Lege Artis Medicinae - 1992;2(07)

Lege Artis Medicinae

1992. JÚLIUS 29.

A prosztaciklin szerepe a gyomornyálkahártya működésében

BÁLINT Gábor Sándor

Patkányok gyomornyálkahártyáján a kívülről bevitt (exogen) prosztaciklin többfázisú hatással rendelkezik, melynek időbeni lefolyása a következő: 1. a sejten belüli, úgynevezett „második jelzőrendszer”-re gyakorolt hatás, 2. a calmodulin-rendszer aktiválása, 3. nukleinsav - DNS, RNS – mennyiségi változások, 4. a fehérjeszintézis befolyásolása, s mindezek eredőjeként, 5. új sejtek képződése. Ugyanakkor a nyálkahártyában normális (élettani) körülmények között is jelenlévően dogen prosztaciklin... tovább »

Lege Artis Medicinae

1992. JÚLIUS 29.

Miért késik a primer Sjögren-szindróma felismerése?

ZEHER Margit, SZEGEDI Gyula

A primer Sjögren-szindróma a rheumatoid arthritis után a második leggyakoribb autoimmun betegség. Jellegzetes megnyilvánulásai, a keratoconjunctivitissicca és a sialoadenitis chronica évek alatt alakulnak ki, és sokszor hosszú ideig csak egyik vagy másik tünetet figyelhetjük meg. A betegség ritkábban arthritissel vagy a nyálmirigyek recidiváló duzzanatával kezdődik. A primer Sjögren-szindróma felismerése elsősorban a vezető tünetek diagnosztizálásával lehetséges. A klinikai tapasztalatok azt... tovább »

Lege Artis Medicinae

1992. JÚLIUS 29.

A disszeminált intravascularis coagulatio diagnózisának és kezelésének klinikai alapelvei

SAS Géza

A vérnek az ereken belüli alvadását az érfal, az alvadási rendszer inhibitorai és a keringés akadályozzák meg ép viszonyok között. Különböző patológiás történések hatására a vér alvadási tényezők diffúz aktiválódása disszeminált alvadék-képződésre (DIC) vezethet, és az erek elzáródása az érintett szervekben ischaemiát okoz, másrészt a véralvadási tényezők felhasználódása miatt véralvadási zavar következik be. A fibrinolitikus rendszer aktiválódása az előbbi folyamatot javítja, a másikat... tovább »

Lege Artis Medicinae

1992. JÚLIUS 29.

A disszeminált intravascularis coagulatio laboratóriumi diagnózisa

HORVÁTH Andrea Rita, MUSZBEK László

A disszeminált intravascularis coagulatio (DIC) egy dinamikus, gyorsan változó folyamat, melyben a klinikai és laboratóriumi tüneteket számos tényező befolyásolhatja. Fontos kihangsúlyozni, hogy nincs egyetlen DIC-specifikus laboratóriumi teszt sem, ha nem több meghatározás együttes értékelése, adott esetben a paraméterek változásának követése szükséges a consumptios coagulopathia diagnosztikájában. A DIC laboratóriumi tesztjei három csoportba sorolhatók: 1., Az alaptesztek segítségével -... tovább »

Lege Artis Medicinae

1992. JÚLIUS 29.

Szövetbank: lehetőség és kihívás

CSÖNGE Lajos

A szövetbanki technika lehetővé tette a különböző módon konzervált kollagén alapú szövetek (bőr, csont, duramater, fascialata) széles skálájának előállítását. Az allogén és xenogén graftok klinikai alkalmazásával kitűnő klinikai eredmények érhetők el. A szerző összefoglalja az amerikai és európai szövetbankok tevékenységét és bemutatja e disciplina legfontosabb graftfeldolgozási szempontjait (antigenitás, sterilitás, konzerválás és tárolás).

Lege Artis Medicinae

1992. JÚLIUS 29.

Szívritmuszavar-szuppressziós kísérlet

MATOS Lajos

Az encainide és flecainide csoportban az arrhythmia okozta halálozás és a nem-halálos szívmegállás 4,5% volt (730 betegből 33), míg csupán 1,2% a placebót szedők között (725-ből 9). A relatív kockázat 3,6%-nak bizonyult. Az aktív szerekkel kezelt csoportban az összhalálozás is magasabb volt (7,7%), mint a placeboval kezeltek között (3,0%). A relatív kockázat az utóbbiban 2,5%-nak adódott.

Lege Artis Medicinae

1992. JÚLIUS 29.

Napi egyszer adott netilmicin + ceftriaxon vs napi kétszer adott netilmicin + ceftazidim klinikai hatékonysága súlyos nozokomiális infekciók kezelésében

LUDWIG Endre, MAGYAR Tamás, LÁNYI Péter, SZÉKELY Éva

A súlyos nozokomiális infekciók kezelésének elfogadott módja az aminoglikozid + béta Taktám kombináció. A szerzők a naponta egyszer adott ceftriaxon + netilmicin és a naponta kétszer adott ceftazidim + netilmicin kombináció klinikai hatékonyságát hasonlították össze. A betegek súlyos, nozokomiális infekcióban szenvedtek. Állapotukat az APA CHE II, a szepszis és a sérülési pontrendszer alapján jellemeztük. Az 1. csoport (30 beteg) 2 g ceftriaxont +2–7 mg/ttkg netilmicint kapott naponta egyszer.... tovább »

Lege Artis Medicinae

1992. JÚLIUS 29.

Metoprolol Ateroszklerózis megelőzése magas vérnyomásban

MATOS Lajos

A két kezeléssel azonos vérnyomást sikerült elérni. A metoprolollal kezelt csoportban mind a szív- és érbetegség okozta halálozás, mind az összmortalitás alacsonyabb volt. A metoprolol csoportban a dohányosok halálozása is szignifikánsan kisebb volt, mint a diureticummal kezeltek között (p<0,01).

Lege Artis Medicinae

1992. JÚLIUS 29.

Tardyferon bébé aspiráció esetei

BAKTAI György, SÁRVÁRI Katalin, KOVÁCS Lajos, MÁRIALIGETI Tivadar, NAGY Zsuzsanna, SÉLLYEI Erzsébet

A peroralis vaskészítmények a csecsemő- és gyermekkori anaemia kezelésének mindennapos gyógyszerei, hazánkban legelterjedtebben alkalmazott készítmény a bébé-Tardyferon drazsé. A szerzők a bébé-Tardyferon aspiráció következtében kialakuló hörgőkárosodásokat mutatják be. A három ismertetett esetben a félrenyelés hat hónapos kor alatt történt. Az aspirátum mindegyik betegnél a jobb oldalra került. Az aspiráció óta eltelt idő 35, 44 és 74 hónap. A leghosszabb ideje gondozott gyermeken a... tovább »

Lege Artis Medicinae

1992. JÚLIUS 29.

A körzeti orvosok (leendő családorvosok) pszichoterápiás alapképzéséről

GÉCZY Anna, NEMESSÚRI Judit, SIMON Lajos, TÖLGYES Tamás

A SOTE Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika Nap utcai Mentálhigiénés Osztálya pszichoterápiás tanfolyamai körének bővítéseként – visszanyúlva a Juhász Pál professzor teremtette klinikai képzési hagyományokhoz - vidéki körzeti orvosok számára alapfokú pszichoterápiás tanfolyamot szervezett. A továbbképzés célja: a családorvosi komplex feladatok színvonalas ellátására felkészíteni a körzeti orvosokat.

Lege Artis Medicinae

1992. JÚLIUS 29.

Emlőrákos betegek életminőség vizsgálatáról

CSÉPE Péter

Szerző az életminőség-vizsgálatok történetének rövid áttekintése után Schipper kérdőívét ismerteti részletesen, amellyel 118 műtött, kemoterápiára visszarendelt emlőrákos beteget vizsgáltak. A hangulatra, a fizikai aktivitásra, a betegségtudatra és a szociális kapcsolat rendszerre vonatkozó információk segítségével követhetjük a betegek életminőségének változását, és időben történt beavatkozással javíthatunk azon. A vizsgálat eredményei pozitívan befolyásolhatják a betegellátásban részt vevők... tovább »

Lege Artis Medicinae

1992. JÚLIUS 29.

Etikai gondolatok a férj spermiumaival végzett mesterséges ondóbevitel gyakorlatáról

BODNÁR Béla, LAMPÉ László

A szerzők áttekintik a férj spermiumaival végzett mesterséges ondóbevitel (AIH vagy AIP) megítélését a különböző vallási irányzatokban. Az AIH-hoz kapcsolódó főbb etikai irányelvek ismertetését követően a magyarországi gyakorlatot elemzik. A hazai jogi szabályozás és az orvosi gyakorlat alapján fogalmazzák meg az AIH-val kapcsolatos etikai érveket és ellenérveket. Végezetül felsorolják azokat a gyakorlati szempontokat, amelyek alapján a férj spermiumaival végzett mesterséges ondóbevitel... tovább »

Lege Artis Medicinae

1992. JÚLIUS 29.

Autotranszfúzió

A Transzfúziológiai Szakmai Kollégium ajánlása 1992. május

Lege Artis Medicinae

1992. JÚLIUS 29.

Egy kórház infrastruktúrájának interdiszciplináris minőségbiztosítása I. rész

EUGEN Hauke

A minőségbiztosítás az orvos és az ápolószemélyzet számára általános és gyakori fogalommá vált, számos országban találhatók erre vonatkozó tanulmányok és gyakorlati adalékok. A gyakorlati intézkedésekben való előrelépés azonban igen különböző (1).; Mi egy kórház infrastruktúrája?; A szervezés jelentősége; Az orvosok jelentősége a minőségbiztosításban; Miért kell a minőségbiztosítás a közvetlen betegellátásban?; Hogyan lehet a közvetett betegellátás minőségét biztosítani?;

Lege Artis Medicinae

1992. JÚLIUS 29.

A rendszerszemléletű holisztikus megközelítés dilemmái

SÁRVÁRI György

XX. század minden bizonnyal egyik legkitűnőbb gondolkodója Martin Heidegger († 1976) vádja, hogy a nyugati gondolkodás Platontól kezdve elveszítette az érzékenységét az ontológiai különbségek iránt. Közömbössé vált a léttel, mint a létezők egyetemes alapjával szemben. 1950-ben a Holzwege Zsákutcák c. írásában a létet, mint egy titokzatos erdőt vázolja fel, amelyben a különböző értelmezési rendszerek (fakitermelő utak-Holzwege), különböző oldalról próbálják meg feltárni az ember és a tudomány... tovább »

Lege Artis Medicinae

1992. JÚLIUS 29.

Tudósítások

Danis György interpellációja Dr. Surján László népjóléti miniszterhez, "Az egészségügy munkaképessége" tárgyában

Lege Artis Medicinae

1992. JÚLIUS 29.

Máshol a lényeg

ANDRÁS László

Az egészségügyben dolgozók, az egészségügyi sajtó figyelmét hónapok óta lekötik a kártyák körüli történések, a bérkövetelések – és az, hogy nem teljesülnek –, a táppénzbevétel szabályainak megváltozása, az orvosazonosító bélyegzők bevezetése és a reform még ki tudja, milyen fontos történései. Mind eközben kevés figyelem jut az egészségügyi ellátás anyagi hátterét adó, finanszírozó, tartalmi kérdéseken kívül minderről döntő társadalombiztosítás átalakítására. Most látott napvilágot a hír, amely... tovább »

Lege Artis Medicinae

1992. JÚLIUS 29.

Az Egészségbiztosítási Felügyelőbizottság beszámolója

BOD Péter, KAMENCZKY István

Az elmúlt időszakban végzett tevékenység; Az EFB előtt álló fontosabb feladatok; Együttes határozat

Lege Artis Medicinae

1992. JÚLIUS 29.

A hatásköri viták kora

ANDRÁS László

„Azt veszem észre, hogy leeresztettek a pártok a társadalombiztosítási kérdéskörben. A legkiválóbb választási programokat lehetne versenyeztetni: a tb. jövője, sorsa, önkormányzata ügyében. Biztatnám a pártokat, hogy újra és újra, új kérdések feltevésével vitatkozzanak ezekről a kérdésekről!” – mondta Eke Károly független képviselő. Sok hír szállongott már az egészségügy és a szociálpolitika új szereplői és a régiek – az OTF és a Népjóléti Minisztérium - között kialakult feszültségekről. Ennek... tovább »

Lege Artis Medicinae

1992. JÚLIUS 29.

A "Harmadik Út" haldokló-gondozása franciaországban

HEGEDŰS Katalin

Az év elején egy hónapot töltöttem Párizsban, ahol a haldokló-gondozást tanulmányoztam. Az angol szász országokban a Hospice-mozgalom már több évtizedes múltra tekint vissza. Cicely Saunders 1967-ben alapította a Christopher Hospice-t, de jól ismert Magyarországon Elisabeth Kübler-Ross és Kalkuttai Teréz anya ilyen irányú tevékenysége is. Franciaországban ez a mozgalom csak a nyolcvanas években indult fejlődésnek, ezért az ottani – viszonylag friss – tapasztalatok számunkra is nagyon... tovább »

Lege Artis Medicinae

1992. JÚLIUS 29.

Jan Radlica, Nagy Lajos Király orvosa

STANISLAW Sroka

A hírneves orvos, Jan Radlica származása szerint lengyel volt. Nagy lengyelországban, a Kalisz környéki Radliczyce helységben született. Szülei Michal és Krystyha voltak. Már kora ifjúságában nagy érdeklődést tanúsított a medicina iránt, de csak 1361-ben, már felnőtt emberként utazott Franciaországba, hogy az orvostudományi fakultásáról híres Montpellier egyetemén folytassa tanulmányait, ahol baccalaureusi címet szerzett a teológia és a medicina területén.

Lege Artis Medicinae

1992. JÚLIUS 29.

Elizeus próféta és a sunámi asszony

NÉMET István

A címlapon látható kép festőjének, Gerbrandt van den Eeckhout (1621–1674) életéről igen keveset tudunk. Arnold Houbraken 18. század eleji életrajzgyűjteményében arról tudósít, hogy a művész valamikor az 1630-as évek második felében volt Rembrandt tanítványa, de később is baráti viszonyban maradt mesterével. Eeckhout, akárcsak Rembrandt többi tanítványa, gyakran örökített meg kevésbé ismert ószövetségi jeleneteket, s ezek közé tartozik az 1664-ben festett budapesti kép is.

Lege Artis Medicinae

1992. JÚLIUS 29.

[Egy angol Szegeden]

BÁNHEGYI Csaba

[Április utolsó 2 hetében egy angliai házaspárt láttam vendégül. A pár férfi tagja ötödéves orvostanhallgató Sheffieldben. Látogatásuk során sokat beszélgettünk a magyar orvosok, orvostanhallgatók helyzetéről. Ekkor jutott eszembe, hogy érdemes lenne bemutatni, hogy mi újság ezen a fronton az Egyesült Királyságban. Természetesen a hosszú beszélgetésekből csak egy rövid kivonatot közlünk. Remélem, hogy senkinek sem fog nehézséget okozni az angol nyelvű cikk megértése. ]

Lege Artis Medicinae

1992. JÚLIUS 29.

Könyvekről

NAGY Imre

Dr. Gaál Csaba: "Sebészet" - című könyv ismertetése.