Lege Artis Medicinae - 1992;2(07)

Lege Artis Medicinae

1992. JÚLIUS 29.

A prosztaciklin szerepe a gyomornyálkahártya működésében

BÁLINT Gábor Sándor

Patkányok gyomornyálkahártyáján a kívülről bevitt (exogen) prosztaciklin többfázisú hatással rendelkezik, melynek időbeni lefolyása a következő: 1. a sejten belüli, úgynevezett „második jelzőrendszer”-re gyakorolt hatás, 2. a calmodulin-rendszer aktiválása, 3. nukleinsav - DNS, RNS – mennyiségi változások, 4. a fehérjeszintézis befolyásolása, s mindezek eredőjeként, 5. új sejtek képződése. Ugyanakkor a nyálkahártyában normális (élettani) körülmények között is jelenlévően dogen prosztaciklin természetes védőhatást fejt ki a különböző károsító tényezőkkel szemben, s mint ilyen, igyekszik fenntartani a nyálkahártya élettani (természetes) integritását.

Lege Artis Medicinae

1992. JÚLIUS 29.

Miért késik a primer Sjögren-szindróma felismerése?

ZEHER Margit, SZEGEDI Gyula

A primer Sjögren-szindróma a rheumatoid arthritis után a második leggyakoribb autoimmun betegség. Jellegzetes megnyilvánulásai, a keratoconjunctivitissicca és a sialoadenitis chronica évek alatt alakulnak ki, és sokszor hosszú ideig csak egyik vagy másik tünetet figyelhetjük meg. A betegség ritkábban arthritissel vagy a nyálmirigyek recidiváló duzzanatával kezdődik. A primer Sjögren-szindróma felismerése elsősorban a vezető tünetek diagnosztizálásával lehetséges. A klinikai tapasztalatok azt mutatják, hogy a betegek egy részében a kórkép felismerése éveket késik. A szerzők segítséget kívánnak nyújtani azzal, hogy ismertetik a primer Sjögren-szindróma jellegzetes tüneteit, valamint a diagnózis megállapításához használható klinikai és immunszerológiai vizsgálómódszereket.

Lege Artis Medicinae

1992. JÚLIUS 29.

A disszeminált intravascularis coagulatio diagnózisának és kezelésének klinikai alapelvei

SAS Géza

A vérnek az ereken belüli alvadását az érfal, az alvadási rendszer inhibitorai és a keringés akadályozzák meg ép viszonyok között. Különböző patológiás történések hatására a vér alvadási tényezők diffúz aktiválódása disszeminált alvadék-képződésre (DIC) vezethet, és az erek elzáródása az érintett szervekben ischaemiát okoz, másrészt a véralvadási tényezők felhasználódása miatt véralvadási zavar következik be. A fibrinolitikus rendszer aktiválódása az előbbi folyamatot javítja, a másikat súlyosbítja. A DIC megelőzésében és kezelésében is elsődleges az alapbetegség hatásos gyógyítása. A DIC diagnosztikájában a klinikai tünetek gondos elemzése és a laboratóriumi vizsgálatok nyújtanak segítséget. A kezelés során heparin adására csak szűk korlátok közt kerülhet sor, ha a DIC hiperkoagulációs-consumptios formájával állunk szemben és a beteg aktuálisan nem vérzik. Az utóbbi években előtérbe került az anti trombin-koncentrátum adása, amely elősegíti az alvadásgátló rendszer restitúcióját anélkül, hogy a vérzékenységet fokozná. Antifibrinolitikus kezelésre (Gordox) csak ritkán, excesszív fibrinolízis-fokozódás esetén van szükség.

Lege Artis Medicinae

1992. JÚLIUS 29.

A disszeminált intravascularis coagulatio laboratóriumi diagnózisa

HORVÁTH Andrea Rita, MUSZBEK László

A disszeminált intravascularis coagulatio (DIC) egy dinamikus, gyorsan változó folyamat, melyben a klinikai és laboratóriumi tüneteket számos tényező befolyásolhatja. Fontos kihangsúlyozni, hogy nincs egyetlen DIC-specifikus laboratóriumi teszt sem, ha nem több meghatározás együttes értékelése, adott esetben a paraméterek változásának követése szükséges a consumptios coagulopathia diagnosztikájában. A DIC laboratóriumi tesztjei három csoportba sorolhatók: 1., Az alaptesztek segítségével - protrombin idő, aktivált parciális tromboplasztin idő, trombin idő, thrombocytaszám, fibrin monomerek kimutatása – az esetek túlnyomó többsége diagnosztizálható; 2., A kiegészítő tesztek – fibrin degradátumok, fragmentocyták kimutatása, antitrombin III meghatározása – a diagnózis megerősítésére szolgálnak; 3., A speciális módszerek - alvadási faktorok meghatározása, reptiláz idő, aktivációs peptidek, trombin-antitrombin III komplexek kimutatása – differenciáldiagnosztikai nehézségek esetén nyújthatnak segítséget, ill. hozzájárulhatnak az esetek tudományos feldolgozásához, ezáltal a DIC mechanizmusának jobb megértéséhez. Összefoglalónkban kritikusan elemezzük a DIC laboratóriumi diagnosztikájában alkalmazott módszereket.

Lege Artis Medicinae

1992. JÚLIUS 29.

Szövetbank: lehetőség és kihívás

CSÖNGE Lajos

A szövetbanki technika lehetővé tette a különböző módon konzervált kollagén alapú szövetek (bőr, csont, duramater, fascialata) széles skálájának előállítását. Az allogén és xenogén graftok klinikai alkalmazásával kitűnő klinikai eredmények érhetők el. A szerző összefoglalja az amerikai és európai szövetbankok tevékenységét és bemutatja e disciplina legfontosabb graftfeldolgozási szempontjait (antigenitás, sterilitás, konzerválás és tárolás).

Lege Artis Medicinae

1992. JÚLIUS 29.

Szívritmuszavar-szuppressziós kísérlet

MATOS Lajos

Az encainide és flecainide csoportban az arrhythmia okozta halálozás és a nem-halálos szívmegállás 4,5% volt (730 betegből 33), míg csupán 1,2% a placebót szedők között (725-ből 9). A relatív kockázat 3,6%-nak bizonyult. Az aktív szerekkel kezelt csoportban az összhalálozás is magasabb volt (7,7%), mint a placeboval kezeltek között (3,0%). A relatív kockázat az utóbbiban 2,5%-nak adódott.

Lege Artis Medicinae

1992. JÚLIUS 29.

Napi egyszer adott netilmicin + ceftriaxon vs napi kétszer adott netilmicin + ceftazidim klinikai hatékonysága súlyos nozokomiális infekciók kezelésében

LUDWIG Endre, MAGYAR Tamás, LÁNYI Péter, SZÉKELY Éva

A súlyos nozokomiális infekciók kezelésének elfogadott módja az aminoglikozid + béta Taktám kombináció. A szerzők a naponta egyszer adott ceftriaxon + netilmicin és a naponta kétszer adott ceftazidim + netilmicin kombináció klinikai hatékonyságát hasonlították össze. A betegek súlyos, nozokomiális infekcióban szenvedtek. Állapotukat az APA CHE II, a szepszis és a sérülési pontrendszer alapján jellemeztük. Az 1. csoport (30 beteg) 2 g ceftriaxont +2–7 mg/ttkg netilmicint kapott naponta egyszer. A 2. csoport (30 beteg) naponta 2x2 g ceftazidimet +2–7 mg/ttkg netilmicint kapott két adagra osztva. A laboratóriumi paramétereket, a netilmicin koncentrációt, a hallást rendszeresen ellenőriztük. Pneumoniák kezelésében 70%, a többi infekció (húgyúti, hasi és lágyrész) kezelésében 90%-os gyógyulási) javulási arányt értünk el. Legrosszabbul a Pseudomonas aeruginosa infekciók reagáltak mindkét csoportban. Az 1. csoportban jobb eredményt találtunk a bacteriaemia betegek kezelésében (5/7 vs 4/8). A 2. csoportban hétből 4 Staphylococcus aureus fertőzés kezelése sikertelen volt. A naponta egyszer illetve kétszer adott netilmicin egyaránt biztonságos volt. Súlyos nozokomiális infekciók kezelésében mindkét kombináció hatékony, de az egyszeri dozírozás a betegnek kényelmesebb, ugyanakkor kisebb költségekkel is jár.

Lege Artis Medicinae

1992. JÚLIUS 29.

Metoprolol Ateroszklerózis megelőzése magas vérnyomásban

MATOS Lajos

A két kezeléssel azonos vérnyomást sikerült elérni. A metoprolollal kezelt csoportban mind a szív- és érbetegség okozta halálozás, mind az összmortalitás alacsonyabb volt. A metoprolol csoportban a dohányosok halálozása is szignifikánsan kisebb volt, mint a diureticummal kezeltek között (p<0,01).

Lege Artis Medicinae

1992. JÚLIUS 29.

Tardyferon bébé aspiráció esetei

BAKTAI György, SÁRVÁRI Katalin, KOVÁCS Lajos, MÁRIALIGETI Tivadar, NAGY Zsuzsanna, SÉLLYEI Erzsébet

A peroralis vaskészítmények a csecsemő- és gyermekkori anaemia kezelésének mindennapos gyógyszerei, hazánkban legelterjedtebben alkalmazott készítmény a bébé-Tardyferon drazsé. A szerzők a bébé-Tardyferon aspiráció következtében kialakuló hörgőkárosodásokat mutatják be. A három ismertetett esetben a félrenyelés hat hónapos kor alatt történt. Az aspirátum mindegyik betegnél a jobb oldalra került. Az aspiráció óta eltelt idő 35, 44 és 74 hónap. A leghosszabb ideje gondozott gyermeken a félrenyelést követően légcsőszűkületet okozó kettős aortaívet diagnosztizáltak. A vascularis gyűrű műtéti megoldását követően vált ismertté a bronchus inter medius filiformis szűkülete. A középső és alsó lebeny szövete destruálódott, rezekciós műtétet terveznek. A másik két esetben a bébé-Tardyferon drazsé eltávolításának lehetősége kedvezőbb volt, ennek ellenére is kialakult a jobb főhörgő, a jobb felső lebeny hörgő és a bronchus intermedius szűkülete. A gyermekek tartós oralis mukolitikus és inhalatív szteroid kezelést kaptak. A bronchoszkópiás és bronchográfiás követés azt mutatja, hogy a szűkületek nem fokozódtak, a mögöttes hörgők épek. A szerzők a vastartalmú drazsék aspirációjának súlyos következményeit figyelembe véve nem javasolják azok adását három éves kor alatt.

Lege Artis Medicinae

1992. JÚLIUS 29.

A körzeti orvosok (leendő családorvosok) pszichoterápiás alapképzéséről

GÉCZY Anna, NEMESSÚRI Judit, SIMON Lajos, TÖLGYES Tamás

A SOTE Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika Nap utcai Mentálhigiénés Osztálya pszichoterápiás tanfolyamai körének bővítéseként – visszanyúlva a Juhász Pál professzor teremtette klinikai képzési hagyományokhoz - vidéki körzeti orvosok számára alapfokú pszichoterápiás tanfolyamot szervezett. A továbbképzés célja: a családorvosi komplex feladatok színvonalas ellátására felkészíteni a körzeti orvosokat.

Lege Artis Medicinae

1992. JÚLIUS 29.

Emlőrákos betegek életminőség vizsgálatáról

CSÉPE Péter

Szerző az életminőség-vizsgálatok történetének rövid áttekintése után Schipper kérdőívét ismerteti részletesen, amellyel 118 műtött, kemoterápiára visszarendelt emlőrákos beteget vizsgáltak. A hangulatra, a fizikai aktivitásra, a betegségtudatra és a szociális kapcsolat rendszerre vonatkozó információk segítségével követhetjük a betegek életminőségének változását, és időben történt beavatkozással javíthatunk azon. A vizsgálat eredményei pozitívan befolyásolhatják a betegellátásban részt vevők szemléletét.

Lege Artis Medicinae

1992. JÚLIUS 29.

Etikai gondolatok a férj spermiumaival végzett mesterséges ondóbevitel gyakorlatáról

BODNÁR Béla, LAMPÉ László

A szerzők áttekintik a férj spermiumaival végzett mesterséges ondóbevitel (AIH vagy AIP) megítélését a különböző vallási irányzatokban. Az AIH-hoz kapcsolódó főbb etikai irányelvek ismertetését követően a magyarországi gyakorlatot elemzik. A hazai jogi szabályozás és az orvosi gyakorlat alapján fogalmazzák meg az AIH-val kapcsolatos etikai érveket és ellenérveket. Végezetül felsorolják azokat a gyakorlati szempontokat, amelyek alapján a férj spermiumaival végzett mesterséges ondóbevitel etikailag elfogadható, illetve megfelel a szakma tudományos igényességének.

Lege Artis Medicinae

1992. JÚLIUS 29.

Autotranszfúzió

A Transzfúziológiai Szakmai Kollégium ajánlása 1992. május

Lege Artis Medicinae

1992. JÚLIUS 29.

Egy kórház infrastruktúrájának interdiszciplináris minőségbiztosítása I. rész

EUGEN Hauke

A minőségbiztosítás az orvos és az ápolószemélyzet számára általános és gyakori fogalommá vált, számos országban találhatók erre vonatkozó tanulmányok és gyakorlati adalékok. A gyakorlati intézkedésekben való előrelépés azonban igen különböző (1).; Mi egy kórház infrastruktúrája?; A szervezés jelentősége; Az orvosok jelentősége a minőségbiztosításban; Miért kell a minőségbiztosítás a közvetlen betegellátásban?; Hogyan lehet a közvetett betegellátás minőségét biztosítani?;

Lege Artis Medicinae

1992. JÚLIUS 29.

A rendszerszemléletű holisztikus megközelítés dilemmái

SÁRVÁRI György

XX. század minden bizonnyal egyik legkitűnőbb gondolkodója Martin Heidegger († 1976) vádja, hogy a nyugati gondolkodás Platontól kezdve elveszítette az érzékenységét az ontológiai különbségek iránt. Közömbössé vált a léttel, mint a létezők egyetemes alapjával szemben. 1950-ben a Holzwege Zsákutcák c. írásában a létet, mint egy titokzatos erdőt vázolja fel, amelyben a különböző értelmezési rendszerek (fakitermelő utak-Holzwege), különböző oldalról próbálják meg feltárni az ember és a tudomány alapkérdéseit. Ezek az utak bár különböző oldalról közelítenek a problémához, összetartanak, de végül is a létről, magáról az egészről nem nyernek releváns információt. Az egyetemes alap kicsúszik vizsgálódásuk látószögéből. Az utakat lassan benövi a növényzet, az erdő titka pedig feltáratlan marad.

Lege Artis Medicinae

1992. JÚLIUS 29.

Tudósítások

Danis György interpellációja Dr. Surján László népjóléti miniszterhez, "Az egészségügy munkaképessége" tárgyában

Lege Artis Medicinae

1992. JÚLIUS 29.

Máshol a lényeg

ANDRÁS László

Az egészségügyben dolgozók, az egészségügyi sajtó figyelmét hónapok óta lekötik a kártyák körüli történések, a bérkövetelések – és az, hogy nem teljesülnek –, a táppénzbevétel szabályainak megváltozása, az orvosazonosító bélyegzők bevezetése és a reform még ki tudja, milyen fontos történései. Mind eközben kevés figyelem jut az egészségügyi ellátás anyagi hátterét adó, finanszírozó, tartalmi kérdéseken kívül minderről döntő társadalombiztosítás átalakítására. Most látott napvilágot a hír, amely szerint a Társadalombiztosítási Alap az elmúlt évet 22 milliárd forint hiánnyal zárta. Az ideit gyakorlatilag az állami költség vetés garanciája nélkül kezdtük. Hogyan fejezzük be?

Lege Artis Medicinae

1992. JÚLIUS 29.

Az Egészségbiztosítási Felügyelőbizottság beszámolója

BOD Péter, KAMENCZKY István

Az elmúlt időszakban végzett tevékenység; Az EFB előtt álló fontosabb feladatok; Együttes határozat

Lege Artis Medicinae

1992. JÚLIUS 29.

A hatásköri viták kora

ANDRÁS László

„Azt veszem észre, hogy leeresztettek a pártok a társadalombiztosítási kérdéskörben. A legkiválóbb választási programokat lehetne versenyeztetni: a tb. jövője, sorsa, önkormányzata ügyében. Biztatnám a pártokat, hogy újra és újra, új kérdések feltevésével vitatkozzanak ezekről a kérdésekről!” – mondta Eke Károly független képviselő. Sok hír szállongott már az egészségügy és a szociálpolitika új szereplői és a régiek – az OTF és a Népjóléti Minisztérium - között kialakult feszültségekről. Ennek megfelelően feszült volt az Egészségügyi Fel ügyelő Bizottság első beszámolójának meghallgatására összegyűlt szokatlanul nagy létszámú szakértő és minisztériumi és társadalombiztosítási vezető.

Lege Artis Medicinae

1992. JÚLIUS 29.

A "Harmadik Út" haldokló-gondozása franciaországban

HEGEDŰS Katalin

Az év elején egy hónapot töltöttem Párizsban, ahol a haldokló-gondozást tanulmányoztam. Az angol szász országokban a Hospice-mozgalom már több évtizedes múltra tekint vissza. Cicely Saunders 1967-ben alapította a Christopher Hospice-t, de jól ismert Magyarországon Elisabeth Kübler-Ross és Kalkuttai Teréz anya ilyen irányú tevékenysége is. Franciaországban ez a mozgalom csak a nyolcvanas években indult fejlődésnek, ezért az ottani – viszonylag friss – tapasztalatok számunkra is nagyon tanulságosak lehetnek.

Lege Artis Medicinae

1992. JÚLIUS 29.

Jan Radlica, Nagy Lajos Király orvosa

STANISLAW Sroka

A hírneves orvos, Jan Radlica származása szerint lengyel volt. Nagy lengyelországban, a Kalisz környéki Radliczyce helységben született. Szülei Michal és Krystyha voltak. Már kora ifjúságában nagy érdeklődést tanúsított a medicina iránt, de csak 1361-ben, már felnőtt emberként utazott Franciaországba, hogy az orvostudományi fakultásáról híres Montpellier egyetemén folytassa tanulmányait, ahol baccalaureusi címet szerzett a teológia és a medicina területén.

Lege Artis Medicinae

1992. JÚLIUS 29.

Elizeus próféta és a sunámi asszony

NÉMET István

A címlapon látható kép festőjének, Gerbrandt van den Eeckhout (1621–1674) életéről igen keveset tudunk. Arnold Houbraken 18. század eleji életrajzgyűjteményében arról tudósít, hogy a művész valamikor az 1630-as évek második felében volt Rembrandt tanítványa, de később is baráti viszonyban maradt mesterével. Eeckhout, akárcsak Rembrandt többi tanítványa, gyakran örökített meg kevésbé ismert ószövetségi jeleneteket, s ezek közé tartozik az 1664-ben festett budapesti kép is.

Lege Artis Medicinae

1992. JÚLIUS 29.

[Egy angol Szegeden]

BÁNHEGYI Csaba

[Április utolsó 2 hetében egy angliai házaspárt láttam vendégül. A pár férfi tagja ötödéves orvostanhallgató Sheffieldben. Látogatásuk során sokat beszélgettünk a magyar orvosok, orvostanhallgatók helyzetéről. Ekkor jutott eszembe, hogy érdemes lenne bemutatni, hogy mi újság ezen a fronton az Egyesült Királyságban. Természetesen a hosszú beszélgetésekből csak egy rövid kivonatot közlünk. Remélem, hogy senkinek sem fog nehézséget okozni az angol nyelvű cikk megértése. ]

Lege Artis Medicinae

1992. JÚLIUS 29.

Könyvekről

NAGY Imre

Dr. Gaál Csaba: "Sebészet" - című könyv ismertetése.