Magyar Radiológia - 2009;83(03)

Magyar Radiológia

2009. OKTÓBER 20.

Nyugdíj a Lajtán innen és túl

LOMBAY Béla

Philip Ward, a Diagnostic Imaging Europe főszerkesztője a lap 2009. június-júliusi számának szerkesztőségi jegyzetében „Vegyes érzelmek és nagy lehetőségek a nyugdíjazás után” címmel írt a nyugdíjas radiológusok problémáiról, de az új lehetőségeikről is.

Magyar Radiológia

2009. OKTÓBER 20.

A képalkotó vizsgálómódszerek szerepe a colorectalis daganatok ellátásában

JEDERÁN Éva, GŐDÉNY Mária

A colorectalis carcinoma világszerte a harmadik leggyakoribb daganat, többnyire adenomatosus polipból fejlődik ki 10-15 év alatt. Magyarországon a colorectalis carcinoma a daganatos halálokok között a második helyen van. A diagnózis felállításához az egész vastagbél vizsgálata szükséges, amelyet képalkotókkal és/vagy endoszkóppal végzünk.

Magyar Radiológia

2009. OKTÓBER 20.

Colorectalis rákszűrés: az amerikai tapasztalatok tanulságai

BAFFY György, TÁRNOKI Dávid László, TÁRNOKI Ádám Domonkos, BAFFY Noémi

A colorectalis rák napjaink egyik leggyakoribb daganatos megbetegedése. Mai tudásunk szerint a folyamat kialakulása évekig tart és legtöbb esetben polipok formálódásával indul, ami gyakorlatilag ideális alapot teremt a betegség szűrésére és időben való felismerésére.

Magyar Radiológia

2009. OKTÓBER 20.

A vascularis endothelialis növekedési faktor és receptora expressziójának képi megjelenítési lehetőségei

KOROM Csaba, KARLINGER Kinga

A vascularis endothelialis növekedési faktornak (VEGF) és receptorának (VEGFR) jelátviteli útja döntő fontosságú az érképzés szabályozásában. Eredetileg endothelszelektív mitogén és erős érpermeabilitást növelő faktorként izolálták. Az érrendszeren alkalmazott képalkotó módszerek lehetővé teszik a vérerek mennyiségének és elhelyezkedésének meghatározását.

Magyar Radiológia

2009. OKTÓBER 20.

A vena portae embolizálása májreszekció előtt

MÓZES Péter, MÉSZÁROS György, TÓTH Judit, SÁPY Péter

A vena portae parciális embolizálásával a radikális májreszekciós műtétre alkalmas betegek köre bővíthető, a műtét biztonságát növelni, késői eredményeit javítani lehet. A módszer azon a tapasztalaton alapul, hogy a máj bizonyos szegmentumaiban a portarendszer keringését megszüntetve, az érintett részben fellépő funkciókiesést a máj többi része hypertrophiával pótolja, az embolizálással nem érintett májállomány volumene nő, míg az embolizált szegmentumok atrofizálódnak.

Magyar Radiológia

2009. OKTÓBER 20.

Halmozott agytörzsi tranziens ischaemiás attakok hátterében igazolt szignifikáns arteria basilaris szűkület megoldása intervenciós neuroradiológiai beavatkozással

LOVÁSZ Rita, NÉMETH Csilla, LÁZÁR István, VALIKOVICS Attila

Az arteria basilaris szűkülete az agytörzsi stroke magas kockázatával, az ér elzáródása pedig 70% fölötti mortalitással jár. A ballonkatéteres tágítással 30 éve próbálkoznak, de annak eredményei csak az intracranialisan alkalmazható stentek megjelenésével, az utóbbi években váltak elfogadhatóvá. Esetbemutatásunkkal hívjuk fel a figyelmet ezeknek az intervenciós neuroradiológiai módszereknek a hatékonyságára és honi elérhetőségére.

Magyar Radiológia

2009. OKTÓBER 20.

Ultrahanggal diagnosztizált omentalis infarctus

VÁRKONYI Ildikó, VÖRÖS Péter, SZÉKELY Eszter

Az omentalis infarctus ritka betegség, amely akut has, appendicitis tüneteivel jelentkezik. A kórkép jellegzetes ultrahang- és CT-képet ad, mégis ritkán diagnosztizáljuk műtét előtt.

Magyar Radiológia

2009. OKTÓBER 20.

Az elektronikus tanulás kísérleti alkalmazása a magyar radiográfusok továbbképzésében

VANDULEK Csaba, TÓTH Lilla, DONKÓ Tamás, PAVLIKOVICS Gábor, BOGNER Péter, CSONTOS Éva, REPA Imre

Az elmúlt évtizedben a digitális média fejlődése megerősítette az elektronikus tanulás (e-Learning) szerepét az oktatásban.

Magyar Radiológia

2009. OKTÓBER 20.

Ultrahang-diagnosztika: módszer vagy művészet?

HARKÁNYI Zoltán

Sztetoszkópként használjuk-e az ultrahang-diagnosztikát? Ez a kérdés már évek óta felmerül előadásokban, cikkekben, és sokszor heves reakciókat vált ki. Az egyre kisebb méretű és súlyú készülékek már zsebben hordhatók, akár egy sztetoszkóp. A technikai lehetőség, mint az internetről vett képeken jól látható, adott, és nem kérdéses, hogy amennyiben a piaci igény indokolja, ezeknek a mobiltelefon-méretű ultrahangkészülékeknek az ára is csökkeni fog, növelve elérhetőségüket.

Magyar Radiológia

2009. OKTÓBER 20.

Európai orvosfizikai konferencia - Krakkó, 2008. szeptember 17-21.

PORUBSZKY Tamás

A tudományos esemény Medical physics and engineering 110 years after the discovery of polonium and radium címmel került megrendezésre. Európában szinte minden évben tartanak orvosfizikai konferenciát, ezek némelyike az EFOMP (Európai Orvosfizikai Egyesületek Szövetsége) hivatalos kongresszusa (amely lehet egyben akár az orvostechnikával közös világkongreszszus is, mint a 2009. évi Münchenben), némelyik pedig nem - ilyen volt a krakkói is.

Magyar Radiológia

2009. OKTÓBER 20.

Sugárvédelmi világkongresszus - Buenos Aires, 2008. október 19-24.

PORUBSZKY Tamás

A Nemzetközi Sugárvédelmi Szövetség (IRPA) 12. alkalommal rendezte meg nemzetközi kongresszusát. A résztvevők és a kiállított poszterek száma egyaránt megközelítette az 1500-at, ami minden eddigi hasonló kongresszust lényegesen meghaladó számot jelent.

Magyar Radiológia

2009. OKTÓBER 20.

Paraklinikai röntgenfórum Röntgenberendezéseken végzendő mérések a minőség és a biztonság érdekében - VI. - Budapest, 2009. június 9.

GÁSPÁRDY Géza

A MEDING Országos Orvostechnikai Egyesület, az Országos Sugárbiológiai és Sugáregészségügyi Kutató Intézet, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal, a Magyar Orvosfizikai Társaság, a Magyar Radiológusok Társasága, a Magyar Radiológus Asszisztensek Egyesülete, az Eötvös Loránd Fizikai Társulat Sugárvédelmi Szakcsoportja, a Méréstechnikai, Automatizálási és Informatikai Tudományos Egyesület és a Magyar Mérnöki Kamara közös rendezvényét a volt MÁV Kórházban tartották.

Magyar Radiológia

2009. OKTÓBER 20.

Az MRT Gyermekradiológiai Szekciójának 16. Nemzetközi Szimpóziuma - Szeged, 2009. szeptember 10-12.

VÁRKONYI Ildikó

A hazai gyermekradiológia kétévenkénti legrangosabb rendezvényét idén Szegeden tartottuk. A megnyitón részt vett a Szegedi Egyetem Általános Orvostudományi Karának dékánja, Benedek György, Battyány István az MRT elnöke és Palkó András a szakmai kollégium és a rendezőbizottság elnöke.

Magyar Radiológia

2009. OKTÓBER 20.

Indián nyár Sárváron A Magyar Radiológus Asszisztensek Egyesületének XIV. Kongresszusa - Sárvár, 2009. szeptember 17-19.

PAVLIKOVICS Gábor, VANDULEK Csaba

A kongresszus a szombathelyi Markusovszky Kórház Radiológiai Osztályának szervezésében, a történelmi múltú fürdővárosban került megrendezésre. A megnyitón a hivatalos beszédek után az egyesület elnöki tisztségétől tavaszszal elbúcsúzott Lukovich Tamásnét köszöntötte az új elnökség.

Magyar Radiológia

2009. OKTÓBER 20.

További történetek Zsebők Zoltán professzorról - Egy másik tanítvány visszaemlékezése

MESTER Ádám

Zsebők Zoltánra emlékezve olyan gondolatokat idézek föl, amelyek a jó értelemben vett büszkeségével, harcos öntudatával, tanítási szándékával, jobbítani akaró erőszakosságával és a mindezt átható, ironikus humorával kapcsolatosak.

Magyar Radiológia

2009. OKTÓBER 20.

Búcsú dr. Soós Józseftől 1926-2009

VICZENA Pál

Soós József nyugalmazott orvos ezredes, a Magyar Honvédség főradiológusa, 1926. június 17-én született a Somogy megyei Nagyszakácsiban. Iskolai tanulmányait Marcaliban és Nagykanizsán végezte, 1951-ben doktorált a Budapesti Orvostudományi Egyetemen.

Magyar Radiológia

2009. OKTÓBER 20.

Pen Club Mit ér az ember 65 év fölött? Ultrahangvezérelt szülésvezetés Egy radiológus merengése a szakirodalomról

ENGLONER László, HERBERT Zsuzsanna, WENINGER Csaba

Tisztelt Kollégák! A Levelek a szerkesztőhöz című rovatunkon belül írásra ösztönzés céljából egy új alrovatot szeretnénk nyitni Pen Club címmel. Ebben a rovatban helyet adnánk olyan írásoknak, amelyek életünkkel, sorsunkkal nem csak szakmai szempontból foglalkoznak. Szívesen vennénk például szubjektív hangvételű írásokat, történeteket egyéni sorsokról, emlékezetes élményekről, továbbá kritikát, riportot, interjút, humoros, ironikus megszólalást vagy akár rövid irodalmi jellegű művet stb. A téma és a forma tehát szabad. Időként közreadunk egy-egy vitaindító levelet, amelyre lehetne ilyen írásművekkel reagálni. A terjedelem minimum 1000, maximum 6000 karakter lehet (körülbelül 0,5-3 kéziratoldal). A Pen Club a Lifelong learning programon belül működik, ami azt jelenti, hogy minden korosztályból - a rezidensektől az idősebbekig - várjuk az írásokat. A legjobbakat évente jutalmazzuk. Példaként e számban két írást közlünk. Ne hezitáljon, írjon! Kellemes írást-olvasást kívánnak: a szerkesztők