Hírvilág

A legolcsóbb antidepresszáns

2012. FEBRUÁR 01.


A testmozgás előnyeit hangsúlyozza a depresszió megelőzésében a magyar Makarész Rita cikke, mellyel második helyezettként kiérdemelte az Európai Uniós Egészségügyi Újságírói díjat.

Az első díjat Ben Hirschler és Kate Kelland egyesült királyságbeli újságírók kapták az "Amikor nem hatnak a gyógyszerek" című, a Reuters hírügynökségnél megjelent cikkükért. Az írás olyan kórokozókra hívja fel a figyelmet, amelyek ellenállók a legújabb antibiotikumokkal szemben.
A második díjjal elismert Makarész Rita "A legolcsóbb antidepresszáns" című cikke a www.orvostkeresek.hu egészségügyi portálon jelent meg.

A harmadik díjat a szlovéniai Mateja Grošelj kapta a Večera hetilapban megjelent cikkért, amely a mellrákot olyan nő szemszögéből mutatja be, aki egy újszerű mellrekonstrukciós műtétre vállalkozik.

A különdíjat a lengyel Monika Cetera érdemelte ki a dohányzás okozta szájhigiéniai problémákról és a dohányzással kapcsolatban felmerülő költségekről szóló írásáért.
Az első helyezést elért újságíró 6000 euró, a második 2500 euró, a harmadik 1500 euró, a különdíjazott 3000 euró pénzjutalmat kap.

A 2011-es Európai Uniós Egészségügyi Újságírói Díj célja azon újságírók bemutatása és elismerése szerte az Unióban, akik fontos - és minden uniós polgár életére kiható - egészségügyi kérdésekre hívják fel a figyelmet. Az újságírói díj fő témája az "Európa a betegekért" kampány volt, amely számos egészségügyi és betegbiztonsági kérdést foglal magában. Idén különdíjat is meghirdettek a "leszokás a dohányzásról" kategóriában, hogy ezzel is támogassák a dohányzás egészségügyi hatásainak fokozottabb tudatosítását - közölte az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete szerdán.MTI 2012. február 1., szerda

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Idegtudományok

Omega-3-zsírsavak a depresszió ellen

Az étrend-kiegészítőként forgalmazott omega-3-zsírsavak hatásosak a major depresszió kezelésében.

Ökológia

Antidepresszánsok hatékonysága - szubjektív szempont

BUDA Béla

Az antidepresszánsokból valamiféle elixír lett, valamiféle „szóma”, a „Prozac-korszak” embere a szerek révén a „jobbnál is jobban” (better than well) érezheti magát. A depresszió meghatározása kitágult, egyfajta „kisgömböc” lett, amely minden kórképet lassanként magába foglalt.

Hírvilág

Elmerülni a pillanatban - beszélgetés Perczel Forintos Dórával

Depresszió esetén az Amerikai Pszichiátriai Társaság protokollja szerint a kognitív viselkedésterápia az első választandó megoldás. Egy belső figyelemmel dolgozó módszer eredményeiről és jövőjéről kérdeztük a nemzetközi szakembert.

Idegtudományok

Próbavizsgálat az ayahuasca terápiás használhatóságáról depresszióban

Napjainkban a depresszió alternatív kezelésének kutatása okán az ayahuasca a figyelem fókuszába került. Ezt a pszichedelikus italt évszázadokon keresztül dél-amerikai sámánok használták gyógyító ceremóniáikhoz. Brazil kutatók az elmúlt hónapban publikálták az első klinikai tesztek eredményeit a dél-amerikai ayahuasca főzet lehetséges terápiás hasznáról.

Idegtudományok

Glutamát- és szerotonerg mechanizmus magyarázhatja a rapid antidepresszáns hatást

A Nature kiadójának lapjában (Translational Psychiatry) megjelent vizsgálat megmagyarázza a ketamin paradigmaváltást eredményező hatásának mechanizmusát, és biomarkerrel is szolgál a depresszió kezeléséhez.