Hírvilág

A krónikus Chlamydia-fertőzés és a perifériás artériás betegség

2011. AUGUSZTUS 15.

Immár két évtizede feltételezik, hogy a krónikus Chlamydia pneumoniae-fertőzés súlyosbítja az atherosclerosist. Ellentmondásos eredményeket hoztak azonban azok a vizsgálatok, amelyekben a Chlamydia elleni kezeléssel próbálták befolyásolni az atherosclerosissal kapcsolatos események kockázatát.

Most nemzetközi, kettős vak vizsgálatban tanulmányozták, hogy a Chlamydia elleni kezelés hasznos-e az atherosclerosis egyik gyakori manifesztációja, a perifériás artériás megbetegedés kezelésében. Ennek a tüneteit az artériák intima-media vastagságának a növekedése okozza, nem akut plakkruptura, ezért az atheroscleroticus elváltozások alakulása elvileg jól megítélhető futószalagos terheléses vizsgálattal.

A gyártó által támogatott vizsgálatban 300, stabil állapotú, tüneteket okozó perifériás artériás betegségben szenvedő beteget kezeltek nyolc hétig hetente egyszer rifalazillal vagy placebóval. A rifalazil a C. pneumoniae ellen hatásos, második generációs, hosszú hatástartamú rifamycinszármazék. Majdnem mindegyik betegben 1:128 titerben kimutathatók voltak a baktériummal szembeni antitestek.

A kezelés hatástalannak bizonyult. Hat hónap után a szabványos futószalagos terheléses próbán mért terhelési időtartam nem különbözött a rifalazillal kezelt alanyok és a placebocsoport között.
Nem találtak különbséget az egy év múlva kérdőívvel felmért járástávolság és általános fizikai teljesítmény tekintetében sem.

A vizsgálat módszertani korlátai közé tartozik, hogy a betegeket viszonylag rövid ideig kezelték, és nem ellenőrizték azt sem, hogy a Chlamydia-fertőzés megszűnt-e vagy sem. Biztosak lehetünk abban, hogy nem ez volt az utolsó szó a Chlamydia-fertőzés és az atherosclerosis közötti összefüggésről.


Szemlézte: eLitMed.hu, dr. Kern Dávid

Forrás: Circulation 2009 Jan 27; 119:452.

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Idegtudományok

Eddig ismeretlen neuro-immun axis

A felnőttek fele alszik az ajánlott napi 7-8 óránál kevesebbet, írják Cameron S. McAlpine és munkatársai „Sleep modulates haematopoiesis and protects against atherosclerosis” című, a Nature-ben megjelent tanulmányukban. A másodikként magyar szerzőt (Kiss G. Máté, Harvard Medical School, Medical University of Vienna) felvonultató írás bemutatja, hogyan vezet az elégtelen vagy megzavart alvás érelmeszesedés kialakulásához. A tanulmány azonosít egy eddig ismeretlen neuro-immun tengelyt, ami az alvást a haematopoiesis-hez és az atherosclerosis-hoz kapcsolja.

Klinikum

ACE-gátló kezelés infarktus előtt és után Hypertonia és nephrologia - 2017;21(1. klsz)

TOMCSÁNYI János

Összefoglaló az ACE-gátlók és ARB-k coronaria atherosclerosisára való hatásáról. Amíg az ACE-gátlók és az ARB-k balkamra-diszfunkcióra való hatása régóta ismert, a kedvező reverz remodelláció sokat vizsgált effekt, addig ezen szereknek a coronaria atheroscleroticus folyamataira való hatása kevésbé volt a figyelem fókuszában. Valójában az ACE-gátlók kedvező hatása az atherosclerosisra igen korán kimutatható, ezért fontos már az infarktus előtt is az ACE-gátló kezelés. Külön figyelmet érdemel a veseelégtelenség és a betegek hosszú távú adherenciája ezen betegcsoportban.

Hírvilág

Atherosclerosis 4000 éve: A Horus vizsgálat

Bár az atherosclerosist modern betegségnek tartják, a vizsgálat eredményei felvetik a betegség iránti alapvető hajlam lehetőségét

Hírvilág

A vénás thromboembolia hajlamosít az artériás eseményekre?

Gyakoribb a szívinfarktus és a stroke a nem provokált tüdőemboliát elszenvedett betegekben.

Hírvilág

Vérzsírcsökkentő gén

Lassíthatja az atherosclerosist egy ritka génváltozat, amelyet az Egyesült Államokban élő amish közösség tagjainál észleltek amerikai kutatók. A felfedezés hatásosabb lipidszintcsökkentők kifejlesztését ígérheti…