Idegtudományok

A MeCP2 szerepe a ketamin-jelátvitelben

2021. AUGUSZTUS 24.

Kim és munkatársai a Nature Neuroscience-ben megjelent cikkükben egy olyan molekuláris mechanizmust írnak le, mely a ketamin tartós hatásaiért lehet felelős. A szerzők vizsgálataikat egérmodellen végezték. A hatásmechanizmus feltérképezését a géntranszkripció szükségességének igazolásával kezdték: transzkripciós inhibitor alkalmazása csökkentette a ketamin antidepresszáns hatásait a gyógyszer beadásától számított 7 nap múlva.

Korábbi vizsgálatok igazolták, hogy a ketamin proximális hatásaiban a BDNF kulcsszerepet játszik. Ebből kifolyólag 3 jelölt szerepe merült fel a hosszabb távú szinaptikus hatások közvetítésében: a MeCP2, CREB és MEF2C. Mindhárom vegyület szerepe ismert a szinaptikus aktivitás és a kalcium-jelátvitel és a hosszú távú génexpressziós változások közötti kapcsolat megteremtésében. A várakozásoknak megfelelően a vizsgálatok a BDNF szintjének szignifikáns emelkedését mutatták a hippocampusban a kezeléstől számított 30 perc múlva, de ez az emelkedés 7 nap múlva már nem volt szignifikáns. Ezzel szemben a MeCP2 aktív, foszforilált alakja, a pMeCP2 szintje a kezeléstől számított 30 perc múlva nem, 7 nap múlva viszont szignifikánsan magasabb volt. A CREB- és a MEFC2-szintekben nem volt kimutatható szignifikáns különbség. Knock-in transzgén egerekben, melyek a MeCP2 nem foszforilálható formáját hordozták, a ketamin rövid távú hatásokat igen, de hosszú távú viselkedésbeli változást nem váltott ki. Bdnf knock-out egerekben a ketaminkezelt állatokban a pMeCP2 szintjében és a viselkedésben nem látszott változás a kezeléstől számított 7 nap múlva, ami a BDNF szükségességét igazolja a késői hatások kiváltásában.

A kutatók azt is igazolták, hogy a ketamin a pMeCP2-szintet a hippocampusban emelte, a prefrontális kéregben viszont nem. Egy másik, a közelmúltban megjelent kutatás bizonyította, hogy a hippocampus-prefrontális kéreg projekció inaktivációja a ketamin hosszú távú hatásait gátolta, szemben a rövid távú hatásokkal, melyek ekkor is kimutathatóak maradtak. Ezek a megfigyelések arra utalnak, hogy a ketamin antidepresszáns hatásaiért a korai szakaszban a hippocampus felel, a prefrontális kéreg pedig a hatás fenntartásában játszhat szerepet.

Összefoglalásképp tehát a ketamin hosszú távú hatásaiban a MeCP2 kulcsszerepet játszik. A vizsgálat segíthet olyan molekuláris célpontok azonosításában, melyek aktiválása hosszú távon is fennmaradó hangulatváltozást biztosít, vagy legalábbis fokozhatja más vegyületek antidepresszáns hatásait.

Szemlézte:
Cséke Balázs dr.

Eredeti közlemény:
Kim JW, Autry AE, Na ES, et al. Sustained effects of rapidly acting antidepressants require BDNF-dependent MeCP2 phosphorylation. Nat Neurosci 2021;24:1100-9.

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Idegtudományok

A stroke új kezelése

Kutatók egy új terápiás eljárást ismertettek, mellyel csökkenthetőek az agyi infartus okozta károsodások, az elhalt idegek újra növekedhetnek, a kiesett működések helyreállhatnak. Ráadásul az eddigiekkel szemben „a terápia hosszú idővel a stroke után is hatékony” - állítja Gwendolyn Kartje, a cikk első szerzője.

Idegtudományok

A drogok hatása az agyra

A kábítószerélvezet valószínűleg a „gondolkodás nélküli cselekvés” veleszületett hajlamához köthető. Legalábbis ezt mutatták ki a kutatók mesterséges stimulánst használó testvérek vizsgálata alapján.

Idegtudományok

A szerotonin nem csak neurotranszmitter

A szerotonin nemcsak ingerületátvivőként működik, hanem a génexpresszió szabályozásában is részt vesz. E felfedezés következtében jobban megérthetjük a normál agyfejlődést, a pszichiátriai és neurodegeneratív betegségeket, és új terápiás módszereket fejleszthetünk ki.

Idegtudományok

A krónikus neurológiai Covid-tünetek hátterében álló mechanizmus

Bár a hosszú Covidnak nevezett krónikus tünetegyüttes diszexekutív szindrómával vagy ködös agyműködéssel járhat, az eddigi vizsgálatok nem találtak a tünetek hátterében encephalitist. Amerikai patológusok most megfejtették a mechanizmust, ami legalábbis részben magyarázhatja a neurológiai tüneteket.

Idegtudományok

Az agyi plaszticitás kulcsa

A felnőtt korban született neuronok jóval a neurogenezis hanyatlása után is hozzájárulnak az agy flexibilitásához, állapította meg a Journal of Neuroscience tanulmánya.

Kapcsolódó anyagok

COVID-19

A SARS-CoV-2-re adott antitest válasz COVID-19 betegekben

A SARS-CoV-2 vírus fertőzés kapcsán még nem ismerjük pontosan a szervezet antitest válaszát, illetve az antitestek kimutatásának klinikai értékét sem tudjuk még felmérni.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Klinikum

A Janus-kináz-gátlás alapjai – mi történik a sejten belül? - A Figyelő 2017;1

POLGÁR Anna

A rheumatoid arthritis (RA) patomechanizmusának ismert résztvevői az aktivált T-sejtek által stimulált B-sejtek és a monocyta-macrophag rendszer sejtjei, amelyek jelentős mennyiségű gyulladásos citokint termelnek. A citokinek hatásukat a különböző sejteken megjelenő receptorok közvetítésével fejtik ki.

Klinikum

Reumatológiai gyulladásos megbetegedések és családtervezés – a reumatológus szemével - A Figyelő 2017;1

SEVCIC Krisztina

Klinikai vizsgálatok igazolják, hogy az RA-s nőknek kevesebb gyermekük születik, illetve gyakoribb köztük a gyermektelenség, különösen, ha fiatal életkorban (30 éves kor előtt) diagnosztizálják betegségüket, illetve ha a diagnózis felállításakor még nincs gyermekük.

Gondolat

A Koenzim Q10 klinikai jelentősége

Q10 Szimpózium Anna Grand Hotel 2011. október 1. Balatonfüred