Ideggyógyászati Szemle - 1985;38(03)

Ideggyógyászati Szemle

1985. MÁRCIUS 01.

Az intracranialis saccularis aneurysmák kezelése

TÓTH-DARU P., PERTUISET B.

Ebben a közleményben beszámolunk a Párizsi Pitié Kórház Idegsebészeti Klinikáján, az agyi saccularis aneurysma sebészetében szerzett tapasztalatokról, az alkalmazott diagnosztikus és terápiás módszerről, különösképpen a műtét időpontjának programozásáról. 1970-től 1983-ig 545 operált saccularis aneurysmás beteg kórtörténetét vizsgáltuk át. Ezen alapulnak a beszámoló következtetései, megállapításai.

Ideggyógyászati Szemle

1985. MÁRCIUS 01.

A pszichiáterek diagnosztizálási folyamatának kísérleti megközelítése és összehasonlítása

BARTKÓ György, BÉKÉSY Marian, KIS András Ákos, TOLNAI György

A szerzők megkísérelték 13 pszichiáter diagnosztizálási folyamatát két elméleti konstruktum - az egyéni diagnózisséma és az internalizált nozológiai elmélet - segítségével megközelíteni és matematikai statisztikai módszerekkel összehasonlítani. Az eredmények igazolják a két koncepció különválasztásának a szükségességét és rámutatnak arra, hogy nagyobb figyelmet kell az egyénileg jelentősen eltérő implicit eleméletekre fordítani, ha a diagnózisok megbízhatóságát növelni akarjuk. Megállapították, hogy a terápiapreferenciát csak részben és kisfokban befolyásolja a diagnosztikai folyamat és a terápiás döntéseket túlnyomórészt más szempontok határozzák meg.

Ideggyógyászati Szemle

1985. MÁRCIUS 01.

Szérumszintvizsgálatok a korszerű antiepileptikus kezelés irányításában

RAJNA Péter, SZTANISZLÁV Dániel, BARACZKA Krisztina

A szerzők irodalmi adatok és az e vonatkozásban legjelentősebb két hazai laboratóriumban történt mérések tapasztalatai alapján elemzik az antiepileptikus szérumszintmeghatározások felhasználhatóságát az epilepsziaellenes kezelés vezetésében. Röviden vázolják a kinetikai szemlélet jelentőségét, bemutatják az alapvető farmakokinetikai mérőszámokat. Ezek alkalmazásával körvonalazzák a korszerű gyógyszeradagolás szabályait, a gyógyszerelés stratégiáját. Rámutatnak az egyéni, célzott kezelés lehetőségére és a korábbi politerápiás szemlélettel szemben a monoterápia ésszerűségére. Hangsúlyozzák a kezelésben a beteg együttműködési készségének jelentőségét, ennek befolyásoló tényezőit. Kitérnek a szérumszintvizsgálatok javallati körére, alapvető technikai feltételeire, a mérés korlátaira. A klinikai kép elsődlegességének hangsúlyozása mellett az antiepileptikum szérumszint mérést a gyógyszerek hatásának tökéletesebb kihasználása érdekében elengedhetetlennek tartják.

Ideggyógyászati Szemle

1985. MÁRCIUS 01.

Rosetta markerek változása schizophren betegek perifériás vérében

DEMETER József, BODOLAY Edit, SURÁNYI Péter, GÁL Róza, SZEGEDI Gyula

A szerzők a lymphocyták megoszlását vizsgálták schizophren betegek perifériás vérében. Megfigyelésük szerint a kezeletlen kórformákban és a kezelt betegek akut shubja idején nagyfokú T lymphocytopenia van. A T sejtszám csökkenése mellett az IgG Fc receptort és a histamin receptort hordozó lymphocyta szubpopulációk aránya megnőtt. A B sejtek számában mérsékelt fokú emelkedést találtak. A perifériás vér lymphocytáinak megoszlásában nem találtak értékelhető különbséget a schizophrenia különböző típusai között.