Ideggyógyászati Szemle - 1989;42(08)

Ideggyógyászati Szemle

1989. AUGUSZTUS 01.

Hodgkin-kór a központi idegrendszerben

DR. NÁDOR Györgyi, DR. KUHN Endre, DR. STEFANITS Klára

A Hodgkin-kór pontosabb stadium megállapítása és a megfelelően megválasztott therapia eredményeként megnövekedett a túlélési idő és megnőtt a lehetősége az idegrendszer megbetegedésének (3]. Az idegrendszeri manifestatiók pontos irodalmi elemzését nehezíti a nem egységes pathologiai beosztás és a variabilis nomenclatura.

Ideggyógyászati Szemle

1989. AUGUSZTUS 01.

Csökkent celluláris immunitás endogén depressziós és mániás betegeknél

DR. BARSI Judit, DR. RIHMER Zoltán, DR. LAJOS Judith, DR. CZECZE Éva, DR. VARGA Miklós, DR. ARATÓ Mihály

A szerzők 11 endogén depressziós és 11 mániás beteg celluláris immunitását vizsgálták az antitest dependens celluláris citotoxicitás (ADCC) módszerét alkalmazva, és az értékeket összehasonlították 20 egészséges kontroll személy hasonló adataival. Mind a depressziós, mind a mániás betegek átlagos ADCC-értéke szignifikánsan alacsonyabb volt a kontrollokénál.

Ideggyógyászati Szemle

1989. AUGUSZTUS 01.

Neurotikus betegek rövid időtartamra tervezett ambuláns csoportpszichoterápiájának tapasztalatai

DR. NEMESSURI Judit, DR. SIMON Lajos, DR. ZÖLD Bálint

Néhány hónapra tervezett ambuláns csoportpszichoterápia lefolyását vizsgáltuk neurotikus betegek esetében. A nemzetközi gyakorlat az ambuláns neurotikus csoportok tervezésekor heti 2-3 üléssel számol. A nyitott csoportoknál a neurotikus betegek terápiája hosszabb időtartamú, akár éves nagyságrendű is lehet. Azonban a csoport nyitottságából eredően egy beteg részvétele természetszerűleg rövidebb távú.

Ideggyógyászati Szemle

1989. AUGUSZTUS 01.

Benzodiazepinek konvulziv hatása epilepsziás betegekben

DR. KÁNYA Judit, DR. CLEMENS Béla

A benzodiazepinek klinikai és elektroenkefalográfiás epilepsziás rohamjelenségeket prompt szüntető hatása régóta ismert (16]. Kevéssé köztudott, hogy ugyanezek a benzodiazepin (BZ) molekulák némely esetben maguk is görcskeltők, illetve az epilepsziás működészavart facilitálók lehetnek [3, 8, 9, 11, 14, 19, 24).

Ideggyógyászati Szemle

1989. AUGUSZTUS 01.

Az artéria carotis interna thrombosisának localis fibrinolyticus therápiája

DR. SZEKERES Valeria, DR. SZABÓ Mihály

Ismeretes, hogy a fibrinolyticus szerek systemas alkalmazása thromboemboliás folyamatok okozta cerebralis insultusok esetén - nem veszélytelen. Ma a fibrinolyticus szerek systemas alkalmazását a 60-as évek végének és a 70-es évek elejének negatív tapasztalatai alapján - halálos vérzéses szövődmények kialakulása miatt - contraindicaltnak tartjuk, a supraaortikus erek ischaemias megbetegedéseinél [2, 9, 12, 17,].

Ideggyógyászati Szemle

1989. AUGUSZTUS 01.

A kisgyermekkori psychosis tüneteinek változása Haloperidol-kezelés mellett

DR. HERCZEG Ilona, NAGY Sára

A kisgyermekkori psychosis megközelítően az élet első 30 hónapjában fejlődik ki. Lényege a mások iránti odafordulás hiánya, az érdeklődés beszűkülése, speciális figyelemzavar kialakulása, az emocionalitás elszíntelenedése, durva kommunikációs zavarok létrejötte. Minden esetben kifejezett beszédzavar figyelhető meg, a beszéd teljesen hiányozhat, vagy echolalia, névmásfelcserélés, illetve beszéd-modulációs zavar tapasztalható.

Ideggyógyászati Szemle

1989. AUGUSZTUS 01.

Az emberi meningeoma sejtek filamentózus citoszkéletális szerkezetének kimutatása polarizációs mikroszkóp segítségével

DR. BALÁS István, DR. ROMHÁNYI György

Kepes (1961) elektronmikroszkópos vizsgálatokkal 10 nm vastagságú, párhuzamosan rendezett filamentumokat mutatott ki a meningeoma sejtek cytoplazmájában. E filamentózus ultrastrukturális rendszer jelenlétét azóta számos szerző megerősítette [2, 5, 7, 9, 10, 21).

Ideggyógyászati Szemle

1989. AUGUSZTUS 01.

BESZÁMOLÓ: A személyközpontú pszichoterápia oktatása, kutatása és gyakorlata a Német Szövetségi Köztársaságban

PINTÉR Gábor

Az MTA Tudományos Minősítő Bizottsága és az Országos Ösztöndíj Tanács javaslata alapján a Deutscher Akadémischer Austauschdienst (DAAD - Bonn) kéthónapos NSZK-beli tanulmányútra hívott meg. Reinhard Tausch intézet évtizedek óta a személyközpontú terápia-kutatás legnívósabb európai centruma. Így kerültem a Hamburgi Egyetem III. számú Pszichológiai Intézetébe, ahol főképp az oktatást és kutatást tanulmányoztam.

Ideggyógyászati Szemle

1989. AUGUSZTUS 01.

Boldoggá tesz-e a terápia?

PINTÉR Gábor

A GwG (Gesellschaft für wiessenschaftliche Gesprachspsychotherapie) - azaz Tudományos Személyközpontú Pszichoterápiás Társaság idei kongresszusa a csaknem húsz esztendeje alakult társaság kilencedik nagyszabású rendezvénye volt. Az előzőek közül kiemelkedő volt az 1975--ben Zürichben a különféle terápiás iskolák kommunikációjával foglalkozó konferencia, 1980-ban a Nyugat- Berlinben rendezett Klinikai Pszichológiai Kongresszus, valamint 1982-ben a Carl Rogers részvételével Hamburgban lefolytatott terápiás szimpózium.