Egészségpolitika

Digitális egészségügyi eszközök időseknek

2014. MÁJUS 30.

Accel diagnosztika
Az Accel diagnosztika egy olyan teszt egyes egészségügyi problémák szűrésére, amelyek csökkentheti a kórházi újrafelvételt. Annak megállapítására, hogy az egészségügyi problémák jelentkezne-e újólag az elbocsájtás után, a felhasználókat arra kérik, hogy helyezzenek vér- vagy vizeletcseppet egy hitelkártya méretű tesztcsíkra, majd szkenneljék a csíkot mobiltelefonjuk kamerájával, amely a célra kifejlesztett alkalmazással van összekötve. Míg a laboratóriumi vizsgálatokra a felhasználóknak általában be kell menniük egy egészségügyi létesítménybe, majd várni két-három napig, az Accel készüléke az eredményeket azonnal megküldi az orvosnak.
Az Accel Diagnosztika a szolgáltatást előbb kórházak számára kívánja nyújtani, 30 napos távvizsgálat után kórházi ellenőrzéssel, majd később hozzáférhetővé/megvásárolhatóvá teszi bármely felhasználó számára.
BiiSafe
A BiiSafe egy kis kör alakú eszközt fejlesztett ki, amely nyomógombjára a felhasználó rákattintva bármikor értesítést küldhet tartózkodási helyéről a barátoknak, vagy a családnak. A készülék iOS és Android platformon egyaránt működik, és az akkumulátora több hónapig eltart. A felhasználók arra is használhatják a készüléket, hogy pontosan meghatározzák tartózkodási helyüket önmaguk számára. Jelenleg Finnországban teszteli a készüléket egy kórház, a jeladót egyfajta sürgősségi gombként használva, ha a beteg eltűnik, eltéved. Bár az okostelefonok kínálnak hasonló alkalmazásokat, a Biisafe vezérigazgatója Jouni Suutarinen kiemelte, hogy néha nem olyan egyszerű hozzáférni ezekhez, főleg, ha a felhasználónak gyorsan szüksége van valamire.
Healthspek
Healthspek a beteg adatait használja fel. Az a cél, hogy felhasználó valamennyi adata, így az alapellátó orvosnál levő, a kórházi, és a "komódfiókban-őrzött" egy helyre kerüljön, s így a felhasználó, ha ellátogat egy szakemberhez vagy egészségügyi létesítménybe például nyaralása során, képes legyen hozzáférni.
Lift Labs
A Lift Labs célja, hogy a Parkinson és az Esszenciális tremor (ET) betegek kevesebb poblémával ehessenek, olyan speciális evőeszközökkel, amelyek megszüntetik (kompenzálják) a kézremegést az étkezési tevékenység közben. A Lift Labs a közelmúltban közzétett egy tanulmányt amelyet 2013-ban készítettek, s amely kimutatta, hogy, hogy ha a Tremor technológia be van kapcsolva, a remegés amplitúdója átlagosan 76 százalékot csökkent evéskor. Bár a technológia nem működik, ha a remegés túl extrém, vagy ha az egész kar remeg, a cég most egy olyan terméket fejleszt, amely megfelelhet ennek a csoportnak is. További vizsgálatot tervez a Lift Lab, hogy kiderítse, ez a technológia lehetővé teszi-e, hogy az idősebb betegek tovább maradjanak az otthonukban és függetlenek maradhassanak hosszabb ideig.
Pixie Scientific
Az érzékelő fejlesztő Pixie Scientific azoknak akar segíteni, akik krónikus húgyúti betegségben (UTI - Chronic urinary tract infections) szenvednek, oly módon, hogy figyelemmel kísérik a tüneteket. A feladatot a Pixie Mini készülék látja el, amely egy három részből álló rendszer: egy okostelefon-alkalmazás, egy felhő-alapú technológia és a egy szenzorral ellátott felnőtt-pelenka. A gondozóknak csupán le kell olvasniuk az érzékelő panel összesített jelentését, hogy megállapítsák a fennálló UTI kockázati szintet.
Sway Medical
Sway Medical kifejlesztett egy költséghatékony elesési kockázat-értékelőt. Az egyensúly szűrővizsgálat eszköze okostelefon alkalmazásként szerezhető be, és klinikailag validált. A vizsgálat térítésköteles, így a betegek fizetni kell mintegy 32 $-t tesztenként. A terméket elsőként 17000 gyógytornász és 250.000 orvos számára kívánják forgalmazni, hogy a vizsgálhassák betegeik elesési kockázatát. A vizsgálat során a betegnek a mellkasához kell szorítania a telefont, és különböző pozíciókban kell állnia. A készülék gyorsulásmérője és az alkalmazás segítségével így mérhetővé válik a felhasználó egyensúlykontrolja.

(A vázlatosan bemutatott eszközöket később részletesebben is be fogjuk mutatni. – A szerk.)


Szemlézte: elitmed.hu, Kolin Péter
Forrás: http:/mobilhealthnews.eu/

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Egészségpolitika

Gyerekek és gyermekeket várók, tervezők – szabad-e oltani?

Úgy tűnik ebben a hazai álláspont egyértelmű, de számos országban már kismamákat oltanak. A jelenlegi szakértői vélemények szerint az mRNS-oltások nem veszélyesek a terhes kismamákra, de klinikai kísérletek hiányában ezt mégsem lehet százszázalékos biztonsággal állítani. Magyarországon éppen ezért nem ajánlják az oltást várandósoknak, de az Egyesült Államokban, Izraelben, vagy Angliában a kismamákra bízzák a döntést. Gyermekeknek egyelőre sehol sem adnak vakcinát.

Egészségpolitika

Módosításra szorul az új egészségügyi jogállásról szóló törvény

Mindenképpen módosításra szorul az új egészségügyi jogállásról szóló törvény – állították egybehangzóan munkajogász szakértők egy, az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvényről szervezett videókonferencián. Ahogy elfogadhatatlan ennyire méltatlan, elkapkodott, kidolgozatlan és indokolatlanul nehéz körülményeket teremteni, és ilyen választásra kényszeríteni valakit az élethivatását illetően.

Egészségpolitika

Szakmai javaslat a Covid-19-járvány okozta tömeges megbetegedések és halálozások csökkentése érdekében hozandó intézkedésekre a negyedik hullámban

Tisztában vagyunk azzal, hogy a járvány elleni védekezésbe már mindenki belefáradt. Mégis, egészségügyi szakemberként tudjuk, hogy a Covid-19-járvány 4. hulláma során sem lesznek elkerülhetők a racionális korlátozó intézkedések. Hazánk jelenlegi átoltottsági szintjén a nyájimmunitás kialakulásával egyelőre nem számolhatunk, az ismét erősödő járvány a következő hónapokban több ezer áldozattal jár majd, elsősorban az oltatlanok között. Le kell számolnunk azzal a tévhittel is, hogy a beoltottság önmagában teljes biztonságot jelent! A hamis biztonságérzet az oltottak körében, a kiegészítő védelmi szabályok sutba dobása a járvány fellángolásának a melegágyát képezi az átoltottság mai szintje mellett.

Egészségpolitika

Oltásellenesség - a 10 legnagyobb egészségügyi veszély egyike

Az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO) újabb 5 éves tervében összegyűjtötte az egész világot érintő egészségügyi veszélyeket. A lista az oltásokkal megelőzhető fertőzések elterjedésétől a gyógyszereknek ellenálló kórokozókon és a túlsúlyon át a környezetszennyezésig és a klímaváltozásig számos komoly és sürgős megoldásra váró problémát ölel fel. Ezzel közel egy időben, Amerikában több mint 26 ezer iskolásnak nem engedték meg az iskolakezdést, mert nem voltak beoltatva. Magyarországon a védőoltási rendszer szinte egyedülálló.

Egészségpolitika

Már a csecsemőknél is diagnosztizálható a lelki zavar

Szülés körüli depresszió, az újszülött alvási, étkezési, figyelem zavara, a sok sírás, megannyi jelzés, amivel foglalkozni kell. A korábbi teóriákkal szemben nemcsak két éves kor után, hanem már egészen korai időszakban is figyelni kell és diagnózis is felállítható a kisbaba lelki problémájáról. A témában először rendeztek a napokban nemzetközi konferenciát Magyarországon, ahol több mint 240 előadást tartottak az érintett területek neves szakemberei.

Kapcsolódó anyagok

COVID-19

Dementia-ellátás a COVID-19 járvány idején

A SARS-CoV-2 vírus agresszív terjedésével a halálos áldozatok száma világszerte növekszik. Nemzetközi adatok alapján a legtöbb halálos fertőzés az idősebb korosztályban történik, akiknél gyakran valamilyen más egészségügyi probléma is fennáll.

Egészségpolitika

E-Fizioterápia otthon

Bár a síelő ügyesen siklik a hóval borított tájon, mégis megbotolhat egy jeges szakaszon, elveszítheti az egyensúlyát, és a jól megérdemelt téli szünet egy kórházi ágyon érhet véget. A baleseteket vagy a műtéteket gyakran követi hosszú ideig tartó rehabilitációs kezelés. A jövőben egy új technológia lehetővé teszi, hogy a betegek a fizioterápiás gyakorlatokat otthon végezzék, miközben bizonyosak lehetnek abban, hogy a mozgásokat helyesen végzik. A műtét után a gyógytorna segít helyreállítani a mozgásképességet. Ez jelentős türelmet és kitartást követel a beteg részéről. Sokan az ilyen típusú sérülések elszenvedői közül úgy vélik, hogy könnyebb volna otthon csinálni a gyakorlatokat és nem hosszú heteken keresztül a rehabilitációs klinikán. Az is fontos, hogy a betegek a hosszabb kórházi tartózkodást követően otthon is tovább gyakoroljanak.

Egészségpolitika

MyAsthma okostelefon alkalmazás

Új dimenzió az asztma kontrolljában.

Egészségpolitika

Az okostelefonhoz kötődő kézügyesség megváltoztatja agyunk

Minden testünk minden régiójának - a lábujjaktól, az állkapocsig és a nyelvig - saját feldolgozó területe van a szomatoszenzoros kéregben. Ezek a területek rugalmasak és változtathatóak. Egy hegedűs esetében például, az a terület, amely a hangszert kezelő ujjakat vezérli nagyobb, mint a többi emberé. Arko Ghosh a Zürichi Egyetemen Neuroinformatikai Intézetéből megvizsgálta, hogy az okostelefont használók speciális kézügyessége hatást gyakorol-e az agyra, és felfedezte, hogy az emberi agy plaszticitását lehetne kutatni az okostelefon használat alapján. "Az okostelefonok használata lehetőséget ad arra, hogy megértsük, a normális hétköznapi élet hogyan alakítja az agyat hétköznapi emberek esetében," magyarázza Ghosh.

Egészségpolitika

Okostelefonos alkalmazás segíthet a Parkinson-kóros betegek mozgásképességének megtartásában

Sok beteg a Parkinson-kór előrehaladott stádiumában ki van téve nagy kockázatú, veszélyes, néha halálos kimenetelű elesések kockázatának. Az egyik legfőbb oka az elesésnek a „Freezing of Gait (FoG)” (a járás „lefagyása”) – a FoG-ok olyan rövid epizódok, amikor járás közbeni újrainduláskor, vagy megforduláskor a személy képtelen előrelépni. Azok a betegek, akiknél a FoG jelentkezik, gyakorlatilag elveszítik függetlenségüket, s ez tovább csökkenti a már amúgy is alacsonyabb szintű életminőségüket. Hatékony gyógyszeres terápiák hiányában technológia-alapú megoldásokat keresnek, hogy enyhítsék a tüneteket, és meghosszabbítsák a betegek önálló életvitelre való képességét.