Magyar Radiológia - 2009;83(02)

Magyar Radiológia

2009. JÚLIUS 15.

Új rovatot indítunk: Kórképek határok nélkül Integratív orvosi közlemények

LOMBAY Béla

Napjainkban a tudományos információk áradatszerűen ömlenek felénk, ami ellen gátakkal védekezünk, próbáljuk beszorítani a vizet a gátak közé (kevesebb szelektált közlemény, növekvő tudományos igények). Hasznosabb volna azonban, ha a gátak helyett tározókat építenénk, hogy a vizet alkalomszerűen fel is tudjuk használni, akkor, amikor szükségünk van rá.

Magyar Radiológia

2009. JÚLIUS 15.

Játszhat-e szerepet a mágnesesrezonancia- vizsgálat a szülésvezetés tervezésében császármetszés után?

GERGELY István, CSÉCSEI Károly, DORFFNER Roland, BARANYAI Tibor

A császármetszések száma az utóbbi évtizedben világszerte, így hazánkban is ugrásszerűen növekedett. Császármetszést követő terhesség esetén mindig felmerül a kérdés, hogy a szülés ismételt császármetszéssel vagy hüvelyi úton történjen. A császármetszés utáni uterusheg jellegéből, annak vastagságából, illetve szerkezetéből próbálnak a szerzők következtetéseket levonni a szülésvezetés módjára. Jelen tanulmányban a két szülészeti esemény között végzett uterinalis MR-vizsgálat additív szerepét vizsgálják a szülésvezetés módjának eldöntésében.

Magyar Radiológia

2009. JÚLIUS 15.

Ballonos tágítás és fémstentbehelyezés a vena cava inferior májátültetés után kialakult szűkületeiben

DOROS Attila, NÉMETH Andrea, HARTMANN Erika, DEÁK Pál Ákos, FEHÉRVÁRI Imre, TÓTH Szabolcs, NEMES Balázs, KÓBORI László

A végstádiumú májelégtelenség kezelésére rutinszerűen alkalmazott májátültetés egyik ritka szövődménye a vena cava inferior anastomosisainak szűkülete. A posztoperatív szakban sebészi megoldásuk kockázatos, így nagy a szerepük az intervenciós radiológiai módszereknek.

Magyar Radiológia

2009. JÚLIUS 15.

Gyermekkori mediastinalis hamartoma

KISS Regina Judit, VERES Lukács

Egy négyéves kisfiú visszatérő felső légúti infekciók és pneumoniák miatti kivizsgálása során bal felső tüdőlebenyt érintő, mediastinummal összefüggő térfoglalás lehetősége vetődött fel. Negatív bronchoszkópia és szövettani eredményt nem hozó, CT-vezérelt percutan biopszia után műtétre került sor. A végleges szövettani vizsgálat mediastinalis hamartomát véleményezett.

Magyar Radiológia

2009. JÚLIUS 15.

Monteggia-törés

SHAIKH Shoaib, LOMBAY Béla, KISS Ákos

A Monteggia-törés nagy kihívást jelent mind a kezelő sebész, mind a radiológus számára. A sérülés korrekt és időben történő felismerése alapvetően fontos a kedvező kimenetel szempontjából. A közlemény általános áttekintést ad a Monteggia-törésről.

Magyar Radiológia

2009. JÚLIUS 15.

Galeazzi-törés gyermekkorban

LOMBAY Béla

A Galeazzi-törés a distalis radiusvég törését és a radioulnaris ízület subluxatióját jelenti. 1934-ben Galeazzi olasz sebész nagyobb beteganyagon szerzett tapasztalatait írta le. Bár a Galeazzi-törés jól ismert sérülési forma, amelynek jellegzetes tünetei láthatók klinikailag és a röntgenfilmen is, nem találtunk olyan közleményt, amely a törési típusok differenciálódásával foglalkozott volna.

Magyar Radiológia

2009. JÚLIUS 15.

A technológiaelemzés fontossága és helyzete Magyarországon

KÖVI Rita

A folyóirat múlt számában dr. Berényi Ervin tollából megjelent íráshoz (Mi van a közhelyek mögött? A technológiai elemzés fontossága, 2009;83:38-40.) fűzöm alábbi gondolataimat, és szeretnék néhány olyan tényt közölni, amelyek pontosabban megvilágítják az olvasók számára a hazai helyzetet e tudományterülettel kapcsolatban. Mivel a technológiaelemzés nagyon fontos az egészségügyben (de bármilyen más téren is), az alapfogalmakkal kezdem a boncolgatását.

Magyar Radiológia

2009. JÚLIUS 15.

Változások a radiológus szakorvosképzésben és szakvizsgában az Egyesült Államokban

SCHMIDT Ildikó

Előző számunkban [2009;83(1):41-44.] dr. Palkó András professzor kommentálta az Egyesült Államokban várható változásokat, illetve ezek hatásait a szakorvosképzés és szakvizsga reformját illetően egy, az American Journal of Roentgenology 2008. decemberi számában (2008;191:1641-1648.) megjelent cikk nyomán. Az alábbiakban felkérésünkre egy radiológus szakorvosjelölt, dr. Schmidt Ildikó csecsemő- és gyermekgyógyász szakorvos foglalja össze véleményét a cikk adta vezérfonal mentén, saját tapasztalataival kiegészítve.

Magyar Radiológia

2009. JÚLIUS 15.

The education, training and continuous professional development of the medical physicist within the European Qualifications Framework for lifelong learning

STELIOS Christofides

On the 23rd of April 2008, the Euro pean Parliament and the Council has issued recommendations on the establishment of the European Qualifications Framework (EQF) for lifelong learning1. With these recommendations the European Union is encouraging its member states to compare and align their education and training qualifications with the eight (8) levels of learning outcomes described in these recommendations.

Magyar Radiológia

2009. JÚLIUS 15.

Javaslat a hasi szervek és erek ultrahang-kontrasztanyagos vizsgálatának végzésére

Az ultrahang-kontrasztanyagok klinikai bevezetése hazánkban a 2000-es évek elején megkezdődött, cikkekben és tanfolyamokon foglalkoztunk az indikációs körökkel, az alkalmazás feltételeivel. Sajnos a második generációs ultrahang-kontrasztanyagok nem váltak hozzáférhetővé, nem kerültek klinikai használatra. Az Európai Unió országaiban, főleg Németországban, Olaszországban és a skandináv államokban már sok ezer beteg vizsgálata alapján kialakult egy indikációs kör, és a használatra vonatkozó tapasztalatok alátámasztják az ultrahangkontrasztanyagok alkalmazását. Az Európai Ultrahang Társaság (EFSUMB) 2008-as ajánlása jól tükrözi az aktuális helyzetet.

Magyar Radiológia

2009. JÚLIUS 15.

Európai Radiológus Kongresszus - ECR 2009 Bécs, 2009. március 6-10.

WENINGER Csaba és munkatársai

Az Európai Radiológus Társaság konferenciáján gyakran tíznél is több szekció folyik egyidejűleg, így lehetetlen a rendezvény átfogó követése. Mindenki érdeklődésének megfelelően választja ki a neki tetsző témákat. Az alábbi összeállításban először neves hazai szakemberek összegzik az általuk hallottakat-tapasztaltakat, majd radiológus rezidensek osztják meg az olvasókkal szubjektív benyomásaikat.

Magyar Radiológia

2009. JÚLIUS 15.

XV. Szent Agáta Mammológus Nap Budapest, 2009. február 7.

PETRI Klára

Szent Ágotára emlékezve idén tizenötödik alkalommal gyűltek össze az emlődiagnosztikával és terápiával foglalkozó szakemberek az Országos Onkológiai Intézet Eckhardt-termében. Gődény Mária köszöntése után Kásler Miklós főigazgató főorvos nyitotta meg a tudományos ülést, amelynek alapgondolata a multidiszciplináris szemlélet megjelenésének bemutatása volt az emlő helyreállító és esztétikai sebészetében.

Magyar Radiológia

2009. JÚLIUS 15.

XVII. Francia-Magyar Szimpózium Budapest, 2009. április 22-24.

HÁMOR Éva

A tudományos esemény megnyitóünnepségén, 325 regisztrált résztvevő előtt, dr. Sólyom Olimpia az Egészségügyi Minisztérium képviseletében a francia-magyar orvoslás gyökereiről és összefüggéseiről beszélt. A Francia Intézet nemrégiben kinevezett igazgatója, M. François Laquieze együttműködési és kulturális tanácsos örömének adott hangot, hogy a baráti és tudományos együttműködés ilyen régóta fennáll a két társaság között. Jean-Michel Bigot professzor és dr. Forrai Gábor, a szimpózium elnökei is köszöntötték a jelenlévőket. Ezt tette a Francia Radiológus Társaság nevében P. Devred is, aki először vett részt ezen a programon.

Magyar Radiológia

2009. JÚLIUS 15.

A Magyar Radiológus Asszisztensek Egyesületének közgyűlése

VANDULEK Csaba

A Magyar Radiológus Asszisztensek Egyesülete (MRAE) megtartotta éves közgyűlését a Semmelweis Egyetem Radiológiai és Onkoterápiás Klinikán, amelynek során új vezetőséget választottak. Az egyesület alapszabálya szerint négyévente van tisztújítás, ekkor a küldöttek megválasztják az elkövetkező ciklusra az új elnököt, vezetőséget és felügyelőbizottságot.

Magyar Radiológia

2009. JÚLIUS 15.

Ultrahangkongresszus és -tanfolyam Indiában

HARKÁNYI Zoltán

Idén májusban meghívott előadóként vehettem részt az indiai ultrahangkongresszuson (XVIII. USCON), a tengerparti Goán. Egy indiai utazás önmagában is izgalmas, de megismerve az ottani kollégák ultrahang-diagnosztikai tevékenységét, még különlegesebb élményt jelentett. Az igen magas színvonalú kongresszusi előadásokat és workshopokat javarészt hazai orvosok, döntően radiológusok tartották. Néhány neves előadó érkezett még az Amerikai Egyesült Államokból, Ausztráliából, Angliából, Csehországból.

Magyar Radiológia

2009. JÚLIUS 15.

Az MRT Ultrahang Szekciójának tavaszi tudományos ülése és vezetőségválasztó közgyűlése Budapest, 2009. április 3.

ZSUZSA Jakab

Tavaszi tudományos ülésünket új helyszínen, a budapesti Aesculap Akadémián tartottuk a General Electric Healthcare támogatásával. Itt került sor a szekció vezetőségválasztó közgyűlésére is. A délelőtti program keretében érdekes előadások hangzottak el az idegszonográfia metodikai kérdéseiről (Josef Böhm, Freiberg) és a vázizmok ultrahangvizsgálatáról (Farbaky Zsófia). Ez utóbbi előadó ismertette a szonoelasztográfia által nyújtott lehetőségeket is a mozgásszervi diagnosztikában.

Magyar Radiológia

2009. JÚLIUS 15.

A Magyar Radiológusok Társaságának közgyűlése Hévíz, 2009. május 8.

MORVAY Zita

A közgyűlés elfogadta és jóváhagyta a közhasznúsági jelentést, a felügyelőbizottsági jelentést, a gazdálkodási szabályzatot és a főtitkári beszámolót. Társaságunk közhasznú formában működik, elsősorban közhasznú célokat szándékozik megvalósítani. Elsődleges feladatnak tartja a pályázati rendszerek fejlesztését, a tagság számára a radiológiát előrevivő programok meghirdetését. Ugyanakkor az új vezetőség feltett szándéka, hogy a kiadási oldalon csökkenést érjen el, hiszen bevételek terén egyre kevesebb szponzori támogatásra számíthat, csak a tagdíjakból remélhet bevételt.

Magyar Radiológia

2009. JÚLIUS 15.

Dr. Zsebők Zoltán emlékezete 1908-1984

MÓZSA Szabolcs

A radiológiai klinikán teljesített 40 éves szolgálat és az után, hogy 18 éven át ültem a professzor úrral szemben a hosszú asztal végén, a könyvtárban, természetesnek érzem, hogy felidézzem, hogyan él ma emlékeimben dr. Zsebők Zoltán, Kossuth-díjas egyetemi tanár. Milyen tulajdonságokat, életelveket képviselt és adott át a tanítványainak? Mire nevelte őket? Eltelt már annyi idő, hogy a rész és egész viszonyát szem előtt tartva újból emlékezzünk a klinika igazgatójára.

Magyar Radiológia

2009. JÚLIUS 15.

Történetek Zsebők Zoltán professzorról a tanítvány visszaemlékezésében

MÓZSA Szabolcs

Számos történet, anekdota él a tanítványok körében Zsebők Zoltán professzor mondásairól, amelyek közül igyekeztem néhány valódi tanulsággal szolgálót kiválasztani. A professzorhoz, az igazgatóhoz fűződő anekdoták, jellemző szófordulatok és velős mondások felidézése, úgy hiszem, nem csak a tanítvány olvasók számára lesz érdekes és szórakoztató.

Magyar Radiológia

2009. JÚLIUS 15.

Emlékezés Rodé Ivánra halálának 20. évfordulóján 1910-1989

EMED Alexander

Rodé Iván professzor, az orvostudományok doktora, a magyar onkoradiológiai tanszék megalapítója és a sugárterápia szervezőjefejlesztője húsz évvel ezelőtt, 1989. július 13-án hunyt el. Édesapja a jogász doktor Rodé János, a Munkásbiztosító Pénztár neves alapító vezérigazgatója volt. Testvérei szintén ügyvédi pályát választottak.

Magyar Radiológia

2009. JÚLIUS 15.

Pediatric Imaging - Rapid-fire Questions and Answers Villámkérdések és válaszok

LOMBAY Béla

A szerzők a gyermekradiológiai ismeretanyag átadására érdekes módszert alkalmaznak, az úgynevezett villámkérdések és válaszok módszerét, ami azt jelenti, hogy szöveges kérdések és válaszok formájában dolgozzák föl (képek nélkül) a gyermekradiológiai ismeretanyagot.