Hírvilág

A csontritkulás megelőzése újszülöttkorban kezdődik?

2011. AUGUSZTUS 15.

Közismert, hogy a kalciumban gazdag étrend fontos a csontok egészsége és teherbírása szempontjából. Az iskoláskorú gyermekeket generációk óta buzdítják a tejtermékek fogyasztására, ám a legújabb kutatások azt mutatják, hogy a kalciumbevitelre már jóval korábban oda kell figyelni, mivel a csontok egészsége részben már csecsemőkorban "beprogramozódik".

Az Experimental Biology 2010 c. rendezvényen április 27-én a North Carolina State University és a US Army Research Institute of Environmental Medicine kutatói arról számoltak be, hogy az újszülött- és csecsemőkori kalciumbevitelnek nagyobb hatása lehet, mint korábban gondolták.

A kutatást Chad Stahl vezette, aki a táplálkozás növekedésre és fejlődésre gyakorolt hatásaival foglalkozik, és az újszülött csecsemők anyagcseréjének modellezésére újszülött malacokat használ. Stahl és kollégái hosszú ideje kutatják, mennyi kalciumra van szüksége a csecsemőknek a csontok optimális ásványianyag-tartalmának és erősségének kialakításához. Ez a kérdés nemcsak tudományos szempontból érdekes, hanem igen fontos a csecsemőtápszer-gyártók számára is (jelenleg a legtöbb tápszert jóval több kalciummal dúsítják, mint amennyi a csecsemők ideális tápláléknak tartott anyatejben van).

Kísérletsorozatukban a kutatók cumisüvegből etettek 12 malacot kalciumban gazdag, illetve 12 másikat kalciumban szegény tápszerrel életük első 18 napján. A vizsgálat ideje alatt gyakran vettek vért a malacoktól, és naponta mérték a testsúlyukat. A vizsgálat végén pedig mintákat vettek az állatok csontvelőjéből, májából, veséjéből és vékonybeléből, valamint tesztelték a hátsó lábak csontjainak denzitását és erősségét.

A kutatók nem találtak különbséget a két csoport között a kalciumháztartás vérben jelenlévő markereit és a növekedést tekintve, a kalciumban szegény tápszerrel etetett malacokban azonban lényegesen rosszabbak voltak a csontsűrűségre és -erősségre jellemző értékek. A csontvelőből vett sejtek részletes vizsgálata során kiderült, hogy azonos körülmények között tenyésztve a kalciumhiányos malacokból származó mesenchymalis őssejtek (amelyekből normálisan a csontképző sejtek kialakulnak) nagyobb része differenciálódott osteoblast helyett zsírsejtté a nem kalciumhiányos állatokból származó őssejtjekhez képest. A kevesebb osteoblast jelenléte a fejlődés korai szakaszában azt jelenti, hogy a későbbiekben a csontok kevésbé lesznek képesek a növekedésre és a regenerációra.

Stahl szerint míg a gyermek- és serdülőkori kalciumbevitel fontossága a csontok hosszú távú egészsége szempontjából jól ismert, eredményeik azt mutatják, hogy ennél is fontosabb szerepe lehet az újszülöttkori kalciumbevitelnek a mesenchymalis őssejtek "programozása" révén. A kutató úgy véli, ezen a területen paradigmaváltás következhet be: lehet, hogy a jövőben a csontritkulásra nem az idősek betegségeként, hanem egy gyermekbetegség későn megnyilvánuló tüneteként fognak tekinteni a szakemberek.

Szemlézte: eLitMed.hu, dr. Víg Julianna

Forrás: FASEB J. 2010 24:325.3

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

A csontritkulás világnapja

A csontritkulás (latinul osteoporosis) világnapját 1999 óta tartják október 20-án a WHO indítványára.

PharmaPraxis

Az ibandronat hatékonysága az postmenopausalis osteoporosis kezelésében

A biszfoszfonát gyógyszercsoportba tartozó ibandronat változatos adagolási módja és dozirozása személyre szabott terápiát biztosít a csontritkulás kezelésében. A betegek körében népszerűségnek örvendő szer hosszútávú hatékonyságát és biztonságosságát elemezték több randomizált vizsgálat eredményei alapján

Klinikum

Csökkent az ajánlott kalciumbevitel

Videointerjú Speer Gáborral. 1500 mg helyett 1200 mg a napi kalciumbevitel ajánlott felső határa.