Gondolat

Eljárás indult a thaiföldi halálozás ügyében

2011. AUGUSZTUS 15.

Meghalt Thaiföldön egy harmincfős magyar orvoscsapat egyik tagja, a kübekházi dr. Kátai Tibor. Az elhunyt családjához közel álló személy információi szerint az egyik gyógyszergyártó cég szervezte az utazást az orvosoknak félig munka, félig kikapcsolódás jelleggel.

A múlt szombaton éjszaka érkezett meg a csoport Phuketbe, ahol fürödni mentek egy, már bezárt és ezért nem kivilágított medencébe. Az orvos holttestére másnap reggel találtak rá a szálloda dolgozói. A hétfői boncolás fulladásos halált igazolt. Az eset etikai vonatkozásairól dr. Kónya Csabát, a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetsége (MAGYOSZ) és az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (AIPM) Kommunikációs Etikai Bizottság elnökét kérdeztük.

Mint az elnök elmondta a két szövetség sajtóközleményt adott ki az esetről (mely cikkünknél pdf. formátumban letölthető). Sajtóközleményük célja, hogy kifejezze a MAGYOSZ és az AIPM tagvállalatok etikus és jogszerű gyógyszer-kommunikáció iránti elkötelezettségét és leghatározottabb elhatárolódását minden törvénytelen és etikátlan kezdeményezéstől, gyakorlattól. Előfordulhat, hogy a MAGYOSZ-AIPM Etikai Kódexe szerint etikátlan az utazáson történő részvételre nyújtott támogatás. - Ha bebizonyosodik, hogy vétett az egyik gyógyszerpiaci szereplő a MAGYOSZ és az AIPM által közösen képviselt etikai normák ellen, akkor a vállalatot eltávolítják a szövetségből és megszakítják vele az együttműködést – mondta dr. Kónya Csaba.

- A hazai piacon több 200 gyógyszergyártó és forgalmazó cég található. Mindannyian tagjai a szövetségnek és mindenkire vonatkozik az Etikai kódex?


Kónya Csaba
A MAGYOSZ-nak és az AIPM-nek összesen hatvanegy tagja van. Kívülünk más szövetségek is léteznek, mint a Generikus Egyesület, a Védettség Oltóanyag Egyesület, akik azonban nem aláírói a MAGYOSZ-AIPM Etikai Kódexének. A MAGYOSZ és az AIPM 1995 óta tartja fenn az etikai bizottságot, ezt a piaci önszabályzó testületet, melynek célja, hogy elősegítse az etikus és jogszerű promóciós gyakorlatot a gyógyszeriparban és az előforduló esetekben lefolytassa a szükséges etikai eljárásokat. Az Etikai kódex előírásainak betartása a MAGYOSZ és az AIPM tagvállalatok számára kötelező. Azokat, akik nem tagjai e két szövetségnek, nem kötelezhetjük a kódex elfogadására, tőlük az Etikai Kódex betartása csak önkéntes alapon várható el. Jelen ügyben nem érkezett írásbeli bejelentés. Ha érkezik és bebizonyosodik, hogy egy gyógyszergyártó cég utaztatta az embereket oda, ahol nem volt szakmai rendezvény vagy volt ugyan, de nem arra mentek, akkor a kódex szerint vizsgáljuk az ügyet és aszerint járunk el.

- Kérem, ismertesse az orvosok gyógyszercégek általi utaztatására vonatkozó törvényeket, szabályokat!

A 2006. évi XCVIII. gyógyszer-gazdaságossági törvény 12-16 paragrafusa lehetővé teszi a szakmai rendezvényeken, tanfolyamokon történő részvételre nyújtott támogatást (utaztatást). A gyógyszercég által nyújtott támogatás kizárólag a rendezvényre való utazási- és, szállásköltség, a regisztrációs díj vagy más közvetlenül felmerülő költség, pl. étkezés fedezetére szolgálhat. Az Etikai kódex is reflektál erre. A 4. fejezet 9. paragrafusának 3. pontja szerint „…A Rendezvényen történő részvételre nyújtott támogatás kizárólag az utazásra, a Rendezvény időtartama alatti étkezésekre, szállásra, valamint a regisztrációs költségekre szorítkozik. A Rendezvény támogatásának, illetve a Rendezvényen nyújtott vendéglátásnak tartalmában, formájában, értékében és minden egyéb részletében az ésszerűség és mértékletesség határain belül kell maradnia, és a rendezvény fő céljához képest alárendeltnek kell lennie…”
A 9.5. pont szerint „…Az Egészségügyi Szakemberek számára szervezett Rendezvényeken a vendéglátás nem foglalhat magában szórakozás céljából szervezett programokat, eseményeket (pl. kulturális, sport, szabadidő, stb.). Többnapos külföldi konferencia előtt és után az utazásra legfeljebb egy-egy extra nap biztosítható, ha az logisztikailag indokolt…”
Az Etikai kódex az Európai Gyógyszergyártó Szövetség magyarországi viszonyokra adaptált verziója, melyet folyamatosan frissítenek s a mindenkori társadalmi igényeket tükrözi. A 3/2009 (II. 25). EüM rendelet 2. paragrafusa azokat a kereskedelmi gyakorlatokat sorolja fel, melyekre alkalmazni kell.

- Milyen tisztázandó kérdésekre keresik a válaszokat?

Jogilag és etikailag tudnunk kell, hogy az utaztatás mögött áll-e gyógyszercég, volt-e szakmai rendezvény s voltak-e szórakoztató programok? Albert Schweitzer írta, hogy az etika annak a szükségességnek az átélését jelenti, hogy minden életet ugyanúgy akarom, ugyanúgy tisztelem, mint a sajátomat. Az orvos szakmailag független és pártatlan döntéshozatalát nem lehet befolyásolni De nem csupán az utaztatásról van szó. Az etikai kódexben szerepel és korábban állásfoglalást adtunk ki arról, nem javasoljuk, hogy a gyógyszergyártó cégek orvosoknak rendezett sportprogramokat támogassanak, mert akár így is befolyásolva az orvos döntési folyamatát.

- Milyen feladatuk van a thaiföldi ügyben? – kérdeztük az Országos Gyógyszerészeti Intézet illetékesét.

- Saját hatáskörünkben eljárást indítottunk az ügyben, mivel feladatunk a reklámügyi és a gyógyszerismertetési tevékenység felügyelete is - válaszolta Szabó Franciska kommunikációs szakreferens.
.
A folyamatban lévő ügyről egyéb információt nem adhatott az intézet munkatársa, de újságírói kérdésre elmondta, a szankció mértéke 500 ezer forinttól 25 millió forintig terjedő pénzbírság lehet, továbbá kezdeményezhetik a gyógyszerismertetési tevékenység felfüggesztését vagy megtiltását meghatározott időtartamra s a támogatással való rendelés és a forgalmazás megszüntetését is.


Erre reagálva dr. Kónya Csaba elmondta, amennyiben az ügyben bármely hatóság egyidejűleg eljárást indít, úgy a végleges döntés meghozataláig nem indít eljárást az etikai bizottság, mert nem akarja befolyásolni a hatóság döntését.

eLitMed Császi Erzsébet

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Gondolat

Miért vagyunk illetve miért nem vagyunk kaukázusiak?

A paleontológiai leletek és a genetikai vizsgálatok egyértelműen azt mutatják, hogy az emberiség Afrikából származik. Nem kellene használnunk az ezt tagadó, elavult kifejezést.

Gondolat

Szifilisz vagy hibás gének?

VIII. Henrik betegségei

Gondolat

A szem és a látás a Bibliában

RÁCZ Péter

A látásra vonatkozó igehelyek és értelmezésük, szimbolikus jelentőségük a Bibliában.

Gondolat

Veszélyben az egyetemek autonómiája?

Tiltakozó közleményekkel „szavaznak” sorra az egyetemek az alapítványi átalakítás, illetve annak intézési módja ellen. Professzorok, munkatársak, hallgatók, legutóbb az MTA doktorai adtak ki hivatalos állásfoglalást. Megkérdeztünk „kívülállókat”, Freund Tamást, az MTA elnökét, Tillmann József filozófus, esztéta, egyetemi tanárt, Fleck Zoltán jogász, szociológust, tanszékvezető egyetemi tanárt a kialakult helyzetről, a folyamatról, illetve Fábián Istvánt, a debreceni egyetem korábbi rektorát is. Többen a tudományos és kutatómunka, az egyetemi autonómia ellehetetlenülésétől félnek, veszélyes ugyanis, ha ezek a szellemi műhelyek politikai irányítás alá kerülnek. Az MTA elnöke kiemelte az egyetemi autonómia tiszteletben tartásának és a döntések előtti tisztázó vitáknak a fontosságát.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Klinikum

A bél-agy-tengely újabb összefüggései

Gyulladásos bélbetegség esetén több mint duplájára nő a demencia kockázata; IBD-ben szenvedőknél 7 évvel korábban kezdődik az elbutulás.

Idegtudományok

A stroke új kezelése

Kutatók egy új terápiás eljárást ismertettek, mellyel csökkenthetőek az agyi infartus okozta károsodások, az elhalt idegek újra növekedhetnek, a kiesett működések helyreállhatnak. Ráadásul az eddigiekkel szemben „a terápia hosszú idővel a stroke után is hatékony” - állítja Gwendolyn Kartje, a cikk első szerzője.

Klinikum

A Janus-kináz-gátlás alapjai – mi történik a sejten belül? - A Figyelő 2017;1

POLGÁR Anna

A rheumatoid arthritis (RA) patomechanizmusának ismert résztvevői az aktivált T-sejtek által stimulált B-sejtek és a monocyta-macrophag rendszer sejtjei, amelyek jelentős mennyiségű gyulladásos citokint termelnek. A citokinek hatásukat a különböző sejteken megjelenő receptorok közvetítésével fejtik ki.

Idegtudományok

Neurokannabisz

Főleg a Cannabis/kender hatóanyagainak idegrendszeri működéséről és neurológiai, pszichiátriai kórképekben kifejtett terápiás hatásairól volt szó a második magyarországi Orvosi Kannabisz Konferencián, aminek első napján a szakemberek, második napján a betegek és a laikus érdeklődők nyelvén folyt a kommunikáció.