Lege Artis Medicinae - 2016;26(01-02)

Lege Artis Medicinae

2016. FEBRUÁR 05.

Töprengés a LAM missziójáról egy őrségváltás margóján

KAPÓCS Gábor

Amikor az elmúlt év végén a szerkesztőséget megújítottuk és az új összetételű szerkesztőség először összeült, három, a szerkesztőségünk belső életében is jelentős esemény történt.

Lege Artis Medicinae

2016. FEBRUÁR 05.

Láthatóság és életminőség - Nemzetközi szakirodalmi áttekintés az LMBTQ gyógyítók helyzetéről

SZÉL Zsuzsanna, CSEKŐ Csilla, GYŐRFFY Zsuzsa

Az orvosok mentális sérülékenysége fontos kérdés. A vulnerabilitást számos tényező befolyásolhatja, ezek közül az LMBTQ (leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű, queer) ellátókat érintő kisebbségi stressz olyan probléma, amely jelentősen befolyásolhatja a gyógyítók egészségét és jóllétét.

Lege Artis Medicinae

2016. FEBRUÁR 05.

Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramjának (MÁESZ) eredményei 2015-ben

KISS István, BARNA István, DAIKI Tenno, DANKOVICS Gergely

2010-ben újszerű komplex szűrővizsgálat indult Magyarországon, „Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja” címmel. A Szív és Érrendszeri Nemzeti Program részeként, ma már 67 szakmai-tudományos társaság, illetve cég támo­gatásával működik.

Lege Artis Medicinae

2016. FEBRUÁR 05.

A rosuvastatinkezelés beveze tésének hatása a lipidszintekre és a célértékek elérési arányára familiáris hypercholesterinaemiás és familiaritást mutató hypercholesterinaemiás betegekben

SZTANEK Ferenc

A familiáris hypercholesterinaemia (FH) ge­netikailag heterogén betegség, melyre igen magas összkoleszterin- és LDL-koleszterin-koncentrációk jellemzőek, ezáltal fokozódik az érelmeszesedés progressziója és a korai cardiovascularis (CV) események kockázata.

Lege Artis Medicinae

2016. FEBRUÁR 05.

Bayesi módszerek az orvostudományban

MOLNÁR D. László

A frekventista statisztikai módszerek széles körben elterjedtek és szoftveresen is támogatottak, amely alkalmazásukat jelentősen megkönnyíti. A növekvő bayesi kutatások ellenére a statisztikai oktatás szinte mindenütt zömében frekventista alapon folyik. A frekventista statisztika a valószínűséget relatív gyakoriságként értelmezi, míg a bayesi valószínűség egy mennyiség, ami az adott tudást vagy vélekedést kvantifikálja.

Lege Artis Medicinae

2016. FEBRUÁR 05.

Mikor válasszuk a fulvesztrantterápiát? Esetismertetés és néhány megfontolás

RUBOVSZKY Gábor

A fulvesztrant helyileg előrehaladott vagy áttétes, hormonérzékeny női emlődaganat kezelésére javallott, ha a betegség progrediál az adjuváns endokrin terápia után, illetve adjuváns vagy palliatív antiösztrogén terápia alatt.

Lege Artis Medicinae

2016. FEBRUÁR 05.

Malignus kétoldali histiocytoma diagnosztikus algoritmusa és terápiája

VANYA Melinda, SZILI Károly, KELLERMAN Péter, KISS János, KAISER László, LAJOS György

Egy 47 éves férfi sípcsontjában kifejlődő rosszindulatú kétoldali fibrosus histiocytoma esetét mutatjuk be.

Lege Artis Medicinae

2016. FEBRUÁR 05.

A minimális öntudat és a szkizofrénia ipszeitás- hiperreflexió modellje

HORVÁTH Lajos

A tanulmány célja a szkizofrénia ipszeitás-hiperreflexió modelljének rövid bemutatása a minimális öntudat elmefilozófiai koncepciójának fényében. A minimális öntudat értelmében nincs tapasztalat a tapasztaló szubjektumra vonatkozó önreferencia nélkül.

Lege Artis Medicinae

2016. FEBRUÁR 05.

A női arc elcsúfítása, avagy hogyan született meg a modern festészet?

GEREVICH József

Ha összehasonlítjuk Pablo Picasso (1881-1973) Nő körtékkel című képét (1909) a festményhez modellt ülő Fernande Olivier fényképével, a látvány különbözősége megdöbbenti a nézőt. A csinos fiatal francia asszony felismerhetetlen a portrén.

Lege Artis Medicinae

2016. FEBRUÁR 05.

Hit a tudományos tudásban

BÁNFALVI Attila

Nem titkolt célja ennek a cikksorozatnak az, hogy magát a tudományt is mint emberi produktumot kritikusan kezelje, ne vallásként vagy valláspótlékként, mert arra valójában alkalmatlan. A vallás olyan kérdésekre ad választ, amelyek jelentős részben nem a tudomány territóriumához tartoznak.

Lege Artis Medicinae

2016. FEBRUÁR 05.

A zene mágusa: Bernstein

KÖVES Péter

Elővettem azt a dupla lemezalbumot, melyen Bernstein West Side Storyja hallható kitűnő felvételen a szerző vezényletével, neves opera éne - kesek közreműködésével. Hallgatom a jól ismert zenét, magával ragad a lendület, a dallam, Kiri Te Kanawa, José Carreras, Tatjana Troyanos, Merilyn Horne hangja és a pompás kórusok…

Lege Artis Medicinae

2016. FEBRUÁR 05.

A művészet forradalma - Orosz avantgárd az 1910-1920-as években

RÉVÉSZI Valéria

A 20. század első évtizedeire az első világháború és a bolsevik forradalom gyökeresen átalakította Oroszország kulturális életét. A századfordulón nagy fordulat következett be a szellemi fejlődés és a kultúra szinte minden területén.

Lege Artis Medicinae

2016. FEBRUÁR 05.

Turandot metamorfózisai - Gondolatok Puccini operája kapcsán

WINKLER Gábor

Korunk színházművészetének egyik sajátos - sá ga klasszikus művek újraértelmezése. Megváltozhat a cselekmény kora, módosulhatnak gondolati hangsúlyai, új, napjaink nyelvezetéhez jobban igazodónak gondolt fordítás is ké - szül (amelynek áldozatául eshetnek a szöveg egyes, az új eszmei fordulatokhoz kevésbé illeszkedő részei). Ízlés dolga, ki melyiket választja: az eredeti művet, vagy az átigazított változatot.

Lege Artis Medicinae

2016. FEBRUÁR 05.

A dörrenés kettéhasítja a pillanatot

NAGY Zsuzsa

Ha minden egyszerre van, úgy minden moccanatlan - mégis változó, most általam nyílik számára a rózsa, és ez a nyár is velem, neki új, - most már helyette is élek.

Lege Artis Medicinae

2016. FEBRUÁR 05.

Emlékfoszlányok - Nagy Zsuzsanna emlékére

NÉMETH István

Mindig nehéz végsõ búcsút venni azoktól, akik jelentettek valamit a számunkra, akik ilyen vagy olyan értelemben életünk fontos részévé váltak, hiszen távozásukkal bizonyos értelemben a mi életünk egy meghatározó szakasza is végérvényesen lezárul.

Lege Artis Medicinae

2016. FEBRUÁR 05.

Egészség-gazdaságtan Magyarországon: nagy potenciál, kihagyott lehetőség?

NÉMETH Bertalan

Az egészség-gazdaságtan és társterülete, az egészségpolitika legfőbb célja a szűkös erőforrások minél hatékonyabb elosztása az egészségügyben, több szempont együttes figyelembevétele mellett.