Lege Artis Medicinae - 2003;13(04)

Lege Artis Medicinae

2003. MÁJUS 20.

A félreértett kegyes halál

FRENKL Róbert

Várható volt, hogy az Alkotmánybíróság józan döntése kritikák garmadáját indítja el. Ami az 1997-es egészségügyi törvénynek a betegjogokra vonatkozó részét, konkrétan a kezelés visszautasításának a jogát illeti, óhatatlanul alapvetõen reálisak a bírálatok. A bírák nem láttak indokot a törvény módosítására. Márpedig a jogszabály tiszteletre méltó szellemisége mellett nehézkes, kétségessé teszi a betegjog elõírásoknak megfelelõ alkalmazását.

Lege Artis Medicinae

2003. MÁJUS 20.

A felnőttkori laktózintolerancia diagnosztikája és terápiája

BERÓ Tamás

Az intestinalis laktázenzim szintjének felnőttkorban jelentkező csökkenése a fejlődő emberi béltraktus biológiai jellegzetessége, a világ lakosságának jelentős részében kimutatható. Az enzimszint csökkenése autoszomális recesszív öröklésmenetet mutat, ezt a laktázgén transzkripciókárosodása szabályozza.

Lege Artis Medicinae

2003. MÁJUS 20.

A bőr mikrokeringésének vizsgálata diabetes mellitusban, lézer-Doppler-vizsgálóeljárással

KOLOSSVÁRY Endre, FARKAS Katalin, STELLA Péter, FARSANG Csaba

A diabetes mellitusban szenvedő betegek életkilátásait elsősorban a vascularis szövődmények határozzák meg, ezek hátterében jelentős részben a mikrokeringés kóros változása áll. A lézer Doppler-eljárás alkalmas a diabeteses mikrocirkuláció összetett zavarának vizsgálatára. A szerző az összefoglalóban az anatómiai, élettani, elméleti háttér bemutatása után az eljárás nyújtotta diagnosztikus lehetőségeket tárgyalja.

Lege Artis Medicinae

2003. MÁJUS 20.

A nitrátkezelés aktuális kérdései

KIRÁLY Csaba, CZURIGA István, KRISTÓF Éva, ÉDES István

A nitrátok az egyik legrégebben használt gyógyszercsoport. Jelen összefoglaló áttekintést nyújt a nitrátok általános és cardiovascularis hatásairól, a nitráttolerancia kérdéséről, ennek kivédési lehetőségeiről, a myocardialis infarktusban és azt követően alkalmazott nitrátkezelés elméleti alapjairól és gyakorlati eredményeiről, a klinikai vizsgálatok tükrében.

Lege Artis Medicinae

2003. MÁJUS 20.

MIRACL (Myocardial Ischemia Reduction with Aggressive Cholesterol Lowering study)

MATOS Lajos

Kezelés: Atorvastatin 80 mg/nap. Kísérõ kezelés: Bármilyen gyógyszer, amire a kezelõorvos szerint a betegnek szüksége volt, kivéve más lipidszintcsökkentõt vagy olyan készítményt, ami statinokkal együtt adva rhabdomyolysist okozhat. A hospitalizáció során alkalmazott gyógyszerek között acetilszalicilsav (91%), heparin (75%), kumarin (8%), nitrátok (90%), β-receptor-blokkolók (76%), kalciumantagonisták (48%), ACE-gátlók vagy angiotenzin II-antagonisták (49%) és digoxin (11%) szerepelt.

Lege Artis Medicinae

2003. MÁJUS 20.

A korszerű antibiotikum-terápia

SZALKA András

Az antibiotikumok használata az elmúlt 50 évben jelentősen csökkentette a fertőző betegségekben megbetegedettek számát és a letalitást. Ugyanakkor, ezzel párhuzamosan, sok kórokozó - különböző mértékben - rezisztenssé vált velük szemben. Az antibiotikumok adását gyakran kísérik mellékhatások; nem lebecsülendő egyes betegségek antibiotikum-kezelésének költsége sem.

Lege Artis Medicinae

2003. MÁJUS 20.

A női vizeletinkontinencia konzervatív kezelése

MATÁNYI Sándor

A vizeletinkontinencia konzervatív kezelési módjainak körébe tartozik az életmód tervszerű megváltoztatása, a fizikai kezelés, a hólyagtréning, valamint az inkontinenciaellenes eszközök használata. Ezeket a beavatkozásokat érdemes számon tartani az inkontinens nőknek ajánlható kezelési lehetőségek között.

Lege Artis Medicinae

2003. MÁJUS 20.

Méhnyak- és emlőrákszűrés a magyarországi kistérségekben

SÁNDOR János, SZÜCS Mária, KISS István, BONCZ Imre, SEBESTYÉN Andor, KISS Adrienn, EMBER István

Magyarországon javulnak az életkilátások - ha nem is minden földrajzi területen -, a daganatos halálozás azonban továbbra is emelkedik. A szűréssel megelőzhető daganatok (méhnyakrák, emlőrák) halálozási tendenciája is kedvezőtlen. Vizsgálatunk célja az volt, hogy meghatározzuk, hogyan alakult a magyarországi kistérségekben a nők részvétele a szűréseken, és milyen a viszonylagos szerepe a jelenlegi helyzet kialakulásában a nők egészség-magat

Lege Artis Medicinae

2003. MÁJUS 20.

VIII. Debreceni Kardiológiai Napok

SEREG Mátyás

Immár nyolcadik alkalommal rendezték meg a hagyományosnak számító Debreceni Kardiológiai Napokat; a magas színvonalú elõadásokat hallván a megjelentek elégedetten távozhattak a zárszó után. A kongresszus elsõ napján az invazív kardiológia iránt érdeklõdõk az Interaktív hemodinamikai fórum látogatóiként meggyõzõ élményben részesültek.

Lege Artis Medicinae

2003. MÁJUS 20.

A vércukorszint folyamatos monitorozása

TÓTH-HEYN Péter

A Pannon-Diabetes Munkacsoport a Veszprémi Kórház Diabetes Centrumával és a Magyar Diabetes Társasággal együtt tizenharmadik alkalommal rendezte meg Tihanyban a Dunántúli Diabetes Hétvégét. A hagyományosan regionális fórum ebben az évben jócskán túllépte a dunántúli kereteket.

Lege Artis Medicinae

2003. MÁJUS 20.

Az American College of Cardiology 52. Kongresszusa

KISS Róbert Gábor

Annak ellenére, hogy háborús idõben zajlott a kongresszus, sokan eljöttek: mintegy tizenhétezren vettek részt rajta. Békeidõben ez a szám elérheti a 30 000 fõt is. A biztonsági intézkedések nem különböztek lényegesen a megszokottól, nem zavarták a kongresszus lefolyását.