Gondolat

Híresek és hírhedtek fotósa

2015. OKTÓBER 27.

Helmut Neustädter néven született egy jómódú berlini zsidó gombgyáros fiaként. Szüleitől tizenkét évesen egy fényképezőgépet kapott, és az első kattintás után beleszeretett a fotózásba. Két évig volt tanonc a híres fotóművész, Yva Else Simon műhelyében, majd 1938 végén a zsidóüldözés elől Szingapúrba költözött, ahol rövid ideig a Singapore Straits Times fotóriportere volt, onnan elbocsátották, majd portréfotósnak állt.

A brit hatóságok 1940-ben Ausztráliába internálták, beállt az ausztrál hadseregbe, és öt évig szolgált. Családnevét 1946-ban angolosította, és megszerezte az ausztrál állampolgárságot is. 1947-ben feleségül vette June Brunell színésznőt, aki a fotózásban is társa lett.

Leszerelése után ismét megpróbálkozott a sajtófotózással, de saját bevallása szerint nem volt elég gyors ehhez a műfajhoz. Szeretett felkészülni a munkára, átgondolni a beállításokat, ezért átnyergelt a divat- és színházi fotózásra.Melbourne egyik divatos utcájában nyitott stúdiót.

Karrierje 1956-ban lódult meg, amikor a Vogue magazin ausztrál mellékletének illusztrálására kapott megbízást. Munkája olyan jól sikerült, hogy a brit Vogue is egyéves szerződést ajánlott neki, majd Londonból a divat fővárosába, Párizsba utazott, végül rövid melbourne-i kitérő után 1961-ben végleg Párizsban telepedett le. Ismertségre elsősorban merész aktfotói révén tett szert. Erősen kontrasztos, fekete-fehér felvételei gyönyörű, kihívó női testeket mutattak be nemegyszer sokkoló, gyakran szadomazochizmusba és fetisizmusba hajló beállításokkal. A provokatív képek megjelenését az 1960-as évek szexuális forradalmának köszönhette, mint mondta, ilyen felvételekkel később már hiába házalt volna. Emellett a legnevesebb divatházaknak - Chanel, Yves Saint Laurent, Versace - dolgozott, a legnagyobb divatlapok és nemzetközi magazinok - Vogue, Elle, Marie Claire, Playboy - közölték felvételeit.

A magas adó miatt 1981-ben Monacóba települt át, a teleket Kaliforniában töltötte. Newton 1975-ben a párizsi Nikon Galériában rendezte első önálló kiállítását, egy évvel később jelent meg első fotóalbuma. Tökéletes technikai tudásának bizonyítéka az 1980-as Big Nudes aktfotósorozat, a kiállítás után a feministák, akikkel még perbe is keveredett, szexizmussal vádolták, azzal, hogy fotói a nőket lealacsonyító szemléletet sugallnak. Newton azzal védekezett, hogy modelljeit nem áldozatként, hanem erős egyéniségként mutatja be, akik kimagasodnak, szinte kivilágítanak környezetükből. "Azokat az embereket fotózom szívesen, akiket szeretek, akiket csodálok, akik híresek és akik hírhedtek" - nyilatkozta. Szokatlan beállítású portrékon örökített meg hírességeket: Helmut Kohl és Gerhard Schröder volt német kancellárt, Picassót, Pierre Cardin divatkirályt, David Bowie énekest, Catherine Deneuve színésznőt és Jean-Marie Le Pen francia politikust is.
A hetvenes évektől rendszeresen visszajárt Berlinbe, Wim Wenders filmrendezővel csavarogtakaz akkor még fallal körülvett Nyugat-Berlinben. Az ekkor készült több száz felvételt néhány hónappal a halála előtt szülővárosának ajándékozta.
Newton 2004. január 23-án Los Angelesben vezetés közben szívrohamot kapott, autója a korlátnak csapódott, a művész a kórházban meghalt. Berlin díszsírhelyet adott híres fiának. Művészi hagyatéka gondozására jött létre a Helmut Newton Alapítvány.

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Gondolat

Miért vagyunk illetve miért nem vagyunk kaukázusiak?

A paleontológiai leletek és a genetikai vizsgálatok egyértelműen azt mutatják, hogy az emberiség Afrikából származik. Nem kellene használnunk az ezt tagadó, elavult kifejezést.

Gondolat

Szifilisz vagy hibás gének?

VIII. Henrik betegségei

Gondolat

A szem és a látás a Bibliában

RÁCZ Péter

A látásra vonatkozó igehelyek és értelmezésük, szimbolikus jelentőségük a Bibliában.

Gondolat

Veszélyben az egyetemek autonómiája?

Tiltakozó közleményekkel „szavaznak” sorra az egyetemek az alapítványi átalakítás, illetve annak intézési módja ellen. Professzorok, munkatársak, hallgatók, legutóbb az MTA doktorai adtak ki hivatalos állásfoglalást. Megkérdeztünk „kívülállókat”, Freund Tamást, az MTA elnökét, Tillmann József filozófus, esztéta, egyetemi tanárt, Fleck Zoltán jogász, szociológust, tanszékvezető egyetemi tanárt a kialakult helyzetről, a folyamatról, illetve Fábián Istvánt, a debreceni egyetem korábbi rektorát is. Többen a tudományos és kutatómunka, az egyetemi autonómia ellehetetlenülésétől félnek, veszélyes ugyanis, ha ezek a szellemi műhelyek politikai irányítás alá kerülnek. Az MTA elnöke kiemelte az egyetemi autonómia tiszteletben tartásának és a döntések előtti tisztázó vitáknak a fontosságát.

Kapcsolódó anyagok

Gondolat

A kézműves fotográfia

Különleges fotókiállítás nyílt Szentesen december 3-án a Tokácsli Galériában. A Fridrich János emlékkiállítás megidézi a régmúlt városi fényképészeinek világát, és bemutatja a régi technikák továbbélését is.

Hírvilág

A depressziós bohócdoktor

A depressziót sokan divatbetegségnek tartják, tudományos adatok is szép számmal vannak arról, hogy túldiagnosztizált és túlkezelt betegség. Strukturált interjúkkal kivizsgálva a személyes beszélgetés alapján depressziósnak minősített betegeket hétből hat nem felel meg a depresszió kritériumainak. A betegnek minősített emberek aztán gyógyszereket kapna, nagyrészt feleslegesen.

Hírvilág

Hegek nélkül: lassítani kell a sebgyógyulást

Heg nélkül gyógyuló egerek adhatnak tippet az emberi bőr regenerálására

Gondolat

A természet ereje

1471 májusában megszületett Albrecht Dürer, német festő és grafikus

Gondolat

A reneszánsz csillaga

Dürer Nürnbergben született, 1471. május 21-én.