Egészségpolitika

Neurológiai betegek rehabilitációja virtuális valóság technológia segítségével

2014. JÚNIUS 25.

A "Virtuális Valóság Játékok normál rehabilitációval kombinálva hatékony alternatívát nyújtanak az SM betegeknek" elnevezésű klinikai vizsgálat, melyet az Eugenia Epalza baszk SM Alapítvány és a Navarrai Egyetem Neurológiai Klinikája végeztek el, a Neurorehabilitáció 8. Világkongresszusán kerül bemutatásra Isztambulban. A kapott eredmények jelentős javulást mutatnak a betegek különböző testfunkcióiban, különösen a statikus és dinamikus egyensúly, a fáradtság szintek és a funkcionális függetlenség területén.
A VirtualRehab ® segítségével a gyógytornász képes megtervezni és szerkeszteni egy olyan kezeléssorozatot, amely lehetővé teszi számukra, hogy a különböző videojátékok segítségével dolgozzanak az egyes betegek különböző érintett funkcióival kapcsolatban. VirtualRehab ® nem csak szklerózis multiplex, hanem más típusú neurodegeneratív, neurovaszkuláris vagy neuromuszkuláris betegségek esetében is használható, mint például a Parkinson-kór, agyi sérülés, Alzheimer-kór, stroke, disztrófia, és általánosságban az időseknél, hogy segítsen javítani a mobilitásukat. Az eljárást a közelmúltban jóváhagyta a spanyol Neurológus Társaság, és a mai napig a betegek már több mint 5.400 játékon vettek részt, több mint 500 óra időtartamban.
A klinikai vizsgálatot 20 SM beteggel végezték, akik a VirtualRehab ®-ot hetente kétszer használták 4 hónapon keresztül. Néhány jelentősebb megállapítás:
• a betegek 13%-a javulást mutatott a funkcionális függetlenség skálán (FIM ®)
• a betegek 40%-ánál javult a funkcionális egyensúly a Berg Skála szerint
• a betegek 20%-ánál volt javulás a Tinetti skála szerint, mind az egyensúly, mind a járás vonatkozásában.
• a betegek 47%-ánál értek el javulást a fáradtság szintjét illetően
Mindezeken túl, a kísérlet más érdekes és fontos eredményeket is elért: a betegek 27%-a esetében csökkent a szorongás szintje, és 13%-al a depresszió szintje a HAD skála (Kórházi Szorongás és depresszió-skála) szerint.
Ami magát a játékot illeti, a kísérlet végére a betegek 86%-a javított elért pontszámán, és 85%-kal jobb lett a pontosságuk a célok elérésében.
A tanulmány megállapítja, hogy VirtualRehab ® egy hatékony eszköz kombinálva a hagyományos rehabilitációval az SM betegek kezelésében.
A VirtualRehab ® főbb jellegzetességei
A VirtualRehab ® egy olyan technológiai eszköz, amelyet neurorehabilitációs szakértők terveztek meg és hoztak létre, és amely lehetővé teszi különféle fizikai rehabilitációs képzési programok kidolgozását különböző fokú testi fogyatékossággal élő betegek számára.
A VirtualRehab ® virtuális környezetet használ videojáték formátumban, kombinálva a Microsoft ® Kinect ® eszközzel, és a Microsoft ® Azure ® felhő platformmal. A beteg „játékokba ágyazott” gyógytorna gyakorlatokat végezhet, melyeket a terapeuta testre szabhat; mind a terápiás központban, ahol kezelik, de szintúgy telerehabiitációval a saját otthonában. Ez a technológia lehetővé teszi, hogy a gyógytornász ellássa a beteg távfelügyeletét, és kiértékelje az előrehaladást.
A beteg mozgásokat hajt végre a játékkal „együttműködve” egy 3D-s környezetben, amelyben elvégez ily módon bonyolult mozgáskombinációkat anélkül, hogy bármilyen érzékelő vagy ellenőrző technikai egységet kellene a testére erősíteni. Minden tréning alkalom regisztrálva van az Azure-nak köszönhetően: a Microsoft felhő platform lehetővé teszi a betegeknek, hogy szabadon csinálnják a gyakorlatokat akár otthon, akár a klinikán. Az eredmények az egyes tréningekről az interneten keresztül jutnak el az Azure cloud platformban található adat-szerverbe, amely el van látva a legmagasabb szintű védelemmel, amely szükséges személyes egészségügyi adatok kezelése setében.
A VirtualRehab ® gyakorlatok befolyásolják a motoros funkciókat, a koordinációt, és kisebb mértékben a kognitív funkciókat is, a neurodegeneratív betegségek (sclerosis multiplex, Parkinson-kór, amiotrófiás laterális szklerózis, Alzheimer-kór), a neuromuszkuláris rendellenességek és a szerzett agysérülés esetében.

Szemlézte: elitmed.hu, Kolin Péter
Forrás: http://www.ehealthnews.eu/

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Egészségpolitika

Oltásellenesség - a 10 legnagyobb egészségügyi veszély egyike

Az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO) újabb 5 éves tervében összegyűjtötte az egész világot érintő egészségügyi veszélyeket. A lista az oltásokkal megelőzhető fertőzések elterjedésétől a gyógyszereknek ellenálló kórokozókon és a túlsúlyon át a környezetszennyezésig és a klímaváltozásig számos komoly és sürgős megoldásra váró problémát ölel fel. Ezzel közel egy időben, Amerikában több mint 26 ezer iskolásnak nem engedték meg az iskolakezdést, mert nem voltak beoltatva. Magyarországon a védőoltási rendszer szinte egyedülálló.

Egészségpolitika

A szakdolgozói hiánynak az egészségük látja kárát

12 hónapból 13,5-et dolgoznak, táppénzre és orvoshoz szinte sohasem mennek. A nagyfokú stressz és a sokszor ember feletti munkaterhelés romboló hatását gyakorta káros szenvedéllyel próbálják orvosolni. A felmérések szerint a szakdolgozóktöbb mint 80 százalékakrónikus betegséggel küzd, sokan akár két-hárommal is.Kifejezetten nagy számban fordulnak elő az ízületi,a szív- és érrendszeri betegségek, a visszértágulat, a migrén, az alvászavarok, valamint a lelki és érzelmi problémák. Az egészségügyben dolgozók lelki és fizikális állapota ironikusmódon gyakorta rosszabb, mint az általuk ellátott betegeké.

Egészségpolitika

Már a csecsemőknél is diagnosztizálható a lelki zavar

Szülés körüli depresszió, az újszülött alvási, étkezési, figyelem zavara, a sok sírás, megannyi jelzés, amivel foglalkozni kell. A korábbi teóriákkal szemben nemcsak két éves kor után, hanem már egészen korai időszakban is figyelni kell és diagnózis is felállítható a kisbaba lelki problémájáról. A témában először rendeztek a napokban nemzetközi konferenciát Magyarországon, ahol több mint 240 előadást tartottak az érintett területek neves szakemberei.

Egészségpolitika

Simon Gergely kilépett a Növényvédelmi Bizottságból

A Greenpeace Magyarország képviselője nyolc éve tagja a Növényvédelmi Bizottságnak. Szerinte ez idő alatt hazánk szinte minden fajsúlyos, növényvédő szerekkel kapcsolatos vitában (glüfozát, neonikotinoidok, légi permetezés) a nagyipari mezőgazdasági és vegyszergyártó lobbicsoportok álláspontját támogatta.

Egészségpolitika

A betegadatok komplex kezelése az egészségügyi ellátás során a legnagyobb érték

Az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) egy olyan integrációs platform, melynek központi szolgáltatásai gyorsabbá és átláthatóbbá teszik az egészségügyi folyamatokat. A rendszer hatékony és azonnali adatcserét tesz lehetővé, melynek fontosabb céljai a betegadatok és dokumentációk cseréjének megvalósítása, illetve a különböző egészségügyi ellátók közti erőforrások (CT, MR, labor és egyéb diagnosztikák) használata.

Kapcsolódó anyagok

Gondolat

Nincsenek csodák - SM-ben sem

A sclerosis multiplex progresszív formája nem mutat összefüggést a cerebrospinalis vénás rendszer elégtelenségével

COVID-19

Coronavirusok és CNS-betegségek

A respiratorikus vírusok közül jónéhány neuroinvazív képességgel is bír, és a központi idegrendszerben (CNS) szaporodva a direkt sejtkárosító hatás mellett az arra fogékonyakban autoimmun folyamatokat indíthat be. Mivel jelenleg a neurológiai betegségek nagy része ismeretlen etiológiájú, érdemes megfontolni az opportunisztikus respiratorikus kórokozók szerepét ezek kialakulásában, exacerbációjában.

Járványkrízis: információs és segélyvonal SM betegeknek

A koronavírus miatti krízishelyzetre tekintettel speciális telefonos információs szolgálat indult: neurológus szakorvosok, pszichológusok, rehabilitációs szakemberek segítik a sclerosis multiplex betegeket.