Hírvilág

2011 végére elfogyott a türelem a munkavállalókban, a betegekben, a hozzátartozókban

2011. NOVEMBER 04.Az Egészségügyi Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezete (EDDSZ) elfogadhatatlannak tartja az elmúlt másfél év egészségügyet érintő intézkedéseit, ezért pénteken ismét meghirdette korábbi, "Az egészséges és igazságos Magyarországért" elnevezésű kezdeményezését.

Cser Ágnes, az EDDSZ elnöke budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: kezdeményezésük célja, hogy a civil szervezetek, a betegszervezetek, a köztestületek és az egyházak fogjanak össze, és tartsanak olyan felvilágosító rendezvényeket, amelyeken az állampolgárok megismerhetik a tényeket, tájékoztatják őket arról, hogy a közszolgáltatásokat nyújtó intézmények nem tudják teljesíteni az elvárt szolgáltatást.
Hozzátette, hogy 2011 végére elfogyott a türelem a munkavállalókban, a betegekben, a hozzátartozókban.

Úgy fogalmazott: elfogadhatatlannak tartják, hogy a harmadik világ országainak mintájára sorozatosan sérül az állampolgárok egészségügyi ellátáshoz való joga, továbbá azt, hogy az elmúlt másfél évben halmozottan hátrányos helyzetbe kerültek az egészségügyi dolgozók.
Cser Ágnes közölte: álláspontjuk szerint a már elfogadott és a jelenleg elfogadásra váró törvények lappangó privatizációt és olyan szuperkoncentrált döntési pozíciót készítenek elő, amely ellenkezik azokkal az átláthatósági és demokratikus követelményekkel, amelyekben hisznek és bíznak.

Az EDDSZ elnöke azt mondta, elfogadhatatlan, hogy a mentőápolók csaknem felének nincs szakképesítése, hogy védőnő nélkül vannak a tartós mélyszegénységben élő gyermekek, hogy a beteg gyermekét ápolni kívánó szülő a kövön ül, mint a harmadik világ kórházaiban. Mint hozzátette, elfogadhatatlan, hogy a benyújtott költségvetési törvényjavaslat szerint újabb százmilliárdokat vonnak ki az egészségügyből, és így - mondta - az európai uniós tagállamok közül Magyarország az utolsók közt van az egészségügyi közkiadások tekintetében.
Cser Ágnes kitért arra: elfogadhatatlan az is, hogy nem biztosítják az ágazatban dolgozók méltó keresetét, sőt még tovább kívánják azt csökkenteni, különböző pótlékok megszüntetésével.

Emlékeztetett arra: az EDDSZ először 2004-ben indította el "Az egészséges és igazságos Magyarországért” mozgalmat. Ennek eredménye volt a többi között, hogy annak idején a LIGA konföderációval, a társadalom közreműködésével megmentették a társadalombiztosítás intézményét – mondta az EDDSZ elnöke.

MTI

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

COVID-19

A SARS-CoV-2-re adott antitest válasz COVID-19 betegekben

A SARS-CoV-2 vírus fertőzés kapcsán még nem ismerjük pontosan a szervezet antitest válaszát, illetve az antitestek kimutatásának klinikai értékét sem tudjuk még felmérni.

COVID-19

Enyhe tünetmentes SARS-CoV-2-fertőzött betegeknél észlelt íz- és illatérzékelés-változás

Az egyes jelentések és tudományos publikációk a SARS CoV-2 vírussal fertőzött betegek tünetei között leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor enyhe tüneteket mutató betegek gyakran számoltak be a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokról, mint a megbetegedés általuk tapasztalt első jeléről.

Gondolat

Veszélyben az egyetemek autonómiája?

Tiltakozó közleményekkel „szavaznak” sorra az egyetemek az alapítványi átalakítás, illetve annak intézési módja ellen. Professzorok, munkatársak, hallgatók, legutóbb az MTA doktorai adtak ki hivatalos állásfoglalást. Megkérdeztünk „kívülállókat”, Freund Tamást, az MTA elnökét, Tillmann József filozófus, esztéta, egyetemi tanárt, Fleck Zoltán jogász, szociológust, tanszékvezető egyetemi tanárt a kialakult helyzetről, a folyamatról, illetve Fábián Istvánt, a debreceni egyetem korábbi rektorát is. Többen a tudományos és kutatómunka, az egyetemi autonómia ellehetetlenülésétől félnek, veszélyes ugyanis, ha ezek a szellemi műhelyek politikai irányítás alá kerülnek. Az MTA elnöke kiemelte az egyetemi autonómia tiszteletben tartásának és a döntések előtti tisztázó vitáknak a fontosságát.

COVID-19

COVID-19: Gondoljunk a citokinvihar-szindrómára és az immunszupresszióra

A 2020 március 12.-i adatok alapján a COVID-19 által okozott betegségnek 3,7 % a mortalitása, míg az influenzáé az előző évek adatai alapján kevesebb, mint 1 %. A rendelkezésre álló, gyarapodó adatok azt mutatják, hogy a súlyos betegek egy részében citokinvihar-szindróma jelentkezhet.

Klinikum

Reumatológiai gyulladásos megbetegedések és családtervezés – a reumatológus szemével - A Figyelő 2017;1

SEVCIC Krisztina

Klinikai vizsgálatok igazolják, hogy az RA-s nőknek kevesebb gyermekük születik, illetve gyakoribb köztük a gyermektelenség, különösen, ha fiatal életkorban (30 éves kor előtt) diagnosztizálják betegségüket, illetve ha a diagnózis felállításakor még nincs gyermekük.