Lege Artis Medicinae - 2000;10(05)

Lege Artis Medicinae

2000. MÁJUS 01.

Acetilszalicilsav-kezelése diabetes mellitusban

ÁBEL Tatjána

Diabeteses betegeknél nagyobb a cardiovascularis események kockázata, amely már a 2-es típusú diabetes mellitus kórismézése előtt fennállhat. A cukorbetegeknél gyakrabban mutatható ki a thrombocytafunkció károsodása, amely elsősorban a tromboxántermelődés emelkedését, és így a thrombocyta aggregáció fokozódását jelenti. Ez a folyamat már néhány nappal a napi 75 mg acetilszalicilsav szedésének elkezdését követően szinte teljes egészében gátlódik. A diabeteses férfiak és nők primer és szekunder prevenciós vizsgálatai azt igazolták, hogy amennyiben nincs kontraindikációja, szekunder prevencióban kis dózisú acetilszalicilsav kezelés szükséges. A primer prevencióhoz tartozó diabeteses betegek közül a magas cardiovascularis rizikójú betegek számára ajánlott ez a terápia.

Lege Artis Medicinae

2000. MÁJUS 01.

Az apoptózis jelentősége az emberi megbetegedésekben

SZENDE Béla

A különböző sejtközösségek homeosztázisát az apoptózis és mitózis egyensúlya tartja fenn. Számos betegség jellemezhető a normálist meghaladó vagy túl alacsony mértékű apoptózissal. A karcinogenezis folyamata az apoptotikus aktivitás csökkenésével jár; feltételezik, hogy a rosszindulatú daganatokban is csökkent az apoptózisindex. Ebből a szempontból fontos minden rosszindulatú daganatféleséget önálló egységnek tekinteni, különösen akkor, ha az apoptózis indukálhatóságát vesszük figyelembe. A szerző az apoptózis jelentőségét az autoimmun, a fertőző, a neurodegeneratív betegségek, továbbá a máj, a tüdő, a vese és a szív egyes elváltozásainak kóreredetében is tárgyalja, különös tekintettel az apoptotikus aktivitás felborult egyensúlyának befolyásolására irányuló terápiás lehetőségekre.

Lege Artis Medicinae

2000. MÁJUS 01.

A köszvény

MITUSZOVA Mila

A köszvény kialakulásának patomechanizmusára, klinikai klasszifikációjára, kezelésére és eredményes gondozására vonatkozó ismereteink az elmúlt évtizedekben jelentősen gyarapodtak, bár még számos kérdés vár meg válaszolásra: ilyenek egyebek között a női köszvény atípusos jellege, a gyakoribb előfordulás idősebb nőknél, a cyclosporin által indukált köszvény gyakran agresszív volta. Előrehaladást jelentett a fehérjékkel (elsősorban IgG-vel) borított kristályok gyulladást kiváltó szerepének megismerése, de továbbra is problémát jelent az intraarticularis kristály és mononátriumurát-lerakódás miatt kialakuló gyulladásos válasz változó jellege. A hosszú ideje uralkodó felfogástól eltérően ma már tudjuk, hogy nem minden köszvényes beteg középkorú férfi; egyre gyakrabban találkozunk fiatalabb, kiterjedt tophusos képződményektől szenvedő, gyógyszeres kezelésre refrakter betegekkel. A hiperurikaemia és a köszvény kapcsolata sok vonatkozásban tisztázódott ugyan, de ha megismernénk annak okát, hogy tartós hiperurikaemia miért nem jár együtt köszvénnyel, azt is megértenénk, hogy miért alakulhat ki alkalmanként köszvény tartós hiperurikaemia nélkül. A kórlefolyás lassításának, illetve a késői szövődmények megelőzésének fontos feltétele a korai diagnózis megállapítása, valamint a roham megszüntetését, a húgysavszint rendezését célzó kezelés beállítása.

Lege Artis Medicinae

2000. MÁJUS 01.

A Reiter-szindróma

GÉHER Pál

A Reiter-szindróma a bakteriális enteritist vagy urethritist követő steril arthritis, conjunctivitis és urethritis tünetegyüttese, amelyhez egyéb szervek érintettsége is társulhat (bőr- és nyál-kahártyatünetek, szívelváltozások); általános tünetek csak a sokízületi gyulladást kísérik. A szindróma a reaktív arthritisek közé tartozik. Évente 30-40 új eset fordul elő 100 000 lakos közül. A betegség bármely életkorban előfordulhat, leggyakoribb a 20-40 évesek körében. A betegség patomechanizmusában a kórokozó tulajdonságai és a beteg genetikai adottságai (HLA-B27-hordozók) játszanak szerepet. A pontos patomechanizmus még nem ismert, ennek következtében a betegséget tünetileg kezeljük. A megbetegedett ízületek nyugalomba helyezése, az ízületi folyadékgyülem leszívása, nem szteroid gyulladásgátló gyógyszerek adása javasolt. A betegség diagnózisában döntő az anamnézis; a laboratóriumi vizsgálatok a gyulladást tükrözik, a szerológiai reakciók a megelőző infekciót igazolják; a megbetegedett szervekben a kórokozó nem mutatható ki; a képalkotó eljárások, a szövettani vizsgálatok nem specifikus ízületi gyulladást igazolnak, így jelentőségüket elsősorban a differenciáldiagnosztikai szempontból szóba kerülő megbetegedések kizárása adja. A differenciáldiagnosztikában a heveny monarthritist okozó kórképeket (infekciók, kristályarthritisek, sarcoidosis) és a reumás lázat kell kizárni. A betegség 3-6 hónapig tart; a betegek 2–18%-ánál krónikus arthritis, 12–26%-uknál spondylitis ankylopoetica alakul ki.

Lege Artis Medicinae

2000. MÁJUS 01.

Nyaki elváltozások rheumatoid arthritisben

KORDA Judit, VERES Róbert

Rheumatoid arthritisben a nyak a harmadik leggyakrabban érintett régió. Már a betegség korai szakaszában is előfordul neurológiai tünetet okozó nyaki laesio, de megjelenése több mint tíz éve fennálló betegség esetén várható. Adott betegnél nehéz megjósolni a radiológiai progressziót, a betegek 16-80%-a esetében az instabilitás 5-10 év alatt romlik. A betegek nagy részénél évekig nem jelentkeznek neurológiai tünetek, azonban esetükben a neurológiai szövődmények, sőt a hirtelen halál fokozott kockázata áll fenn. A súlyos ízületi deformitások a korai neurológiai tüneteket gyakran elfedik, de ha a myelopatha kialakul, rendszerint gyors progresszió észlelhető. A rheumatoid nyaki betegségek kezelésénél elsődleges feladat az irreverzibilis neurológiai deficit kialakulásának a megelőzése. A korai neurológiai elváltozások rendszeres, gondos fizikális vizsgálattal a súlyos ízületi állapot ellenére is felismerhetők. Az oldalirányú funkcionális nyaki röntgenfelvételeken a subluxatiók dinamikája mérésekkel pontosabban nyomon követhető, elsősorban a posterior atlantodentalis távolság és a CII-CVII gerinccsatorna-átmérő csökkenése alapján szűrhetők ki a különösen veszélyeztetett betegek, akiknél további vizsgálatok, esetleg műtét szükséges. A műtét során dekompressziót végeznek és optimális helyzetben stabilizálják a nyakat. A műtét prognózisa lényegesen jobb, ha az opus előtt a betegnél nem észlelhető súlyos neurológiai deficit.

Lege Artis Medicinae

2000. MÁJUS 01.

A lipid anyagcsere csökkenése

MATOS Lajos

A vizsgálat célja annak tisztázása, hogy milyen terápiás eredményű a pravastatin adása primer izolált hypercholesterinaemiában.

Lege Artis Medicinae

2000. MÁJUS 01.

Szimulált orthostasis okozta hemodinamikai változások

LÁSZLÓ Zoltán, RÖSSEL Andreas, HINGHOFER-SZALKAY G. Helmut

BEVEZETÉS - A „lower body negative pressure" (LBNP, szimulált orthostasis) a passzív orthostasis élettani hatásainak vizsgálatára használt experimentális módszer. MÓDSZEREK - Jelen kísérletünkben hemodinamikai és mellkasi bioimpedancia-paramétereket határoztunk meg négy, különböző intenzitású szimulált orthostasis manőver (-15, -35, -55, -65 Hgmm-es szívás) és stimulus nélküli vizsgálat (nyugalmi kontroll) során. A méréseket alsó testfelükkel a vákuumkamrában hanyatt fekvő hét, egészséges, önkéntes kísérleti személyen, 20 perccel a stimulus előtt és után, valamint végig a 30 perces stimulus során végeztük. EREDMÉNYEK – A mellkasi bioimpedanciából kalkulált verőtérfogat-index a négy manőver végéig folyamatosan csökkent. A szívindex esése -15 és -35 Hgmm-es szívás hatására volt a legnagyobb, míg a teljes perifériás rezisztencia indexe ugyanitt növekedett leginkább. Az artériás középnyomás alacsony szívásintenzitás esetén nem változott, míg a -55 Hgmm-es és a -65 Hgmm-es szívás végére növekedett. A szívfrekvencia a -15 Hgmm-es szívás hatására nem változott, míg a -35, a -55 és a -65 Hgmm-es szívás végéig folyamatosan növekedett. A manőver befejezését követően a szívfrekvencia >5 percig a stimulust megelőző érték alá esett, és alatta maradt a nyugalmi kontroll értékének is. A számított verőtérfogat-index azonnal visszatért a stimulust megelőző érték szintjére, míg az artériás közép nyomás a stimulust követően is emelkedett maradt. KÖVETKEZTETÉSEK - A különböző intenzitású LBNP manőverek által okozott hemodinamikai változások időbeli alakulása és dózis-hatás összefüggése minőségileg eltérő. A szimulált orthostasis --65 Hgmm-es szívásintenzitásig nem okozott hypotoniát, ugyanakkor a stimulust követően bradycardiát figyeltünk meg; az emelkedett artériás középnyomás és perifériás rezisztencia azt jelezte, hogy a 30 perces szimulált orthostasis hatására a hemodinamikai (neurohumoralis) status a stimulust követően is megváltozott.

Lege Artis Medicinae

2000. MÁJUS 01.

Újabb eredmények az intenzív terápiában

STEPHEN Stott

Az elmúlt néhány évben az intenzív terápiának meglehetősen nagy publicitása volt, de nem annyira a szakma jelentős fejlődése, hanem inkább a rendelkezésre álló erőforrások szűkössége kapcsán. Noha a kutatás nehézkes, mivel a beteg populáció heterogén és viszonylag kis létszámú, az elmúlt években számos jelentős eredménnyel gazdagodott a terület. Ebben a cikkben néhány újabb eredményt, valamint a szakmai képzés területén bevezetett újdonságot ismertetünk.

Lege Artis Medicinae

2000. MÁJUS 01.

A gerontológia, geriátria jelentőségéről

IVÁN László

Az ezredfordulón az emberiség nagy problémája a népesség számának rohamos és az élettartam növekedése, egy soha nem látott technikai civilizáció ártalmaival és előnyeivel együtt.

Lege Artis Medicinae

2000. MÁJUS 01.

Parlamenti vitanap az egészségügyről

NAGY András László

Az országgyűlés az MSZP javaslatára Reform vagy retorika címen egészségügyi vitanapot rendezett. Gógl Árpád 40 perces bevezetőjét a Horn-Kuncze kormány egészségpolitikájának bírálatával kezdte. Kijelentette, a Bokros-csomag szétzilálta a magyar egészségügy néhány elemét: a fogorvoslást, a sportegészségügyet, a szanatóriumi rendszert, és 1995-ben a '90-es finanszírozási szint felére csökkent a ráfordítás.

Lege Artis Medicinae

2000. MÁJUS 01.

A haldokló betegeket kísérő személyzet mentálhigiénéje; A kiégés és a pszichés terhek csökkentésének lehetőségei

HEGEDŰS Katalin

A hospice-munkának is megvannak a mítoszai és a határai. Még a leggondosabb ápolás sem biztosíthatja mindig a jó halált a betegeknek és a békés elkísérést a gondozószemélyzetnek. Egy francia hospice-ban dolgozó nővér így ír a jó halál mítoszáról és a sokszor keserű valóságról: „A páciens csövektől mentesen fekszik egy nyugodt szobában; lehet, hogy kellemes háttérzene szól; körbeveszik őt az övéi és a kedvenc háziállata. A nővér állandóan készen áll arra, hogy mindvégig fogja a kezét az elmenőnek. És ha a helyzet nagyon megterhelő, akkor az esetmegbeszélő csoport mindent megtesz, hogy az ideális elkísérést korlátozó gondolatokat kitörölje.

Lege Artis Medicinae

2000. MÁJUS 01.

A "bakteriálisan fertőzött" mondatok gyógyítási lehetőségeiről

GRÉTSY Zsombor

Az orvosi szakirodalom visszatérő, nyomasztó, sőt, olykor már-már tragikomikus problémája a baktériumok neveinek írásával kapcsolatos hihetetlen zűrzavar. Jól illusztrálja ezt a következő néhány példa. Először egyetlenegy tankönyv, egyetlenegy oldaláról: Staphylococcus (nagybetűvel), de e mellett már staphylococcusok (vajon a többes szám kisbetűsít?!), Staphylococcus-fertőzés (kötőjellel, de ugyan miért?), mellete: Staphylococcus törzsek (ezúttal különírva – már nem is kérdezek semmit...). Ha egyéb műveket, publikációkat is előveszünk, akkor azt fogjuk tapasztalni, hogy a kombinatorika szabályai szerinti összes lehetséges írásvariáció létezik, gyakran egymás mellett, teljességgel inkonzekvensen. Vibrio kimutatás és aureustenyészet, colibakterium, kólibacilus és kólibacillus, kötőjelek és egybeírások, kisbetűk és nagybetűk, hibrid alakok és hasonulási bakik: szóval teljes a paletta.

Lege Artis Medicinae

2000. MÁJUS 01.

Hazai és európai tüdőgyógyászati kongresszus Budapesten

VADÁSZ Imre

Április 12–15. között rendezték meg fővárosunkban a Magyar Tüdőgyógyász Társaság 51., valamint a Tbc és Tüdőbetegség Elleni Nemzetközi Unió (IUATLD) Európai Régiójának 1. kongresszusát. A program három fő téma köré csoportosult: tuberculosis, asthma bronchiale, dohányzás. A budapesti helyszín és a fő témák együttesen jelzik, hogy az uniónak célja volt a nyitás Kelet-Európa felé. A három népbetegség jellegű problémakör közül ugyanis a tuberculosis és a dohányzás tekintetében jelentős a különbség földrészünk nyugati és keleti része között, mind a probléma súlyában, mind a megoldás módszereiben. Beszámolónkban mi is e két kérdéskört emeljük ki.

Lege Artis Medicinae

2000. MÁJUS 01.

Orvosi és egészségügyi felvilágosító irodalom a 18. századi Magyarországon

KAPRONCZAY Katalin

A 18. század igen sokirányú fejlődést eredményezett az ország kulturális, tudományos életében, valamint az általános jóléti kérdéseket érintő területeken egyaránt. Az új eszmék most is kissé késve érkeztek el hozzánk, a külföldön iskolázott értelmiség – természettudósok, orvosok, bölcsészek - által. Mindenki a maga szakterületén igyekezett az ország elmaradottságán enyhíteni, a tudást terjeszteni. Általános elvként vallották a külhoni szellemi áramlatokat követve, hogy mindennek alapja a tudás, amelyből az ország valamennyi polgárának joga van részesülni. Hasonlóképpen mindenkinek alapvető emberi joga, hogy megfelelő körülmények között, egészséges életmódot folytasson. A felvilágosodás legismertebb egyéniségeinek – bár rendkívül rokonszenves, mindamellett naivul idealista – elképzelése volt az optimális társadalmi modellről is. „...az ország boldogságának egyik legfőbb eszköze a tudomány, és ez mentől közönségesebb a lakosok között, az ország annál boldogabb..." - vallotta a Bécsben szerzett tudása birtokában Bessenyei György. Hitte és vallotta, hogy az ember hasznos ismeretek elsajátítása segítségével, evilági elrendeltetése biztos tudatában elégedetten élhet.

Lege Artis Medicinae

2000. MÁJUS 01.

Könyvekről; Dr. Gaál Csaba: Ambuláns sebészet

SZÉLL Kálmán

A könyv egy mostohán kezelt, a közvéleményben részben talán lebecsült sebészeti területet dolgoz fel érdekes és korszerű felfogásban. A téma nagyon időszerű. Ezt az is ékesen bizonyítja, hogy a Németországban élő, de a magyar orvosi irodalomért sokat fáradozó, szakkönyveket író, illetve szerkesztő sikeres szerző „Ambuláns sebészet” című könyvének első kiadása teljesen elfogyott. A Medicina gondozásában most a könyv javított, korszerűsített és bővített változata jelent meg. Ma, amikor az egészségügyi kiadások világszerte – szinte az elviselhetetlenség határáig - növekedtek, a költségkímélő ambuláns ellátás minden szakterületen az érdeklődés homlokterébe került; a legtöbb beteg is szívesebben vállalja, mint a kórházi felvételt. Az előszót író dr. Gógl Árpád egészség ügyi miniszter nem ok nélkül hivatkozik a híres amerikai sebészre, Mayó-ra, aki joggal állapította meg, hogy a beteg gyógyulása annál gyorsabb, minél hamarabb kivonható a kórház deprimáló hatása alól. Nyilván akkor érhetők el a legjobb eredmények, ha a beteg járó betegként el is kerüli a kórházi kezelést.

Lege Artis Medicinae

2000. MÁJUS 01.

Képzőművészet; A nő másik arca

NÉMETH István

A nemek közötti pszichés és biológiai eltérések vizsgálata talán sosem volt teljesen mentes bizonyos ideológiai megfontolásoktól, illetve prekoncepcióktól. Mindenesetre tény, hogy hosszú évszázadokon keresztül filozófusok és természettudósok, orvosok és teológusok lényegében azonos álláspontot képviseltek azzal kapcsolatban, hogy a nők fizikai és szellemi adottságaikat tekintve egyaránt alacsonyabb rendűek a férfiaknál. Míg például az erő és a kreativitás, a bölcsesség és az állhatatosság jellegzetes férfitulajdonságnak minősültek, a nőket több szempontból is tökéletlen teremtménynek tekintették. Jellemző, hogy sokáig még a fogantatás terén is csupán passzív, befogadó szerepet tulajdonítottak nekik, ugyanakkor az esetleges meddőségért kizárólag őket tették felelőssé.

Lege Artis Medicinae

2000. MÁJUS 01.

Zenetörténet; A párizsi szalonok kedvence

MALINA János

Nyugalom? Azt hamarosan megtalálom. De nélkülük! - ezt az orvosokra vonatkozó, bizonyára igazságtalan, de emberileg nagyon is érthető kifakadást a 19. század zenéjének egyik nagy megújítója, Fryderyk (Frédéric) Chopin (1810–1849) vetette papírra életének utolsó esztendejében. Az amúgy fegyelmezett, „jó” betegnek minden oka megvolt rá, hogy tuberkulózisának végső stádiumában elveszítse a türelmét. Jóllehet, gyógyíthatatlan betegségének diagnózisát először 1838-ban mondták ki határozott formában, s ezt azután más orvosok még később is határozottan cáfolták, Chopin már 1830-ban, amikor húszévesen elhagyta Lengyelországot, a krónikus tüdőbetegség jeleit mutatta, sőt halálsejtelmek is gyötörték: „Azt hiszem, azért megyek el, hogy a hazámat örökre elfelejtsem; azt hiszem, hogy meghalni megyek” – írta egyik barátjának küldött levelében.