Lege Artis Medicinae - 1993;3(10)

Lege Artis Medicinae

1993. OKTÓBER 27.

A vállizületi instabilitás sebészeti kezelése

BÁLVÁNYOSSY Péter

A szerző a vállízület statikus és dinamikus stabilizáló rendszerének és biomechanikájának összefoglalása után az instabilitások sebészi kezelésének elveit és technikáját ismerteti. A recidív elülső ficam kezelésére módosított Bankart-műtétet, elakadásos hátsó ficam csontblokk-beültetést végez. Ismerteti a cranialis instabilitás megjelenési formáit, a részleges vagy teljes superior labrum glenoidale sérülést, ennek lehetséges műtéti megoldását. A cranialis instabilitás impingement (ütközési) szindrómát hoz létre, mely a rotátor köpeny károsodását okozza. A károsodás fokozza az instabilitást, a növekvő impinge ment tovább károsítja a rotátor köpenyt. A kóros circulus vitiosus megszakítása műtéti úton lehetséges.

Lege Artis Medicinae

1993. OKTÓBER 27.

Specifikus ellenanyagok immunterápiás alkalmazása a transzplantációk klinikai gyakorlatában

PETRÁNYI Győző, PÁLÓCZI Katalin

A szerv- és szövettranszplantációs gyakorlatban, az autoimmun, a hematológiai, az immunológiai, valamint az onkológiai meg betegedések gyógyításában egyre gyakrabban merül fel az immunterápiás lehetőségek alkalmazása. A közlemény foglalkozik mindazokkal az elsősorban poliklonális vagy monoklonális immunglobulin eredetű reagensekkel, amelyek a lymphocyták felszínén fontos szerepet játszó molekulákhoz kötődnek. A klinikai gyakorlatban már jól ismert antilymphocyta, illetve antithymocyta globulin, valamint az Orthoclon (anti-CD3 monoklonális antitest) reagenseken kívül érinti a még kísérletes kipróbálás alatt álló egyéb lymphocyta felületi marker-ellenes monoklonális ellenanyagokat (anti-CD4, -CD8; anti-TCR, anti-LFA reagen seket). A közlemény elsősorban a vese- és csontvelőátültetés klinikai gyakorlatában az immunterápiás reagens szerek csoportjának alkalmazási lehetőségeit farmakológiai hatásmechanizmusait, mellékhatásait ismerteti, értékelve azok jövőbeni elterjedését.

Lege Artis Medicinae

1993. OKTÓBER 27.

A szérumkataláz eredete egészségeseknél és különböző megbetegedésekben

GÓTH László

A szérumkataláz enzim aktivitása jelentősen megemelkedik akut pancreatitisben, haemolyticus folyamatokban és néhány májbetegségben. Annak eldöntésére azonban, hogy a szérumkataláz mely szövetekből származhat, megfelelő adatokkal nem rendelkezünk. A szerző spektrofotometriás módszerrel határozta meg a szérumkatalázt egészségeseknél (4275), valamint emelkedett szérumkatalázt eredményező fokozott erythropoesis (424), haemolyticus folyamatokban (haemalysis: 12, megaloblastos anaemia: 28, Zieve-szindróma: 8, vérzések: 38), akut pancreatitisben (111), májbetegségekben (zsírmáj: 21, alkoholos hepatitis: 42, atrophia hepatitis flava: 18, toxikus hepatitis: 15) és szív eredetű keringési elégtelenségben kialakult májpangásban (28). A kataláznak nincsenek szövetspecifikus izoenzimjei, ezért a szerző matematikai és statisztikai eljárásokat alkalmazott. Analizálta a szérumhemoglobin és a szérumkataláz összefüggést. A szérumba jutott szöveti kataláz becslésére a szérumkataláz-idő összefüggést vizsgálta, és ezt a kataláz szöveti ekvivalensével hasonlította össze. Egészségeseknél a szérumkataláz mintegy 60%-a a vörösvértestekből, míg a többi más szervekből származik. Fokozott erythropoesisnél és haemolyticus folyamatokban a szérumkataláz a hemoglobinhoz hasonlóan a vörösvértestekből származik. Akut pancreatitisben ugyancsak a vörösvértest pool lehet a felelős a szérumkataláz emelkedéséért. A vizsgált májbetegségekben és májpangásban a májból kerül nagyobb mennyiségű kataláz a szérumba. A szérumkataláz diagnosztikai értékelésénél az aktivitásemelkedés mértékét és annak eredetét együttesen kell figyelembe venni.

Lege Artis Medicinae

1993. OKTÓBER 27.

Komplex szívhibával szövődött teljes AV-blokk praenatalis nyomon követése

SZABÓ István, CSABAY László, NÉMET János, HAJDÚ Júlia, PAPP Zoltán

Azon veleszületett szívfejlődési rendellenességekben, ahol a komplex szívhiba teljes pitvar-kamrai blokkal párosul 50–60/min frekvenciájú bradycardia észlelhető. A pitvari impulzusok AV-csomón történő átvitele teljesen blokkolt, kamrai pacemaker tartja fenn a lassú, ritmusos kamra működést. A szerzők egy, a terhesség 32. hetében felismert, komplex szívhibával szövődött teljes AV-blokk esetéről számolnak be, ahol a blokk következtében 57–58/min stabil bradycardia alakult ki. Az elváltozás azonosítása és az intrauterin állapot nyomon követése 2-dimenziós, pulzatilis és színes Doppler-ultra hangvizsgálattal történt. A kardiotokográfiás (CTG) vizsgálat az alacsony szívfrekvencia miatt értékelhető eredményt nem adott. A megfigyelés ideje alatt krónikus intrauterin hypoxiára utaló keringés centralizációt nem észleltek. Röviden összefoglalják a magzati III. fokú AV-blokk patogenezisét és a korszerű szülészeti ellátás lehetőségeit. Ezen esetben az ultrahangvizsgálat az elváltozás pontos azonosításán kívül az intrauterin állapot megítélését is segítette, amikor egyéb diagnosztikus eszközök nem voltak alkalmazhatók.

Lege Artis Medicinae

1993. OKTÓBER 27.

A trombózis és a fogyatékossági angioma pectoris elleni európai összehangolt fellépés tanulmánya

MATOS Lajos

Az egy vagy több koszorúéren több mint 50%-os szűkületet mutató betegek fibrinogénszintje szignifikánsan magasabb volt (p<0,0001). Csökkent fibrinolitikus aktivitást is megfigyeltek a koszorúerek szűkülete esetén, elsősorban a plazminogén aktivátor inhibitor-1 (PAI) magasabb szintje miatt. A csökkent fibrinolitikus aktivitás szoros kapcsolatot mutatott a cukorbetegséggel, az emelkedett triglicerid szinttel, a dohányzással és a bal kamra systolés pumpaműködésének romlásával. A koleszterin szint elsősorban a protein-C és a plazminogén szintjével mutatott korrelációt.

Lege Artis Medicinae

1993. OKTÓBER 27.

Ticlopidin aszpirin Stroke vizsgálat

MATOS Lajos

Az összhalálozás és a nem-halálos agyvérzés 3 éves előfordulási rátája 17% volt a ticlopidine és 19% az aszpirin csoportban. Ez azt jelenti, hogy az aszpirinhez képest a ticlopidine 12%-kal csökkentette a vizsgált események kockázatát (p = 0,048). A halállal végződő és a nem-halálos agyvérzés gyakorisága ticlopidine kezelés esetén 10%, aszpirin esetén 13% volt, ami a kockázat 21%-os csökkenését jelentette a ticlopidine javára (p = 0,024). Mellékhatásként a ticlopidine hasmenést (20%), bőrkiütést (14%) és reverzibilis neutropeniát (1%) okozott, míg az aszpirin hasmenést (10%), bőrkiütést (5,5%), gastritist (2%), gastrointestinalis fekélyt (3%) és vérzést (1%). Az összkoleszterinszint a ticlopidine csoportban 9%-kal, az aszpirin csoportban 2%-kal emelkedett (p < 0,01).

Lege Artis Medicinae

1993. OKTÓBER 27.

Levelezés

CSÁSZÁR Gyula

Általam nagyrabecsült lapjukban egy olyan közlemény látott napvilágot, amelynek témájáról már azt hittem: elavult ugyanazokra a problémákra visszatérni, hiszen annyiszor kerültek már megtárgyalásra a magyar orvosi szakirodalomban. Az örökzöld téma az akupunktúra, amelyről legutóbb az Orvosi Hetilap ez évi 1387–89. oldalain jelent meg tájékoztatás. Most Önök Paul Zmiewski tollából, a LAM júliusi számában e kérdéskörről referátumot jelentettek meg „Kérdések és válaszok az akupunktúráról” címmel. Mivel szerkesztőségi kommentár nélkül jelent meg a cikk, a benne foglaltakért Önöknek kell vállalniuk a felelősséget, jóllehet nyilván lektor(ok) is véleményezték, vagy esetleg ezt a feladatot a népes szerkesztőbizottsági tagságból egyesek látták el. Részemről e levél keretében csak röviden vállalkozhatom a közlemény kritikájára, és ezt e témában mindaddig meg fogom tenni, amíg végre az akupunktőrök tudatához el nem jut a „másik oldal” álláspontja.

Lege Artis Medicinae

1993. OKTÓBER 27.

Svéd Ticlopidin multicentrikus tanulmány

MATOS Lajos

A végpontok gyakorisága a ticlopidine csoportban alacsonyabb volt (89), mint a placebóval kezeltek között (99; p = 0,24). A mortalitást a ticlopidine 29,1%-kal csökkentette (p = 0,015): az elsősorban az ischaemiás szívbetegség okozta halálozás mérséklődéséből adódott. A leggyakoribb mellékhatás a hasmenés volt, és hét esetben figyeltek meg reverzibilis leukopeniát vagy thrombocytopeniát. Mellék hatás miatt a ticlopidine csoportból 73, a placebo csoportból 26 beteg hagyta abba a kezelést.

Lege Artis Medicinae

1993. OKTÓBER 27.

Laparoszkópos herniorrhaphia

HOLMAN Endre, ABDUL Aziz el Seaghy, TÓTH Csaba

A laparoszkópos sebészet fejlődésével lehetővé vált az inguinalis sérvek endoszkópos gyógyítása is. Az eljárás az úgynevezett „praeperitonealis" inguinalis herniorrhaphia elvén alapul: intraabdominalis behatolásból laparoszkópon keresztül kipreparálják a sérvkapu és környékének képleteit, majd speciális kapocsrakóval Mersilene-hálót fixálnak a musculofascialis defektus zárására, felette pedig zárják a peritoneumot. A laparoszkópos herniorrhaphia rövid múltra tekint vissza, ezért hosszú távú utánkövetésről még nincsenek adatok. Az irodalom áttekintése és a szerzők saját kezdeti tapasztalatai alapján azonban a módszer eredményesnek ígérkezik. A szerzők részletesen ismertetik a műtéti technikát.

Lege Artis Medicinae

1993. OKTÓBER 27.

Lymphocytás mastopathia

HASZNOS Éva, SONKOLY Ildikó, KATONA Annamária, KRASZNAI Géza

A szerzők egy feltehetően új autoimmun kórképre és annak terápiás konzekvenciáira kívánják felhívni a figyelmet. Tudomásuk szerint Magyarországon hasonló közlemény ezideig nem jelent meg. Egy lymphocytás mastopathiában szenvedő nő beteg kórtörténetét ismertetik. 1982-ben a beteg jobb emlőjében észlelt tumor hisztológiai vizsgálata pseudolymphomát igazolt. Speciális kezelésben a beteg nem részesült. 1991 februárjában recidiva miatt azathioprin és prednisolon kezelés kezdődött, amelynek hatására a tumor tapinthatatlanná vált. Az immunszuppresszív kezelés hatására bekövetkezett remisszió a megbetegedés autoimmun eredete mellett szól.

Lege Artis Medicinae

1993. OKTÓBER 27.

Kísérlet a korszerű szakorvosképzésre

FÜREDI János, VEÉR András

Amikor e cikk megírásának gondolata felmerült, még nem jelent meg a Népjóléti Miniszternek - a szakorvosi szakképesítés megszerzéséről szóló jogszabályok módosításáról kiadott 6/1993. (II. 19.) rendelete (1). Eredetileg tapasztalataink, próbálkozásaink leírásával is szándékunk volt serkenteni az új szabályozás megszületését. Nem is remélhettük, hogy e jogszabályi kodifikálás ilyen hamar tető alá kerül, hiszen eddig is éveket vártunk. Céljaink nagy részének megvalósulása esetleg feleslegessé tehetné e közlemény megjelentetését, de úgy véljük, néhány általánosnak ítélhető probléma feltárása, a visszatekintés és az új lehetőségeinkből adódó feladatok megfogalmazása hasznos lehet a továbbiakra nézve.

Lege Artis Medicinae

1993. OKTÓBER 27.

A szükséges esetszám meghatározásáról alapfokon

CHARLES du V Florey

Komoly hátrányt jelent egy pályázó számára - és ez az egészségügyi szolgáltatásokhoz kapcsolódó kutatások esetén fokozottan érvényes-, ha valamely anyagi támogatás megszerzését célzó pályázat nem tartalmazza a szükséges esetszám becslését. A bírálóbizottság tagjainak kellő biztosítékot kell kapniuk arra vonatkozóan, hogy a feltett kérdésre a kutatás befejezésekor nagy valószínűséggel világos választ lehet adni. Az esetszám meghatározásával kapcsolatos fogalmak könnyen érthető, ábrákkal is segített magyarázata a félénkebbeket is arra bátoríthatja, hogy több figyelmet szenteljenek ennek a pályázatok elbírálása során egyre fontosabb szerepet játszó kérdésnek.

Lege Artis Medicinae

1993. OKTÓBER 27.

Minőségbiztosítás az általános orvosi gyakorlatban

SIMAY Attila, SZALAY Zsolt

Az utóbbi években az egészségügyi ellátás területén a minőségbiztosítás (Quality Assurance) egyre inkább az érdeklődés középpontjába került. Ez a tendencia az általános orvosi munkával kapcsolatban is fokozottan érezhetővé vált. Az egyes országokban ezen a területen kifejtett kiemelkedő jelentőségű munka, mely során a legfontosabb eredményeket talán Angliában (1) és Hollandiában (2) sikerült elérni, megteremtette az alapját egy összehangolt stratégia kialakításának is. Ez a törekvés hívta életre a WONCA (Családorvosi Világszövetség) égisze alatt az Európai Minőség biztosítási Munkacsoportot (European Working Party on Quality in General Practice) 1991-ben 15 ország, köztük Magyarország részvételével. A cél nem az uniformizálás, hanem a tapasztalatok kicserélése útján a minőségbiztosítási munka színvonalának minél magasabb szintre való emelése (3). Mivel Magyarországon ezen feladatnak még csak a legelején tartunk, bár több jelentős kezdeményezés is történt, (4, 5, 6) hasznos lehet az ezzel kapcsolatos legfontosabb kérdések rövid megtárgyalása.

Lege Artis Medicinae

1993. OKTÓBER 27.

Utat az áltudományoknak?

HARASZTI László

Az angol királyi orvosi társaság 1993 júniusában döntést hozott, miszerint a paramedikális medicina (természetgyógyászat) tárgyait ezentúl nem lekicsinylő elítéléssel fogja kezelni, hanem ellenkezőleg, oktatják majd az orvosi egyetemeken. Ez a döntés az orvosok többségét is meglepte, habár a chiropractica (csontkorvácsok), a herbal therápia (gyógyfüvesség) és az akupunktúra már elég régóta tartja pozícióját a gyógyításban.

Lege Artis Medicinae

1993. OKTÓBER 27.

Minőség és gazdaságosság a magyar egészségügyben

GULÁCSI László

Három egri intézmény: a megyei Társadalombiztosítási Igazgatóság, a Heves Megyei Önkormányzat Markhot Ferenc Kórház-Rendelő intézete, valamint az Állami Népegészségügyi és Tiszti orvosi Szolgálat Heves Megyei Intézete összefogott és szakmailag magas szintű, emellett nagyon kellemes egészségügyi minőségbiztosítási szemináriumot szervezett Egerben a Hotel Flórában. A résztvevők száma elérte a 400-at, 12 országból közel 40 előadó és vendég osztotta meg tapasztalatait az érdeklődőkkel.

Lege Artis Medicinae

1993. OKTÓBER 27.

Nem pusztában kiáltó szó

ANDRÁS László

Példaértékűnek, sőt - Kincses Gyula, a Népjóléti Minisztérium Reformbizottságának elnöke szerint – történelmi jelentőségűnek mondható a Gasztroenterológiai Szakmai Kollégium augusztus közepén, Dávod Püspökpusztán, a Hotel Fortunában – ideális körülmények között – rendezett háromnapos ülése.

Lege Artis Medicinae

1993. OKTÓBER 27.

Üzemorvoslás tegnap, ma és holnap

KRASZNAI Éva

Selmecen a Bánya Akadémiát 1770-ben alapította u Mária Terézia. Eme intézmény első tanárai közt találjuk Scpoli János Antalt. A doktor tizenöt esztendőn át az idriai cinóberbányában és higanykitermelő üzemben üzemorvosként dolgozott. Ebbéli funkciójában 1774–1769-ig az osztrák-magyar monarchia első főfoglalkozású üzemorvosának nevezhetjük őt.

Lege Artis Medicinae

1993. OKTÓBER 27.

Egyetemes egészségügy

ANDRÁS László

A közoktatási törvény körüli politikai pengeváltásban kevesebb figyelem jutott a vele párhuzamosan tárgyalt, majd el is fogadott felsőoktatási törvényre. Ugyanúgy elkalandozott a figyelem azon paragrafusairól is, amelyek a magyarországi orvosképzés, tovább képzés jövőjét és a klinikák betegellátó tevékenységét meghatározzák. Mégis úgy véljük, nagyszabású változásoknak nyit utat a törvény, ezért is idézzük fel a végső döntést előkészítő vitákat.

Lege Artis Medicinae

1993. OKTÓBER 27.

Alkoholizmus: népszokás vagy népbetegség?

NÉMETH István

Johan van Beverwijck, a jeles dordrechti orvos és teoretikus, 1636-ban megjelent „Schat der gezondheid” (Az egészség kincse) című művében, külön fejezetben taglalta a mértéktelen alkoholfogyasztás, a részegség egészségkárosító hatását és veszélyeit. A széles publikumnak szánt s egy fajta egészségügyi tanácsadó szerepét betöltő kézi könyv szerzője nem véletlenül szentelt ilyen meg különböztetett figyelmet az adott kérdésnek, hiszen számos korabeli forrás tanúsága szerint, a 17. századi holland polgárok igencsak sűrűn néztek a pohár fenekére.

Lege Artis Medicinae

1993. OKTÓBER 27.

Stephen d'Irsay

DÖRNYEI Sándor

A két világháború közti idők orvostörténeti irodalmában több ízben megakadt a szemem egy szokatlan formájú néven: Stephen d’Irsay. Gyanakodtam, hogy a név mögött magyar származású szerző rejtőzik, de ez a gyanúm csak nemrég igazolódott be, s egyúttal egy érdekes emberi sors, egy nem jelentéktelen orvostörténeti pálya körvonalai rajzolódtak ki.

Lege Artis Medicinae

1993. OKTÓBER 27.

Gondolatok a Praxis-manadgamentről

FÜLÖP László

A ragyogó idő ellenére szép számmal összejött hallgatóság igen nagy élvezettel hallgathatta a Magyarországról Németországba elszármazott dr. Stefan Böhm fiatal háziorvos kolléga életközeli, magyar nyelvű beszámolóját (önéletrajzát) praxisa indításáról. Az egyetem elvégzése után szerezte meg a kötelezően előírt háziorvosi szakvizsgát, ami előfeltétele (ott is) a háziorvosi tevékenységnek.

Lege Artis Medicinae

1993. OKTÓBER 27.

Bioetikai viták Lengyelországban

HEGEDŰS Katalin

Az orvosi etikának igen nagy hagyománya van Lengyelországban. 1443-ban a krakkói Jagelló Egyetemen elfogadták a hippokratészi eskü módosított változatát, és az orvosok ennek szellemében gyógyítottak. A 19–20. század fordulóján a medikusok számára kötelező volt a tradicionális orvosi deontológia hallgatása.