Magyar Radiológia - 2005;79(02)

Magyar Radiológia

2005. ÁPRILIS 10.

Egy kis reneszánsz

LOMBAY Béla

Eseményekben gazdag három hónapot hagytunk magunk mögött a 2005-ös évben. Ebben az időszakban a magyar radiológiának jelentős hazai interdiszciplináris, illetve nemzetközi kihívásoknak kellett megfelelnie. Ugyanakkor a kedélyeket a továbbképzési pontok számbavétele borzolta.

Magyar Radiológia

2005. ÁPRILIS 10.

A hasnyálmirigy-daganatok radiológiai vizsgálata Onco Update 2005

FORRAI Gábor, BODOKY György

A szerzők a pancreasdaganatok radiológiai diagnosztikájának új eredményeit mutatják be, az egyes képalkotó és intervenciós módszerek mai helyének ismertetésével.

Magyar Radiológia

2005. ÁPRILIS 10.

Gyermek-nőgyógyászati kórképek radiológiai diagnosztikája

LÓRÁND Ágnes, HARKÁNYI Zoltán, LOVAS Györgyi, HÉJJ Ildikó

Gyermekek esetében a kismedencei szervek alapvizsgálata a transabdominalis ultrahangvizsgálat, amely az esetek többségében elegendő információt nyújt a diagnózis felállításához és a kezelés tervezéséhez. Bonyolult fejlődési rendellenességek, tumor gyanúja esetén, illetve daganatstádiumbesorolás és -követés céljából kiegészítő vizsgálatra is szükség lehet.

Magyar Radiológia

2005. ÁPRILIS 10.

A felnőttkori combfejnecrosis korai kimutatása

GION Katalin, PALKÓ András

A felnőttkori combfejnecrosis a fiatal felnőttkor betegsége, 80%-ban férfiakat érint. 40-80%-ban kétoldali megjelenésű, akár többéves időeltolódással. Késői felismerésekor, illetve kezelés hiányában progrediál és végül mozgáskorlátozottsághoz vezet.

Magyar Radiológia

2005. ÁPRILIS 10.

Membrán okozta duodenumstenosis

RUDAS Gábor, SEKYRA Pavel, PUMBERGER Wolfgang, POVYSIL Brigitta

A duodenum stenosisa viszonylag ritka fejlődési rendellenesség, amely komplett vagy inkomplett lehet. Ez utóbbi esetében a lument elzáró vékony membránszerű képleten perforációs nyílás található, amely elhúzódó passzázst tesz lehetővé. Klinikailag a hányás a vezető tünet.

Magyar Radiológia

2005. ÁPRILIS 10.

Cseh dysplasia metatarsalis típusa

IVO Marik, MARIKOVA Olga, DANA Zemkova, MIROSLAV Kuklik, KAZIMIERZ Kozlowski

Egy nőbeteg esetét ismertetjük, aki egy újonnan leírt csontbetegség, a cseh dysplasia metatarsalis típusában szenvedett. A cseh dysplasia metatarsalis típusa (CDMT) autoszomálisan öröklődő, gyengességgel járó betegség. Állandó fenotípusú jellemzője a 3. és 4. ujj hypo-, illetve dysplasiája. Congenitalis csípődysplasia vagy csípőbetegség gyakran előfordul a családi anamnézisben.

Magyar Radiológia

2005. ÁPRILIS 10.

Szemelvények az Európai Radiológus Kongresszusról ECR, Bécs, 2005. március 4-8.

KARLINGER Kinga

Aprogramok nagy választéka miatt nehéz volt a döntés, mit is válasszunk. A programfüzet tanulmányozása után nagy figyelmet és kombinatív készséget kívánt az előadások előzetes kiválasztása. A program teljesítését viszont megkönnyítette, hogy az időpontokat betartották, így nem maradtunk le az előadásokról.

Magyar Radiológia

2005. ÁPRILIS 10.

Gyermekradiológia az ECR-en

KIS Éva

A korábbi évek gyakorlatától eltérően a gyermekradiológia témaköréből szokatlanul kevés továbbképző előadás hangzott el, és a rövid előadások is kisszámúak voltak. Az intrauterin MR-vizsgálatok még újdonságnak számítanak, bár egyre szélesebb körű indikációval történnek. A választandó technikákról és szekvenciákról Björkman-Burtscger tartott előadást Lundból. A központi idegrendszer intrauterin detektálható elváltozásairól Garel Párizsból, a magzat normális és kórós fejlődéséről az osztrák Prayer beszélt.

Magyar Radiológia

2005. ÁPRILIS 10.

Mozgásszervi diagnosztika az Európai Radiológus Kongresszuson ECR, Bécs, 2005. március 4-8.

MESTER Ádám

Az elmúlt években a mozgásszervi diagnosztika egyre fokozódó népszerűsége tapasztalható. Nem véletlen, hogy a második legnagyobb terem (a „B” terem) sok esetben teljesen megtelt. Az egyik csúcstéma, a teljestest-MR az első nap plenáris ülésén szerepelt, ezt Andrea Baur-Melnyk, a mozgásszervi radiológia fiatal, de nagy hírű müncheni képviselője adta elő. Az ehhez szükséges nagy részletgazdagságot (térbeli felbontóképesség) és gyorsaságot (időbeli felbontóképesség) az MRberendezésekben a többszörös, fázisvezérelt, szimultán kapcsolható, egy időben feldolgozható RFcsatornák számának növelésével lehetett elérni. Ezzel a módszerrel a csontszcintigráfiánál drágábban ugyan, de hatékonyabban lehet az áttéteket kimutatni, továbbá nemcsak a csontok, hanem valóban az egész test ábrázolható.

Magyar Radiológia

2005. ÁPRILIS 10.

Kórház a Kilimandzsáró lábánál

KIS Éva

Az East Africa Medical Assistance Foundation nevével először az interneten találkoztam. Az alapítvány radiológusokat keresett Tanzániába a Kilimanjaro Christian Medical Center (KCMC) radiológiai osztályára, oktatási feladatok ellátására. Miután az önkéntes-jótékonysági munka gondolata régen foglalkoztatott, rövid hezitálás után döntöttem, megyek!

Magyar Radiológia

2005. ÁPRILIS 10.

A Radiológiai Szakmai Kollégium ülései

PALKÓ András, FORRAI Gábor

A RADIOLÓGIAI SZAKMAI KOLLÉGIUM ÜLÉSEI 2005. február 23. Az MR-befogadási pályázat véleményezése: A kollégium véleményezte a beérkezett MR-többletkapacitási kérelmeket. A PACS és a teleradiológia fejlődési irányai, szakmai, jogi feltételrendszere: A technikai, szakmai minimumfeltételeket és ajánlásokat tartalmazó téma további részleteit tárgyalta meg a kollégium. A jogi kérdésekben a kollégium külső szakértők bevonását indítványozza. Az anyagban lesz egy tájékoztató jellegű fejezet a PACS-ról és a teleradiológiáról, és egy kötelezően betartandó, technikai-szakmai minimumfeltételeket tartalmazó rész, amelyet a kollégium módszertani levélként, állásfoglalásként kíván megjelentetni.

Magyar Radiológia

2005. ÁPRILIS 10.

Megújult az MRT Ultrahang Szekciójának vezetősége Budapest, 2005. március 18.

MORVAY Zita

Hagyományos tavaszi összejövetelét tartotta az MRT Ultrahang Szekciója a Semmelweis Orvostudományi Egyetem Nagyvárad téri Elméleti Tömbjében. A rendezvény fő támogatója ez alkalommal is a Medicare Kft. volt. Az egész napos program délelőtti részében az egy éve alakult GE Ultrahang Excellence Klub néhány tagja mutatkozott be. Színvonalas esetbemutatásokat láthattunk.