Egészségpolitika

Kórházak mobil alkalmazásai

2014. FEBRUÁR 27.

A MobiHealthNews internetes újság (mely honlap cikkén ez a közlemény alapul) 2013 szeptemberében egy nagyon alapos kutatás során 205 "kórházi márkájú" alkalmazást talált az Apple AppStore-ban és a Google Play Store-ban, melyeket a fogyasztók és a betegek használatára szántak. A "kórházi márkájú" nem azt jelenti feltétlenül, hogy az illető kórházban, vagy annak útmutatása nyomán hozták létre, csak azt, hogy a kórház nevét adta ezekhez az alkalmazásokhoz.

Ez év februárjának közepén a MobiHealthNews egy gyors keresés végzett az új – 2013 szeptemberénél később felkerült - kórház-márkás alkalmazásokról. Mindössze 16 új alkalmazást találtunk, és őket is bevontuk az említett csoport elemzésébe, melynek legfontosabb megállapításai a következők 17 százalék a gyermekkórházakból: azaz a 205 kórház-márkás okostelefon alkalmazásból 34. Az okostelefonok, tablettek, és a legtöbb új fogyasztói technológia általában a fiatalabb generáció által először elfogadott, ők az ún. „korai adoptálók” s ez is lehet az egyik oka a gyermekkórházak nagy számának a kórház-márkás alkalmazások között. A másik ok az lehet, hogy a beteg gyermekek szülei nagyon elkötelezettek, és alig várják, hogy valamit tehessenek beteg gyermekük érdekében – például elfogadjanak olyan eszközöket, mint ezek.

A gyermekkórházak is általában elkötelezettek, és nagyobb valószínűséggel kísérleteznek efféle kezdeményezésekkel, hiszen a betegeik kiszolgáltatottabbak, és úgy gondolják, hogy nagyobb szükségük van extra segítségre, hogy megértsék egészségi állapotukat és az alkalmazott kezeléseket, eljárásokat.

30 százalék tartalmazza a sürgősségi időpont foglalást: Amíg a sürgősségin való várakozási idő ellenőrzése már régóta része az egészségügyi alkalmazásoknak, az időpont foglalás viszonylag új. Jelenleg a kórházi márkájú alkalmazások körülbelül 30 százaléka teszi lehetővé a felhasználók számára a sürgősségi látogatás időpontjának lefoglalását. A túlnyomó többség azonban ER tervező. Az InQuicker például egy olyan cég, amely a ütemező platformokat kínál fel a kórházaknak. A mobil alkalmazások ehhez – és a hasonlókhoz – tudnak interaktívan kapcsolódni, és így a kórházi személyzet, és a páciens számára is legkedvezőbb találkozási időpont jelölhető ki.

1 százalék fizetett alkalmazás: Szinte minden kórház-márkájú alkalmazás ingyenesen letölthető és használható. MobiHealthNews csak három olyan kórházi márkájú alkalmazást talált, amely pénzbe került. Ezek wellness nyomkövető eszközök melyeket a Mayo Clinic és a Cleveland Clinic neve fémjelez. Segítenek a felhasználóknak a stressz és a szorongás kezelésében, vagy megtanítják, hogyan kell meditálni.

3 százalék tartalmaz fitnesszel kapcsolatos funkciókat: A MobiHealthNews meglepve tapasztalta, hogy hét kórházi márkájú alkalmazásba épült bele valamiféle fitnesszhez kapcsolódó elem. Igen, annak ellenére, hogy a több ezer fitnessz-központú okostelefon alkalmazás érhető el ma, a kórházak is fejlesztik azokat
61 százalékkal áll rendelkezésre mind Android és iOS: annak menetrendje szerint, amit a legtöbb egészségügyi, fitness és egészségügyi alkalmazás elindítása esetén láthatunk napjainkban, nyilvánvaló, hogy a legtöbb fejlesztő megépíti alkalmazását IOS-ben, és elkezdi terjeszteni az AppStore-ban, hogy utána létre hozzon egy azonos funkciókat produkáló Android alkalmazást néhány héten vagy hónapon belül.

Ennek megfelelően a két olyan kórházi márkás Android alkalmazás van, hogy nem található meg az AppStore-ban, ezzel szemben 50 iOS alkalmazást találtunk, amelyeknek nincs Android változatuk.


Szemlézte: elitmed.hu, Kolin Péter
Forrás: https://mobihealthnews.com/

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Egészségpolitika

Gyerekek és gyermekeket várók, tervezők – szabad-e oltani?

Úgy tűnik ebben a hazai álláspont egyértelmű, de számos országban már kismamákat oltanak. A jelenlegi szakértői vélemények szerint az mRNS-oltások nem veszélyesek a terhes kismamákra, de klinikai kísérletek hiányában ezt mégsem lehet százszázalékos biztonsággal állítani. Magyarországon éppen ezért nem ajánlják az oltást várandósoknak, de az Egyesült Államokban, Izraelben, vagy Angliában a kismamákra bízzák a döntést. Gyermekeknek egyelőre sehol sem adnak vakcinát.

Egészségpolitika

Módosításra szorul az új egészségügyi jogállásról szóló törvény

Mindenképpen módosításra szorul az új egészségügyi jogállásról szóló törvény – állították egybehangzóan munkajogász szakértők egy, az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvényről szervezett videókonferencián. Ahogy elfogadhatatlan ennyire méltatlan, elkapkodott, kidolgozatlan és indokolatlanul nehéz körülményeket teremteni, és ilyen választásra kényszeríteni valakit az élethivatását illetően.

Egészségpolitika

Szakmai javaslat a Covid-19-járvány okozta tömeges megbetegedések és halálozások csökkentése érdekében hozandó intézkedésekre a negyedik hullámban

Tisztában vagyunk azzal, hogy a járvány elleni védekezésbe már mindenki belefáradt. Mégis, egészségügyi szakemberként tudjuk, hogy a Covid-19-járvány 4. hulláma során sem lesznek elkerülhetők a racionális korlátozó intézkedések. Hazánk jelenlegi átoltottsági szintjén a nyájimmunitás kialakulásával egyelőre nem számolhatunk, az ismét erősödő járvány a következő hónapokban több ezer áldozattal jár majd, elsősorban az oltatlanok között. Le kell számolnunk azzal a tévhittel is, hogy a beoltottság önmagában teljes biztonságot jelent! A hamis biztonságérzet az oltottak körében, a kiegészítő védelmi szabályok sutba dobása a járvány fellángolásának a melegágyát képezi az átoltottság mai szintje mellett.

Egészségpolitika

Oltásellenesség - a 10 legnagyobb egészségügyi veszély egyike

Az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO) újabb 5 éves tervében összegyűjtötte az egész világot érintő egészségügyi veszélyeket. A lista az oltásokkal megelőzhető fertőzések elterjedésétől a gyógyszereknek ellenálló kórokozókon és a túlsúlyon át a környezetszennyezésig és a klímaváltozásig számos komoly és sürgős megoldásra váró problémát ölel fel. Ezzel közel egy időben, Amerikában több mint 26 ezer iskolásnak nem engedték meg az iskolakezdést, mert nem voltak beoltatva. Magyarországon a védőoltási rendszer szinte egyedülálló.

Egészségpolitika

Már a csecsemőknél is diagnosztizálható a lelki zavar

Szülés körüli depresszió, az újszülött alvási, étkezési, figyelem zavara, a sok sírás, megannyi jelzés, amivel foglalkozni kell. A korábbi teóriákkal szemben nemcsak két éves kor után, hanem már egészen korai időszakban is figyelni kell és diagnózis is felállítható a kisbaba lelki problémájáról. A témában először rendeztek a napokban nemzetközi konferenciát Magyarországon, ahol több mint 240 előadást tartottak az érintett területek neves szakemberei.

Kapcsolódó anyagok

Egészségpolitika

Vége a TVK 16 éves uralmának – újraszabták a kórházi finanszírozást

A teljesítmény-volumenkorlát elve szerinti számolás tizenhét év után megszűnik a szakellátásban.Bevezetik az éves keretet a finanszírozásban, illetve szakmákra lesz kiosztva ez a pénz. Az idén életbe lépett változás megkérdezett szakértőink szerint leginkább átnevezés, de nem jelent átütő változást. Igaz, várhatóan megszűnik a kórházak mozgástere abban, hogy a jól és kevésbé jól fizetett területek között „játszanak”.

Gondolat

Egy halálra ítélt szakma végváraiban – Interjú dr. Prinz Gyulával

Mióta kineveztek tagozatvezetőnek, felhívtam valamennyi hazai fertőző osztályt, hogy megismerjem a valós helyzetet. Kétségbeejtő a fertőző osztályokon dolgozó orvosok létszáma, korösszetétele, és számos helyen aggasztó, hogy milyen nagy távolságra kell küldeni a mikrobiológiai mintákat. Valamennyi kórházban szükség van a klinikai mikrobiológiai és az infektológiai szolgálatra. A fejlett világban a világon mindenütt így van, ez nem tisztán pénz kérdése, hanem szemléleté is – mondta dr. Prinz Gyula a szakmai kollégium infektológia tagozatvezetője.

Klinikum

Ebadta lehetőségek: kutyás terápiák az egészségügyben műhelykonferencia

A Budai Családközpontú Lelki Egészség Centrum szervezésében 2018. szeptember 8-án került megrendezésre az Ebadta lehetőségek: kutyás terápiák az egészségügyben című műhelykonferencia a budapesti Szent János Kórház és Észak-budai Egyesített Kórházak Pszichiátriai és Pszichiátriai Rehabilitációs Osztályán.

Klinikum

Beszélgetés Bálint Géza főorvossal

Beszélgetés, Dr. Bálint Géza főorvossal az ORFI volt főigazgatójával, a magyar reumatológia egyik legismertebb kiváló orvosával, a humanista orvoslásról 80. születésnapja és Huszár Tibor „Beszélgetőkönyv Bálint Géza professzorral” című könyv megjelenése kapcsán.

Gondolat

"Halálversből millió van, de szülésversből alig"

A szülésről nehéz úgy beszélni, hogy ne kerülne szóba az egészségügy, az aktuális népesedéspolitika vagy a genderkérdések. Nem véletlen, hogy így van, hiszen egy gyermek világra hozása az egyénen és a családon túl kihatással van a társadalom életére is. A szülés milyenségét pedig – hiszen a halálhoz hasonlóan a születés is kikerült már az otthon, a hétköznapiság keretei közül – alapvetően meghatározza az az intézményi gondoskodás, amelyben lezajlik.