Egészségpolitika

Csatlakozzál az Egészségünkért Együtt Civil Kezdeményezéshez!

EGÉSZSÉGÜNKÉRT Együtt Civil Kezdeményezés

2011. AUGUSZTUS 15.

E civil kezdeményezés résztvevői egyetértenek abban, hogy egy országban az ott élők testi, lelki egészsége és szociális jólléte mindennél előbbre való. Úgy vélik, az egészséges élet esélye mindenki számára egyformán jár - függetlenül attól, hogy hol lakik, mit dolgozik és mennyit keres. Felelősséget érezve magunk, családunk és mások, vagyis az egész ország egészségéért, civilként kívánjuk elérni, hogy az egészségesebb élethez szükséges feltételeket mindenki számára biztosítsa a kormányzat - országos és helyi szinten egyaránt. (A problémákról és okaikról az Itt halnod kell? című rövid mellékletben olvashatsz.)

Hova akarunk eljutni?
Mindenki számára legyen valós lehetőség egészséges életet élni!
Jól ismert tény, hogy az emberek egészségét - az öröklött egyéni tényezők mellett - számos társadalmi-gazdasági körülmény befolyásolja. Ezért e civil kezdeményezés résztvevői úgy gondolják, hogy az egyes emberek és az egész lakosság egészsége csakis sok-sok társadalmi szereplő összefogásával javítható. Az egészségügy és sok más szakterületen tevékenykedő olyan állami, magán- és civil szervezetek, illetve egyének együttműködésére van szerintünk szükség, amelyek és akik közvetlenül vagy közvetve egészségesebbé tehetik a természetes és épített, fizikai, valamint társas környezetünket, ösztönözhetik és támogathatják az egyént testi-lelki és szociális jóllétet eredményező élete kialakításában. Ha pedig úgy adódik, segítséget nyújthatnak a megrendült egészség helyreállításához és a szenvedések enyhítéséhez. A kedvező életkörülmények mellett az életmód is döntően befolyásolja az egészséget. E civil kezdeményezés résztvevői szerint ugyancsak összefogásra van szükség ahhoz, hogy az emberek megszerezzék az egészséges életvitelhez szükséges ismereteket, gyakorlatot, és hogy késztetést érezzenek az egészséges magatartásformák választásához.

Mit akarunk tenni?
Az egész magyar társadalmat érintő, átfogó változtatásokat szeretnénk elérni.
Az első lépések között egy hosszú távú, az egészségre és az egészségügyre vonatkozó döntéseknek irányt adó stratégia elkészültét tartjuk lényegesnek. A nemzetközi tapasztalatok hazai alkalmazására épülő stratégiát a kezdeményezésünkhöz csatlakozott szakértői csoport fogja elkészíteni. A tervek egyeztetésében részt vehet majd valamennyi érdekelt fél, mert a kívánt változások csakis széles körű egyetértéssel és támogatással érhetők el. Az elkészült stratégiát eljuttatjuk majd a döntéshozókhoz, valamint a média segítségével megismertetjük a széles közvéleménnyel is. A stratégia mellett az egészséggel kapcsolatos társadalmi véleményformálást, a civil részvétel erősítését célzó tevékenységeket is tervezünk. Igénybe fogunk venni bevált civil nyomásgyakorló eszközöket, hogy a kívánt változtatásokhoz vezető döntéseket elérjük. Figyelemmel fogjuk kísérni a döntések, intézkedések következményeit, és a változtatások eredményeit nyilvánosságra hozzuk. Szándékaink szerint a kezdeményezés nemcsak központilag, hanem helyi szinten, a lakóhelyeken is nyomon követi a lakosság egészségét érintő döntéseket, és erőteljesen fel kíván lépni a helyi közösségek érdekében.

Mit tudsz segíteni? Vegyél részt!
Ha a fentiekkel egyetértve kész vagy részt vállalni e civil kezdeményezésben, választhatsz az aktív, illetve a passzív támogató részvételi formák közül. Rajtad múlik, hogy a kezdeményezés szervezésében, programjának kialakításában vagy annak megvalósításában, esetleg népszerűsítésében vállalsz-e valamilyen szerepet. Dönthetsz úgy is, hogy ezek mellett vagy helyett, esetenként aláírásoddal, békés demonstrációkban való részvétellel vagy adománnyal támogatod a kezdeményezést.

Hogyan csatlakozzál? Regisztrálj!
Amennyiben támogatni kívánod a kezdeményezést, névvel vagy név nélkül regisztrálj az www.egeszsegmonitor.hu/egeszsegunkert.php címen. A regisztráció történhet elektronikus vagy postai úton is. A regisztrációs űrlapon feltüntetheted elérhetőségedet, megadhatod a támogatás módját és szakterületedet, amelyben a kezdeményezés számíthat segítségedre.


Támogatásodra számítva az Egészségünkért Együtt Civil Kezdeményezés képviseletében:

Füzesi Zsuzsanna
orvos, szociológus
Fact Alkalmazott Társadalomtudományi Kutatások Intézete

Kapócs Gábor
orvos, egészségpolitikai szakértő, főszerkesztő
Lege Artis Medicinae (LAM), Literatura Medica Kiadó

Kaposvári Csilla
egészségügyi szakértő
EgészségMonitor Kutató és Tanácsadó Nonprofit Közhasznú Kft.

Rácz József
pszichiáter szakorvos, egyetemi magántanár
MTA Pszichológiai Kutatóintézet, Kék Pont Drogkonzultációs Központ és Ambulancia

Rácz József
pszichiáter szakorvos, egyetemi magántanár
MTA Pszichológiai Kutatóintézet, Kék Pont Drogkonzultációs Központ és Ambulancia

Sinkó Eszter
egészségügyi rendszerek szakértője
Semmelweis Egyetem, Egészségügyi Menedzserképző Központ

Vitrai József
egészségügyi szakértő
EgészségMonitor Kutató és Tanácsadó Nonprofit Közhasznú Kft.

Kapcsolódó Fórum
Egészségünkért Együtt

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Egészségpolitika

Gyerekek és gyermekeket várók, tervezők – szabad-e oltani?

Úgy tűnik ebben a hazai álláspont egyértelmű, de számos országban már kismamákat oltanak. A jelenlegi szakértői vélemények szerint az mRNS-oltások nem veszélyesek a terhes kismamákra, de klinikai kísérletek hiányában ezt mégsem lehet százszázalékos biztonsággal állítani. Magyarországon éppen ezért nem ajánlják az oltást várandósoknak, de az Egyesült Államokban, Izraelben, vagy Angliában a kismamákra bízzák a döntést. Gyermekeknek egyelőre sehol sem adnak vakcinát.

Egészségpolitika

Módosításra szorul az új egészségügyi jogállásról szóló törvény

Mindenképpen módosításra szorul az új egészségügyi jogállásról szóló törvény – állították egybehangzóan munkajogász szakértők egy, az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvényről szervezett videókonferencián. Ahogy elfogadhatatlan ennyire méltatlan, elkapkodott, kidolgozatlan és indokolatlanul nehéz körülményeket teremteni, és ilyen választásra kényszeríteni valakit az élethivatását illetően.

Egészségpolitika

Szakmai javaslat a Covid-19-járvány okozta tömeges megbetegedések és halálozások csökkentése érdekében hozandó intézkedésekre a negyedik hullámban

Tisztában vagyunk azzal, hogy a járvány elleni védekezésbe már mindenki belefáradt. Mégis, egészségügyi szakemberként tudjuk, hogy a Covid-19-járvány 4. hulláma során sem lesznek elkerülhetők a racionális korlátozó intézkedések. Hazánk jelenlegi átoltottsági szintjén a nyájimmunitás kialakulásával egyelőre nem számolhatunk, az ismét erősödő járvány a következő hónapokban több ezer áldozattal jár majd, elsősorban az oltatlanok között. Le kell számolnunk azzal a tévhittel is, hogy a beoltottság önmagában teljes biztonságot jelent! A hamis biztonságérzet az oltottak körében, a kiegészítő védelmi szabályok sutba dobása a járvány fellángolásának a melegágyát képezi az átoltottság mai szintje mellett.

Egészségpolitika

Oltásellenesség - a 10 legnagyobb egészségügyi veszély egyike

Az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO) újabb 5 éves tervében összegyűjtötte az egész világot érintő egészségügyi veszélyeket. A lista az oltásokkal megelőzhető fertőzések elterjedésétől a gyógyszereknek ellenálló kórokozókon és a túlsúlyon át a környezetszennyezésig és a klímaváltozásig számos komoly és sürgős megoldásra váró problémát ölel fel. Ezzel közel egy időben, Amerikában több mint 26 ezer iskolásnak nem engedték meg az iskolakezdést, mert nem voltak beoltatva. Magyarországon a védőoltási rendszer szinte egyedülálló.

Egészségpolitika

Már a csecsemőknél is diagnosztizálható a lelki zavar

Szülés körüli depresszió, az újszülött alvási, étkezési, figyelem zavara, a sok sírás, megannyi jelzés, amivel foglalkozni kell. A korábbi teóriákkal szemben nemcsak két éves kor után, hanem már egészen korai időszakban is figyelni kell és diagnózis is felállítható a kisbaba lelki problémájáról. A témában először rendeztek a napokban nemzetközi konferenciát Magyarországon, ahol több mint 240 előadást tartottak az érintett területek neves szakemberei.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

COVID-19

COVID-19: gasztrointesztinális tünetek

A szerzők szerkesztőségi levél formájában hívják fel a figyelmet arra, hogy a 2019 decembere óta világjárvánnyá lett coronavírus betegség 2019 (COVID-19) okozója, az új coronavirus (SARS-CoV-2) az ismert légzőszervi panaszok mellett gasztrointesztinális tüneteket is okozhat. Enyhe tünetekről van szó: émelygés, hányinger, nem súlyos hasmenés, melyeknek összefüggését a járvánnyal gyakran nem ismerik fel, jóllehet egyértelműen kimutatható a SARS-CoV-jelenléte a tápcsatornából vett biopsziás anyagban éppúgy, mint a székletben. Az emésztőszervi tünetek megelőzhetik a légúti tüneteket. A kezdeti tünetek felismerése nagy jelentőségű, mert lehetővé teszi a fertőzés korai diagnózisát és a beteg izolálását, még a léguti tünetek megjelenése előtt. Jelenleg nem tisztázott fontos szempont a fertőzőképesség megállapítása a gasztrointesztinális COVID-19 eseteiben.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

PharmaPraxis

Modern kötszerek tudatos választása és alkalmazása a gyógyszertárban

LÉGRÁDI Péter

A megfelelő kötszer kiválasztásának alapja és fő célja, hogy az gyors és optimális sebgyógyulást eredményezzen, csökkentse a fájdalmat, kontrollálja a seb bakteriális állapotát, védjen az infekció ellen, abszorbeálja a sebváladékot, a lehető legkevésbé zavarja a beteget és javítsa az életminőséget. Az alábbi cikkben a modern sebtisztítás, -fertőtlenítés és -kötözés metódusát és eszközeit ismertetjük.

Egészségpolitika

Gyerekek és gyermekeket várók, tervezők – szabad-e oltani?

Úgy tűnik ebben a hazai álláspont egyértelmű, de számos országban már kismamákat oltanak. A jelenlegi szakértői vélemények szerint az mRNS-oltások nem veszélyesek a terhes kismamákra, de klinikai kísérletek hiányában ezt mégsem lehet százszázalékos biztonsággal állítani. Magyarországon éppen ezért nem ajánlják az oltást várandósoknak, de az Egyesült Államokban, Izraelben, vagy Angliában a kismamákra bízzák a döntést. Gyermekeknek egyelőre sehol sem adnak vakcinát.