Gondolat

Írói neve épp azt jelenti: ne szólj

2012. OKTÓBER 12.

Nobel-díj - Kína nem számított Mo Jen diadalára

Bár az állami televízió azonnal megszakította adását, és a közösségi háló szinte "felrobbant", Kínában előzőleg nem sokan számítottak arra, hogy a Svéd Akadémia Mo Jent (Mo Yan) nevezi meg a 2012. év irodalmi Nobel-díjasának. A "netpolgárok" java része úgy vélte, nem Mo fogja kapni a díjat, a lapok "Vajon elég jó-e Mo a Nobel-díjra?" címmel jelentek meg.

A Nobel-díj sok kínai örök szívfájdalma, csakúgy mint a világbajnokság: iszonyúan akarják, de soha nem kapják meg - írta a napokban blogjában a Global Times című lap. Mo Jen az élmezőnyben szerepelt a várományosok listáján a fogadóirodáknál, a kínai netpolgárok java része viszont úgy vélekedett, hogy Mo "nem érdemli meg" a díjat.

Ugyan a távol-keleti országban sokan Kína növekvő hatalmának és a nemzetközi porondon betöltött egyre jelentősebb szerepének elismeréseként tekintenek a Nobel-díjra, döbbenetükre azonban az elismerés eddig több szégyent, mint dicsőséget hozott az országnak. A tudományos Nobelek nem sokat számítanak a mai Kínában, annál inkább a békedíj. Ezt azonban "Kína-ellenes" díjként emlegetik.

A Peking által "ördögi szeparatistának" tartott dalai láma is megkapta az elismerést, csakúgy mint az ellenzéki Liu Hsziao-po (Liu Xiaobo), akit 11 év szabadságvesztéssel sújtott a hatalom. Már két éve, hogy a békedíjat odaítélték neki, de akkor már börtönben volt - és még évekig ott is marad - emlékeztetett a lap.

Maradt tehát az irodalmi díj, bár eddig ezt sem zárták a szívükbe a kínaiak. 2000-ben ugyan egy kínai kapta, Kao Hszing-csien (Gao Xingjian) azonban már francia állampolgárként vette át az elismerést. Mo Jen manapság az egyik legnépszerűbb író a távol-keleti országban, megítélése azonban vitatott. "Érdemes-e Mo a Nobelre?" - merült fel a kérdés a napokban. A szerző a találgatásokkal kapcsolatban csak annyit jegyzett meg: "Nincs mit mondanom" - illik ez a mondat hozzá, hisz írói neve épp azt jelenti: ne szólj.
Bár sokan szorítottak sikeréért, ellendrukkerei is voltak. "Remélem, nyerni fog.

Megérdemli" - mondta egy ismert televíziós személyiség. Mások viszont nem rejtették véka alá abbéli véleményüket, hogy az egykor tiltólistás író manapság már túlságosan is közel áll a központi hatalomhoz, emiatt pedig nem érdemes a Nobel-díjra. Mert Kínában is vannak olyan vélemények, amelyek szerint a Nobel-díj a függetlenség záloga: nemcsak a gondolkodásban, hanem a tettekben is megnyilvánuló függetlenségé - írta a China Daily.
"A Nobel-díj nem lehet egy olyan íróé, aki a zsarnokság magasztalója. Ez alapvető elv" - jegyezte meg Mo Jen egy pályatársa. Mo Jen "bűnei" között tartják számon, hogy részt vett Mao Ce-tung híres beszéde 70. évfordulójának nagyszabású ünneplésében: több íróval és művésszel egyetemben ő is azok között volt, aki saját kezével írt le egy részt a beszédből egy emlékkönyvbe.

Mo Jen a 2009-es frankfurti könyvvásáron - a világ legjelentősebb könyvszakmai rendezvényén - azt mondta: "Egy író bírálhat és kifejezheti felháborodását a társadalom sötét oldaláról és az emberi természet csúfságáról, de nem vagyunk egyformák. Néhányan talán az utcán akarnak kiabálni, de tolerálnunk kell azokat, akik elbújnak szobájukban, és az irodalom révén adnak hangot véleményüknek".

Mondataihoz a következő anekdotát fűzte: "Van egy történet arról, hogy Beethoven és Goethe együtt sétál az utcán, majd belefut a királyi őrségbe. Míg Beethoven egyszerűen tovább megy, Goethe félreáll és kalapot emel. Amikor fiatal voltam, azt hittem, nagyszerű volt, amit Beethoven csinált. De idővel rájöttem, hogy könnyebb lehetett továbbmenni, és talán nagyobb bátorságra volt szükség ahhoz, amit Goethe csinált".

Mo Jen Nobel-díja hallatán azonban eljött a gratulációk ideje Kínában. Az állami televízió megszakította adását a hírre, a közösségi háló pedig szinte "felrobbant". Az író műveit gondozó kiadó helyettes vezetője elmondta: évek óta dédelgetett álmuk vált valóra. Mo Jen pályatársai is igyekeztek leszögezni: az író határozottan megérdemli a díjat.


2012. október 11., csütörtök

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Gondolat

Miért vagyunk illetve miért nem vagyunk kaukázusiak?

A paleontológiai leletek és a genetikai vizsgálatok egyértelműen azt mutatják, hogy az emberiség Afrikából származik. Nem kellene használnunk az ezt tagadó, elavult kifejezést.

Gondolat

Szifilisz vagy hibás gének?

VIII. Henrik betegségei

Gondolat

A szem és a látás a Bibliában

RÁCZ Péter

A látásra vonatkozó igehelyek és értelmezésük, szimbolikus jelentőségük a Bibliában.

Gondolat

Veszélyben az egyetemek autonómiája?

Tiltakozó közleményekkel „szavaznak” sorra az egyetemek az alapítványi átalakítás, illetve annak intézési módja ellen. Professzorok, munkatársak, hallgatók, legutóbb az MTA doktorai adtak ki hivatalos állásfoglalást. Megkérdeztünk „kívülállókat”, Freund Tamást, az MTA elnökét, Tillmann József filozófus, esztéta, egyetemi tanárt, Fleck Zoltán jogász, szociológust, tanszékvezető egyetemi tanárt a kialakult helyzetről, a folyamatról, illetve Fábián Istvánt, a debreceni egyetem korábbi rektorát is. Többen a tudományos és kutatómunka, az egyetemi autonómia ellehetetlenülésétől félnek, veszélyes ugyanis, ha ezek a szellemi műhelyek politikai irányítás alá kerülnek. Az MTA elnöke kiemelte az egyetemi autonómia tiszteletben tartásának és a döntések előtti tisztázó vitáknak a fontosságát.

Kapcsolódó anyagok

COVID-19

Enyhe tünetmentes, SARS-CoV-2-fertőzött járóbetegeknél észlelt íz- és szagérzékelési változások

A Covid-19-ről szóló beszámolók a betegség súlyosságától függően, tünetileg leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor a szerzők tudomása szerint eddig csak egy tanulmány foglalkozott Covid-19 fertőzötteknél a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokkal, és 34%-os prevalenciát állapítottak meg a kórházban kezeltek körében. Viszont a tanulmány nem közölt adatot a megváltozott érzékelés idejéről és a többi tünethez való viszonyáról.

COVID-19

A SARS-CoV-2-re adott antitest válasz COVID-19 betegekben

A SARS-CoV-2 vírus fertőzés kapcsán még nem ismerjük pontosan a szervezet antitest válaszát, illetve az antitestek kimutatásának klinikai értékét sem tudjuk még felmérni.

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma

COVID-19

COVID-19: gasztrointesztinális tünetek

A szerzők szerkesztőségi levél formájában hívják fel a figyelmet arra, hogy a 2019 decembere óta világjárvánnyá lett coronavírus betegség 2019 (COVID-19) okozója, az új coronavirus (SARS-CoV-2) az ismert légzőszervi panaszok mellett gasztrointesztinális tüneteket is okozhat. Enyhe tünetekről van szó: émelygés, hányinger, nem súlyos hasmenés, melyeknek összefüggését a járvánnyal gyakran nem ismerik fel, jóllehet egyértelműen kimutatható a SARS-CoV-jelenléte a tápcsatornából vett biopsziás anyagban éppúgy, mint a székletben. Az emésztőszervi tünetek megelőzhetik a légúti tüneteket. A kezdeti tünetek felismerése nagy jelentőségű, mert lehetővé teszi a fertőzés korai diagnózisát és a beteg izolálását, még a léguti tünetek megjelenése előtt. Jelenleg nem tisztázott fontos szempont a fertőzőképesség megállapítása a gasztrointesztinális COVID-19 eseteiben.