Lege Artis Medicinae - 2002;12(01)

Lege Artis Medicinae

2002. JANUÁR 20.

Az irányított betegellátás finanszírozása

FENYVESI Tamás

Sok minden változik néhány emberöltõ alatt. Az orvosi etika olyan alapelvei is, hogy az orvos kizárólagosan a saját betegének van-e elkötelezve, vagy a társadalmi környezet lehetõségeihez igazodva figyelemmel kell lennie a költségek elosztásának méltányosságára.

Lege Artis Medicinae

2002. JANUÁR 20.

Influenza - régi gondok, új lehetőségek

MÉSZNER Zsófia

Az õszi-téli hónapokkal évrõl évre beköszönt a légúti fertõzések szezonja is, velük elõbbutóbb a jól ismert, mégis sok szempontból félreismert, járványos természetű fertõzés, az influenza. Jellemzõen évente, Kínából indulva, változó nagyságú világjárvány formájában, emberek millióit ágynak döntve, söpör végig a földgolyón.

Lege Artis Medicinae

2002. JANUÁR 20.

A D-vitamin biológiai és klinikai hatásai

LAKATOS Péter, SPEER Gábor

A D-vitamin széles körű, hormonszerű hatásait az utóbbi években egyre mélyrehatóbban tárták fel. Mai ismereteink szerint a D-vitamin hatásainak kulcsa receptorának szerkezetében, a D-vitamin- receptor komplex kölcsönhatásaiban, illetve az általuk szabályozott gének befolyásolásában van.

Lege Artis Medicinae

2002. JANUÁR 20.

Az őrszemnyirokcsomó-biopszia jelentősége a daganatsebészetben

PÉLEY Gábor, KÖVES István, SINKOVICS István, FARKAS Emil, DUBECZ Sándor, KOVÁCS Tibor, KERESZTES Sándor, VÁMOSI-NAGY István

A legtöbb rosszindulatú daganat sebészi kezelésének szerves része az elvezető nyirokcsomó régiójának műtéti eltávolítása, az úgynevezett regionális blokkdisszekció. A beavatkozás célja egyrészt a betegség lokoregionális kontrollja, másrészt a regionális stádiummeghatározás.

Lege Artis Medicinae

2002. JANUÁR 20.

Orvosi Nobel-díj, 2001

LÁSZLÓ Valéria

A sejtciklust szabályozó molekulák felfedezéséért kapta a 2001. évi élettani vagy orvostudományi Nobel-díjat Leland H. Hartwell (Fred Hutchinson Cancer Research Center, Seattle, USA), R. Tim Hunt (Imperial Cancer Research Fund, Clare Hall Laboratories, Herts, Egyesült Királyság) és Paul M. Nurse (Imperial Cancer Research Fund, London, Egyesült Királyság).

Lege Artis Medicinae

2002. JANUÁR 20.

Fej-nyak tumoros betegek táplálása percutan endoszkópos gastrostomán át

TALLER András, HORVÁTH Emília, ILIÁS Lajos, KÓTAI Zsuzsa, SIMIG Mária, ÉLÕ János, HARSÁNYI László

Oropharyngealis eredetű nyelési nehezítettség esetén - amennyiben a gastrointestinalis traktus ép - mesterséges enteralis táplálás javasolt. E célra ma világszerte a legelterjedtebb módszer a percutan endoszkópos gastrostomán (PEG) át végzett szondatáplálás. Az oropharyngealis dysphagia egyik gyakori oka a fej-nyak régióban elhelyezkedõ daganat.

Lege Artis Medicinae

2002. JANUÁR 20.

A Magyar Mesterséges Táplálási Társaság XII. Kongresszusa

TALLER András

A Magyar Mesterséges Táplálási Társaság évente megrendezett kongresszusa a klinikai táplálást fontosnak tartó szakemberek fóruma. Annak ellenére, hogy ez igazán egy olyan interdiszciplináris terület, ahol kölcsönösen sokat tanulhatunk egymástól (orvos az orvostól, orvos a dietetikustól és fordítva), a Magyar Mesterséges Táplálási Társaság nem tartozik a nagy létszámú kollégiumok közé.

Lege Artis Medicinae

2002. JANUÁR 20.

ATIME (Quinapril Titration Interval Management Evaluation)

MATOS Lajos

Az ACE-gátló quinapril adagolását per os napi 20 mg dózissal kezdték, majd a következõ két vizit alkalmával megkettõzték, amíg a vérnyomás 140/90 Hgmm alá nem csökkent, illetve amíg el nem érték a 80 mg/nap adagot. A résztvevõk vagy a gyorstitrációs- csoportba kerültek (a dózist kéthetente emelték), vagy a lassúba (a dózist hathetente emelték).