Egészségpolitika

A bioprinting ígéretes jövő előtt áll

2012. NOVEMBER 29.

Úgy tűnik, hogy nyomtató technológiák felhasználásával lehetséges felépíteni olyan struktúrákat, amelyekben sejtek növekedhetnek, és ez segíthet a szövetek regenerálásában, írja Derby professzor a The School of Materials-ból, a Science folyóiratban megjelent cikkében. Mind a tintasugaras mind a lézernyomtató technológia használható olyan 3D (három dimenziós) „állványzatok” építésére, melyekben sejteket lehet növeszteni, vagy már „kész” sejteket elhelyezni. Professzor Derby így magyarázza a bioprinting működését: "Inkjet technológiával elhelyezzük az állvány-szerkezet anyagrészecskéit kis cseppekben, amelyek aztán megszilárdulnak. Ezután további cseppecskéket helyezünk el az előzők tetején, specifikus mintázatban… A lézernyomtatóban alkalmazott fénysugarat használjuk ezután a struktúra anyagának megszilárdítására, rétegről rétegre. E módszerek lehetővé tették számunkra, hogy olyan rendkívül bonyolult állványzatokat építsünk, amelyek viszonylag jól utánozzák a testben fellelhető struktúrákat."

Az állványzat megfelelő felületet biztosít a sejteknek a megtapadásra, gyarapodásra és szaporodásra. Az állványzat anyaga, összetétele és architektúrája kontrollálja a sejt viselkedését, és biztosítja jóllétét.

Derby professzor cikkében bemutat kísérleteket, melyek során porózus struktúrákat növesztettek bioprinting segítségével. Ezután elhelyezték e struktúrákat a szervezetben, hogy állványzatként segítsék a sejtnövekedést. A sejtek megtelepedtek a szerkezetben és az mintegy feloldódott, és a test részévé vált.

Ez a fajta kezelés segíthet az szövethiánnyal járó sebektől szenvedő betegek kezelésében. Jelenleg szerte a világon zajlanak klinikai vizsgálatok, hogy tökéletesebbé tegyék a technológiát.

Derby professzor azt is megvizsgálta, hogyan növeszthetők őssejtek a nyomtatott struktúrákban, amelyeket bizonyos vegyi anyagokkal impregnálnak. A vegyi anyagok a nyomtatási folyamat során kerülnek beillesztésre, és meg tudják határozni, hogy milyen típusú sejtekké fejlődjenek az őssejtek. Így például célzott impregnálással lehet programozni, hogy az őssejtek csontszövetté vagy a porccá változzanak.
De korlátai is vannak az új technológiának, nem vagyunk még arra képesek, hogy egy egész szervet növesszünk.. A vizsgálatok azt találták, hogy nagyon nehéz egyidejűleg nyomtatni a sejteket és a struktúrát, amelyben helyet kapnak. A terhelés, amely a sejteket éri, mikor átmennek a tintasugaras- és a lasernyomtatás folyamatán, károsíthatja a sejt-membránt. A sejtek túlélési rátája variábilis, 40%-tól 95%-ig.
A technológia egyes részei különböző tempóban haladnak a kísérleti állapotból a klinikai felhasználás irányában. Amíg például az „állványzatok” beültetése már klinikai kipróbálásra került, addig a testen kívül az állványzatokba telepített sejtek szövetekké növesztése, majd ezután a beültetés végrehajtása már nehezebb feladatnak tűnik. Különösen úgy, hogy garantálható legyen az állandó minőség, amely szükséges az orvostechnikai eszközre vonatkozó rendeletek értelmében.

De kutatás folytatódik, a közvetlen célok egyike például olyan szövet növesztése, melyet a bőr foltozására lehet használni. Derby professzor jelenleg a Manchester Royal Infirmary Fül-orr-gégészetén dolgozik. Bioprintinget akar használni: sejteket kíván nyomtatni állvány használata nélkül, egyetlen sík szövet-lapot létrehozva ily módon. Ezek a kívül növesztett lapok testszövet-toldásra szolgálnának a szervek - például a száj vagy az orr – belsejében.
Derby szerint " nagyon nehéz átültetni akár még egy egészen kis testszövet foltot is az orr vagy a száj belsejében. A jelenlegi gyakorlat, a páciens bőrének átültetése ezekre a területekre nem tekinthető kielégítőnek, mert a transzplantált szövetek nem rendelkeznek nyáktermelő sejtekkel vagy nyálmirigyekkel. Azon dolgozunk, hogy a bioprintinggel előállítsunk olyan „foltokat” amelyek alkalmasak a szájba és az orrba történő beültetésre."

Egy másik fontos terület, amelyre lehetőséget nyújthat a bioprinting a jövőben az a képesség, hogy olyan struktúrákat növeszthetünk, amelyek a rákos daganatokat modellezik. Ezeket fel lehetne használni, hogy teszteljék az új gyógyszereket.


Szemlézte: elitmed.hu, Kolin Péter
Forrás: https://www.ehealthnews.eu/

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Egészségpolitika

Gyerekek és gyermekeket várók, tervezők – szabad-e oltani?

Úgy tűnik ebben a hazai álláspont egyértelmű, de számos országban már kismamákat oltanak. A jelenlegi szakértői vélemények szerint az mRNS-oltások nem veszélyesek a terhes kismamákra, de klinikai kísérletek hiányában ezt mégsem lehet százszázalékos biztonsággal állítani. Magyarországon éppen ezért nem ajánlják az oltást várandósoknak, de az Egyesült Államokban, Izraelben, vagy Angliában a kismamákra bízzák a döntést. Gyermekeknek egyelőre sehol sem adnak vakcinát.

Egészségpolitika

Módosításra szorul az új egészségügyi jogállásról szóló törvény

Mindenképpen módosításra szorul az új egészségügyi jogállásról szóló törvény – állították egybehangzóan munkajogász szakértők egy, az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvényről szervezett videókonferencián. Ahogy elfogadhatatlan ennyire méltatlan, elkapkodott, kidolgozatlan és indokolatlanul nehéz körülményeket teremteni, és ilyen választásra kényszeríteni valakit az élethivatását illetően.

Egészségpolitika

Szakmai javaslat a Covid-19-járvány okozta tömeges megbetegedések és halálozások csökkentése érdekében hozandó intézkedésekre a negyedik hullámban

Tisztában vagyunk azzal, hogy a járvány elleni védekezésbe már mindenki belefáradt. Mégis, egészségügyi szakemberként tudjuk, hogy a Covid-19-járvány 4. hulláma során sem lesznek elkerülhetők a racionális korlátozó intézkedések. Hazánk jelenlegi átoltottsági szintjén a nyájimmunitás kialakulásával egyelőre nem számolhatunk, az ismét erősödő járvány a következő hónapokban több ezer áldozattal jár majd, elsősorban az oltatlanok között. Le kell számolnunk azzal a tévhittel is, hogy a beoltottság önmagában teljes biztonságot jelent! A hamis biztonságérzet az oltottak körében, a kiegészítő védelmi szabályok sutba dobása a járvány fellángolásának a melegágyát képezi az átoltottság mai szintje mellett.

Egészségpolitika

Oltásellenesség - a 10 legnagyobb egészségügyi veszély egyike

Az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO) újabb 5 éves tervében összegyűjtötte az egész világot érintő egészségügyi veszélyeket. A lista az oltásokkal megelőzhető fertőzések elterjedésétől a gyógyszereknek ellenálló kórokozókon és a túlsúlyon át a környezetszennyezésig és a klímaváltozásig számos komoly és sürgős megoldásra váró problémát ölel fel. Ezzel közel egy időben, Amerikában több mint 26 ezer iskolásnak nem engedték meg az iskolakezdést, mert nem voltak beoltatva. Magyarországon a védőoltási rendszer szinte egyedülálló.

Egészségpolitika

Már a csecsemőknél is diagnosztizálható a lelki zavar

Szülés körüli depresszió, az újszülött alvási, étkezési, figyelem zavara, a sok sírás, megannyi jelzés, amivel foglalkozni kell. A korábbi teóriákkal szemben nemcsak két éves kor után, hanem már egészen korai időszakban is figyelni kell és diagnózis is felállítható a kisbaba lelki problémájáról. A témában először rendeztek a napokban nemzetközi konferenciát Magyarországon, ahol több mint 240 előadást tartottak az érintett területek neves szakemberei.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Az orvoson múlik a legtöbb

Egyre több a fogászati implantáció, így a hibák száma is növekszik.

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma

COVID-19

Enyhe tünetmentes SARS-CoV-2-fertőzött betegeknél észlelt íz- és illatérzékelés-változás

Az egyes jelentések és tudományos publikációk a SARS CoV-2 vírussal fertőzött betegek tünetei között leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor enyhe tüneteket mutató betegek gyakran számoltak be a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokról, mint a megbetegedés általuk tapasztalt első jeléről.

COVID-19

COVID-19: gasztrointesztinális tünetek

A szerzők szerkesztőségi levél formájában hívják fel a figyelmet arra, hogy a 2019 decembere óta világjárvánnyá lett coronavírus betegség 2019 (COVID-19) okozója, az új coronavirus (SARS-CoV-2) az ismert légzőszervi panaszok mellett gasztrointesztinális tüneteket is okozhat. Enyhe tünetekről van szó: émelygés, hányinger, nem súlyos hasmenés, melyeknek összefüggését a járvánnyal gyakran nem ismerik fel, jóllehet egyértelműen kimutatható a SARS-CoV-jelenléte a tápcsatornából vett biopsziás anyagban éppúgy, mint a székletben. Az emésztőszervi tünetek megelőzhetik a légúti tüneteket. A kezdeti tünetek felismerése nagy jelentőségű, mert lehetővé teszi a fertőzés korai diagnózisát és a beteg izolálását, még a léguti tünetek megjelenése előtt. Jelenleg nem tisztázott fontos szempont a fertőzőképesség megállapítása a gasztrointesztinális COVID-19 eseteiben.