Hírvilág

A dohányzás emeli az emlőrák kockázatát

2011. AUGUSZTUS 15.


Az aktív és a passzív dohányzás egyaránt növeli az emlőrák kockázatát a menopauzán átesett nők esetében - egy friss tanulmány szerint.

„Az eredmények azért jelentősek, mert korábban nem gondolták, hogy a dohányzás növeli az emlőrák kockázatát. Ez a vizsgálat azonban azt az elméletet támasztja alá, hogy mégis” – nyilatkozta Dr. Karen Margolis a minneapolisi HealthPartners Research Foundation kutatója.

Susan Gapstur, az Amerikai Rák Társaság elnökhelyettese szerint azonban már korábbi kutatások is bizonyították a dohányzás és az emlőrák összefüggését. „Ha végignézzük az elmúlt néhány év kutatásait, egyértelmű, hogy további vizsgálat szükséges a kérdésben” – állítja. „Ez a tanulmány pedig válaszolt a felhívásra. Egyértelműen alátámasztja azokat a bizonyítékokat, melyek szerint a hosszútávú dohányzás növeli az emlőrák kockázatát. A jó hír az, hogy 20 évvel a kockázat megszüntetését követően a kockázat szintje visszaáll a normálisra.”

Az emlőrák számos egyéb kockázati tényezőjét, például az életkort, a genetikát és a családi kórtörténetet nem lehet megváltoztatni. Margolis szerint a dohányzás tehát olyan tényező, melynek abbahagyásával csökkenthető az emlőrák kockázata.

A BMJ március 1-i számában közzétett tanulmány során Margolis munkatársaival 79 990, ötven és hetvenkilenc év közötti nő adatait vizsgálta. A 10 éves lekövetés alatt 3250 nőben fejlődött ki emlőrák. A kutatás keretében a nőket kikérdezték, hogy dohányoznak-e, leszoktak-e, vagy ki vannak-e téve másodlagos dohányfüstnek. Az eredményekből az derült ki, hogy a dohányos nőkben 16 százalékkal magasabb volt az emlőrák kialakulásának kockázata. A leszokottak esetében a kockázat 9 százalékkal bizonyult magasabbnak. A kockázat azok esetében volt a legnagyobb, akik legalább 50 évig dohányoztak. Azok esetében is meglehetősen magas volt a kockázat, akik tizenévesen kezdtek dohányozni. A kockázat a leszokást követően még húsz évig magasabb maradt a normálisnál.

Az eredmények azt is kimutatták, hogy a másodlagos füst hosszan tartó behatása is megnöveli az emlőrák kockázatát.

Forrás: Medipress


Kapcsolódó anyagok: A passzív dohányzás világméretű hatásaiButít is a passzív dohányzásLAM (Lege Artis Medicinae) - 2007; 17(8-9) A dohányzásról való leszokás motivációs hátterének vizsgálata


HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

PharmaPraxis

Modern kötszerek tudatos választása és alkalmazása a gyógyszertárban

LÉGRÁDI Péter

A megfelelő kötszer kiválasztásának alapja és fő célja, hogy az gyors és optimális sebgyógyulást eredményezzen, csökkentse a fájdalmat, kontrollálja a seb bakteriális állapotát, védjen az infekció ellen, abszorbeálja a sebváladékot, a lehető legkevésbé zavarja a beteget és javítsa az életminőséget. Az alábbi cikkben a modern sebtisztítás, -fertőtlenítés és -kötözés metódusát és eszközeit ismertetjük.

Egészségpolitika

Módosításra szorul az új egészségügyi jogállásról szóló törvény

Mindenképpen módosításra szorul az új egészségügyi jogállásról szóló törvény – állították egybehangzóan munkajogász szakértők egy, az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvényről szervezett videókonferencián. Ahogy elfogadhatatlan ennyire méltatlan, elkapkodott, kidolgozatlan és indokolatlanul nehéz körülményeket teremteni, és ilyen választásra kényszeríteni valakit az élethivatását illetően.

Hírvilág

A H1N1 elleni védőoltás halálos, az idegeket érintő betegséghez vezethet - egy vezető neurológus szerint

Az információ Nagy-Britanniában egy bizalmas levélben jutott el a vezető neurológusokhoz, akik értetlenkedve fogadták a hírt, hiszen már emberek millióinak, köztük gyermekeknek is megkezdődött az oltása.

Klinikum

A hyperuricaemia diétás vonatkozásai

MEZEI Zsuzsanna

A húgysav keletkezésének vannak endogen (purinszintézis, sejtpusztulás) és exogen (táplálkozás) forrásai. A kezelésnek tehát ennek megfelelően kell, hogy legyen nem csak endogen, hanem exogen útja is, ami magát a táplálkozást (és a helyes életvitelt is) foglalja magába.

Egészségpolitika

Már a csecsemőknél is diagnosztizálható a lelki zavar

Szülés körüli depresszió, az újszülött alvási, étkezési, figyelem zavara, a sok sírás, megannyi jelzés, amivel foglalkozni kell. A korábbi teóriákkal szemben nemcsak két éves kor után, hanem már egészen korai időszakban is figyelni kell és diagnózis is felállítható a kisbaba lelki problémájáról. A témában először rendeztek a napokban nemzetközi konferenciát Magyarországon, ahol több mint 240 előadást tartottak az érintett területek neves szakemberei.