Gondolat

Fénnyel kitakart fej

2012. MÁJUS 05.

Ujj Zsuzsi költő, performer, előadóművész, a magyar underground zenei élet fontos alakjának 1985 és 1991 között készült fekete-fehér nagyméretű fotóiból nyílik kiállítás szombaton a budapesti MissionArt Galériában.

A tárlatra hat év terméséből válogatták ki 23 nagyobb méretű képet, a többi fotót és Ujj Zsuzsi mozgóképes alkotásait később fogják bemutatni.

Az autodidakta művésznek most látható felvételeit csupán két alkalommal, 1987-ben Első kiállítás és 1989-ben Második kiállítás címmel mutatták be a Liget Galériában. Fotói viszont már több külföldi tárlaton szerepeltek, idén ősszel a londoni Tate Modern A Bigger Splash: Painting after Performance Art címmel mutatják be néhány alkotását.

Az elsősorban a Csókolom zenekarból ismert Ujj Zsuzsi az első olyan alternatív női művész, akinek életművében a képzőművészet és az alternatív rockzene stílusában énekelt költészet szerves egységet alkot - jegyezte meg a művészettörténész.

Ujj Zsuzsi elmondta, hogy otthon fotózta saját magát. A képeken üres terek vannak vagy csak fények láthatók, ő pedig meztelen, de személyét nem lehet felismerni, fénnyel kitakarta fejét, vagy fóliát tekert magára, illetve befestette magát fekete temperával.

A művésznő felidézte: Hajas Tibor (1946-1980) performer és költő 1985-1986-ban látott munkái hatására jött rá arra, hogy a fényképezőgépet más módón is lehet használni, nemcsak portrét, tájképet vagy szociofotókat tud vele készíteni. "Saját magam kifejezésére használtam a fotózást, ez akkoriban nem volt annyira szokványos"- mondta.

A Liget ugyan kis galéria, ám széles körű nemzetközi kapcsolatai vannak, így jutottak el Ujj Zsuzsi fotói Amerikába, Németországba és 2009-ben a bécsi MUMOK (Modern Művészetek Múzeuma) Gender Check című átfogó tárlatára is. Magyarországon az akkori szakemberek nem kísérték figyelemmel a Liget munkáját, nem tudtak róla vagy nem tartották fontosnak.

A tárlat megnyitóján mutatják be az Ujj Zsuzsi fotóit tartalmazó katalógust Oltai Kata művészettörténész tanulmányával, illetve a költőnő Versek és dalok című kötetét. A két kiadvány a MissionArt Galéria gondozásában jelenik meg.

MTI

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Gondolat

Miért vagyunk illetve miért nem vagyunk kaukázusiak?

A paleontológiai leletek és a genetikai vizsgálatok egyértelműen azt mutatják, hogy az emberiség Afrikából származik. Nem kellene használnunk az ezt tagadó, elavult kifejezést.

Gondolat

Szifilisz vagy hibás gének?

VIII. Henrik betegségei

Gondolat

A szem és a látás a Bibliában

RÁCZ Péter

A látásra vonatkozó igehelyek és értelmezésük, szimbolikus jelentőségük a Bibliában.

Gondolat

Veszélyben az egyetemek autonómiája?

Tiltakozó közleményekkel „szavaznak” sorra az egyetemek az alapítványi átalakítás, illetve annak intézési módja ellen. Professzorok, munkatársak, hallgatók, legutóbb az MTA doktorai adtak ki hivatalos állásfoglalást. Megkérdeztünk „kívülállókat”, Freund Tamást, az MTA elnökét, Tillmann József filozófus, esztéta, egyetemi tanárt, Fleck Zoltán jogász, szociológust, tanszékvezető egyetemi tanárt a kialakult helyzetről, a folyamatról, illetve Fábián Istvánt, a debreceni egyetem korábbi rektorát is. Többen a tudományos és kutatómunka, az egyetemi autonómia ellehetetlenülésétől félnek, veszélyes ugyanis, ha ezek a szellemi műhelyek politikai irányítás alá kerülnek. Az MTA elnöke kiemelte az egyetemi autonómia tiszteletben tartásának és a döntések előtti tisztázó vitáknak a fontosságát.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Alábecsülik a CT-vizsgálatok jelentette sugárterhelést

A CT-vizsgálat egyes típusai igen nagy sugárterheléssel járnak, és szignifikánsan növelhetik a rosszindulatú daganatok kockázatát.

Gondolat

Közös jelek, bábeli zűrzavar -- beszélgetés Boros Mátyás képzőművésszel

Régóta rajzoló ember vagyok, a családi legenda szerint a rácsos ágyban kezdődött. Az idők során akarva-akaratlanul kialakítottam olyan biztos pontokat, formákat, amelyeket rajzolás közben bármikor elő tudok venni.

Klinikum

Agyi aneurizmák diagnózisa CT angiográfiával

CTA vizsgálatok metaanalízise azt mutatja, hogy a komputertomográfiás angiográfia a szimptómás betegek agyi aneurizmájának diagnózisában igen pontos módszer.

Gondolat

A szimbólumok és szertartások szerepe a modern kori ember életében

CSÖRGŐ Zoltán

Kezdetben úgy tűnt, hogy a tudományos gondolkodás uralkodóvá válása után az élet mindennapjainak mitológiai megközelítésű magyarázata elvesztette jelentőségét az emberi társadalmak életében. A felvilágosodás, majd a pozitivizmus - mert nem értette az értékeit - a tudomány “magasáról” lenézte, a babonás szokások szintjére degradálta, majd száműzte, eltűntette az emberiség évezredes tapasztalatait hagyományokba foglaló mitologikus és vallási formákat és helyükbe új hitet, a tudományba, mint az emberiség minden bajára gyógyírt nyújtó megismerő útba, minden kérdésre választ adó világmagyarázatába vetett hitet kínálta.

Gondolat

Az őssejtterápia és a klónozás kísérleti eredményei

Az elvesztett testrészek és szervek átültetéssel végzett pótlása és spontán regenerációja már az ókor képzeletét is foglalkoztatta. Valamennyi kultúra mítoszai, istenei és héroszai között szép számmal találunk kimérákat, emberfejű, állattestű lényeket, akiket ma xenotranszplantátumoknak neveznénk.