Gondolat

Uniós támogatásból egészségügyi fejlesztés

2011. AUGUSZTUS 15.


Lezárult az egészségügyi uniós projekt a hazai egészségügyi fejlesztési
beruházások minőségi támogatására.

A magyarországi egészségügy fejlesztésére fordítható uniós támogatások
ágazati felhasználását támogatta az Egészségügyi Minőségfejlesztési
és Kórháztechnikai Intézet (EMKI) november 23-án lezárult kiemelt projektje. A
csaknem 374 millió forintos támogatással megvalósult projekt a kiemelt
egészségügyi pályázatok minőségbiztosítását tette lehetővé a projekt során
kialakított támogató szakértői és informatikai rendszer révén, illetve az
ágazati infrastrukturális adatbázisok korszerűsítését, fejlesztését ölelte
fel.

A hazai egészségügyi intézmények fejlesztésének, a kórházak bővítésének,
rekonstrukciójának szakmai és gazdasági megalapozottsága feltétele annak,
hogy az intézmények kihasználják az Európai Uniós fejlesztési
források nyújtotta lehetőségeket.

Magyarországon a kórházak uniós pályázataihoz nem állt korábban
rendelkezésre olyan független, több szakterületen is megfelelő tanácsadást
biztosító intézmény, amely az Uniós pályázatok elkészítésében
segítette volna az intézményi pályázókat. Az EMKI arra a célra nyert
Uniós támogatást, hogy az egészségügyi intézmények pályázataihoz minőségi,
szakértői tanácsadást biztosítson.

A projekt egyik célkitűzés volt olyan szakértői hálózat kiépítése és működtetése, amely a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Programok és a Közép-magyarországi Operatív Programok keretében megvalósuló jelentős egészségügyi infrastrukturális fejlesztések előkészítésében szaktanácsadói segítséget nyújtott építészet, épületgépészet-energetika, gép-műszerbeszerzés, orvosszakma-finanszírozás, beruházás technika, költségvetés, informatika szakterületeken.

A lezárult projekt keretében a szakértők összesen 76 pályázat számára biztosítottak
tanácsadást a külön erre a célra kifejlesztett online ügyfélkapun keresztül.

A másik célkitűzés az ágazati infrastrukturális adatbázisok technikai és funkcionális fejlesztése is lezárult az új Integrált Egészségügyi Infrastruktúra Adatbázis elkészítésével, amely az egészségügyi szolgáltatók számára on-line elérhető.


HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Gondolat

Miért vagyunk illetve miért nem vagyunk kaukázusiak?

A paleontológiai leletek és a genetikai vizsgálatok egyértelműen azt mutatják, hogy az emberiség Afrikából származik. Nem kellene használnunk az ezt tagadó, elavult kifejezést.

Gondolat

Szifilisz vagy hibás gének?

VIII. Henrik betegségei

Gondolat

A szem és a látás a Bibliában

RÁCZ Péter

A látásra vonatkozó igehelyek és értelmezésük, szimbolikus jelentőségük a Bibliában.

Gondolat

Veszélyben az egyetemek autonómiája?

Tiltakozó közleményekkel „szavaznak” sorra az egyetemek az alapítványi átalakítás, illetve annak intézési módja ellen. Professzorok, munkatársak, hallgatók, legutóbb az MTA doktorai adtak ki hivatalos állásfoglalást. Megkérdeztünk „kívülállókat”, Freund Tamást, az MTA elnökét, Tillmann József filozófus, esztéta, egyetemi tanárt, Fleck Zoltán jogász, szociológust, tanszékvezető egyetemi tanárt a kialakult helyzetről, a folyamatról, illetve Fábián Istvánt, a debreceni egyetem korábbi rektorát is. Többen a tudományos és kutatómunka, az egyetemi autonómia ellehetetlenülésétől félnek, veszélyes ugyanis, ha ezek a szellemi műhelyek politikai irányítás alá kerülnek. Az MTA elnöke kiemelte az egyetemi autonómia tiszteletben tartásának és a döntések előtti tisztázó vitáknak a fontosságát.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

COVID-19

A COVID-19-el fertőzött betegek kórházi kibocsátásának feltételei

Avagy mikor hagyhatja el a beteg a kórházat és mikor érhet véget az otthoni karantén? Az Európai Betegségmegelőzési és Ellenőrzési központ (ECDC) az EU/EGT-tagállamok felkérésére készített útmutatása azokra a szempontokra tesz ajánlásokat, amelyek alapján az igazoltan COVID-19-fertőzött beteg biztonságosan (azaz fertőzésveszély nélkül) kibocsátható a kórházból, vagy megszüntethető otthoni izolációja.

Egészségpolitika

Gyerekek és gyermekeket várók, tervezők – szabad-e oltani?

Úgy tűnik ebben a hazai álláspont egyértelmű, de számos országban már kismamákat oltanak. A jelenlegi szakértői vélemények szerint az mRNS-oltások nem veszélyesek a terhes kismamákra, de klinikai kísérletek hiányában ezt mégsem lehet százszázalékos biztonsággal állítani. Magyarországon éppen ezért nem ajánlják az oltást várandósoknak, de az Egyesült Államokban, Izraelben, vagy Angliában a kismamákra bízzák a döntést. Gyermekeknek egyelőre sehol sem adnak vakcinát.

Egészségpolitika

Módosításra szorul az új egészségügyi jogállásról szóló törvény

Mindenképpen módosításra szorul az új egészségügyi jogállásról szóló törvény – állították egybehangzóan munkajogász szakértők egy, az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvényről szervezett videókonferencián. Ahogy elfogadhatatlan ennyire méltatlan, elkapkodott, kidolgozatlan és indokolatlanul nehéz körülményeket teremteni, és ilyen választásra kényszeríteni valakit az élethivatását illetően.