Lege Artis Medicinae - 1992;2(09)

Lege Artis Medicinae

1992. SZEPTEMBER 30.

Echocardiographia az acut myocardialis infarctus ellátásában

LENGYEL Mária

Szerző irodalmi áttekintést ad az echocardiographia lehetőségeiről acut myocardialis in farctusban (AMI), saját ábrákkal illusztrálva az egyes megállapításokat. Az AMI diagnózisa a sérült falrészlet elvékonyodásán és akinesisen alapszik, 90%-os biztonsággal. Az acut szak súlyos, keringés-összeomlással járó szövődményeinek gyors echocardiographiás felismerése azonnali életmentő műtéti beavatkozást tesz lehetővé. Ide tartoznak a szívruptúra különböző formái: a szabadfali, a kamrai septum és a papillaris izom ruptúra. Echocardiographiával diagnosztizálhatók az acut, subacut és chronikus szak terápiás feladatait befolyásoló szövődmények is: a pericardialis folyadékgyülem, a balkamrai thrombus, az aneurysma és az álaneurysma. A helyes terápia megválasztásában és a terápia hatásának lemérésében fontos szerepe van az echocardiographiának a systolés és diastolés functio értékelésével. Ismerteti az echocardiographiával irányított anticoagulans terápia algoritmusát. A postinfarctusos beteg prognózisában a nyugalmi echocardiographián kívül a korai echocardiographiás terhelésnek is szerepe van. Ennek célja, az infarctustól távoli ischaemia provokálásával a többérbetegség prognosztizálása, az infarctus közeli falmozgászavar javítása alapján pedig a még élő, meg menthető myocardium kimutatása, vagyis a revascularisatio indicatioja. Az echocardiographia indicatioit az AMI acut szakában és a kibocsátás előtt a legújabb amerikai ajánlás alapján foglalja össze és csoportosítja.

Lege Artis Medicinae

1992. SZEPTEMBER 30.

A polymyositis, dermatomyositis klinikai és immunológiai sajátosságai

DANKÓ Katalin, ZILAHI Zsolt, SZEGEDI Gyula

A polymyositis, dermatomyositis a vázizmok gyengeségével, gyulladásos beszűrődésével járó megbetegedések, amelyek az idiopathias gyulladásos myopathiák közé sorolhatók, a betegség patogenezisét tekintve pedig az autoimmun kórképek csoportjába tartoznak. Mint minden autoimmun megbetegedés, a polymyositis és a dermatomyositis is multifaktoriális eredetű. Feltételezhető, hogy genetikus és külső tényezők együttese különböző immunológiai mechanizmusokon keresztül vezet a betegség kialakulásához. Az immunológiai patomechanizmus eltérő (T-sejtes, autoantitestes, egyéb humorális tényezők) irányultságai egymással is társulhatnak, egymást kiegészíthetik. A patomechanizmus pontosabb megismerése révén további elkülönítések, alcsoportok kialakítása válik lehetővé. Így az utóbbi időben próbálják elkülöníteni az úgynevezett anti-szintet az autoantitest pozitivitással rendelkező betegek csoportját, mint egy sajátságos klinikai képpel bíró csoportot.

Lege Artis Medicinae

1992. SZEPTEMBER 30.

Jobb kamrai szívinfarctus

KISS Gabriella

A jobb kamrai infarctus előfordulhat izoláltan és lényegesen gyakrabban bal kamrai – inferior vagy ritkábban anterior – infarctussal együtt. Az akut jobb kamrai infarctus diagnózisa elsősorban a jellegzetes klinikai tünete ken, az EKG- és 2D-echokardiográfiás vizsgálaton alapul. A pontos lokalizációs diagnózis felállításának meghatározó szerepe van az akut szak terápiájának megválasztásában. Adekvát terápiával az akut mortalitás még súlyos esetekben is jelentősen csökkenthető. A jobb kamrai infarctus prognózisa jobb, mint a bal kamrai infarctusé. A szerző ismerteti a betegség diagnosztikus és terápiás vonatkozásait.

Lege Artis Medicinae

1992. SZEPTEMBER 30.

Thrombocytafunkció szerepe az Alzheimer-kórban

HASITZ Mária, LIPCSEY Attila, RÁCZ Zoltán

Korunkban a dementia, különösen az Alzheimer-kór az idősebb korosztály egyik legsúlyosabb betegsége. Úgy tűnik, hogy e kórképben a thrombocyták viselkedése is eltér a normálistól. A közleményben Alzheimer-kórban szenvedő betegek vérmintájából elkülönített thrombocytákkal végzett vizsgálatainkat és a hozzájuk kapcsolható szakirodalmi eredményeket foglaltuk össze. A thrombocyta alakjának jellemzésére használt paraméternek (oszcillációs amplitúdó), valamint a 50 uM adenozin-difoszfát (ADP) okozta aggregáció kezdeti sebességének a meghatározását ajánljuk az Alzheimer kór klinikai diagnózisának laboratóriumi alátámasztására. Az Alzheimer-thrombocyta ugyanis szférikus, és gyorsabban aggregál nagy ADP koncentrációra adenozin-difoszfát koncentrációra, mint az idős és/vagy más okból dementálódott személyek thrombocytája. Az Alzheimer-thrombocyták funkcióját két hatás alakítja: a környező plazma hatása és a thrombocytának genetikai okokra visszavezethető megváltozása. Vizsgálataink szerint a két hatás egymást is befolyásolja, és az in vitro funkció ezek eredője.

Lege Artis Medicinae

1992. SZEPTEMBER 30.

Az ultrahangvizsgálat szerepe a szeptikus csípőendoprotézis lazulás diagnosztikájában

FÖLDES Károly, BÁLINT Péter, GAÁL Marianna, KISS Csaba, BÁLINT Géza

A szerzők célul tűzték ki a non-invaziv ultra hangvizsgálat alkalmazását csípőendoprotézis műtét szövődményeinek kimutatására. Jelen munkájuk során arra a kérdésre kerestek választ, hogy milyen diagnosztikus segítséget nyújthat az ultrahangvizsgálat az endoprotézis-infekció gyanúja esetén. 39, csípőendoprotézis műtéten átesett beteget vizsgáltak, akik közül 20-nál klinikailag infekció gyanúja állt fenn, míg 19 beteg panaszmentes volt, és kontrollként szolgált. A 20 panaszos betegből ultrahangvizsgálattal 17 esetben mutattak ki folyadékgyülemet az endoprotézis nyaka körül. 10 esetben reoperáció 6 esetben pedig ultrahangvezérelt arthrocentesis során igazolták ultrahangvizsgálati eredményüket. Arra a következtetésre jutottak, hogy a fájdalomról panaszkodó, csípőendoprotézis műtéten átesett betegnél a korábbi képalkotó mód szerek miatt az ultrahangvizsgálat igen hasznos segítséget nyújthat infekció gyanújának felvetésében, illetve annak kizárásában.

Lege Artis Medicinae

1992. SZEPTEMBER 30.

A korai gyomorcarcinoma endoszkópos rezekciója

SIMON László, DOMJÁN Lajos, BALOGH István, DEÁK György, FEHÉR István

A korai gyomorcarcinoma sebészeti megoldásainak stratégiájában elsősorban japán szerzők tapasztalatai alapján szóba jöhet az elváltozás endoszkópos („limitált") rezekciója. A szerzők ismertetik az alkalmazható endoszkópos módszereket – közülük részlete sebben a nyálkahártya „csík-eltávolítást” – amelynek első sikeres hazai alkalmazásával az épben tudták eltávolítani egy magas műtéti kockázatú, idős beteg korai gyomorrákját. Két korai gyomorrákos eset részletesebb ismertetése kapcsán foglalják össze az eljárás javallatait, a beavatkozásra alkalmas esetek kiválasztásának kritériumait és az onkológiai szempontokat is magában foglaló, igen gondos szövettani feldolgozás követelményeit.

Lege Artis Medicinae

1992. SZEPTEMBER 30.

Védőoltások a világban, a kiterjesztett immunizációs program

LELKES Miklós, VEDRES István

A szerzők összefoglalják a WHO 1974-ben kezdődött Kiterjesztett Immunizációs Programja (Expanded Programme on Immunization – EPI) néhány főbb eredményét. A program eredeti célbetegségei a tuberculosis, diphtheria, pertussis, tetanus és morbilli. A WHO a sárgaláz endémiás területeken az EPI oltások keretében a febris flava elleni rendszeres oltást is javasolja és a program napjainkban a hepatitis B vírusfertőzések, valamint a rubeola (ezáltal a congenitalis rubeola syndroma) megelőzésének problémakörével is foglalkozik. 1991-re világviszonylatban sikerült elérni az eredeti EPI célbetegségekkel kapcsolatban az 1 éves korúak 80%-os átoltottságát. A program 2000-re Földünkön a poliomyelitis teljes eradikálását tűzte ki célul (amint az a himlő esetében már megtörtént). A morbilli eradikációja még csak egy távolabbi cél, de az EPI program résztvevői szeretnék elérni, hogy 1995-re a program előtti időszakhoz képest a morbilli esetek 90%-kal, a halálesetek 95%-kal csökkenjenek globálisan, a morbilli letalitása pedig minden országban 1% alatt legyen. Európa (és benne Magyarország) járványügyi helyzete az EPI célbetegségeire vonatkozóan alapjában kedvező. Az EPI egyik célkitűzése, hogy Európában 2000-re már csak behurcolt morbilli esetek forduljanak elő.

Lege Artis Medicinae

1992. SZEPTEMBER 30.

A pszichoterápia mint medicinális tevékenység II. rész

SZŐNYI Gábor

A klinikumban a pszichoterápiás eljárásokra is használható a medicinális modell, a kivizsgálás, javallat, terápiaválasztás, terápiás folyamat, eredmény, kontroll algoritmus. Ugyanakkor a pszichoterápiák azon sajátosságuknál fogva, hogy a zavar helye, oka, a gyógyítás tere és eszköze azonos, az emberi pszichikum és az emberi társas kapcsolódás, számos ponton más beállítódást kívánnak meg, mint a szomatikus medicina eljárásai. A pszichoterápiás szemléletben foglalható össze az általános alapbeállítódás. A pszichoterápiás eljárások legfontosabb közös része a terápiás szerződés és a terápiás kapcsolat. A különböző tényezők a beteg és a terapeuta személyén, belső világán átdolgozódva hatnak, a terápiás intervenciók ebből az összefüggésrendszerből kiragadva nem értékelhetők. A terápiás szerződés, cél és módszerválasztás alapján a pszichoterápiás eljárások szakmailag követhetők, véleményezhetők. A számos pszichoterápiás eljárás között segít eligazodni, ha szempontként vesszük az önálló elmélet tel rendelkező irányzatokat, a terápiás alaphelyzeteket, az időparaméterekből előálló jellegzetes formákat és az alkalmazási területet. A pszichoterápiákban az ellátási alapegységet a terápiás ülés jelenti. A képzés sajátos módszereket igényel. Specifikuma minden más medicinális képzéssel szemben az ún. sajátélmény- (személyes) terápia.

Lege Artis Medicinae

1992. SZEPTEMBER 30.

Megvalósítható-e a tervezett egészségügyi reform a TB jelenlegi keretei között?

GYARMATI László

Az itt közölt gondolataimat és tapasztalataimat mint téziseket egy szükséges és minden területet érintő vita megindítójának tekintem.

Lege Artis Medicinae

1992. SZEPTEMBER 30.

Szisztolés hipertónia az időseknél

MATOS Lajos

Az ötéves vizsgálati időszakban az agyvérzés előfordulása 5,2% volt az aktív kezelés­ben részesülők között és 8.2% a palcebo csoport­ban. A relatív kockázat a másodlagos végpontra vonatkozólag (szívizom infarktus, koszorúér ha­lálozás) 0,73 volt, az összhalálozás szempontjából 0,87. Izolált systolés hypertensioban szenvedő, 60 évesnél idősebb betegek között az 1. terápiás lépcsőt jelentő, kis adagú chlorthalidon kezelés 36%-kal csökkentette az agyvérzés előfordulását. Az aktív szerrel kezelt csoportban az összes coro­naria-esemény előfordulása is 32%-kal csökkent.

Lege Artis Medicinae

1992. SZEPTEMBER 30.

Hihetünk-e a tudományos közleményeknek?

FENYVESI Tamás

Lényegében a címben foglalt kérdést teszi fel a Chest főszerkesztője (1). A kérdés indokolt. Az L elmúlt tíz évben feltűnően sok esetben lepleződtek le orvostudományi közleményekkel kapcsolatos csalások. A nyolcvanas évek közepén nagy nyilvánosságot kapott a Darsee és a Slutsky ügy (2). A friss esetek közül legfeltűnőbb a Nobel-díjas Baltimore kényszerű lemondása a Rockefeller University elnöki posztjáról, egy közeli munkatársának tudományos eredményeket meghamisító közleménye miatt (3).

Lege Artis Medicinae

1992. SZEPTEMBER 30.

Ki az úr a háznál?

ANDRÁS László

Az Országgyűlés Szociális, Családvédelmi és Egészségügyi Bizottsága az 19/1992-es, az egészségügy társadalombiztosítási finanszírozásáról szóló kormány rendeletről szóló konzultációra hívta a Népjóléti Minisztérium és az Országos Társadalombiztosítási Főigazgatóság vezető munkatársait. A konzultáció célja „megvizsgálni, hogy a kormány rendelet mennyiben követi a törvényt, és méginkább azt, hogy végrehajtása során a napi gyakorlat mennyiben követi a kormányrendeletet és ezen keresztül a törvényt" (Kis Gyula elnök - MDF).

Lege Artis Medicinae

1992. SZEPTEMBER 30.

Finanszírozás minden szinten

ANDRÁS László

Beszélgetés Pulay Gyula népjóléti helyettes államtitkárral

Lege Artis Medicinae

1992. SZEPTEMBER 30.

Rossz szájízzel

ANDRÁS László

A társadalmi szervezetek költségvetési támogatásáról

Lege Artis Medicinae

1992. SZEPTEMBER 30.

A korszerű medicina eszközeiről

BROOSER Gábor

Bármilyen furcsán is hangzik, a korszerűség a klinikumban nem mindig esik egybe az új, a formatervezett automata eszközök nyújtotta teljesítményekkel. Sokkal inkább jelent stratégiákat, melyek a valósághoz legközelebb álló értékrend alapján, a működő rendszereket a legrövidebb idő alatt a legkisebb energia árán a leghatékonyabban tudják befolyásolni, helyreállítani. Vonatkozik ez a gyógyszeres és műtéti terápiákra és hasonló módon közelíthetnénk meg az alap és alkalmazott kutatások, a korszerű diagnosztika ismérveit, bele értve a képalkotó eljárásokat is.

Lege Artis Medicinae

1992. SZEPTEMBER 30.

Lumniczer Sándor Emlékezete halálának 100. évfordulójára

KAPRONCZAY Károly

A hazai orvosképzést és orvostudományt megújító pesti orvosi iskola egyik „alapítója”, a magyar sebészeti iskola megalapozója, Semmelweis ifjúkori barátja, Lumniczer Sándor száz esztendeje, 1892. január 30-án hunyt el Budapesten.

Lege Artis Medicinae

1992. SZEPTEMBER 30.

Képzőművészeti Rovat

VÉGH János

Szent Kozmáról és Damjánról; Szentként tisztelt két orvosnak, Kozmának és Damjánnak története évezredesnél hosszabb. A kereszténység terjedésének korai időszakában éltek, az akkor még a görög-la tin kultúrkörhöz tartozó Szíriában, itt szenvedtek mártírhalált a diocletianusi keresztényüldözés idején, a III. évszázad végén hitükért.

Lege Artis Medicinae

1992. SZEPTEMBER 30.

Lege Artis Medicinae

1992. SZEPTEMBER 30.

Az egészséges élettartam kelet-közép-európában

MOLNÁR László

Kelet-Közép-Európában az élettartam az elmúlt néhány évtizedben visszaesett: rövidebb lett, mint három évtizeddel korábban volt. A nők Kelet-Közép-Európában is hosszabb ideig élnek a férfiaknál, de szerényebb mértékben, mint a fejlett országokban. De nemcsak az élet hossza a fontos, hanem a minősége is. Ez az emberektől is függ: életpályájuk milyen részét élik le egészségesen, illetve betegen. Az 1960-as évek közepén a várható élettartam Magyarországon a világ legfejlettebb országai adatait megközelítette, de bizonyos lemondás akkor is volt. A szétválás felerősödött a hatvanas évek második felétől. A születéskor várható élettartam 1986– 87-ben 33 fejlett ország közül Magyarországon volt a legalacsonyabb. A fejlett országok között az utolsó 8 helyet azok az országok foglalták el, amelyek szocialista társadalmat kíséreltek meg ki építeni a sztálinizmus alapján. Magyarországon, illetve egész Kelet-Közép-Európában a népesség egészségi állapotának a sztálini rendszer alatt két alapjellemzője volt: 1. Alacsony várható élettartam és magas idő előtti halál, 2. A krónikus betegségek korai megjelenése az élettartam során, ennek következtében az életminőség romlása. Tehát nemcsak arról van szó, hogy az elmúlt évtizedekben rövidebb életpályára volt kilátás, hanem arról is, hogy a kevesebb évet betegségekkel küzdve, alacsonyabb életminőségben élte meg a népesség.

Lege Artis Medicinae

1992. SZEPTEMBER 30.

Klinikai szakok Oxfordi zsebkönyve

NÉMETH Éva

Napjainkban az orvostudományban két, egymással ellentétes tendencia figyelhető meg: egyfelől a tudományos kíváncsiság szükségszerűen arra sarkallja a kutatókat, hogy a szervezet felépítésének legapróbb zugaiba, működésének legrejtettebb titkaiba hatoljanak, s a kór- folyamatok kutatása során a molekuláris szintű történéseket is megismerjék. Ezáltal nemcsak az egyes szakágak, hanem azokon belül is egyre szűkebb területek különülnek el élesen egymástól az ismeretek magas fokú specializálódását eredményezve.