Magyar Radiológia - 2004;78(02)

Magyar Radiológia

2004. ÁPRILIS 20.

Éljen május elseje! ECR 2004 után, ECR 2005 előtt

LOMBAY Béla

A letűnt korszakban április közepén-végén a napilapokban már megjelentek a május elsejei, mozgalmi jellegű, munkára biztató jelmondatok, amelyek formailag igen megszívlelendőnek tűntek, tartalmuk azonban már május másodikán feledésbe merült.

Magyar Radiológia

2004. ÁPRILIS 20.

A tüdőrák stádiummeghatározása

MONOSTORI Zsuzsanna

A szerző az aktuális daganatstádium-besorolást saját, tízéves gyakorlatát felhasználva összegzi. Az ismertetés az amerikai rákszövetség és a nemzetközi rákkontroll 1997-es nemzetközi stádiumbesorolásán alapul.

Magyar Radiológia

2004. ÁPRILIS 20.

Endobronchialis ultrahangvizsgálat a tüdő és a mediastinum daganatos betegségeiben

MORÓCZ Éva, STRAUSZ János

Az endobronchialis szonográfia a hagyományos bronchofiberoszkópos vizsgálat során végezhető. Fő indikációs területe a daganatos betegségekkel kapcsolatos. Az endobronchialis ultrahangvizsgálatnak jelentősége van a tüdő és a mediastinum malignus folyamatainak diagnózisában, a primer hörgőrák stagingjében. A trachea és bronchusfali elváltozások megítélésében felülmúlja a mellkasi komputertomográfiát.

Magyar Radiológia

2004. ÁPRILIS 20.

Opsismodysplasia - Két eset ismertetése (angol nyelven)

AL Kaissi A, CHEHIDA FB, NESSIB N, GHACHEM MB, KOZLOWSKI K

Az opsismodysplasia ritka, újszülöttkori törpeség, amely általában fatális kimenetelű az élet első évében. 2003-ig összesen 15 esetről számoltak be az irodalomban.

Magyar Radiológia

2004. ÁPRILIS 20.

Nekrotizáló sarcoid granulomatosis: imitátor a mellkasban

AGÓCS Ágnes, ZIBOTICS Hilda, GREXA Erzsébet

A nekrotizáló sarcoid granulomatosis intra- és extrapulmonalis előfordulása egyaránt rendkívül ritka. A megbetegedést a tüdőben változó radiológiai megjelenés, típusos hisztológiai kép és benignus klinikai lefolyás jellemzi.

Magyar Radiológia

2004. ÁPRILIS 20.

Magyar Radiológia

2004. ÁPRILIS 20.

Az Észak-amerikai Radiológiai Társaság Kongresszusa RSNA, 2003. november 30-december 5.

MESTER Ádám

Az Észak-amerikai Radiológiai Társaság (Radiological Society of North-America) éves kongresszusát 89. alkalommal tartották meg. A rendezvényre a megszokott helyszínen, Chicagóban, a McCormick Place óriási csarnokaiban került sor. A világ minden tájáról összesereglő résztvevők körében, sajnos, most is csekély volt a magyarok száma, így a Magyarországról elfogadott tudományos prezentáció is kirívóan kevés volt: mindössze két poszterrel képviseltük hazánkat.

Magyar Radiológia

2004. ÁPRILIS 20.

Amit tudnunk kell a farmakoökonómiáról

SZÁNTÓ Dezső

A farmakoökonómia az erőforrások tervszerű átcsoportosításának rendszere a gyógyszerkutatás, -gyártás, -forgalmazás és -fogyasztás területén. Hatósugara azonban általános. A farmakoökonómia adekvát, ezért a legkisebb költségű betegellátásra törekszik. Alaptétele szerint a csak megszorításokra alapozott egészségpolitika elkerülhetetlen költségnövekedéshez és romló színvonalú gyógyításhoz vezet.

Magyar Radiológia

2004. ÁPRILIS 20.

Kósa Lajos, Novák Zoltán, Székely Edgár: A gyermekkori tüdőbetegségek röntgenatlasza Budapest, SpringMed Kiadó, 2004.

LOMBAY Béla

Örömmel vettem kézhez, a rangos szerzők által jegyzett, 150 oldalas pulmonológiai röntgenatlaszt, gondolva arra, hogy a hazai magyar nyelvű irodalomban is lesz egy jól használható kézikönyv, a mindennapi gyakorló pulmonológus, radiológus számára. Nos, a könyv lapozása közben örömöm egyre csökkent…

Magyar Radiológia

2004. ÁPRILIS 20.

Winkler Gábor: Barangolás az operák világában Budapest: Tudomány Kiadó; 2004

MESTER Ádám

A szem és a fül gyógyító pihentetésére, tévénézés helyett, operába is lehet menni. Az orvosok közül sokan élvezik a zene gyógyító sugárzását, számosan az operát is kedvelik. Örömmel mentem hát a Magyar Rádió Márványtermébe dr. Winkler Gábor új könyve, a Barangolás az operák világában sajtótájékoztatójára március 17-én. A színvonalas munkát a Tudomány Kiadó ügyvezetője, Guti Péter mutatta be.