Egészségpolitika

Neurológiai betegek rehabilitációja virtuális valóság technológia segítségével

2014. JÚNIUS 25.

A "Virtuális Valóság Játékok normál rehabilitációval kombinálva hatékony alternatívát nyújtanak az SM betegeknek" elnevezésű klinikai vizsgálat, melyet az Eugenia Epalza baszk SM Alapítvány és a Navarrai Egyetem Neurológiai Klinikája végeztek el, a Neurorehabilitáció 8. Világkongresszusán kerül bemutatásra Isztambulban. A kapott eredmények jelentős javulást mutatnak a betegek különböző testfunkcióiban, különösen a statikus és dinamikus egyensúly, a fáradtság szintek és a funkcionális függetlenség területén.
A VirtualRehab ® segítségével a gyógytornász képes megtervezni és szerkeszteni egy olyan kezeléssorozatot, amely lehetővé teszi számukra, hogy a különböző videojátékok segítségével dolgozzanak az egyes betegek különböző érintett funkcióival kapcsolatban. VirtualRehab ® nem csak szklerózis multiplex, hanem más típusú neurodegeneratív, neurovaszkuláris vagy neuromuszkuláris betegségek esetében is használható, mint például a Parkinson-kór, agyi sérülés, Alzheimer-kór, stroke, disztrófia, és általánosságban az időseknél, hogy segítsen javítani a mobilitásukat. Az eljárást a közelmúltban jóváhagyta a spanyol Neurológus Társaság, és a mai napig a betegek már több mint 5.400 játékon vettek részt, több mint 500 óra időtartamban.
A klinikai vizsgálatot 20 SM beteggel végezték, akik a VirtualRehab ®-ot hetente kétszer használták 4 hónapon keresztül. Néhány jelentősebb megállapítás:
• a betegek 13%-a javulást mutatott a funkcionális függetlenség skálán (FIM ®)
• a betegek 40%-ánál javult a funkcionális egyensúly a Berg Skála szerint
• a betegek 20%-ánál volt javulás a Tinetti skála szerint, mind az egyensúly, mind a járás vonatkozásában.
• a betegek 47%-ánál értek el javulást a fáradtság szintjét illetően
Mindezeken túl, a kísérlet más érdekes és fontos eredményeket is elért: a betegek 27%-a esetében csökkent a szorongás szintje, és 13%-al a depresszió szintje a HAD skála (Kórházi Szorongás és depresszió-skála) szerint.
Ami magát a játékot illeti, a kísérlet végére a betegek 86%-a javított elért pontszámán, és 85%-kal jobb lett a pontosságuk a célok elérésében.
A tanulmány megállapítja, hogy VirtualRehab ® egy hatékony eszköz kombinálva a hagyományos rehabilitációval az SM betegek kezelésében.
A VirtualRehab ® főbb jellegzetességei
A VirtualRehab ® egy olyan technológiai eszköz, amelyet neurorehabilitációs szakértők terveztek meg és hoztak létre, és amely lehetővé teszi különféle fizikai rehabilitációs képzési programok kidolgozását különböző fokú testi fogyatékossággal élő betegek számára.
A VirtualRehab ® virtuális környezetet használ videojáték formátumban, kombinálva a Microsoft ® Kinect ® eszközzel, és a Microsoft ® Azure ® felhő platformmal. A beteg „játékokba ágyazott” gyógytorna gyakorlatokat végezhet, melyeket a terapeuta testre szabhat; mind a terápiás központban, ahol kezelik, de szintúgy telerehabiitációval a saját otthonában. Ez a technológia lehetővé teszi, hogy a gyógytornász ellássa a beteg távfelügyeletét, és kiértékelje az előrehaladást.
A beteg mozgásokat hajt végre a játékkal „együttműködve” egy 3D-s környezetben, amelyben elvégez ily módon bonyolult mozgáskombinációkat anélkül, hogy bármilyen érzékelő vagy ellenőrző technikai egységet kellene a testére erősíteni. Minden tréning alkalom regisztrálva van az Azure-nak köszönhetően: a Microsoft felhő platform lehetővé teszi a betegeknek, hogy szabadon csinálnják a gyakorlatokat akár otthon, akár a klinikán. Az eredmények az egyes tréningekről az interneten keresztül jutnak el az Azure cloud platformban található adat-szerverbe, amely el van látva a legmagasabb szintű védelemmel, amely szükséges személyes egészségügyi adatok kezelése setében.
A VirtualRehab ® gyakorlatok befolyásolják a motoros funkciókat, a koordinációt, és kisebb mértékben a kognitív funkciókat is, a neurodegeneratív betegségek (sclerosis multiplex, Parkinson-kór, amiotrófiás laterális szklerózis, Alzheimer-kór), a neuromuszkuláris rendellenességek és a szerzett agysérülés esetében.

Szemlézte: elitmed.hu, Kolin Péter
Forrás: https://www.ehealthnews.eu/

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Egészségpolitika

Gyerekek és gyermekeket várók, tervezők – szabad-e oltani?

Úgy tűnik ebben a hazai álláspont egyértelmű, de számos országban már kismamákat oltanak. A jelenlegi szakértői vélemények szerint az mRNS-oltások nem veszélyesek a terhes kismamákra, de klinikai kísérletek hiányában ezt mégsem lehet százszázalékos biztonsággal állítani. Magyarországon éppen ezért nem ajánlják az oltást várandósoknak, de az Egyesült Államokban, Izraelben, vagy Angliában a kismamákra bízzák a döntést. Gyermekeknek egyelőre sehol sem adnak vakcinát.

Egészségpolitika

Módosításra szorul az új egészségügyi jogállásról szóló törvény

Mindenképpen módosításra szorul az új egészségügyi jogállásról szóló törvény – állították egybehangzóan munkajogász szakértők egy, az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvényről szervezett videókonferencián. Ahogy elfogadhatatlan ennyire méltatlan, elkapkodott, kidolgozatlan és indokolatlanul nehéz körülményeket teremteni, és ilyen választásra kényszeríteni valakit az élethivatását illetően.

Egészségpolitika

Szakmai javaslat a Covid-19-járvány okozta tömeges megbetegedések és halálozások csökkentése érdekében hozandó intézkedésekre a negyedik hullámban

Tisztában vagyunk azzal, hogy a járvány elleni védekezésbe már mindenki belefáradt. Mégis, egészségügyi szakemberként tudjuk, hogy a Covid-19-járvány 4. hulláma során sem lesznek elkerülhetők a racionális korlátozó intézkedések. Hazánk jelenlegi átoltottsági szintjén a nyájimmunitás kialakulásával egyelőre nem számolhatunk, az ismét erősödő járvány a következő hónapokban több ezer áldozattal jár majd, elsősorban az oltatlanok között. Le kell számolnunk azzal a tévhittel is, hogy a beoltottság önmagában teljes biztonságot jelent! A hamis biztonságérzet az oltottak körében, a kiegészítő védelmi szabályok sutba dobása a járvány fellángolásának a melegágyát képezi az átoltottság mai szintje mellett.

Egészségpolitika

Oltásellenesség - a 10 legnagyobb egészségügyi veszély egyike

Az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO) újabb 5 éves tervében összegyűjtötte az egész világot érintő egészségügyi veszélyeket. A lista az oltásokkal megelőzhető fertőzések elterjedésétől a gyógyszereknek ellenálló kórokozókon és a túlsúlyon át a környezetszennyezésig és a klímaváltozásig számos komoly és sürgős megoldásra váró problémát ölel fel. Ezzel közel egy időben, Amerikában több mint 26 ezer iskolásnak nem engedték meg az iskolakezdést, mert nem voltak beoltatva. Magyarországon a védőoltási rendszer szinte egyedülálló.

Egészségpolitika

Már a csecsemőknél is diagnosztizálható a lelki zavar

Szülés körüli depresszió, az újszülött alvási, étkezési, figyelem zavara, a sok sírás, megannyi jelzés, amivel foglalkozni kell. A korábbi teóriákkal szemben nemcsak két éves kor után, hanem már egészen korai időszakban is figyelni kell és diagnózis is felállítható a kisbaba lelki problémájáról. A témában először rendeztek a napokban nemzetközi konferenciát Magyarországon, ahol több mint 240 előadást tartottak az érintett területek neves szakemberei.

Kapcsolódó anyagok

Gondolat

Nincsenek csodák - SM-ben sem

A sclerosis multiplex progresszív formája nem mutat összefüggést a cerebrospinalis vénás rendszer elégtelenségével

COVID-19

Coronavirusok és CNS-betegségek

A respiratorikus vírusok közül jónéhány neuroinvazív képességgel is bír, és a központi idegrendszerben (CNS) szaporodva a direkt sejtkárosító hatás mellett az arra fogékonyakban autoimmun folyamatokat indíthat be. Mivel jelenleg a neurológiai betegségek nagy része ismeretlen etiológiájú, érdemes megfontolni az opportunisztikus respiratorikus kórokozók szerepét ezek kialakulásában, exacerbációjában.

Járványkrízis: információs és segélyvonal SM betegeknek

A koronavírus miatti krízishelyzetre tekintettel speciális telefonos információs szolgálat indult: neurológus szakorvosok, pszichológusok, rehabilitációs szakemberek segítik a sclerosis multiplex betegeket.