Idegtudományok

Glutamát- és szerotonerg mechanizmus magyarázhatja a rapid antidepresszáns hatást

2020. AUGUSZTUS 31.

A Nature kiadójának lapjában (Translational Psychiatry) megjelent vizsgálat megmagyarázza a ketamin paradigmaváltást eredményező hatásának mechanizmusát, és biomarkerrel is szolgál a depresszió kezeléséhez.

A szubanesztetikus dózisú ketamin alkalmazása paradigmaváltást hozott a depresszió kezelésében, írják a stockholmi Karolinska Institutet klinikai idegkutatói randomizált, placebokontrollált PET-vizsgálatukról beszámoló tanulmányukban, és hozzáteszik: eddig a ketamin antidepresszáns hatását magyarázó elméleteket a glutamát-hipotézis dominálta, mivel bebizonyosodott, hogy a ketamin disszociatív hatásáért a glutamát-NMDA-receptorokat antagonizáló mechanizmus tehető felelőssé (NMDA: N-methyl-D-aszpartát). Állatkísérletekben az is bebizonyosodott, hogy a ketamin antidepresszáns hatása függ a glutamát-AMPA receptoroktól és a szerotonin-(5-HT)1B-receptoroktól is (AMPA: α-amino-3-hydroxy-5-methylisoxazol-4-propionsav). A Karolinska kutatói most annak jártak utána, hogy szelektív szerotonin visszavételgátló (SSRI) terápiára rezisztens depressziós betegek agyában hogyan módosítja az 5-HT1B-receptor-kötést és –denzitást a ketaminterápia.

A szerzők kifejtik: sok más hatékony pszichiátriai kezeléshez hasonlóan, a ketamin is számos farmakodinámiás hatással bír, így az NMDA-receptor-antagonizmuson kívül az agyi neurotróf faktor (BDNF) termelődésének serkentésével növeli a szinaptikus plaszticitást, továbbá kötődik az opioid, a muszkarinerg, a nikotin- és a szerotonin(5-HT)2-receptorokhoz is, vagyis a ketamin a legtöbb antidepresszánshoz hasonlóan bizonyosan bír szerotonerg hatásal is. Mivel az eddigi PET-vizsgálatok szerint depressziós és poszttraumás stresszben szenvedő betegeknél alacsony a hippokampuszban az 5-HT1B-receptor-kötődés, az 5-HT1B-receptor az antidepresszáns kezelés potenciális célpontja, teszik hozzá Mikael Tiger és munkatársai.

A jelenlegi, eddigi legnagyobb esetszámú ketamin-neuroreceptor-hatásokat tanulmányozó PET-vizsgálatukban a kutatók 30 SSRI-rezisztens depressziós beteg 5-HT1B-receptor-kötődését vizsgálták ketamin-infúzió előtt és utána 24–72 órával (ez a periódus a ketamin antidepresszáns hatásának csúcsa). A ketaminterápiában részesültek körében a depresszióval kapcsolatos idegi körök kulcsrégiójának számító hippokampuszban szignifikánsan megnőtt az 5-HT1B-receptor-kötődés (radioaktív [11C]AZ10419369 liganddal vizsgálták), valamint a receptor-denzitás is. Azokban a betegekben, akikben a ketaminkezelést megelőzően alacsonyabb volt az 5-HT1B-receptor-szint, nagyobb volt a terápiás hatás. A terápiás hatást magyarázza, hogy az 5-HT1B-receptor-stimuláció csökkenti a szerotonin- és növeli a dopamin-felszabadulást. A kutatók hozzáteszik: eredményük szerint az 5-HT1B-receptor a depressziós állapot biomarkere, míg az 5-HT1B-receptor-kötődés a ketaminterápiás válasz biomarkere lehet.

Egy másik tanulmány, a BMJ kiadójának lapjában (Evidence Based Mental Health) megjelent 2016-os összefoglaló közlemény a depresszióval kapcsolatos elgondolások jelentős fejlődését eredményező ketaminterápia klinikai lehetőségeit tekintette át. Az egyesült államokbeli Icahn School of Medicine at Mount Sinai idegtudósai kifejtik: a világszerte 350 millió embert érintő major depresszió a leggyakoribb betegség, és a hagyományos antidepresszánsok csak a betegek fele esetében enyhítik a tüneteket és számos bizonytalansággal jár használatuk. A depresszió terápiájában 2006 óta vizsgált, és áttörést jelentő ketamin, mint anesztetikum a WHO alapvető gyógyszerek listáján szerepel, és off-label alkalmazzák krónikus fájdalom kezelésére is.

Antidepresszánsként a ketamint szubanesztetikus dózisban alkalmazzák 40 perces infúzióban (0,5 mg/ttkg) vagy intranazálisan (az FDA tavaly fogadta be az esketamin-spray-t a terápiarezisztens depresszió kiegészítő kezelésére). Míg a hagyományos antidepresszánsok hatásának kialakulásához 6-12 hétre van szükség, a ketamin 70%-os válaszaránnyal 4 órán belül hat, és egyetlen dózis hatása legalább 7 napig tart. Úgy tűnik, hogy a pozitív hatás bipoláris depresszióban is jelentkezik, de rövidebb ideig tart. A klinikai hatás prediktora a neuropszichológiai teszteljárással kimutatott alacsonyabb processzus-sebesség (hagyományos antidepresszánsok esetén ez rossz terápiás választ jelez előre), a megnövekedett BMI, alkoholizmus előfordulása a családi kórtörténetben és a szorongás. A klinikai gyakorlatban a ketamin alkalmazásához nem szükséges a megelőző antidepresszívumok kimosása.

Ismételt infúziók hatását 2016-ig még kevéssé vizsgálták; az akkor ismert vizsgálatok szerint a 3 hét alatt adott 3–6 dózis hatása 25–168 napig tart, és az ismételt infúziókra adott terápiás választ jól előrejelzi az első 1-2 infúzióra adott válasz. A ketamin sürgősségi kezelésre is alkalmas: szignifikánsan csökkenti a szuicid késztetést öngyilkosságot megkísérlőknél (0,2 mg/ttkg-os dózisban 1-2 perc alatt i.v. beadva, 40 perc múlva mérve), szignifikánsan csökkenti továbbá a negatív gondolatokat és az anhedóniát. Gyakori mellékhatása a rövid távú szenzomotoros zavar és disszociáció, továbbá a szájszárazság, tachicardia és vérnyomásnövekedés, ezért a kardiovszkulárs betegeket alkalmazásakor szorosan monitorozni kell. Hosszú távú használat esetén a húgyhólyag-gyulladás és az addikció esélyének növekedése érdemel figyelmet.

Összefoglalóan a szerzők kifejtik: a hosszú távú hatások feltárása érdekében további vizsgálatokra van szükség, azonban valószínű, hogy a jövőben a ketamin igen hasznos eszköz lesz a súlyos hangulatzavarok és szorongásos kórképek terápiájában.

Szemlézte:
Kovács Bence dr.

Eredeti közlemények:
Tiger, Mikael, Emma R. Veldman, Carl-Johan Ekman, Christer Halldin, Per Svenningsson, and Johan Lundberg. "A randomized placebo-controlled PET study of ketamine´ s effect on serotonin 1B receptor binding in patients with SSRI-resistant depression." Translational psychiatry 10, no. 1 (2020): 1-8.

Schwartz, Jaclyn, James W. Murrough, and Dan V. Iosifescu. "Ketamine for treatment-resistant depression: recent developments and clinical applications." Evidence-Based Mental Health 19, no. 2 (2016): 35-38.

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Idegtudományok

A stroke új kezelése

Kutatók egy új terápiás eljárást ismertettek, mellyel csökkenthetőek az agyi infartus okozta károsodások, az elhalt idegek újra növekedhetnek, a kiesett működések helyreállhatnak. Ráadásul az eddigiekkel szemben „a terápia hosszú idővel a stroke után is hatékony” - állítja Gwendolyn Kartje, a cikk első szerzője.

Idegtudományok

A drogok hatása az agyra

A kábítószerélvezet valószínűleg a „gondolkodás nélküli cselekvés” veleszületett hajlamához köthető. Legalábbis ezt mutatták ki a kutatók mesterséges stimulánst használó testvérek vizsgálata alapján.

Idegtudományok

A szerotonin nem csak neurotranszmitter

A szerotonin nemcsak ingerületátvivőként működik, hanem a génexpresszió szabályozásában is részt vesz. E felfedezés következtében jobban megérthetjük a normál agyfejlődést, a pszichiátriai és neurodegeneratív betegségeket, és új terápiás módszereket fejleszthetünk ki.

Idegtudományok

A krónikus neurológiai Covid-tünetek hátterében álló mechanizmus

Bár a hosszú Covidnak nevezett krónikus tünetegyüttes diszexekutív szindrómával vagy ködös agyműködéssel járhat, az eddigi vizsgálatok nem találtak a tünetek hátterében encephalitist. Amerikai patológusok most megfejtették a mechanizmust, ami legalábbis részben magyarázhatja a neurológiai tüneteket.

Idegtudományok

Az agyi plaszticitás kulcsa

A felnőtt korban született neuronok jóval a neurogenezis hanyatlása után is hozzájárulnak az agy flexibilitásához, állapította meg a Journal of Neuroscience tanulmánya.

Kapcsolódó anyagok

Idegtudományok

Próbavizsgálat az ayahuasca terápiás használhatóságáról depresszióban

Napjainkban a depresszió alternatív kezelésének kutatása okán az ayahuasca a figyelem fókuszába került. Ezt a pszichedelikus italt évszázadokon keresztül dél-amerikai sámánok használták gyógyító ceremóniáikhoz. Brazil kutatók az elmúlt hónapban publikálták az első klinikai tesztek eredményeit a dél-amerikai ayahuasca főzet lehetséges terápiás hasznáról.

Idegtudományok

Psilocybin versus escitalopram a depresszió kezelésében

Nagy-britanniai kutatók NEJM-ben megjelent tanulmánya először hasonlítja össze közvetlenül a psilocybin antidepresszáns hatását a depresszió bevett gyógyszereinek hatásával.

Hírvilág

Hogyan hat a napsütés az öngyilkossági kockázatra?

A napsütés időtartama pozitívan korrelált legfeljebb tíz nappal az öngyilkosság előtt a kockázattal, de negatívan 14–60 nappal az öngyilkosság előtt.

Hírvilág

A depressziós bohócdoktor

A depressziót sokan divatbetegségnek tartják, tudományos adatok is szép számmal vannak arról, hogy túldiagnosztizált és túlkezelt betegség. Strukturált interjúkkal kivizsgálva a személyes beszélgetés alapján depressziósnak minősített betegeket hétből hat nem felel meg a depresszió kritériumainak. A betegnek minősített emberek aztán gyógyszereket kapna, nagyrészt feleslegesen.

Egészségpolitika

Vajon az okostelefonod tudja, ha depressziós vagy?

Mennyire ismer téged az okostelefonod? Egy új kutatás szerint, ezek az eszközök most már használhatók arra, hogy érzékeljék, ha gazdájuk depresszióban szenved.