Lege Artis Medicinae - 2017;27(06-07)

Lege Artis Medicinae

2017. JÚLIUS 20.

Az alkoholbetegség és a dohányzás interdiszciplináris vonatkozásai az alapellátás szemszögéből

DARVAI László, RIHMER Zoltán, BALCZÁR Lajos, CSERHÁTI Zoltán, TÚRI Gergő, BÉLTECZKI Zsuzsa, KALABAY László, TORZSA Péter

Az alkoholbetegség, a dohányzás, a depresszió, a szorongás, a cardiovascularis betegségek és a 2-es típusú diabetes egymással komplex és többirányú összefüggésben vannak. Nemcsak egymásnak, hanem - nagyrészt a depresszióval való kapcsolatuk miatt - az öngyilkosságnak is rizikófaktorai.

Lege Artis Medicinae

2017. JÚLIUS 20.

Paradigmaváltások korát éljük a 2-es típusú cukorbetegség kezelésében. Hol helyezkednek el ebben az SGLT2-gátlók?

KIS János Tibor

A 2-es típusú cukorbetegség gondozásában paradigmaváltásnak vagyunk tanúi. A szénhidrátháztartás paramétereinek korrigálása helyett a cardiovascularis szövődmények megelőzésére kell koncentrálnunk.

Lege Artis Medicinae

2017. JÚLIUS 20.

Az adipokinom és a lipidparaméterek közötti összefüggések vizsgálata magyarországi elhízottakban

LŐRINCZ Hajnalka

Az elhízás prevalenciája világszerte rohamos mértékben emelkedik, ezért az elhízáshoz köthető szénhidrát- és lipidanyagcsere-zavarok pontosabb megértése ki-emelkedően fontos területté vált. A fehér zsírszövet aktív endokrin szövetként számos biológiai funkcióval rendelkező adipokint expresszál.

Lege Artis Medicinae

2017. JÚLIUS 20.

Fulvesztrant: hosszú távú túlélés jó életminőséggel előrehaladott, endokrinérzékeny emlőrákban

PINTÉR Tamás

A HER2-negatív, hormonreceptor-pozitív, előrehaladott, metasztatikus emlőrák kezelésében a fulvesztrant számos vizsgálat alapján hatékony.

Lege Artis Medicinae

2017. JÚLIUS 20.

Eosinophil granulomatosus polyangitis

WITTMANN Zsófia, KARDOS Magdolna, FINTHA Attila, KERKOVITS Lóránt, AMBRUS Csaba

Nefrológiai centrumokban a veséket érintő jellegzetességük miatt gyakrabban találkozhatunk szisztémás autoimmun betegségekkel, melyeknek egy részét kisérvasculitisek teszik ki. A szisztémás vasculitisek definíció szerint olyan, elsősorban az ereket érintő autoimmun betegségek, melyek közös jellemzője, hogy az erek falában leukocyták mutathatók ki, melyek érfalkárosodást okoznak.

Lege Artis Medicinae

2017. JÚLIUS 20.

Idegenség és idegen nyelv az Érkezés című filmben

HORVÁTH Lajos, GÁSPÁR László Ervin, HORVÁTH Henrietta

A dolgozat az Érkezés című tudományos-fantasztikus film integratív jellegű elemzését célozza meg. Az alkotást megelőző sci-fik és azok értelmezési lehetőségei keretében is nehéz meghatározni a film pontos műfaját. Talán a Csillagok között című film tekinthető szemléletében a legközelebbi alkotásnak.

Lege Artis Medicinae

2017. JÚLIUS 20.

Egy csodálatos elme A John Nash életéről készült film, dokumentumfilm és életrajz összevetése, valamint tanulságok a hanghalló módszer számára

MÉREY Zsolt, CSONTOS Erika

A hanghalló módszer egy újfajta szemlélet, amely nem orvosi keretben értelmezi a kliensek által hallott hangokat, látott víziókat, és a pszichiátriai diagnózisok adását károsnak ítéli.

Lege Artis Medicinae

2017. JÚLIUS 20.

Megéri bejelenteni a mellékhatásokat

CZIGLÉNYI Boglárka

Interjú dr. Pallós Júliával, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezésegészségügyi Intézet Orvosbiológiai Főosztályának vezetőjével

Lege Artis Medicinae

2017. JÚLIUS 20.

Fiatal orvosokat díjazott a Romics Alapítvány

KUN J. Viktória

Idén először írt ki pályázatot a Prof. Dr. Romics László Akadémikus Emlékére Alapítvány fiatal kutatók számára, a 31 jelentkezőből hármat díjazott a kuratórium. A 40 év alatti orvosok munkáját összesen 500 000 forinttal segíti az alapítvány, eközben azt is, hogy vigyék tovább a névadó, legendás belgyógyász örökét.

Lege Artis Medicinae

2017. JÚLIUS 20.

A szív tere

TREMKÓ Mariann

Richard Rohr: Lélegezni a víz alatt. A 12 lépéses felépülési programok spiritualitása. Budapest: Ursus Libris; 2016. 168 oldal.

Lege Artis Medicinae

2017. JÚLIUS 20.

Pszichiátria és képalkotás Történeti áttekintés

HÁRDI István

A pszichiátria és képalkotás kérdését négy pontról közelíthetjük meg: a pszichiátriai betegek képi tevékenysége felől Opicinus Canistristől, Prinzhorntól - Morgenthaleren át - a mai gyakorlatig. A másik megközelítési mód a művésszé lett betegek és művészbetegek tevékenysége oldaláról: a beteg művészektől, az olyan betegektől, akik művésszé váltak, híresek lettek, Wölflitől és Navratil pácienseitől, Friedrich Schröder-Sonnensternen át az art brut képviselőiig.

Lege Artis Medicinae

2017. JÚLIUS 20.

Psychart - Művészet és pszichiátria Kiállítás a szegedi Fekete Házban 2017. május 5. - szeptember 1.

FÜRY Anna, GEREVICH József

A pszichiátria és művészet viszonyában három megközelítést ismerünk. Az első esetben alkotó művészek életútja, élettörténete, személyisége, betegsége és alkotásai között keressük az összefüggéseket. Ez a pszichobiográfiai vagy patográfiai megközelítés. Első megnyilvánulásai kapcsolódnak a pszichoanalízis kezdetéhez, Sigmund Freud Leonardo da Vinci-tanulmányához.

Lege Artis Medicinae

2017. JÚLIUS 20.

A magyar betegség: a csömör

MAGYAR László András

A betegségek többféle okból tűnhetnek el a világ színpadáról. Megesik, hogy az orvostudománynak sikerül legyőznie őket, mint ahogy a fekete himlővel történt. Máskor a társadalmi környezet átalakulása tünteti el a kórt, mint az a bubópestis vagy a kolera esetében történt, legalábbis Európában. Ám megeshet az is, hogy a kór beleolvad egy másik betegségkategóriába, vagy éppen terminológiai okokból szűnik meg, azaz többé nem tekintik önálló névre jogosult tünetcsoportnak. Utóbbi módon enyészett el például a hisztéria, a melankólia, a nosztalgia, a szerelembetegség (hiereos) vagy az a csömör is, amelynek történetét alább próbálom bemutatni.