Magyar Radiológia - 2004;78(04)

Magyar Radiológia

2004. AUGUSZTUS 20.

Fejet fejért

LOMBAY Béla

Bekövetkezett az, amitől mindig rettegtünk: egy tragikus végű beteg-, illetve leletcsere történt Magyarországon, és ez ismét felszította a közvéleményben lappangó tüzet az egészségügy égetésére. Miután szűkebb szakmánk, a radiológia is érintett az ügyben, szólnunk kell róla, már csak azért is, hogy elkerüljük a hasonló eseteket, amelyek az egészségügyben, így a radiológiai osztályokon sem ritkák, de szerencsére nem végződnek tragédiával.

Magyar Radiológia

2004. AUGUSZTUS 20.

Az emlő korszerű radiológiai diagnosztikája Onco Update 2004

FORRAI Gábor

Dolgozatunk célja az emlődiagnosztika új eredményeinek bemutatása, az egyes képalkotó és intervenciós módszerek helyének ismertetése. A legfrissebb, 2002. szeptember- 2003. december közötti szakirodalmat tekintettük át az emlőszűrés, a digitális mammográfia, a komputeraszszisztált felismerés, az emlőultrahang, az emlő-MRI, a szcintimammográfia, a pozitronemissziós tomográfia, a célzott biopsziák, egyéb intervenciók, az új diagnosztikai eljárások és a percutan tumorablatio témakörökben.

Magyar Radiológia

2004. AUGUSZTUS 20.

Tompa hasi trauma okozta pancreasruptura diagnosztikai nehézségei

WENINGER Csaba, ROSTÁS Tamás, MORÓ Zsuzsanna, GERSEI Emma

Tompa hasi trauma okozta, a teljes pancreasparenchymára kiterjedő szakadás négy esetét vizsgáltuk, és összegeztük az eredményekből fakadó tanulságokat.

Magyar Radiológia

2004. AUGUSZTUS 20.

Májhaemangioma echószerkezetének változásai követéses ultrahangvizsgálatok során

JUHAROS Ágota

Toxikus károsodás esetén a májállomány jellegzetes echogenitást mutat. Az állapot javulásakor a haemangioma echogenitása is megváltozhat.

Magyar Radiológia

2004. AUGUSZTUS 20.

Osteogenesis imperfecta és spondylocostalis dysplasia egy fiúgyermek esetében

MARIKOVA Olga, IVO Marik, KAZIMIERZ Kozlowski

Az osteogenesis imperfecta és más típusú csontdysplasia együttes előfordulása ritka. Osteogenesis imperfecta és spondylocostalis dysplasia együttes megjelenését még nem közölték.

Magyar Radiológia

2004. AUGUSZTUS 20.

Hibák és tévedések

GYENES György

Egy 58 éves nőbeteg kétoldali pneumoniájának intravénás kezelése végett sürgősségi osztályon centrális vénakanült helyeztek be. Ennek ellenőrzésére helyszíni mellkas-röntgenfelvételt kértek. A röntgenasszisztens a felvételt délelőtt 10 órakor elkészítette, de a leletezéshez nem talált radiológust. Ezért a helyi szokás szerint elvitette értékelésre a sürgősségi osztály orvosához. Ő a katéter helyzetét megfelelőnek ítélte, és megkérte az asszisztenst, közölje ezt a megállapítást telefonon az intenzív osztály illetékesével.

Magyar Radiológia

2004. AUGUSZTUS 20.

A European Society of Paediatric Radiology 41. kongresszusa és posztgraduális kurzusa Heidelberg, 2004. június 7-11.

SZEBERÉNYI Júlia

Az esemény első két napján a továbbképző kurzus előadásai zajlottak az egyetem területén lévő DKFZ-ben (Deutsches Krebsforschungszentrum), majd a következő három napban került sor a kongresszusra, a belvárosi Stadthalléban.

Magyar Radiológia

2004. AUGUSZTUS 20.

A Magyar Radiológusok Társasága XXII. Kongresszusa Balatonfüred, 2004. június 24-26.

MAKÓ Ernő

A Magyar Radiológusok Társasága XXII. Kongresszusán 751 volt a regisztrált résztvevők száma, amely örvendetes módon meghaladta a várakozásokat. Huszonöt külföldi meghívott résztvevő, illetve előadó is gazdagította az ez évi kongresszust. Külön öröm volt számunkra, hogy sikerült megnyernünk Európa vezető radiológusait és a szomszédos Ausztria neves szakmai képviselőit is, hogy előadásaikkal, kerekasztal-részvételükkel, műhelytalálkozón való szerepléseikkel hozzájáruljanak a kongresszus tudományos színvonalának emeléséhez.

Magyar Radiológia

2004. AUGUSZTUS 20.

A MAGYAR RADIOLÓGUSOK TÁRSASÁGÁNAK KÖZGYŰLÉSE Balatonfüred, 2004. június 25.

NAGY Gyöngyi

A közgyűlésen a társaság tagjai közül 172 fő jelent meg, így az alapszabály szerint 15 perc elteltével új közgyűlést kellett összehívni, hogy a közgyűlés határozatképes legyen.

Magyar Radiológia

2004. AUGUSZTUS 20.

Az emlőrák nagyon heterogén betegség Beszélgetés Tabár László professzorral

HARKÁNYI Zoltán

Budapesten, 2004. május 20-22-én interdiszciplináris fórumot szerveztek az emlőrák diagnosztikájáról és kezeléséről. A fórum vezérelőadója Tabár László volt, a téma világhírű kutatója. Tabár professzor az uppsalai egyetem radiológiai tanszékének meghívott professzora. Általa lett ismert a svédországi Falun nevű város, ahol a mammográfiás osztályt 1977 óta ő vezeti. Több mint húsz évvel ezelőtt jelent meg alapvető munkája, a Teaching Atlas of Mammography, amelyet Peter Deannel írt, és már három kiadást ért meg, öt világnyelven. A budapesti rendezvényt követően rövid beszélgetésre kértük az emlőradiológia aktuális kérdéseiről.

Magyar Radiológia

2004. AUGUSZTUS 20.

Farbaky Zsófia: A mozgásszervi ultrahangvizsgálat alapjai Budapest, Tordas Kiadó, 2004.

MORVAY Zita

Igazi meglepetés ért néhány nappal a Magyar Radiológusok Társasága XXII. Kongresszusa előtt, amikor kézhez kaptam Farbaky Zsófia: A mozgásszervi ultrahangvizsgálat alapjai című könyvét.

Magyar Radiológia

2004. AUGUSZTUS 20.

Dr. Szlávy László 1937-2004

HÜTTL Kálmán

A magyar radiológia kiemelkedő alakja, Szlávy László egyetemi tanár életének 67. évét betöltve távozott az élők sorából. A halál váratlanul, Magyarországtól távol, Dominikában érte. Barátai, tanítványai hitetlenkedve, megdöbbenve fogadták a hírt, hogy a mindig tettre kész, tervei megvalósításán fáradozó, életerős ember nincs többé.