Lege Artis Medicinae - 2001;11(10)

Lege Artis Medicinae

2001. OKTÓBER 20.

ACE-gátlót mindenkinek?

CZURIGA István

A szív- és érrendszeri betegségek gyógyszeres kezelésében az elmúlt közel negyedszázad alatt a legnagyobb áttörést az angiotenzinkonvertáló enzimet (ACE-) gátló gyógyszerek bevezetése jelentette. A klinikai gyakorlatba 1977-ben bevezetett elsõ ACE-gátló, a captopril óta az ACE-gátló gyógyszerek családja a cardiovascularis medicina egyik leggyakrabban alkalmazott gyógyszercsoportjává vált.

Lege Artis Medicinae

2001. OKTÓBER 20.

Transmyocardialis lézeres revascularisatio Tények és kérdések

SZÉKELY László

A transmyocardialis lézeres revascularisatio (TMLR) egy viszonylag új operatív technika olyan, angina pectorisban szenvedő betegeknél, akiknél bypassműtét vagy PTCA nem végezhető. A beavatkozás során a szívizom falába csatornákat fúrnak lézerrel, a kamra üregéig. Bár a hatás mechanizmusa még kérdéses, a különböző lézertípusokkal végzett klinikai tanulmányok további vizsgálatokra ösztönző eredményeket mutatnak.

Lege Artis Medicinae

2001. OKTÓBER 20.

A hazai gyermekonkológia az ezredfordulón

SCHULER Dezső

A gyógyulási arány jelentős javulása ellenére a betegségek között vezető halálokként a gyermekkori malignus betegségek szerepelnek az 1-15 éves gyermekek körében. Az e betegségcsoportban szenvedő gyermekeket a gyermekonkológiai hálózat tíz központjában egységes protokoll szerint kezelik. A szerző felhívja a figyelmet a késői mellékhatások gyakoriságára, amelyek közül a cardiotoxicitást, a termékenység csökkenését, a másodlagos tumorokat és a neuropszichológiai eltéréseket emeli ki.

Lege Artis Medicinae

2001. OKTÓBER 20.

Bioterror: anthrax, fekete himlő... Rémhírek és realitások a gyermekinfektológus szemével

MÉSZNER Zsófia

Amikor elõször találkoztam a bioterrorizmus kifejezéssel, elképzelni sem tudtam, hogy ez a szörnyű, már nevében is ellentmondást hordozó (bio↔terror) fogalom a fantázia világából egyik napról a másikra a nagyon is mérlegelendõ, bármelyikünk számára kockázatot jelentõ realitássá válhat. Szomorú dolog arra a következtetésre jutni, hogy az elképzelhetõ borzalmat elõbb vagy utóbb valaki meg is teszi…

Lege Artis Medicinae

2001. OKTÓBER 20.

Vékonybélileus ritka etiológiával

SUGÁR István, ONDREJKA Pál, ISTVÁN Gábor

A 76 éves nõbeteget passzázszavarra utaló panaszok miatt vették fel 2001 augusztusában a fõvárosi kórház sebészeti osztályára. Gondos, mindenre kiterjedõ vizsgálattal - amelyhez a kettõs kontrasztos vékonybélvizsgálat is hozzátartozott - megállapították, hogy a konzekvens panaszok hátterében a vékonybél középsõ harmadában jelentõs lumenszűkületet okozó tumor (polypus?) áll, amely felett - a felvételen jól látható - tágabb, alatta pedig lényegesen karcsúbb a bél.

Lege Artis Medicinae

2001. OKTÓBER 20.

A gyulladásos bélbetegségek epidemiológiájáról és patogeneziséről

KARLINGER Kinga, GYÖRKE Tamás, MAKÓ Ernő, MESTER Ádám, TARJÁN Zsolt

A gyulladásos bélbetegségek (IBD) etiológiája még mindig ismeretlen, de a probléma kielégítõ megoldása már nem lehet messze. A gyulladásos bélbetegségek fogalom két betegséget takar, az egyik a Crohn-betegség, a másik a colitis ulcerosa. Ezek a kórképek olykor annyira hasonlíthatnak egymásra, hogy néha még patológiailag sem különíthetõk el, de különböznek is egymástól annyira, hogy külön entitásnak tekintsük õket.

Lege Artis Medicinae

2001. OKTÓBER 20.

A Magyar Thrombosis és Haemostasis Társaság Kongresszusa 2001. szeptember, Alsópáhok

KISS Róbert Gábor

A fennállásának 10. évét ünneplõ társaság kétévenként megrendezett kongresszusán a hagyományokhoz hűen egy szekcióban zajlottak az ülések. A nap kezdetén, még frissen hallgattuk meg a remek összefoglalókat a szakma kiválóságaitól: Losonczy Hajnától, Rák Kálmántól, Muszbek Lászlótól, Machovich Raymundtól, Patthy Lászlótól, István Lajostól és Nemes Lászlótól. E sorok írójára különösen nagy befolyást tett Patthy akadémikus összefoglalója a véralvadási tényezõk evolúciójáról.

Lege Artis Medicinae

2001. OKTÓBER 20.

A Magyar Cardiovascularis és Intervenciós Radiológiai Társaság II. Kongresszusa 2001. október, Győr

LÁZÁR István

A Magyar Cardiovascularis és Intervenciós Radiológiai Társaság különbözõ szakterületeken - neuro-, uroradiológia, cardiovascularis, oszteológiai, gastrointestinalis radiológia, intervenciós radioterápia stb. - tevékenykedõ orvosokat fog össze. A MACIRT 1998-ban alakult Pécsett, az intervenciós radiológia egyik hazai fellegvárában, s azóta is folyamatosan növekvõ taglétszámmal képviseli a szakma és mindenekelõtt a betegek érdekeit.

Lege Artis Medicinae

2001. OKTÓBER 20.

Konszenzust vagy káoszt? Konszenzust!

RÁK Kálmán

-A Lege Artis Medicinae 2001. évi áprilisi számában olvashattuk Grétsy Zsombor figyelmet érdemlõ, aktuális, s egyben provokatív írását az orvosi nyelv használatának szabályairól, közelebbrõl az idegen szavak toldalékos alakjainak írásáról, s az idegen és magyar szavak egybe- vagy különírásának a kérdésérõl. A gyakorlat nem egységes, kérdés, hogy a vonatkozó szabályozás megfelelõen eligazít-e?

Lege Artis Medicinae

2001. OKTÓBER 20.

TEMS

MATOS Lajos

Kezelés: Trimetazidin (TMZ, napi 3×20 mg), illetve propranolol (P, napi 3×40 mg) per os. Kezelt személyek: Koszorúér-betegségben, stabil angina pectorisban szenvedõ férfiak. A vizsgálatba tíz európai ország 19 intézetében 149 beteget sikerült besorolni (átlagéletkoruk: 57 év). A trimetazidincsoportba 71, a propranololcsoportba 78 beteg került.