Gondolat

Divat az e-cigaretta

2014. ÁPRILIS 07.

Az e-cigaretták cigaretta alakú, elemmel működő, nikotinpárásító eszközök, amelyek népszerűsége folyamatosan nő. A dohányzásról leszoktató segédeszközként reklámozzák, de keveset tudunk a kockázatairól és az előnyeiről.
A CDC által támogatott és 2013-ban közölt két vizsgálat eredményei az e-cigaretták növekvő népszerűségét mutatták. 2010-ben és 2011-ben kérdeztek meg felnőtteket levélben és interneten. Az e-cigaretták ismerete 39%-ról 58%-ra nőtt, a valah e-cigarettát használóké pedig 2,5%-ról 6,2%-ra. Az aktuálisan dohányzók között a valaha e-cigarettát használók aránya 7,8%-ról 21,2%-ra emelkedett.
A 2011-ben és 2012-ben iskolákban végzett vizsgálatban hasonló tendenciákat észleltek a fiatalok körében. A valaha e-cigarettát használók aránya 1,4%-ról 2,7%-ra nőtt a középiskolások és 4,7%-ról 10,0%-ra az egyetemisták körében. Fontos, hogy a valaha e-cigarettát használt középiskolások 20,3%-a azt mondta, hogy soha nem szívott hagyományos cigarettát.
Vizsgálták azt is, mennyire alkalmas az e-cigaretta a leszokás segítésére. Az Új-Zélandon végzett vizsgálatban 657 felnőtt, leszokni szándékozó dohányost soroltak be véletlenszerűen három csoportba: e-cigaretta (16 mg nikotin vagy placebo) vagy 21 mg nikotint tartalmazó tapasz 13 hétig. Hat hónap után mindhárom csoportban hasonlónak találták a leszokottak arányát: 7,3% nikotinos e-cigarettával, 5,8% tapasszal és 4,1% placebo e-cigarettával. A nikotinos e-cigarettát használók szignifikánsan tovább megtartóztatták magukat, mint a többi csoport tagjai (medián 35, 14 és 12 napig).
Sok kérdés tisztázatlan az e-cigarettákkal kapcsolatban. A függőség mellett milyen veszélyt jelent még a nikotingőz belégzése, különösen a gyerekek fejlődő agyára? Van más ártalmas anyag is az e-cigarettában? Árthat-e a nemdohányzóknak a másodlagos nikotinpára? Valóban kevésbé ártalmas az e-cigaretta, mint a dohányzás és segíti a leszokást? Vagy fordítva, hozzásegít a dohányzás elkezdéséhez, hátráltatja a leszokást és aláássa a dohányzásellenes kampányt?
Az e-cigarettát ma dohányterméknek tartják az Amerikai Egyesült Államokban, de az FDA még nem szabályozta hatóságilag a forgalmazását. Hamarosan előzetes szabályozást adnak ki, a véglegeshez további vizsgálatok szükségesek.

Bruce Soloway, MD

Eredeti megjelenés:
http://www.jwatch.org/na33086/2013/12/31/electronic-cigarettes-increasingly-used-still-unregulated

2014. április 7.

Szemlézte:
dr. Lipták Judit

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Gondolat

Miért vagyunk illetve miért nem vagyunk kaukázusiak?

A paleontológiai leletek és a genetikai vizsgálatok egyértelműen azt mutatják, hogy az emberiség Afrikából származik. Nem kellene használnunk az ezt tagadó, elavult kifejezést.

Gondolat

Szifilisz vagy hibás gének?

VIII. Henrik betegségei

Gondolat

A Koenzim Q10 klinikai jelentősége

Q10 Szimpózium Anna Grand Hotel 2011. október 1. Balatonfüred

Gondolat

A szem és a látás a Bibliában

RÁCZ Péter

A látásra vonatkozó igehelyek és értelmezésük, szimbolikus jelentőségük a Bibliában.

Kapcsolódó anyagok

Klinikum

A dohányzás szerepe a rheumatoid arthritis patogenezisében - A Figyelő 2016;1

KISS Emese

A rheumatoid arthritis (RA) az ízületek destrukciójához vezető krónikus autoimmun betegség. Kialakulásában genetikai és környezeti faktorok együttesen vesznek részt. A genetikai meghatározottság körülbelül 50%-áért bizonyos HLA-DRB1 szekvenciák, az úgynevezett shared epitópok (SE) felelősek.

Hírvilág

Mennyit hízik, aki leszokik a dohányzásról?

Tényleg menthetetlenül elhízik, akinek sikerül leszoknia?

Klinikum

A statin használata növeli a diabetes kockázatát

A statint szedők körében különös hangsúlyt kell fordítani a diabetes megelőzésére.

Klinikum

A zöld környezet és a kardiovaszkuláris betegségek

A zöld környezet a légszennyezettségen kívül a zaj- és fényszennyezettséget csökkentve is szignifikánsan csökkenti a CVD-kockázatot, mivel a zaj- és fényszennyezettség jelentősen növeli a CVD kockázati tényezőinek számító diabétesz, elhízás és inzulinrezisztencia, illetve alvászavar előfordulását. A zöld társadalmi környezet nagyobb szabadidős aktivitást tesz lehetővé, alacsonyabb benne a bűnelkövetés, csökkenti a stresszt és a depressziót, és a lakók nagyobb elégedettségét eredményezi, legnagyobb mértékben a krónikus stresszt megélők körében.

Klinikum

Vizsgálatok az abortusztablettával

Biztonságos és hatásos módszerek állnak rendelkezésünkre a terhesség gyógyszeres megszakítására. A kombinált eljárások hatásosabbak