Ideggyógyászati Szemle - 1977;30(05)

Ideggyógyászati Szemle

1977. MÁJUS 01.

Pálffy György dr.: Hozzászólás Klein Magda dr. és Szobor Albert dr.: Demyelinisatiós kórképek cytostatikus (immunsupressiv) kezeléséről c. dolgozatához

DR PÁLFFY György

Az Ideggyógyászati Szemle Szerkesztőbizottságának megtisztelő felkérésére a fenti dolgozatról adott lektori véleményemet és hozzászólásomat az alábbiakban adom meg.

Ideggyógyászati Szemle

1977. MÁJUS 01.

Demyelinisatiós kórképek cytostatikus (immunosuppressiv) kezeléséről

DR KLEIN Magda, DR SZOBOR Albert

A szerzők demyelinisatiós betegségekkel kapcsolatos terápiás munkájuk során ezúttal 41 demyelinisatiós betegségben (sclerosis multiplex, polyradiculoneuritis) szenvedő beteg 46 cytostatikus-immunosuppressiv kúrájáról (azathioprin, mesylerythrit, aldosteron-aldacton) számolnak be. Elért eredményeiket Kurtzke-féle DSS alapján pontrendszerben értékelik, továbbá a betegség kórlefolyására vonatkozóan is felállítanak két csoportot. Kezelt betegeik egyharmadán jelentős javulást értek el, részben az egyes betegségfázisok alatt, részben a betegség lefolyását tekintve. Részletesen ismertetett cytostatikus immunosuppressiv kezelési eljárásukat elsősorban a gyakori Schubokkal jellemzett, vagy állandóan progrediáló, krónikus lefolyású kórformákban, továbbá a steroid-rezisztens esetekben tartják indikáltnak, ha semmilyen kontraindikáció (májbetegség, veseparenchyma laesio, haematologiai eltérés, góc-jellegű betegség, infekció) nem áll fenn. A betegek rutin ellenőrzése során heti két alkalommal teljes vérkép és thrombocyta meghatározás, hetente egyszer vizelet és májfunkciós vizsgál31t történt.A szerzők demyelinisatiós betegségekkel kapcsolatos terápiás munkájuk során ezúttal 41 demyelinisatiós betegségben (sclerosis multiplex, polyradiculoneuritis) szenvedő beteg 46 cytostatikus-immunosuppressiv kúrájáról (azathioprin, mesylerythrit, aldosteron-aldacton) számolnak be. Elért eredményeiket Kurtzke-féle DSS alapján pontrendszerben értékelik, továbbá a betegség kórlefolyására vonatkozóan is felállítanak két csoportot. Kezelt betegeik egyharmadán jelentős javulást értek el, részben az egyes betegségfázisok alatt, részben a betegség lefolyását tekintve. Részletesen ismertetett cytostatikus immunosuppressiv kezelési eljárásukat elsősorban a gyakori Schubokkal jellemzett, vagy állandóan progrediáló, krónikus lefolyású kórformákban, továbbá a steroid-rezisztens esetekben tartják indikáltnak, ha semmilyen kontraindikáció (májbetegség, veseparenchyma laesio, haematologiai eltérés, góc-jellegű betegség, infekció) nem áll fenn. A betegek rutin ellenőrzése során heti két alkalommal teljes vérkép és thrombocyta meghatározás, hetente egyszer vizelet és májfunkciós vizsgálat történt.

Ideggyógyászati Szemle

1977. MÁJUS 01.

Válasz dr. Pálffy György hozzászólására

DR KLEIN Magda, DR SZOBOR Albert

A hozzászólás első része a gyógyszerek hatásának módszertani kiértékelési problémáival foglalkozik, csakúgy, mint 1971-ben, akut demyelinisatiós betegségekkel foglalkozó munkánk során.

Ideggyógyászati Szemle

1977. MÁJUS 01.

Az EEG-vizsgálatok jelentősége a sclerosis multiplex elemzésében

DR CZOPF József, DR HEGEDŰS Katalin, DR KÓCZÁN György, DR PÁLFFY György, DR KIS-ANTAL Mária

Már Berger 1931-ben beszámolt sclerosis multiplexes betegek EEG-jéről, közülük egy patológiás volt, a többi betege EEG-jét azonban normálisnak találta [2]. A kóros leletet a dementiával és a psychiatriai tünetekkel hozta kapcsolatba. Bizonyára sok klinikus EEG-s diagnosztikai kudarca nyert megfogalmazást Gibbs ( 1964) véleményében, mely szerint „meglepő mértékű függetlenség észlelhető a hisztopatológiai és az EEG-kép között".

Ideggyógyászati Szemle

1977. MÁJUS 01.

Schizophreniás hallucinosis neuroleptikus regressziójának érdekes esete

SZELECZKY Mária

A szerző egy vizuális és verbalhallucinosisban szenvedő 54 éves schizophreniás férfibeteg Haloperidol és Melleril kombinált kezeléséhez csatlakozó regreszszív élményváltozásáról számol be. Ez utóbbi sajátos fokozatokban a vizuális és akusztikus érzékcsalódások leépülésére, végül kialvására utal. E jelenségeket ezideig kizárólag az akusztikus szférában írták le. A szerző kazuisztikai tapasztalata a kóros élményalakzatok neuroleptikus lebomlásának eme törvényszerűségét a vizuális szférában is igazolta.

Ideggyógyászati Szemle

1977. MÁJUS 01.

Referátum Multiple Sclerosis

DR SZEGEDY László

A British Medical Bulletin (B. M. B.) 1977. évi 33 évf. 1 száma a sclerosis multiplex (SM) klinikumának, epidemiológiájának, pathológiájának és pathophysiológiájának, a kórkép víruseredetének és immunológiájának kérdéseit, valamint gyógykezelésének elvi és gyakorlati lehetőségeit tárgyalja.