Egészségpolitika

Digitális egészségügyi eszközök időseknek

2014. MÁJUS 30.

Accel diagnosztika
Az Accel diagnosztika egy olyan teszt egyes egészségügyi problémák szűrésére, amelyek csökkentheti a kórházi újrafelvételt. Annak megállapítására, hogy az egészségügyi problémák jelentkezne-e újólag az elbocsájtás után, a felhasználókat arra kérik, hogy helyezzenek vér- vagy vizeletcseppet egy hitelkártya méretű tesztcsíkra, majd szkenneljék a csíkot mobiltelefonjuk kamerájával, amely a célra kifejlesztett alkalmazással van összekötve. Míg a laboratóriumi vizsgálatokra a felhasználóknak általában be kell menniük egy egészségügyi létesítménybe, majd várni két-három napig, az Accel készüléke az eredményeket azonnal megküldi az orvosnak.
Az Accel Diagnosztika a szolgáltatást előbb kórházak számára kívánja nyújtani, 30 napos távvizsgálat után kórházi ellenőrzéssel, majd később hozzáférhetővé/megvásárolhatóvá teszi bármely felhasználó számára.
BiiSafe
A BiiSafe egy kis kör alakú eszközt fejlesztett ki, amely nyomógombjára a felhasználó rákattintva bármikor értesítést küldhet tartózkodási helyéről a barátoknak, vagy a családnak. A készülék iOS és Android platformon egyaránt működik, és az akkumulátora több hónapig eltart. A felhasználók arra is használhatják a készüléket, hogy pontosan meghatározzák tartózkodási helyüket önmaguk számára. Jelenleg Finnországban teszteli a készüléket egy kórház, a jeladót egyfajta sürgősségi gombként használva, ha a beteg eltűnik, eltéved. Bár az okostelefonok kínálnak hasonló alkalmazásokat, a Biisafe vezérigazgatója Jouni Suutarinen kiemelte, hogy néha nem olyan egyszerű hozzáférni ezekhez, főleg, ha a felhasználónak gyorsan szüksége van valamire.
Healthspek
Healthspek a beteg adatait használja fel. Az a cél, hogy felhasználó valamennyi adata, így az alapellátó orvosnál levő, a kórházi, és a "komódfiókban-őrzött" egy helyre kerüljön, s így a felhasználó, ha ellátogat egy szakemberhez vagy egészségügyi létesítménybe például nyaralása során, képes legyen hozzáférni.
Lift Labs
A Lift Labs célja, hogy a Parkinson és az Esszenciális tremor (ET) betegek kevesebb poblémával ehessenek, olyan speciális evőeszközökkel, amelyek megszüntetik (kompenzálják) a kézremegést az étkezési tevékenység közben. A Lift Labs a közelmúltban közzétett egy tanulmányt amelyet 2013-ban készítettek, s amely kimutatta, hogy, hogy ha a Tremor technológia be van kapcsolva, a remegés amplitúdója átlagosan 76 százalékot csökkent evéskor. Bár a technológia nem működik, ha a remegés túl extrém, vagy ha az egész kar remeg, a cég most egy olyan terméket fejleszt, amely megfelelhet ennek a csoportnak is. További vizsgálatot tervez a Lift Lab, hogy kiderítse, ez a technológia lehetővé teszi-e, hogy az idősebb betegek tovább maradjanak az otthonukban és függetlenek maradhassanak hosszabb ideig.
Pixie Scientific
Az érzékelő fejlesztő Pixie Scientific azoknak akar segíteni, akik krónikus húgyúti betegségben (UTI - Chronic urinary tract infections) szenvednek, oly módon, hogy figyelemmel kísérik a tüneteket. A feladatot a Pixie Mini készülék látja el, amely egy három részből álló rendszer: egy okostelefon-alkalmazás, egy felhő-alapú technológia és a egy szenzorral ellátott felnőtt-pelenka. A gondozóknak csupán le kell olvasniuk az érzékelő panel összesített jelentését, hogy megállapítsák a fennálló UTI kockázati szintet.
Sway Medical
Sway Medical kifejlesztett egy költséghatékony elesési kockázat-értékelőt. Az egyensúly szűrővizsgálat eszköze okostelefon alkalmazásként szerezhető be, és klinikailag validált. A vizsgálat térítésköteles, így a betegek fizetni kell mintegy 32 $-t tesztenként. A terméket elsőként 17000 gyógytornász és 250.000 orvos számára kívánják forgalmazni, hogy a vizsgálhassák betegeik elesési kockázatát. A vizsgálat során a betegnek a mellkasához kell szorítania a telefont, és különböző pozíciókban kell állnia. A készülék gyorsulásmérője és az alkalmazás segítségével így mérhetővé válik a felhasználó egyensúlykontrolja.

(A vázlatosan bemutatott eszközöket később részletesebben is be fogjuk mutatni. – A szerk.)


Szemlézte: elitmed.hu, Kolin Péter
Forrás: http:/mobilhealthnews.eu/

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Egészségpolitika

Oltásellenesség - a 10 legnagyobb egészségügyi veszély egyike

Az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO) újabb 5 éves tervében összegyűjtötte az egész világot érintő egészségügyi veszélyeket. A lista az oltásokkal megelőzhető fertőzések elterjedésétől a gyógyszereknek ellenálló kórokozókon és a túlsúlyon át a környezetszennyezésig és a klímaváltozásig számos komoly és sürgős megoldásra váró problémát ölel fel. Ezzel közel egy időben, Amerikában több mint 26 ezer iskolásnak nem engedték meg az iskolakezdést, mert nem voltak beoltatva. Magyarországon a védőoltási rendszer szinte egyedülálló.

Egészségpolitika

A szakdolgozói hiánynak az egészségük látja kárát

12 hónapból 13,5-et dolgoznak, táppénzre és orvoshoz szinte sohasem mennek. A nagyfokú stressz és a sokszor ember feletti munkaterhelés romboló hatását gyakorta káros szenvedéllyel próbálják orvosolni. A felmérések szerint a szakdolgozóktöbb mint 80 százalékakrónikus betegséggel küzd, sokan akár két-hárommal is.Kifejezetten nagy számban fordulnak elő az ízületi,a szív- és érrendszeri betegségek, a visszértágulat, a migrén, az alvászavarok, valamint a lelki és érzelmi problémák. Az egészségügyben dolgozók lelki és fizikális állapota ironikusmódon gyakorta rosszabb, mint az általuk ellátott betegeké.

Egészségpolitika

Már a csecsemőknél is diagnosztizálható a lelki zavar

Szülés körüli depresszió, az újszülött alvási, étkezési, figyelem zavara, a sok sírás, megannyi jelzés, amivel foglalkozni kell. A korábbi teóriákkal szemben nemcsak két éves kor után, hanem már egészen korai időszakban is figyelni kell és diagnózis is felállítható a kisbaba lelki problémájáról. A témában először rendeztek a napokban nemzetközi konferenciát Magyarországon, ahol több mint 240 előadást tartottak az érintett területek neves szakemberei.

Egészségpolitika

Simon Gergely kilépett a Növényvédelmi Bizottságból

A Greenpeace Magyarország képviselője nyolc éve tagja a Növényvédelmi Bizottságnak. Szerinte ez idő alatt hazánk szinte minden fajsúlyos, növényvédő szerekkel kapcsolatos vitában (glüfozát, neonikotinoidok, légi permetezés) a nagyipari mezőgazdasági és vegyszergyártó lobbicsoportok álláspontját támogatta.

Egészségpolitika

A betegadatok komplex kezelése az egészségügyi ellátás során a legnagyobb érték

Az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) egy olyan integrációs platform, melynek központi szolgáltatásai gyorsabbá és átláthatóbbá teszik az egészségügyi folyamatokat. A rendszer hatékony és azonnali adatcserét tesz lehetővé, melynek fontosabb céljai a betegadatok és dokumentációk cseréjének megvalósítása, illetve a különböző egészségügyi ellátók közti erőforrások (CT, MR, labor és egyéb diagnosztikák) használata.

Kapcsolódó anyagok

COVID-19

Dementia-ellátás a COVID-19 járvány idején

A SARS-CoV-2 vírus agresszív terjedésével a halálos áldozatok száma világszerte növekszik. Nemzetközi adatok alapján a legtöbb halálos fertőzés az idősebb korosztályban történik, akiknél gyakran valamilyen más egészségügyi probléma is fennáll.

Egészségpolitika

Az okostelefonhoz kötődő kézügyesség megváltoztatja agyunk

Minden testünk minden régiójának - a lábujjaktól, az állkapocsig és a nyelvig - saját feldolgozó területe van a szomatoszenzoros kéregben. Ezek a területek rugalmasak és változtathatóak. Egy hegedűs esetében például, az a terület, amely a hangszert kezelő ujjakat vezérli nagyobb, mint a többi emberé. Arko Ghosh a Zürichi Egyetemen Neuroinformatikai Intézetéből megvizsgálta, hogy az okostelefont használók speciális kézügyessége hatást gyakorol-e az agyra, és felfedezte, hogy az emberi agy plaszticitását lehetne kutatni az okostelefon használat alapján. "Az okostelefonok használata lehetőséget ad arra, hogy megértsük, a normális hétköznapi élet hogyan alakítja az agyat hétköznapi emberek esetében," magyarázza Ghosh.

Egészségpolitika

Robot járókeret idősek számára

A járási nehézségekkel küzdő Idős embereket gyakran megfélemlítik a forgalmas közterületek. Ez a felismerés vezetett egy EU kutatás-fejlesztési projekt létrehozásához, amely egy robot járókeret létrehozását célozza, amely irányítani képes az időseket a bevásárlóközpontok, múzeumok és más középületek területén, így növelve az autonómiájukat. A bevásárló központok, repülőterek, múzeumok és kórházak tipikusan olyan összetett, bonyolult környezetek, ahol azoknak az idős embereknek, akik kognitív hanyatlásban szenvednek, jelentős nehézség volna járkálni segítség nélkül. A manapság használt járókeretek közül jelenleg egy sem olyan „intelligens”, hogy segítsen nekik eligazodni ezeken a gyakran zsúfolt helyeken.

Egészségpolitika

Mobiltelefonos navigációs szolgáltatások az idősebb korosztály számára – lépésről lépésre vezetik őket útjukon

Finnországban a VTT Technical Research Centre kifejlesztett egy olyan mobiltelefon-alapú navigációs szolgáltatást a rászoruló éltesebb generációk számára, amely a megfelelő címre kalauzolja el az idősebb felhasználókat abban az esetben is, ha elvesztek egy számukra idegen városban. A mobiltelefonos navigációs alkalmazás egy európai projekt eredménye, s a szolgáltatás segítségével az idősek a tömegközlekedést is képesek használni, valamint segíti őket az útvonal összes szakaszán.

Egészségpolitika

E-Fizioterápia otthon

Bár a síelő ügyesen siklik a hóval borított tájon, mégis megbotolhat egy jeges szakaszon, elveszítheti az egyensúlyát, és a jól megérdemelt téli szünet egy kórházi ágyon érhet véget. A baleseteket vagy a műtéteket gyakran követi hosszú ideig tartó rehabilitációs kezelés. A jövőben egy új technológia lehetővé teszi, hogy a betegek a fizioterápiás gyakorlatokat otthon végezzék, miközben bizonyosak lehetnek abban, hogy a mozgásokat helyesen végzik. A műtét után a gyógytorna segít helyreállítani a mozgásképességet. Ez jelentős türelmet és kitartást követel a beteg részéről. Sokan az ilyen típusú sérülések elszenvedői közül úgy vélik, hogy könnyebb volna otthon csinálni a gyakorlatokat és nem hosszú heteken keresztül a rehabilitációs klinikán. Az is fontos, hogy a betegek a hosszabb kórházi tartózkodást követően otthon is tovább gyakoroljanak.