Egészségpolitika

Google keresések, tőzsdei mozgások és piaci stratégiák

2014. AUGUSZTUS 27.

A Warwick Business School és a Bostoni Egyetem kutatócsoportja kifejlesztett egy módszert, amely atomatikusan beazonosítja azokat a témákat, melyekre az emberek rákeresnek a Google-on, mielőtt a tőzsde soron következő esése bekövetkezik. A 2004 és 2012 közötti adatokra alkalmazva az eljárás azt mutatta, hogy a tőzsde jelentősebb eséseit megelőzően növekedett a keresés az üzleti és politikai témakörökben. A tanulmány, "A keresési viselkedés szemantikájának kvantifikálása a tőzsdei mozgások előtt” címmel a Proceedings of the National Academy of Sciences folyóiratban jelent meg.

A kutatók azt sugallják, hogy ezt a módszert lehet alkalmazni szélesebb körben is, hogy számos területen segítsen azonosítani figyelmeztető előjeleket a keresési adatok elemzésével, mielőtt a valós események bekövetkeznek.

"A keresőmotorok, mint a Google is, szinte minden keresési adatot rögzítenek" mondta Chester Curme, a Warwick Business School tudományos munkatársa, és a tanulmány első szerzője. "A lekérdezések elemzése lehetővé teszik számunkra, hogy megtudjuk, hogy az emberek hogyan gyűjtenek online információkat, mielőtt online döntéseiket a valós világban megteszik. Tehát van arra lehetőség, hogy a keresési adatok elemzése segítségével előre megjósoljuk nagyobb embercsoportok viselkedését.

"Ugyanakkor a lehetséges dolgok száma, amire az emberek kereshetnek, hatalmas. Így jelentős kihívás volt meghatároznunk, milyen típusú szavak lehetnek relevánsak a viselkedés előrejelzésében."

A korábbi vizsgálatok és Eugene Stanley során, Curme és kollégái, Tobias Preis és Suzy Moat a Warwick Business Schoolból bebizonyították, hogy a Google-ból és a Wikipedia-ból nyrhető adatok felhasználásának mértéke lehet korai figyelmeztető jele a tőzsdei mozgásnak. Ezek az eredmények azonban a kulcsszavaknak a kutatók általi önkényes kiválasztására támaszkodott, elsősorban olyanokra melyek az üzleti élettel kapcsolatosak.

Annak érdekében, hogy algoritmusok automatikusan azonosítsák a mintákat a kereső tevékenységben, amely kapcsolatban lehet a későbbi valós viselkedéssel, a csapat számszerűsítette minden egyes szó jelentését a Wikipediában. Ez lehetővé tette a kutatók számára, hogy kategorizálhassák a szavakat témakörök szerin, pédául úgy, hogy a "business" témakör tartalmazhat olyan szavakat, mint "üzleti", "menedzsment" és "bank". Az algoritmus beaazonosította a témakörök széles választékát, az élelmiszerektől az építészeten át a krikettig.

A csapat ezután a Google Trends felhasználásával megfigyelte, hogy milyen gyakran keresnek több ezer ilyen szóra az internetezők az Egyesült Államokban. 2004 és 2012 közötti elemzéseik alapján azt találták, hogy annak változása, hogy a felhasználók milyen gyakran keresnek üzleti és a politikai kifejezésekre összefügg a későbbi tőzsdei mozgásokkal.

Moat folytatta: "Az eredmények összhangban vannak azzal a feltételezéssel, hogy a keresések számának növekedése a politikai és az üzleti élet területeivel kapcsolatban jele lehet az állam és a gazdaság állapotával kapcsolatos aggodalomnak, ami ahhoz vezethet, hogy csökken a bizalom az üzleti életben, aminek következtében a tranzakciók alacsonyabb áron mennek végbe. "

"Az eredmények azt jelzik, a van kapcsolat a Google-felhasználók keresési viselkedése és a tőzsdei mozgások között," mondta Tobias Preis, a Warwick Business School docense. "Elemzésünk azonban úgy találta, hogy a kapcsolat erőssége csökkent az utóbbi években. Ez potenciálisan azt tükrözi, hogy az általunk is használt módszert már beépítették az automatizált kereskedési stratégiákba is. "

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Egészségpolitika

Módosításra szorul az új egészségügyi jogállásról szóló törvény

Mindenképpen módosításra szorul az új egészségügyi jogállásról szóló törvény - állították egybehangzóan munkajogász szakértők egy, az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvényről szervezett videókonferencián. Ahogy elfogadhatatlan ennyire méltatlan, elkapkodott, kidolgozatlan és indokolatlanul nehéz körülményeket teremteni, és ilyen választásra kényszeríteni valakit az élethivatását illetően.

Egészségpolitika

Oltásellenesség - a 10 legnagyobb egészségügyi veszély egyike

Az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO) újabb 5 éves tervében összegyűjtötte az egész világot érintő egészségügyi veszélyeket. A lista az oltásokkal megelőzhető fertőzések elterjedésétől a gyógyszereknek ellenálló kórokozókon és a túlsúlyon át a környezetszennyezésig és a klímaváltozásig számos komoly és sürgős megoldásra váró problémát ölel fel. Ezzel közel egy időben, Amerikában több mint 26 ezer iskolásnak nem engedték meg az iskolakezdést, mert nem voltak beoltatva. Magyarországon a védőoltási rendszer szinte egyedülálló.

Egészségpolitika

Már a csecsemőknél is diagnosztizálható a lelki zavar

Szülés körüli depresszió, az újszülött alvási, étkezési, figyelem zavara, a sok sírás, megannyi jelzés, amivel foglalkozni kell. A korábbi teóriákkal szemben nemcsak két éves kor után, hanem már egészen korai időszakban is figyelni kell és diagnózis is felállítható a kisbaba lelki problémájáról. A témában először rendeztek a napokban nemzetközi konferenciát Magyarországon, ahol több mint 240 előadást tartottak az érintett területek neves szakemberei.

Egészségpolitika

Gyerekek és gyermekeket várók, tervezők – szabad-e oltani?

Úgy tűnik ebben a hazai álláspont egyértelmű, de számos országban már kismamákat oltanak. A jelenlegi szakértői vélemények szerint az mRNS oltások nem veszélyesek a terhes kismamákra, de klinikai kísérletek hiányában ezt mégsem lehet száz százalékos biztonsággal állítani. Magyarországon éppen ezért nem ajánlják az oltást várandósoknak, de az Egyesült Államokban, Izraelben, vagy Angliában a kismamákra bízzák a döntést. Gyermekeknek egyelőre sehol sem adnak vakcinát.

Egészségpolitika

Vége a TVK 16 éves uralmának – újraszabták a kórházi finanszírozást

A teljesítmény-volumenkorlát elve szerinti számolás tizenhét év után megszűnik a szakellátásban.Bevezetik az éves keretet a finanszírozásban, illetve szakmákra lesz kiosztva ez a pénz. Az idén életbe lépett változás megkérdezett szakértőink szerint leginkább átnevezés, de nem jelent átütő változást. Igaz, várhatóan megszűnik a kórházak mozgástere abban, hogy a jól és kevésbé jól fizetett területek között „játszanak”.

Kapcsolódó anyagok

Gondolat

Veszélyben az egyetemek autonómiája?

Tiltakozó közleményekkel „szavaznak” sorra az egyetemek az alapítványi átalakítás, illetve annak intézési módja ellen. Professzorok, munkatársak, hallgatók, legutóbb az MTA doktorai adtak ki hivatalos állásfoglalást. Megkérdeztünk „kívülállókat”, Freund Tamást, az MTA elnökét, Tillmann József filozófus, esztéta, egyetemi tanárt, Fleck Zoltán jogász, szociológust, tanszékvezető egyetemi tanárt a kialakult helyzetről, a folyamatról, illetve Fábián Istvánt, a debreceni egyetem korábbi rektorát is. Többen a tudományos és kutatómunka, az egyetemi autonómia ellehetetlenülésétől félnek, veszélyes ugyanis, ha ezek a szellemi műhelyek politikai irányítás alá kerülnek. Az MTA elnöke kiemelte az egyetemi autonómia tiszteletben tartásának és a döntések előtti tisztázó vitáknak a fontosságát.

Hírvilág

A szteroid gyorsítja a felépülést tüdőgyulladás esetén

A dexametazonnal kiegészítve javulhat az antibiotikumok hatásfoka közösségben szerzett tüdőgyulladás esetén – olvasható a The Lancet legutóbbi számában.

Gondolat

Túlfogyasztás és lelki kiteljesedés – Gyulai Iván új kötetéről

A könyv a fenntartható fejlődés koncepcióját mutatja be.Nagyon világosan, közérthetően, rendszerszemléletben...

Egészségpolitika

Simon Gergely kilépett a Növényvédelmi Bizottságból

A Greenpeace Magyarország képviselője nyolc éve tagja a Növényvédelmi Bizottságnak. Szerinte ez idő alatt hazánk szinte minden fajsúlyos, növényvédő szerekkel kapcsolatos vitában (glüfozát, neonikotinoidok, légi permetezés) a nagyipari mezőgazdasági és vegyszergyártó lobbicsoportok álláspontját támogatta.

Klinikum

A "Gamification" alkalmazásának lehetőségei

ÉBERFI Zsuzsanna, ENGELHADT Fanni, KUTOR Norbert

ABSZTRAKT A játék kiemelt szerepet tölt be mindennapjainkban, számos olyan egyedi elemmel rendelkezik, amelyek megkülönböztetik más tevékenységformáktól, s biztosítják helyét életünkben. A klasszikus játékok mellett egyre inkább teret nyernek az internetes szerepjátékok is, így cikkünkben bemutatjuk ezen játékok és játékosaik világát, s kitérünk a játszás szociális, kognitív és érzelmi hatásaira és a virtuális játék-függőség kérdésére is. Ezen úgynevezett modern játékok mechanikai és dinamikai elemeinek felhasználásával valósítható meg a ’gamification’ nevet viselő módszer, amely egyik legsikeresebb eszköze lehet az oktatás színvonalasabbá, élvezetesebbé és hatékonyabbá tételére a legfiatalabb generációk számára. A ’gamification’ szükségességét a megváltozott nevelési attitűdök, az elavultnak tekinthető oktatási módszerek, az internet térhódítása valamint az általános intelligencia mellett az érzelmi kompetenciák fejlesztésének igénye jelzi.