésére használják. Czigléczki Gábor idegsebésszel a technika továbbfejlesztett változatáról, a két éve Magyarországon is elérhető két munkacsatornás technológiáról beszélgettünk.

Ökológia

Big Pharma és Big Ag

BRYS Zoltán

A gyógyszergyárak gyakorlatát számos magas színvonalú kritika érte az elmúlt évtizedben, ezzel szemben a Big Ag viszonylag kevesebb figyelmet kapott orvostudományi folyóiratokban. Számos betegséggel összefüggésbe állítható a táplálkozás. Jelentőségénél fogva hasonlóan kiemelt szakmai figyelmet érdemelne.