Ideggyógyászati Szemle - 1989;42(11-12)

Ideggyógyászati Szemle

1989. DECEMBER 01.

Kognitív jelenségek a radikális behaviorizmus megközelítésében

DR. LAJKÓ Károly

Senki sem vitatja, hogy a pszichológiai tudományok fejlődésében a radikális behaviorizmusnak elévülhetetlen érdemei vannak. Mint ismeretes, a behaviorizmust kialakulásakor a pszichoanalízis ellenlábasának tekintették, mivel főleg a kísérleti lélektanra támaszkodva fejlődött ki. Csak olyan jelenségeket vizsgált, amelyek objektíven mérhetők.

Ideggyógyászati Szemle

1989. DECEMBER 01.

Regionális különbségek a depressziók és a szuicidium prevalanciájában Magyarországon

DR. RIHMER Zoltán, DR. BARSI Judit, DR. VÉG Katalin

Előző, a kérdés nemzetközi irodalmát összefoglaló közleményünkben (Rihmer és Barsi, nyomdában) áttekintettük a befejezett öngyilkosságok és a primér major depresszió összefüggését.

Ideggyógyászati Szemle

1989. DECEMBER 01.

Személyiségfejlesztő tréningcsoportok hatékonyságának vizsgálata

PINTÉR Gábor

A személyiségfejlesztő tréningcsoportok története Lewin és munkatársainak működésére nyúlik vissza. Elméleti hátterében jelentős szerepe van a mezőelméletnek és az akciókutatásnak. Az első tréningcsoportot (T-csoportot) Lewin munkatársai tartották Bethelben, 1947-ben. Éppen abban az esztendőben, amelyben Carl Rogers kezdeményezésére Chicagóban útjukra indultak a nondirektív encounter-csoportok.

Ideggyógyászati Szemle

1989. DECEMBER 01.

Krónikusan hemodializált betegek csoport-hipnoterápiája

DR. FAZEKAS László, DR. FRÁTER Judit

A krónikusan dializált oligo-anúriás betegek egyik legnagyobb gondja a folyadék-megszorítási javaslatunk betartása [l, 5, 6]. Az előírás megszegése hiperhidrációt eredményez, ami rontja a beteg életkilátásait [12]. Új csoport-pszichoterápiás módszerünk kidolgozásával és bevezetésével az iváskényszer leküzdésében igyekszünk segítséget nyújtani.

Ideggyógyászati Szemle

1989. DECEMBER 01.

Verapamil alkalmazása krónikus schizophren betegeknél

DR. BARTKÓ György, DR. ZÁDOR György, DR. VARGA Szirje, DR. HORVÁTH Szabolcs, DR. GYŐRI Gábor

A kalciumantagonista verapamil az utóbbi időben széles körű alkalmazást nyert a szívbetegségek gyógyításában. A szívizomban és az erek simaizomsejtjeiben a verapamil a transzmembrális Ca + +-beáramlást gátolja: ezen alapul antiaritmiás, antianginás és vasodilatátor hatása.

Ideggyógyászati Szemle

1989. DECEMBER 01.

N. suprascapularis compressio a fossa spinoglenoidealisban

DR. KISS Gábor, DR. KÓMÁR József

A n. suprascapularis compressioja az incisura scapulae területén jól körülírt tünetegyüttest hoz létre, amelyet incisura scapulae syndroma néven ismerünk és gyakorta látunk [4, 5]. Ennek fő tünetei: vállfájdalom, és a m. supra-, valamint infraspinatus paresise, esetleg atrophiája.

Ideggyógyászati Szemle

1989. DECEMBER 01.

ldiopátiás-generalizált epilepsziához csatlakozó absence status: három eset ismertetése

DR. KISS Valéria, DR. MAJOROS Erzsébet, DR. CLEMENS Béla

Az absence status néhány órától napokig-hetekig tartó, kivételesen azon túl is elhúzódó állapot, amit klinikailag fluktuáló, különböző mélységű és tartalmú tudatzavar jellemez. Ez néha annyira felszínes, hogy csak psychologiai vizsgálatokkal vehető észre, máskor dezorientált ködös állapotnak, ismét máskor gátoltságnak, stupornak felel meg [2, 16], de előfordulnak egyéb, akár az endogen pszichozisok tüneti képét utánzó esetek is [13].

Ideggyógyászati Szemle

1989. DECEMBER 01.

FOLYÓIRAT-REFERÁTUM

DR. MOLNÁR Gyula

A gyógyszerek krónikus hatásaival foglalkozó intézmények azzal a permanens nehézséggel küzdenek, hogy a leendő gyógyszerek farmakokinetikus és toxikus: hatásaival mindenekelőtt a preklinikai adatokra kell támaszkodnunk. A humán kipróbálások három fázisában viszonylag kevés személy kapja az új gyógyszert. A harmadik fázisban 300-5000, rendszerint válogatott beteg kapja az új pszichofarmakont.