Egészségpolitika

Az UCLA Google Glass alkalmazást fejlesztett ki a diagnosztikai teszt csíkok leolvasására

2014. MÁJUS 30.

Az UCLA (University of California, Los Angeles) Ozcan kutatócsoportja kifejlesztett egy olyan Google Glass alkalmazást, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy értelmezzék a diagnosztikai teszt csíkok állapotát egyes betegségek kimutatása esetén (például HIV, malária és prosztatarák).
Az alkalmazás használatakor - melyet a kutatók RDT (rapid diagnostic test) olvasónak neveznek - , a Google Glass viselők szemüvegükkel fotót készítenek az RDT csíkokról, melyeket előzőleg vér vagy egyéb test-folyadék mintába helyeztek, és amelyek színe megváltozik, hogy jelezze bizonyos körülmények meglétét. A felhasználók ezután mobil internet segítségével feltöltik a képet az UCLA által tervezett szerverre. A kép feltöltése, s a szerver protokolljai által végzett analízis után az alkalmazás biztosítja számukra a minták elemzését, és az eredményt megjeleníti a látómezőben. A kutatók szerint, a Google Glass segítségével végzett eljárás pontosabb és részletesebb jelentést eredményez, mintha a mintákat az emberi szem vizsgálná.
Az eljárást kezdeményező Aydogan Ozcan és csapata először egy okostelefonos változatot fejlesztett ki 2012 áprilisában. Ehhez a verzióhoz egy külön objektívet csatlakoztattak a képek elkészítéséhez.
Ozcan elmondta, hogy az Google Glass hangvezérelt, kézhasználatot nem igénylő felhasználói interfésze előnyös az okostelefonokhoz képest, mert a Google Glass kényelmes, hatékony és gyorsabban diagnosztizál, különösen zsúfolt klinikai körülmények között, ahol mindig számolni lehet újonnan felbukkanó és időigényes problémákkal.
Az RDT olvasó szervere képes egyszerre több eszközről érkező információt értékelni, és a felhasználók megtekinthetik az eredményeket egy internetes portálon is. Az internetes portál ezen felül arra is képes, hogy az RDT olvasók által feltöltött adatokat térgeometriailag ábrázolja, így az egyes betegségek illetve egészségi állapotok földrajzi elterjedése is láthatóvá válik.
Így, az ábrázolási funkciók közvetítésével, az RDT olvasó alkalmazás is fokozza a veszélyes betegségek és járványok ellenőrzésének lehetőségét.
A kutatók megvizsgálták az eljárás pontosságát és hatékonyságát egy otthoni HIV-teszt (melyet az OraSure Technologies tervezett), és egy prosztata-specifikus antigén teszt (melyet a JAJ International fejlesztett ki) alkalmazása során. Több, mint 400 kép vizsgálata során az RDT olvasó és a szerver az esetek 99,6 százalékában sikeresen olvasta le a képeket, és pontos vizsgálati eredményeket közölt. Amikor a kutatók próbát tettek 300 olyan képpel, amelyek foltosak voltak, vagy a "természetes-használat” következtében különböző módokon károsodtak, a pontosság 96,6 százalék volt.
Holomic néven egy cég alakult 2011-ben az Ozcan labor által feltalált technikák kereskedelmi forgalmazására. Ez a cég azt tervezi, hogy egy-két éven belül piacra dobja az RDT olvasó alkalmazást. (Ehhez előbb természetesen a Google Glass-nak is el kell terjednie a normál kereskedelmi forgalomban.)
Azt, hogy az Ozcan labor korábban is milyen eredményesen alkalmazta a mobil telefonok által nyújtott új lehetőségeket az egészségügyben jól mutatja, hogy 2012 decemberében kifejlesztettek egy eszközt, amely az iPhone kameráját használja élelmiszer minták elemzésére. Az analízis célja élelmiszer-allergének kimutatása. A készülék körülbelül 20 perc alatt kap vissza a központi szerverről eredményeket arról, hogy élelmiszer-allergének vannak-e a mintában, és ha igen, mennyi. A készülék alkalmas volt mogyoró, mandula, tojás, és glutén előfordulásának megállapítására.


Szemlézte: elitmed.hu, Kolin Péter
Forrás: http:/mobilhealthnews.eu/

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Egészségpolitika

Gyerekek és gyermekeket várók, tervezők – szabad-e oltani?

Úgy tűnik ebben a hazai álláspont egyértelmű, de számos országban már kismamákat oltanak. A jelenlegi szakértői vélemények szerint az mRNS-oltások nem veszélyesek a terhes kismamákra, de klinikai kísérletek hiányában ezt mégsem lehet százszázalékos biztonsággal állítani. Magyarországon éppen ezért nem ajánlják az oltást várandósoknak, de az Egyesült Államokban, Izraelben, vagy Angliában a kismamákra bízzák a döntést. Gyermekeknek egyelőre sehol sem adnak vakcinát.

Egészségpolitika

Módosításra szorul az új egészségügyi jogállásról szóló törvény

Mindenképpen módosításra szorul az új egészségügyi jogállásról szóló törvény – állították egybehangzóan munkajogász szakértők egy, az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvényről szervezett videókonferencián. Ahogy elfogadhatatlan ennyire méltatlan, elkapkodott, kidolgozatlan és indokolatlanul nehéz körülményeket teremteni, és ilyen választásra kényszeríteni valakit az élethivatását illetően.

Egészségpolitika

Szakmai javaslat a Covid-19-járvány okozta tömeges megbetegedések és halálozások csökkentése érdekében hozandó intézkedésekre a negyedik hullámban

Tisztában vagyunk azzal, hogy a járvány elleni védekezésbe már mindenki belefáradt. Mégis, egészségügyi szakemberként tudjuk, hogy a Covid-19-járvány 4. hulláma során sem lesznek elkerülhetők a racionális korlátozó intézkedések. Hazánk jelenlegi átoltottsági szintjén a nyájimmunitás kialakulásával egyelőre nem számolhatunk, az ismét erősödő járvány a következő hónapokban több ezer áldozattal jár majd, elsősorban az oltatlanok között. Le kell számolnunk azzal a tévhittel is, hogy a beoltottság önmagában teljes biztonságot jelent! A hamis biztonságérzet az oltottak körében, a kiegészítő védelmi szabályok sutba dobása a járvány fellángolásának a melegágyát képezi az átoltottság mai szintje mellett.

Egészségpolitika

Oltásellenesség - a 10 legnagyobb egészségügyi veszély egyike

Az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO) újabb 5 éves tervében összegyűjtötte az egész világot érintő egészségügyi veszélyeket. A lista az oltásokkal megelőzhető fertőzések elterjedésétől a gyógyszereknek ellenálló kórokozókon és a túlsúlyon át a környezetszennyezésig és a klímaváltozásig számos komoly és sürgős megoldásra váró problémát ölel fel. Ezzel közel egy időben, Amerikában több mint 26 ezer iskolásnak nem engedték meg az iskolakezdést, mert nem voltak beoltatva. Magyarországon a védőoltási rendszer szinte egyedülálló.

Egészségpolitika

Már a csecsemőknél is diagnosztizálható a lelki zavar

Szülés körüli depresszió, az újszülött alvási, étkezési, figyelem zavara, a sok sírás, megannyi jelzés, amivel foglalkozni kell. A korábbi teóriákkal szemben nemcsak két éves kor után, hanem már egészen korai időszakban is figyelni kell és diagnózis is felállítható a kisbaba lelki problémájáról. A témában először rendeztek a napokban nemzetközi konferenciát Magyarországon, ahol több mint 240 előadást tartottak az érintett területek neves szakemberei.

Kapcsolódó anyagok

COVID-19

Enyhe tünetmentes, SARS-CoV-2-fertőzött járóbetegeknél észlelt íz- és szagérzékelési változások

A Covid-19-ről szóló beszámolók a betegség súlyosságától függően, tünetileg leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor a szerzők tudomása szerint eddig csak egy tanulmány foglalkozott Covid-19 fertőzötteknél a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokkal, és 34%-os prevalenciát állapítottak meg a kórházban kezeltek körében. Viszont a tanulmány nem közölt adatot a megváltozott érzékelés idejéről és a többi tünethez való viszonyáról.

COVID-19

A SARS-CoV-2-re adott antitest válasz COVID-19 betegekben

A SARS-CoV-2 vírus fertőzés kapcsán még nem ismerjük pontosan a szervezet antitest válaszát, illetve az antitestek kimutatásának klinikai értékét sem tudjuk még felmérni.

COVID-19

Enyhe tünetmentes SARS-CoV-2-fertőzött betegeknél észlelt íz- és illatérzékelés-változás

Az egyes jelentések és tudományos publikációk a SARS CoV-2 vírussal fertőzött betegek tünetei között leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor enyhe tüneteket mutató betegek gyakran számoltak be a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokról, mint a megbetegedés általuk tapasztalt első jeléről.

COVID-19

A COVID-19-el fertőzött betegek kórházi kibocsátásának feltételei

Avagy mikor hagyhatja el a beteg a kórházat és mikor érhet véget az otthoni karantén? Az Európai Betegségmegelőzési és Ellenőrzési központ (ECDC) az EU/EGT-tagállamok felkérésére készített útmutatása azokra a szempontokra tesz ajánlásokat, amelyek alapján az igazoltan COVID-19-fertőzött beteg biztonságosan (azaz fertőzésveszély nélkül) kibocsátható a kórházból, vagy megszüntethető otthoni izolációja.

Idegtudományok

A stroke új kezelése

Kutatók egy új terápiás eljárást ismertettek, mellyel csökkenthetőek az agyi infartus okozta károsodások, az elhalt idegek újra növekedhetnek, a kiesett működések helyreállhatnak. Ráadásul az eddigiekkel szemben „a terápia hosszú idővel a stroke után is hatékony” - állítja Gwendolyn Kartje, a cikk első szerzője.