Magyar Radiológia - 2005;79(03)

Magyar Radiológia

2005. JÚNIUS 10.

Az ultrahang mint szórakoztatás

HARKÁNYI Zoltán

A jelen írás alapötletét az a polémia adta, amely ez év elején a Journal of Ultrasound in Medicine hasábjain bontakozott ki az ultrahang nem orvosi alkalmazásáról, avagy a „szórakoztató ultrahangról”. A történet, amely Kaliforniában esett meg - bár nálunk is megtörténhetett volna - röviden a következő: Egy 29 éves, 28 hetes, először terhes nőnél multiplex fejlődési rendellenességet találtak az alfa-fetoprotein-szűrés kapcsán végzett ultrahangvizsgálattal, egy magzati és nőgyógyászati diagnosztikai centrumban.

Magyar Radiológia

2005. JÚNIUS 10.

A pécsi Radiológiai Klinika múltja, jelene és jövője

BATTYÁNY István

A pécsi radiológia története 1923-ban az Erzsébet Tudományi Egyetem Orvosi Karának megalakulásával kezdődött, Róhrer László professzor vezetésével. Róhrer professzor 1937-ben bekövetkezett halála után az intézet dr. Megay László vezetésével csak egy évig maradt fenn, és a röntgenlaboratóriumok decentralizáltan működtek tovább.

Magyar Radiológia

2005. JÚNIUS 10.

Thromboticus szövődmények megelőzése vascularis intervenciós radiológiai beavatkozásokban

HORVÁTH László, BATTYÁNY István, ROSTÁS Tamás, HARMAT Zoltán, BODROGI Gabriella, RADICS Éva

Vascularis radiológiai beavatkozások során - a beavatkozás természeténél fogva - érfal- vagy intimasérülés, idegen test jelenléte stb. miatt előfordulhatnak thromboticus szövődmények. Kezdetben a szalicilsavkezelés volt a megelőzés eszköze a perifériás erek területén, amelyet hosszú utókezelésként a tartós alvadásgátlás váltott fel.

Magyar Radiológia

2005. JÚNIUS 10.

A mellkasi spirál-CT-vizsgálat és tüdőszcintigráfia eredményeinek összehasonlítása pulmonalis emboliában

WENINGER Csaba, BODROGI Gabriella, BOROS Szilvia, SCHMIDT Erzsébet, UDVAROS Eszter, ZÁMBÓ Katalin

A tüdőembolia gyakori betegség, nem ritka a késői diagnózis vagy a kórisme elmaradása. A spirál-CTvizsgálatot napjainkban gyakran alkalmazzák tüdőembolia kimutatására. A szerzők célja a mellkasi spirál-CT-vizsgálat és a tüdőszcintigráfia eredményének összehasonlítása volt.

Magyar Radiológia

2005. JÚNIUS 10.

A mélyvénás thrombosis invazív radiológiai kezelésének lehetőségei és a terápiában szerepet játszó tényezők in vitro kísérletes vizsgálata

HARMAT Zoltán, JÁRAY Ákos, BATTYÁNY István

A közlemény első részében áttekintjük a mélyvénás thrombosis invazív radiológiai terápiájának lehetőségeit. Ez után bemutatunk egy in vitro kísérletet, amellyel a mechanikai és farmakomechanikai katéterek mélyvénás thrombosisban történő alkalmazásának alapjait kívántuk megteremteni.

Magyar Radiológia

2005. JÚNIUS 10.

Multiplex epeúti szűkületek intervenciós radiológiai kezelése

ROSTÁS Tamás, BATTYÁNY István, HADJIEV Janaki

A malignus epeúti szűkületek palliatív kezelésében endoszkópos és percutan módszerek alkalmazhatók. Többszörös szűkületben, magas epeúti elzáródásban a percutan módszer kell, hogy elsőbbséget élvezzen. A bilirubinszint normalizálása, a májfunkciós értékek csökkentése teszi lehetővé a betegek további onkológiai kezelését.

Magyar Radiológia

2005. JÚNIUS 10.

Vérzést okozó gastrointestinalis stromalis tumor a vékonybélben

TAMÁS Krisztina, KIRÁLY Ágnes, KALMÁR Katalin, WENINGER Csaba, TORNÓCZKY Tamás

A vékonybél daganatos megbetegedése, különösen a gastrointestinalis stromalis tumor, ritka betegség, diagnosztizálása nem könnyű.

Magyar Radiológia

2005. JÚNIUS 10.

Állandó, mert változik

KUHN Endre

Miközben gázkisülési csőben az elektronsugárzást tanulmányozta, Wilhelm Conrad Röntgen 1895. november 8-án, Würzburgban egy újfajta sugárzást fedezett fel. A sötét szobában a fekete kartonnal burkolt csőtől mintegy két méterre lévő, fluoreszkáló ernyőn egy különös fekete csíkot látott, amely, mint később kiderült, kezének csontárnyéka volt. A részletek nem ismeretesek, mert végakaratának megfelelően halála után minden feljegyzését megsemmisítették.

Magyar Radiológia

2005. JÚNIUS 10.

Intervenciós radiológiai szimpózium a pécsi Radiológiai Klinika megalapításának 40. évfordulóján

WENINGER Csaba

A pécsi Radiológiai Klinikán Horváth László professzor szervezte meg először munkatársaival a Pécsi Intervenciós Radiológiai Szimpóziumot 1997-ben. Fő célja e speciális szakterület eredményeinek ismertetése, módszereinek népszerűsítése és a továbbképzés volt. 2004. október 1-jén már hetedik alkalommal rendeztük meg a tudományos ülést, amelynek helyszíne a Pécsi Akadémiai Bizottság székháza volt.

Magyar Radiológia

2005. JÚNIUS 10.

Lélek Imre-emlékülés VII. Ultrahang és Modern Képalkotó Diagnosztikai Konferencia, továbbképzés Hévíz, 2005. április 28-30.

FARBAKY Zsófia

Hetedik alkalommal került megrendezésre Hévízen a Lélek Imre-emlékülés, amelynek idén közel 350, regisztrált résztvevője volt. Nagy Gyöngyi főorvos asszony és munkatársai, a Zala Megyei Kórház Radiológia Osztályának dolgozói, valamint a tudományos és szervezőbizottság az elmúlt hat üléshez hasonlóan szakmailag nagyon értékes és változatos programot állítottak öszsze.

Magyar Radiológia

2005. JÚNIUS 10.

13. Francia-Magyar Radiológus Szimpózium és 5. Kelet-közép-európai Frankofon Radiológus Kongresszus Budapest-Pozsony, 2005. április 13-16.

- va -

Immár hagyományosan áprilisban került sor a 13. Francia-Magyar Radiológus Szimpóziumra Budapesten, amely idén mégis rendhagyó volt. Az 5. Kelet-közép-európai Frankofon Radiológus Kongresszus részeként tartott, két budapesti nap után a tudományos ülés további másfél napig Pozsonyban folytatódott. A budapesti helyszín is új volt. A korszerűen felszerelt Matáv-székházban Balogh Endre fantasztikus szinkrontolmácsolásával hallhattuk az igen értékes előadásokat, mint minden évben, most is ingyenesen. Az eseménynek 653 regisztrált résztvevője volt, Magyarországon kívül Moldávia, Csehország, Szlovákia, az Egyesült Államok, Svájc és Belgium, valamint természetesen Franciaország képviseltette magát.

Magyar Radiológia

2005. JÚNIUS 10.

A Magyar Radiológus Asszisztensek Egyesületének közgyűlése 2005. április 9.

FEHÉR Lászlóné

AMagyar Radiológus Asszisztensek Egyesülete 2005. április 9-én tartotta tisztújító közgyűlését. Az elnöki poszton a tagság megerősítette tisztségében Lukovich Tamásnét, eddigi elnököt. A korábbi vezetőségből is többen elnyerték újabb négy évre a tagság bizalmát, de öt új vezetőségi tagot is üdvözölhetünk sorainkban.

Magyar Radiológia

2005. JÚNIUS 10.

Az Erdélyi Mihály-emlékérem 2005. évi átadása

BOHÁR László

Idén április 5-én már a 14. alkalommal került sor az Erdélyi Mihály-emlékérem ünnepélyes átadására. E kitüntetést a korábbi Orvostovábbképző Egyetem Radiológiai Klinikája néhai igazgatójának, a nemzetközileg ismert, iskolateremtő egyetemi tanárnak az emlékére alapították legközvetlenebb munkatársai, tanítványai. Az emlékérem Borsos Miklós alkotása. Évenkénti odaítélésének és átadásának az a célja, hogy megemlékezzünk Erdélyi professzorról, és a magyar radiológia egy-egy jelentős személyiségének előadását meghallgatva tisztelegjünk a kitüntetett munkássága, tudományos és oktatói tevékenysége előtt.

Magyar Radiológia

2005. JÚNIUS 10.

A radiosztereometria alkalmazása

SZÉKELY Miklós

Tisztelt Szerkesztőség! Nagy érdeklődéssel olvastam a Magyar Radiológia folyóiratban (2005. február) megjelent „Az ortopédiai gyakorlatban használt radiosztereometriai analízis alapja és módszerei” című közleményt.