Ideggyógyászati Szemle - 1990;43(01)

Ideggyógyászati Szemle

1990. JANUÁR 01.

A cerebrovascularis kórképek diagnosztikája és terápiája

Hazánkban rendkívül magas a cerebrovascularis megbetegedések száma és az ebből eredő halálozási arány. Becslések szerint közel 40 OOO beteg kerül évente kórházi felvételre vascularis eredetű neurológiai tünetekkel és -a betegellátást ezen felül terheli az általában ambuláns ,ellátásra kerülő transitorikus ischaemias attackban szenvedő (TIA-s) betegek jelentős száma.

Ideggyógyászati Szemle

1990. JANUÁR 01.

Észlelési és diszkriminációs tanulási zavarok Parkinson szindrómában

DR KARÁDI Zoltán, DR LÉNÁRD László, DR HAH Zoltán, DR SZABÓ Imre

Vizsgálatainkban 34, mindkét nembeli Parkinson-szindrómás beteg viselkedését tanulmányoztuk percepciós és kognitív tesztek segítségével. Mind az egyoldali, mind a kétoldali tüneteket mutató (jobb- és balkezes) Parkinson-szindrómások esetében vizuális és kinesztetikus-poszturális észlelési zavarokat, továbbá perszonális és extraperszonális térbeli tájékozódási nehézségeket állapítottunk meg.

Ideggyógyászati Szemle

1990. JANUÁR 01.

A luxol-valódi-kék-velőhüvelyfestés kombinálása egyéb festési eljárásokkal

DR KRUTSAY Miklós

A luxol-valódi-kék MBS (Luxolechtblau, Luxol Fast Blue)-velőhüvelyfestést Klüver és Barrera [1] vezették be a neurohisztológiai technikába. A nagy iontömegű, alkoholban oldódó, savanyú jellegű ftalocianin-festék effektusa az oldat megsavanyításával növelhető.

Ideggyógyászati Szemle

1990. JANUÁR 01.

Multiszisztémás atrófia szindrómáinak (Parkinson szindróma, olivo-ponto-cerebellaris atrófia, Shy-Drager szindróma) nozológiai egységéről új neuropathológiai megfigyelések alapján

PAPP Mátyás

Multiszisztémás atrófia 3 szindrómájának különböző kombinációiban, 11 beteg központi idegrendszerében a Gallyas-féle előhívásos ezüstfestéssel, elektronmikroszkóppal és immunhisztokémia segítségével 10-30u átmérőjű gliacytoplazma zárványok (GCI-:k) jelenlétét mutattuk ki.

Ideggyógyászati Szemle

1990. JANUÁR 01.

Beszámoló: Közösségi válasz az alkohollal kapcsolatos problémákra

DR BUDA Béla

A hetvenes években végzett kísérleti multicentrikus vizsgálatok után és új epidemiológiai és klinikai adatok alapján a Világegészségügyi Szervezet új stratégiát hirdetett meg az alkohol okozta egészségügyi és szociális károk, ártalmak leküzdésére.