Egészségpolitika

Google keresések, tőzsdei mozgások és piaci stratégiák

2014. AUGUSZTUS 27.

A Warwick Business School és a Bostoni Egyetem kutatócsoportja kifejlesztett egy módszert, amely atomatikusan beazonosítja azokat a témákat, melyekre az emberek rákeresnek a Google-on, mielőtt a tőzsde soron következő esése bekövetkezik. A 2004 és 2012 közötti adatokra alkalmazva az eljárás azt mutatta, hogy a tőzsde jelentősebb eséseit megelőzően növekedett a keresés az üzleti és politikai témakörökben. A tanulmány, "A keresési viselkedés szemantikájának kvantifikálása a tőzsdei mozgások előtt” címmel a Proceedings of the National Academy of Sciences folyóiratban jelent meg.

A kutatók azt sugallják, hogy ezt a módszert lehet alkalmazni szélesebb körben is, hogy számos területen segítsen azonosítani figyelmeztető előjeleket a keresési adatok elemzésével, mielőtt a valós események bekövetkeznek.

"A keresőmotorok, mint a Google is, szinte minden keresési adatot rögzítenek" mondta Chester Curme, a Warwick Business School tudományos munkatársa, és a tanulmány első szerzője. "A lekérdezések elemzése lehetővé teszik számunkra, hogy megtudjuk, hogy az emberek hogyan gyűjtenek online információkat, mielőtt online döntéseiket a valós világban megteszik. Tehát van arra lehetőség, hogy a keresési adatok elemzése segítségével előre megjósoljuk nagyobb embercsoportok viselkedését.

"Ugyanakkor a lehetséges dolgok száma, amire az emberek kereshetnek, hatalmas. Így jelentős kihívás volt meghatároznunk, milyen típusú szavak lehetnek relevánsak a viselkedés előrejelzésében."

A korábbi vizsgálatok és Eugene Stanley során, Curme és kollégái, Tobias Preis és Suzy Moat a Warwick Business Schoolból bebizonyították, hogy a Google-ból és a Wikipedia-ból nyrhető adatok felhasználásának mértéke lehet korai figyelmeztető jele a tőzsdei mozgásnak. Ezek az eredmények azonban a kulcsszavaknak a kutatók általi önkényes kiválasztására támaszkodott, elsősorban olyanokra melyek az üzleti élettel kapcsolatosak.

Annak érdekében, hogy algoritmusok automatikusan azonosítsák a mintákat a kereső tevékenységben, amely kapcsolatban lehet a későbbi valós viselkedéssel, a csapat számszerűsítette minden egyes szó jelentését a Wikipediában. Ez lehetővé tette a kutatók számára, hogy kategorizálhassák a szavakat témakörök szerin, pédául úgy, hogy a "business" témakör tartalmazhat olyan szavakat, mint "üzleti", "menedzsment" és "bank". Az algoritmus beaazonosította a témakörök széles választékát, az élelmiszerektől az építészeten át a krikettig.

A csapat ezután a Google Trends felhasználásával megfigyelte, hogy milyen gyakran keresnek több ezer ilyen szóra az internetezők az Egyesült Államokban. 2004 és 2012 közötti elemzéseik alapján azt találták, hogy annak változása, hogy a felhasználók milyen gyakran keresnek üzleti és a politikai kifejezésekre összefügg a későbbi tőzsdei mozgásokkal.

Moat folytatta: "Az eredmények összhangban vannak azzal a feltételezéssel, hogy a keresések számának növekedése a politikai és az üzleti élet területeivel kapcsolatban jele lehet az állam és a gazdaság állapotával kapcsolatos aggodalomnak, ami ahhoz vezethet, hogy csökken a bizalom az üzleti életben, aminek következtében a tranzakciók alacsonyabb áron mennek végbe. "

"Az eredmények azt jelzik, a van kapcsolat a Google-felhasználók keresési viselkedése és a tőzsdei mozgások között," mondta Tobias Preis, a Warwick Business School docense. "Elemzésünk azonban úgy találta, hogy a kapcsolat erőssége csökkent az utóbbi években. Ez potenciálisan azt tükrözi, hogy az általunk is használt módszert már beépítették az automatizált kereskedési stratégiákba is. "

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Egészségpolitika

Oltásellenesség - a 10 legnagyobb egészségügyi veszély egyike

Az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO) újabb 5 éves tervében összegyűjtötte az egész világot érintő egészségügyi veszélyeket. A lista az oltásokkal megelőzhető fertőzések elterjedésétől a gyógyszereknek ellenálló kórokozókon és a túlsúlyon át a környezetszennyezésig és a klímaváltozásig számos komoly és sürgős megoldásra váró problémát ölel fel. Ezzel közel egy időben, Amerikában több mint 26 ezer iskolásnak nem engedték meg az iskolakezdést, mert nem voltak beoltatva. Magyarországon a védőoltási rendszer szinte egyedülálló.

Egészségpolitika

A szakdolgozói hiánynak az egészségük látja kárát

12 hónapból 13,5-et dolgoznak, táppénzre és orvoshoz szinte sohasem mennek. A nagyfokú stressz és a sokszor ember feletti munkaterhelés romboló hatását gyakorta káros szenvedéllyel próbálják orvosolni. A felmérések szerint a szakdolgozóktöbb mint 80 százalékakrónikus betegséggel küzd, sokan akár két-hárommal is.Kifejezetten nagy számban fordulnak elő az ízületi,a szív- és érrendszeri betegségek, a visszértágulat, a migrén, az alvászavarok, valamint a lelki és érzelmi problémák. Az egészségügyben dolgozók lelki és fizikális állapota ironikusmódon gyakorta rosszabb, mint az általuk ellátott betegeké.

Egészségpolitika

Már a csecsemőknél is diagnosztizálható a lelki zavar

Szülés körüli depresszió, az újszülött alvási, étkezési, figyelem zavara, a sok sírás, megannyi jelzés, amivel foglalkozni kell. A korábbi teóriákkal szemben nemcsak két éves kor után, hanem már egészen korai időszakban is figyelni kell és diagnózis is felállítható a kisbaba lelki problémájáról. A témában először rendeztek a napokban nemzetközi konferenciát Magyarországon, ahol több mint 240 előadást tartottak az érintett területek neves szakemberei.

Egészségpolitika

Simon Gergely kilépett a Növényvédelmi Bizottságból

A Greenpeace Magyarország képviselője nyolc éve tagja a Növényvédelmi Bizottságnak. Szerinte ez idő alatt hazánk szinte minden fajsúlyos, növényvédő szerekkel kapcsolatos vitában (glüfozát, neonikotinoidok, légi permetezés) a nagyipari mezőgazdasági és vegyszergyártó lobbicsoportok álláspontját támogatta.

Egészségpolitika

A betegadatok komplex kezelése az egészségügyi ellátás során a legnagyobb érték

Az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) egy olyan integrációs platform, melynek központi szolgáltatásai gyorsabbá és átláthatóbbá teszik az egészségügyi folyamatokat. A rendszer hatékony és azonnali adatcserét tesz lehetővé, melynek fontosabb céljai a betegadatok és dokumentációk cseréjének megvalósítása, illetve a különböző egészségügyi ellátók közti erőforrások (CT, MR, labor és egyéb diagnosztikák) használata.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

A szteroid gyorsítja a felépülést tüdőgyulladás esetén

A dexametazonnal kiegészítve javulhat az antibiotikumok hatásfoka közösségben szerzett tüdőgyulladás esetén – olvasható a The Lancet legutóbbi számában.

Gondolat

Túlfogyasztás és lelki kiteljesedés – Gyulai Iván új kötetéről

A könyv a fenntartható fejlődés koncepcióját mutatja be.Nagyon világosan, közérthetően, rendszerszemléletben...

Egészségpolitika

Simon Gergely kilépett a Növényvédelmi Bizottságból

A Greenpeace Magyarország képviselője nyolc éve tagja a Növényvédelmi Bizottságnak. Szerinte ez idő alatt hazánk szinte minden fajsúlyos, növényvédő szerekkel kapcsolatos vitában (glüfozát, neonikotinoidok, légi permetezés) a nagyipari mezőgazdasági és vegyszergyártó lobbicsoportok álláspontját támogatta.

Klinikum

A "Gamification" alkalmazásának lehetőségei

ÉBERFI Zsuzsanna, ENGELHADT Fanni, KUTOR Norbert

ABSZTRAKT A játék kiemelt szerepet tölt be mindennapjainkban, számos olyan egyedi elemmel rendelkezik, amelyek megkülönböztetik más tevékenységformáktól, s biztosítják helyét életünkben. A klasszikus játékok mellett egyre inkább teret nyernek az internetes szerepjátékok is, így cikkünkben bemutatjuk ezen játékok és játékosaik világát, s kitérünk a játszás szociális, kognitív és érzelmi hatásaira és a virtuális játék-függőség kérdésére is. Ezen úgynevezett modern játékok mechanikai és dinamikai elemeinek felhasználásával valósítható meg a ’gamification’ nevet viselő módszer, amely egyik legsikeresebb eszköze lehet az oktatás színvonalasabbá, élvezetesebbé és hatékonyabbá tételére a legfiatalabb generációk számára. A ’gamification’ szükségességét a megváltozott nevelési attitűdök, az elavultnak tekinthető oktatási módszerek, az internet térhódítása valamint az általános intelligencia mellett az érzelmi kompetenciák fejlesztésének igénye jelzi.

Klinikum

A korunk népbetegsége: az elhízás

A túlsúly problémája mára népbetegséggé nőtt ki magát: akár orvosként, akár betegként (vagy esetleg mindkét oldalról) szembesülünk az elhízás egészségromboló hatásaival, a kérdéskör nem hagyhat közömbösen bennünket.