Ideggyógyászati Szemle - 1989;42(10)

Ideggyógyászati Szemle

1989. OKTÓBER 01.

A monoclonalis antitestek alkalmazásának lehetőségei a malignus glioma diagnosztikájában és kezelésében

DR. SIPOS László, DR. ÁFRA Déna

A monoclonalis antitestek előállításának rövid ismertetése után a szerzők irodalmi referátumot adnak a monoclonalis antitestek alkalmazásának lehetőségeiről a malignus gliomák diagnosztikájában és terápiájában. A primer malignus agydaganatok (glioblastoma, astrocytoma) prognózisa igen rossz, a teljes tumoreltávolítás és a postoperatív radio- és chemotherapia ellenére is.

Ideggyógyászati Szemle

1989. OKTÓBER 01.

A transcranialis Doppler sonographia alkalmazásának néhány példája cerebrovascularis betegségekben

DR. RÓZSA András, DR. LIPCSEY Attila

A transcranialis Doppler sonographia (továbbiakban TCD) az utóbbi években került klinikai bevezetésre. A módszert elsősorban európai kutatók dolgozták ki, főleg a norvég Aaslid munkásságát kell kiemelni [1]. A TCD technikával a koponya hasis nagyereiről nyerhetünk haemodinamikai információt. A koponyán belül futó erekről hagyományos ultrahangvizsgálattal csak indirect adatokat kaphattunk, a collateralis keringés vizsgálatai jelezték az agyi vérellátás zavarait: például carotis interna occlusio, vagy stenosis esetén az ophtalmica collateralisok vizsgálata.

Ideggyógyászati Szemle

1989. OKTÓBER 01.

Többműszakos munkakörben dolgozók éberségi szint változásainak monitorozása akusztikus kiváltott potenciál vizsgálatok és EEG spektrumelemzés segítségével

DR. KÖVES Péter, DR. ÚJSZÁSZI János, DR. HALÁSZ Péter

A szerzők hármas váltó műszakban dolgozó személyeket vizsgáltak az éjszakás műszaknak megfelelő időszakban, az alváskészséget közvetett módon mérő módszerekkel (EEG folyamatos frekvenciaértékelés, akusztikus kiváltott potenciál vizsgálat).Céljuk az volt. hogy felmérjék, van-e gyakorlati használati értéke e módszereknek az éberségi szint gyors és objektív detektálásában. a több műszakos munkakörök sajátos viszonyai között.

Ideggyógyászati Szemle

1989. OKTÓBER 01.

A liquorelvezető shuntök szcintigráfiás vizsgálata

DR. BORBÉLY Katalin, DR. SIMKOVICS Miklós, DR. PARAICZ Ervin, DR. PÁSZTOR Emil

A liquorelvezető shuntök döntő szerepet játszanak a különböző eredetű hydrocephalusok kezelésében. Hosszabb-rövidebb idő után, általában felmerül a shunt vezetőképességének csökkenése vagy megszűnése. Az így létrejött tünetek összetéveszthetők a liquorkeringési zavaroktól független, egyéb betegségek által okozott tünetekkel (appendicitis, vírusos influenza stb.).

Ideggyógyászati Szemle

1989. OKTÓBER 01.

Az agyalapi verőerek kollateralis keringésének megítélése trascranialis Doppler szonográfiával

DR. RÓZSA László, DR. SZABÓ Sándor, DR. BALÁZS Erzsébet

A szerzők új agyi keringésvizsgáló módszerrel, a transcranialis Doppler-szonográfiával elemezték az a. communicans anterioron és posterioron át kialakuló kollateralis keringést. A módszer nagy előnye, hogy nem invazív, gyors, gyakorlatilag költségmentes és műtét közben is alkalmazható. Carotis kompresszióval vizsgálva a Willis-kört alkotó artériákban a véráramlás sebességét, megítélhető a kollateralis keringés megvalósulása.

Ideggyógyászati Szemle

1989. OKTÓBER 01.

Humán trombocita deformabilitásának változása demenciával járó kórképekben

DR. HASITZ Mária, DR. NAGY Endre, DR. LIPCSEY Attila

A neuropsychiátriai betegek agyában történő leépülési folyamatokkal párhuzamosan, a perifériásan keringő trombociták spherikussá válnak. A deformabilitás-változás jelentőségét vizsgálják a szerzők az Alzheimer Dementia és az Alzheimer-típusú Senilis Dementia diagnózisok alátámasztására.