Ideggyógyászati Szemle - 1989;42(09)

Ideggyógyászati Szemle

1989. SZEPTEMBER 01.

Idegrendszeri szövődmények HIV-1 infectióban

DR. SZABÓ Magda, DR. SÓNYI Gabriella

Az elmúlt években az AIDS-szel kapcsolatos intenzív kutatások mind közelebb visznek a vírus természetének, támadáspontjának, a fertőzés pathomechanizmusának megismeréséhez, és egyre világosabb lesz a klinikai lefolyás és a terápiás megközelítés. A HIV-fertőzöttek száma világszerte 5-10 millióra tehető a becslések alapján, ebből csak az USA-ban él 1-2 millió, és több millióan élnek Közép-Afrikában.

Ideggyógyászati Szemle

1989. SZEPTEMBER 01.

A bulimia nervosa

DR. TÖLGYES Tamás, DR. SIMON Lajos

A bulimia nervosát, mint önálló betegséget, 1978-ban írták le a szakirodalomban, a hozzá kapcsolódó súlybetegség nélkül. Ezt a tünetegyüttest, diagnosztikai entitásként, 1980-ban, az Amerikai Pszichiátriai Társaság ismerte el először. Noha a bulimia nervosa önálló betegségként csalk 10 éves karrierrel rendelkezik, a bulimiát egy étkezési zavar fogalmaként jóval régebb óta használja a szakirodalom.

Ideggyógyászati Szemle

1989. SZEPTEMBER 01.

Pánikbetegek környezeti stressz-hatásainak vizsgálata

LAJKÓ Károly, BODA Krisztina

Általánosan elfogadott az a nézet, miszerint az emberi viselkedés a környezeti hatások és az úgynevezett személyes faktorok eredője. A személyes faktorok, azaz a kogniciók, emóciók, vegetatív állapotok, jelentősen befolyásolhatják a viselkedést, azonban a viselkedésben mutatkozó variancia legnagyobb részét a környezeti eseményekre történő utalással lehet megmagyarázni [24].

Ideggyógyászati Szemle

1989. SZEPTEMBER 01.

Alvásvizsgálat krónikus cluster típusú fejfájásban

DR. CSANDA Endre, DR. JELENCSIK Ilona, DR. BALOGH Attila, DR. KOVÁCS Katalin

Több olyan, ún. primér fejfájásbetegség ismert, amelyik periodicitást mutat. Ilyen pl. a migrénnek az a formája, amelyet a menstruáció körüli időben manifesztálódó rohamok jellemeznek, vagy a Cluster-típusú fejfájás, mely jellegzetes cirkadián ritmust tart.

Ideggyógyászati Szemle

1989. SZEPTEMBER 01.

Agyi vasculopathia szisztémás lupus erythematosusban

DR. DOMBAY Margit, DR. BENCZE György, DR. BÉLY Miklós

A szisztémás lupus erythematosus (SLE) olyan klinikai szindróma, melyet multiszisztémás tünettan, exacerbációra és remisszióra való hajlam jellemez. Az etiológia valószínűleg multifaktorialis: genetikai, fertőzéses és immunológiai komponensekkel [21]. Az SLE diagnózisa klinikai és laboratóriumi sajátságokon alapszik, melyet az American Rheumatological Association (ARA) kritériumok tartalmaznak.