Egészségpolitika

Kórházak mobil alkalmazásai

2014. FEBRUÁR 27.

A MobiHealthNews internetes újság (mely honlap cikkén ez a közlemény alapul) 2013 szeptemberében egy nagyon alapos kutatás során 205 "kórházi márkájú" alkalmazást talált az Apple AppStore-ban és a Google Play Store-ban, melyeket a fogyasztók és a betegek használatára szántak. A "kórházi márkájú" nem azt jelenti feltétlenül, hogy az illető kórházban, vagy annak útmutatása nyomán hozták létre, csak azt, hogy a kórház nevét adta ezekhez az alkalmazásokhoz.

Ez év februárjának közepén a MobiHealthNews egy gyors keresés végzett az új – 2013 szeptemberénél később felkerült - kórház-márkás alkalmazásokról. Mindössze 16 új alkalmazást találtunk, és őket is bevontuk az említett csoport elemzésébe, melynek legfontosabb megállapításai a következők 17 százalék a gyermekkórházakból: azaz a 205 kórház-márkás okostelefon alkalmazásból 34. Az okostelefonok, tablettek, és a legtöbb új fogyasztói technológia általában a fiatalabb generáció által először elfogadott, ők az ún. „korai adoptálók” s ez is lehet az egyik oka a gyermekkórházak nagy számának a kórház-márkás alkalmazások között. A másik ok az lehet, hogy a beteg gyermekek szülei nagyon elkötelezettek, és alig várják, hogy valamit tehessenek beteg gyermekük érdekében – például elfogadjanak olyan eszközöket, mint ezek.

A gyermekkórházak is általában elkötelezettek, és nagyobb valószínűséggel kísérleteznek efféle kezdeményezésekkel, hiszen a betegeik kiszolgáltatottabbak, és úgy gondolják, hogy nagyobb szükségük van extra segítségre, hogy megértsék egészségi állapotukat és az alkalmazott kezeléseket, eljárásokat.

30 százalék tartalmazza a sürgősségi időpont foglalást: Amíg a sürgősségin való várakozási idő ellenőrzése már régóta része az egészségügyi alkalmazásoknak, az időpont foglalás viszonylag új. Jelenleg a kórházi márkájú alkalmazások körülbelül 30 százaléka teszi lehetővé a felhasználók számára a sürgősségi látogatás időpontjának lefoglalását. A túlnyomó többség azonban ER tervező. Az InQuicker például egy olyan cég, amely a ütemező platformokat kínál fel a kórházaknak. A mobil alkalmazások ehhez – és a hasonlókhoz – tudnak interaktívan kapcsolódni, és így a kórházi személyzet, és a páciens számára is legkedvezőbb találkozási időpont jelölhető ki.

1 százalék fizetett alkalmazás: Szinte minden kórház-márkájú alkalmazás ingyenesen letölthető és használható. MobiHealthNews csak három olyan kórházi márkájú alkalmazást talált, amely pénzbe került. Ezek wellness nyomkövető eszközök melyeket a Mayo Clinic és a Cleveland Clinic neve fémjelez. Segítenek a felhasználóknak a stressz és a szorongás kezelésében, vagy megtanítják, hogyan kell meditálni.

3 százalék tartalmaz fitnesszel kapcsolatos funkciókat: A MobiHealthNews meglepve tapasztalta, hogy hét kórházi márkájú alkalmazásba épült bele valamiféle fitnesszhez kapcsolódó elem. Igen, annak ellenére, hogy a több ezer fitnessz-központú okostelefon alkalmazás érhető el ma, a kórházak is fejlesztik azokat
61 százalékkal áll rendelkezésre mind Android és iOS: annak menetrendje szerint, amit a legtöbb egészségügyi, fitness és egészségügyi alkalmazás elindítása esetén láthatunk napjainkban, nyilvánvaló, hogy a legtöbb fejlesztő megépíti alkalmazását IOS-ben, és elkezdi terjeszteni az AppStore-ban, hogy utána létre hozzon egy azonos funkciókat produkáló Android alkalmazást néhány héten vagy hónapon belül.

Ennek megfelelően a két olyan kórházi márkás Android alkalmazás van, hogy nem található meg az AppStore-ban, ezzel szemben 50 iOS alkalmazást találtunk, amelyeknek nincs Android változatuk.


Szemlézte: elitmed.hu, Kolin Péter
Forrás: http://mobihealthnews.com/

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Egészségpolitika

Oltásellenesség - a 10 legnagyobb egészségügyi veszély egyike

Az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO) újabb 5 éves tervében összegyűjtötte az egész világot érintő egészségügyi veszélyeket. A lista az oltásokkal megelőzhető fertőzések elterjedésétől a gyógyszereknek ellenálló kórokozókon és a túlsúlyon át a környezetszennyezésig és a klímaváltozásig számos komoly és sürgős megoldásra váró problémát ölel fel. Ezzel közel egy időben, Amerikában több mint 26 ezer iskolásnak nem engedték meg az iskolakezdést, mert nem voltak beoltatva. Magyarországon a védőoltási rendszer szinte egyedülálló.

Egészségpolitika

A szakdolgozói hiánynak az egészségük látja kárát

12 hónapból 13,5-et dolgoznak, táppénzre és orvoshoz szinte sohasem mennek. A nagyfokú stressz és a sokszor ember feletti munkaterhelés romboló hatását gyakorta káros szenvedéllyel próbálják orvosolni. A felmérések szerint a szakdolgozóktöbb mint 80 százalékakrónikus betegséggel küzd, sokan akár két-hárommal is.Kifejezetten nagy számban fordulnak elő az ízületi,a szív- és érrendszeri betegségek, a visszértágulat, a migrén, az alvászavarok, valamint a lelki és érzelmi problémák. Az egészségügyben dolgozók lelki és fizikális állapota ironikusmódon gyakorta rosszabb, mint az általuk ellátott betegeké.

Egészségpolitika

Béremelés, úgy érdemes, ha az érezhető

Orvoshiány – talán az egészségügy egyre égetőbb és az egyik legnagyobb problémája. Külföld, illetve a magánszféra mind többeket csábít a megélhetés és persze a munkakörülmények miatt. Bérrendezésük folyamatosan napirenden van, érdemi változás azonban eleddig nem történt. A napokban nagyjából egy időben a Magyar Orvosi Kamara lépett fel határozottan a bérrendezés ügyében, illetve Lázár János beszélt arról, másfél és három millió forint lenne a reális bérezése a magyar orvosoknak.

Egészségpolitika

Simon Gergely kilépett a Növényvédelmi Bizottságból

A Greenpeace Magyarország képviselője nyolc éve tagja a Növényvédelmi Bizottságnak. Szerinte ez idő alatt hazánk szinte minden fajsúlyos, növényvédő szerekkel kapcsolatos vitában (glüfozát, neonikotinoidok, légi permetezés) a nagyipari mezőgazdasági és vegyszergyártó lobbicsoportok álláspontját támogatta.

Egészségpolitika

Az Akadémiai kutatóhálózatnak a kormány tervei szerinti átalakítása hatalmas veszteség lenne

Falus András immunológus akadémikussal, a Semmelweis Egyetem Genetikai, Sejt- és Immunbiológiai Intézet emeritus egyetemi tanárával, az MTA folyóirata, az 1840-ben alapított Magyar Tudomány főszerkesztőjével beszélgettünk arról, hogy mely értékek veszhetnek el, ha a tervezett intézkedéseket a nemzetközi tiltakozás ellenére végig viszi a kormányzat.

Kapcsolódó anyagok

Gondolat

Egy halálra ítélt szakma végváraiban – Interjú dr. Prinz Gyulával

Mióta kineveztek tagozatvezetőnek, felhívtam valamennyi hazai fertőző osztályt, hogy megismerjem a valós helyzetet. Kétségbeejtő a fertőző osztályokon dolgozó orvosok létszáma, korösszetétele, és számos helyen aggasztó, hogy milyen nagy távolságra kell küldeni a mikrobiológiai mintákat. Valamennyi kórházban szükség van a klinikai mikrobiológiai és az infektológiai szolgálatra. A fejlett világban a világon mindenütt így van, ez nem tisztán pénz kérdése, hanem szemléleté is – mondta dr. Prinz Gyula a szakmai kollégium infektológia tagozatvezetője.

Klinikum

Ebadta lehetőségek: kutyás terápiák az egészségügyben műhelykonferencia

A Budai Családközpontú Lelki Egészség Centrum szervezésében 2018. szeptember 8-án került megrendezésre az Ebadta lehetőségek: kutyás terápiák az egészségügyben című műhelykonferencia a budapesti Szent János Kórház és Észak-budai Egyesített Kórházak Pszichiátriai és Pszichiátriai Rehabilitációs Osztályán.

Gondolat

A modern kórháztervezés aktuális kérdései

A kórháztervezés kapcsán jogosan felmerülő kérdés; egy épület azon túl, hogy az alapvető funkciókat ellátja, milyen hatással lehet a felhasználókra? Sok kutatás foglalkozik a gyógyító építészet fogalmával; az architektúra milyen befolyással van a gyógyulás folyamatára, és mik azok a tervezési szempontok, amelyek hozzásegíthetnek a mielőbbi felépüléshez?

COVID-19

COVID-19: cseppek helyett tovaszálló aeroszol buborékok a légúti fertőzések átadásában

A SARS-CoV-2 vírus okozta járvány leküzdéséhez bevezetett számos intézkedés egyike a távolságtartás másoktól, különösen fertőző, légutakból cseppeket ürítő betegektől. A WHO és az amerikai járványügyi hivatal (CDC) ajánlásai alapján 1-2 méter távolságot ajánlott tartani a COVID-19 tüneteit mutató, például tüsszögő vagy köhögő betegektől. A JAMA szerzője azt vizsgálta, hogy ez az ajánlás hogyan viszonyul a fertőzés átadásának legújabb modelljéhez.

Gondolat

Pénz nélkül nincs gyökeres változás – Interjú dr. Verebély Tiborral

Nem látom a Semmelweis Tervben az orvosok anyagi megbecsültségének javítását. Egyértelműen ki kellene derülni, hogy az orvosok és a kórházak érdekeltek abban, hogy jó munkájuk révén minél több beteg keresse fel az orvost. Hivatalosan meghatározták a betegutakat, de régi tapasztalat, hogy a hivatalos út hosszú távon nem járható – véli dr. Verebély Tibor, a szakmai kollégium gyermeksebészet tagozatvezetője.