LAM Extra Háziorvosoknak - 2010;2(01)

LAM Extra Háziorvosoknak

2010. FEBRUÁR 20.

A humán papillomavírus és a méhnyakrák kapcsolata

KOISS Róbert, SIKLÓS Pál

A világon a méhnyakrák a második helyen áll a daganatos megbetegedések között. Évente 450 000 új esetet fedezünk fel. A betegség közel 80%-ban a fejlődő országokban tapasztalható, ahol nem megoldott a méhnyakrákszűrési program. Európában több mint 12 800 nő hal meg ebben az egyébként megelőzhető betegségben. A méhnyakrák kialakulásában egyértelműen oki tényező a humán papillomavírus-fertőzés. A másodlagos szűrővizsgálatok csökkentik a betegség morbiditási és mortalitási mutatóit, de nem előzik meg a humán papillomavírus-fertőzést. Preinvazív és invazív méhnyakrákban 90-100%- ban detektálható HPV-DNS. A humán papillomavírus elleni profilaktikus vakcinációval végzett vizsgálatok megerősítik, hogy a védőoltás a méhnyakrák megelőzésére mint elsődleges prevenciós eljárás alkalmas.

LAM Extra Háziorvosoknak

2010. FEBRUÁR 20.

A nők hypertoniájának speciális kérdései

KAPOCSI Judit, DEÁK György

A nők életének hypertonia szempontjából különösen sérülékeny időszaka a menopauza és a terhesség. A Magyar Hypertonia Társaság ajánlása is megkülönböztetett figyelemmel foglalkozik a terhességi hypertoniával.

LAM Extra Háziorvosoknak

2010. FEBRUÁR 20.

Ásványvízfogyasztás Magyarországon

KISS István, GÖRGÉNYI Frigyes, KERKOVITS Lóránd

A természetes ásványvíz „természetes állapotában emberi fogyasztásra szánt, egy meghatározás szerint hivatalosan elismert víz, amely ásványianyag- és nyomelemtartalma következtében egészségügyi szempontból előnyös tulajdonságokkal rendelkezik. A felszín alatti ásványvizeink kezelés nélkül kerülnek palackozásra, mintegy félezer kútból és forrásból. Ma elsősorban a biológiai vízigény kielégítésére fogyasztunk ásványvizet.

LAM Extra Háziorvosoknak

2010. FEBRUÁR 20.

Gombócérzés a torokban

GERLINGER Imre

A globus pharyngeus - gombócérzés a torokban - a mindennapi orvosi gyakorlatban előforduló viszonylag gyakori panasz; a lakosság 6%-a élete folyamán előbb-utóbb megtapasztalja. Hippokratész már 2500 évvel ezelőtt említést tett erről a tünetről.

LAM Extra Háziorvosoknak

2010. FEBRUÁR 20.

Egy könyv a szakírók számára

VIANT Katalin

Számomra, aki szakkönyvkiadói felelős szerkesztő vagyok, természetes volt, hogy a kiadók rövid ismertetőt adtak szerzőiknek arról, mit és hogyan kérnek megírni, leadni stb., pedig minden könyvnek volt szerkesztője, aki felelős volt az egész kiadói folyamatért és a szerző segítéséért.

LAM Extra Háziorvosoknak

2010. FEBRUÁR 20.

Pestis és influenza

KRAMER Imre

„A járvány lassan, mint a polip, befonja a várost, az emberek pánikba esnek, az amúgy sem a helyzet magaslatán álló városi hatóságok lassan intézkednek, és egyre több lesz a halál. Felnőtt férfiak halála, asszonyok és kisgyermekek halála...” Ne ijedj meg, nyájas olvasó, nem a jelenlegi influenzajárványról, hanem a rettenetes, 1665-ös londoni pestisről van szó. A pestis középkorban pusztító megbetegedéseinek egyes formái meglehetősen hasonlítanak korunk járványaira.

LAM Extra Háziorvosoknak

2010. FEBRUÁR 20.

Ismerjünk magunkra függőségeinkben! - Beszélgetés Zacher Gábor toxikológussal

Bármelyikünkkel előfordulhat, hogy idekerül, mert olyannyira beszűkültnek érzi a saját döntési terét, hogy az öngyilkosságot tekinti az egyetlen kiútnak a párkapcsolati konfliktusból vagy a családi tragédiából. - Zacher Gábor toxikológus vall arról, miként képes rendkívüli vitalitással és humánummal helytállni egy krízisellátást végző osztály élén.

LAM Extra Háziorvosoknak

2010. FEBRUÁR 20.

Különleges gyógymódok lexikona Az érvágás

MAGYAR László András

"Azokon az embereken előnyös eret vágni, akik nagyon forrók, sok és erős bort isznak, akik gyakran lázasak, akiknek a vizelete vörös színű, a pulzusuk erős és gyors, illetve akiket megvertek, fellöktek." - A nedvkórtan szerint a négy testalkotó nedv egyensúlyában rejlik az egészség. Ennek elérésére számos szabályozó technika született, köztük az érvágás is.

LAM Extra Háziorvosoknak

2010. FEBRUÁR 20.

Arany, tömjén, mirha

BECHER Péter, PATAI Árpád

Ezek, a bibliai idők orvoslásában szereplő igen drága anyagok a mai medicinában is helyet kapnak. A napkeleti bölcsek e három szert ajándékozták a Kisdednek: mindegyik a korabeli orvoslás alapgyógyszere volt.