Ideggyógyászati Szemle - 1985;38(04)

Ideggyógyászati Szemle

1985. ÁPRILIS 01.

Az endogén pszichózisok modell-elméleteiről

SIMKÓ Alfréd

A szerző az ún. „endogén” pszichózisok értelmezésének változatait mutatja be a „heredodegeneráció” homályos fogalmától a nozológiai és tengelyszindromatikai elv, továbbá a lefolyásbeli kép alapján történő megközelítési metodikákig, utalva a biológiai, a pszichopatológiai és a szociális nézőpontok meghatározó szerepének növekvő fontosságára. A modellekben szerző viszonylagos érvényű hipotézis-konstrukciókat lát, melyeknek az a rendeltetésük, hogy az egy-egy témára vonatkozó nagyobb ismeretanyagot összetartsák. Hátrányuk, hogy kategoriális érvényüket kizárólag saját rendszerező elvük határozza meg: ezért a túlságosan zárt modelleket a megmerevedés, a dogmatizáció veszélye fenyegeti. A szerző csak vázlatos utalásokként - a teljesség igénye nélkül – ismerteti az endogén pszichózisokat interpretáló agytopológiai, konstituciós- és karaktertipológiai, leíró-fenomenológiai, alaklélaktani, pszichoanalitikus, egzisztenciál-antropológiai, genetikus, kibernetikai, továbbá a tágabb értelemben vett biológiai és szociogenetikus modelleket. Rámutat ezek flexibilitásának, felbonthatóságának és szintetizálhatóságának jelentőségére, melyek hiányában a klinikai használhatóság – éppen az endogén pszichózisok vonat kozásában - válik kérdésessé.

Ideggyógyászati Szemle

1985. ÁPRILIS 01.

A transoralis idegsebészeti műtétek javallata

PÁSZTOR Emil, VAJDA János, PIFFKÓ Pál, GÁDOR Ildikó

A mikroszkópos sebészeti technika lehetővé tette, hogy a craniocervicalis átmenet ventralis részén elhelyezkedő és gyakran súlyos, bulbaris tüneteket okozó patológiás elváltozások viszonylagos biztonsággal operálhatók. 11 transoralis műtéttel operált betegünk tapasztalata alapján tárgyaljuk a műtét javallatait.

Ideggyógyászati Szemle

1985. ÁPRILIS 01.

Paranoid kórképek és a schizophrenia paranoides differenciál-diagnosztikus megközelítése a klinikus szemszögéből

BOHÁCS Elemér

A szerző a klinikus szemszögéből foglalkozik a schizophrenia paranoides és a paranoid kórképek differencial diagnosztikus problémáival, továbbá 5 év alatt a kórházból elbocsájtott beteganyag diagnózis szerinti feldolgozását adja.

Ideggyógyászati Szemle

1985. ÁPRILIS 01.

Az elzáródott arteria carotis interna ,,csonkjának” patogenetikai szerepéről-az arteria carotis externa szájadékszűkületének műtéte kapcsán

BODOSI Mihály, MÉREI Tibor

Az a. carotis interna elzáródásának bekövetkezte után a betegek negyedében a focalis ischaemiás tünetek tovább jelentkeznek. Ennek okaként az a. carotis interna csonkjának ulcerált felszíne, vagy az eldugult artéria bemenetét kitöltő véralvadék szolgálhat, s az innen származó embolusok az externa interna anastomosisokon át juthatnak az intracranialis erekbe. E feltételezés újabb bizonyítékát 10 olyan beteg anyagának bemutatásával adják, akiknél az extra-intracranialis anastomosis-műtét előkészítéseként az a. carotis externa bemenetének szűkülete endarterectomiát indokolt. Így tanulmányozhatóvá vált a carotis-villa. A leletek értelmében hangsúlyozzák a carotis-csonk patogenetikai szerepét, s javasolják kimetszését akkor, ha amúgy is indokolt az a. carotis externa endarterectomiája. De mérlegelendőnek tartják a beavatkozást akkor is, amidőn a carotis-csonk ulcerált bemenete további embolisatio veszélyével fenyeget. Az ellátásra műtéti megoldási módot ismertetnek.

Ideggyógyászati Szemle

1985. ÁPRILIS 01.

Cerebralis tumorok kimutatása agyi szcintigráfiával

TÓTH Gábor, SZÉPLAKI Zoltán, ANTÓNY Miklós

A szerzők 71 agyi tumoros beteg agyi szcintigráfiás vizsgálatáról számolnak be. Lokalizációs és szövettani típus alapján elemzik eredményeiket. Kiemelik, hogy hemangioma, meningeoma és supra tentorialis glioma jól, cerebralis metasztázisok kisebb mértékben ábrázolhatók.

Ideggyógyászati Szemle

1985. ÁPRILIS 01.

Nyaki porckorongsérv tüneteit utánzó mikro-tumor a gyöktölcsérben (A klinikai és kórszövettani diagnózis problémái)

GALLYAS Ferenc, GEDEON László, MAJERSZKI Klára, MÉREI F. Tibor

A b.o. C6 gyök porckorongsérv tüneteit utánzó mikrotumora kapcsán felmerülő klinikai és patológiai kérdéseket elemzik. A neurinomák és neurofibromák szövettanára vonatkozó mondern irodalom összefoglalását adják.