Ideggyógyászati Szemle - 1977;30(04)

Ideggyógyászati Szemle

1977. ÁPRILIS 01.

Enzimhisztokémiai vizsgálatok cerebrovascularis kórfolyamatokban

MARTINI Edit, MOLNÁR László, SORSZEGI Pál

27 cerebrovascularis kórfolyamat miatt meghalt beteg jobb és bal féltekéjének temporobasalis területéből vett szövetben LDH, SDH, ATP-ase, lúgos és savanyú phosphatase enzimhisztokémiai kimutatást végeztünk.

Ideggyógyászati Szemle

1977. ÁPRILIS 01.

A psychiatriai tüneti kép módosított Rockland-Pollin-féle becslésskálával történő felmérése cycloid és hebephren betegeknél

PETHŐ B., SZILÁGYI A., HAJTMAN B.

A psychiatriai tüneti kép felső mérésére szolgáló eljárások egyre szaporodnak és egyre szélesebb körben terjednek el. Alkalmazásuk hasonló előnyökkel jár, mint a tesztek alkalmazása. Röviden áttekintve korlátaikat és veszélyeiket, a klinikai vizsgálattal való szoros, folytonos kapcsolat fenntartására, a nem-diskurziv formában adódó tényanyag külön phaenomenologiai vizsgálatának szükségességére és a nozologiai perspektíva szabadonhagyására hívjuk fel a figyelmet. Vizsgálataink során cycloid és hebephren betegek jól kiegyenlített csoportját mértük fel, külön a felvételkor és külön az elbocsátás időszakában. A felmérést az általunk kiegészített Rockland-Pollin-féle becslésskálával végeztük, aminek a teszt-reteszt reliabilitása és az inter-rater reliabilitása egyaránt jónak bizonyult. Hipotéziseinket igazoltuk. A bejöveteli állapotképet cycloidoknál a plusz-tünetek, az érzelmek mélységdimenziójának telítettsége és a nagyobbmérvű psychoticizmus, a hebephreneknél az érzelmek mélységdimenziójának deficitje és a mínusz-tünetek jellemzik. Klinikai gyógyulás csak a cycloidoknál következik be, szemben a hebephrenekkel, akiknél a produktív tünetek visszahúzódása és a magatartás konvencionalitásának javulása mellett az affektivitás jellemző tünetei változatlanul fennmaradnak. Mindent összevetve, az általunk alkalmazott, prognosztikai diagnózisokat tartalmazó nozologiai klasszifikáció a becslésskála tükrében is helyesnek bizonyult.

Ideggyógyászati Szemle

1977. ÁPRILIS 01.

A perifériás motoros ideg vezetési sebességének alakulása krónikus végtagischaemiában

FARAGÓ A., SZÁDÓCZKY E., LAKNER G., SÖMJÉN Gy.

Jelen közlemény célja, hogy felhívja a figyelmet egy elektrofiziológiai módszer bevezetésének lehetőségére az angiologiai diagnosztika fegyvertárába, annak ellenére, hogy a jelenség egyértelműen nem magyarázható. Fenti adatok bizonyítására, valamint ezek esetleges diagnosztikai értékének kidolgozására további vizsgálatok látszanak szükségesnek.

Ideggyógyászati Szemle

1977. ÁPRILIS 01.

Psychiatriai gondozottak újrendszerű adatnyilvántartása

DR FÜZÉKI Bálint

A psychiatriai adatfelvétel, -rögzítés, illetve -feldolgozás megtervezésekor több, egymásnak ellentmondó szempontot kell figyelembe vennünk.

Ideggyógyászati Szemle

1977. ÁPRILIS 01.

A psychiátriai betegek ellátása Ugandában

DR S. B. Bossa, DR PÁTKAI I.

A szerzők röviden bemutatják Ugandát és nemzetközi hírű egyetemét. Az ugandai psychiátriai ellátás történetének áttekintése után ismertetik a jelenleg működő kórházi és extramurális ellátási formákat és utalnak néhány a közeljövőben megvalósítható feladatra. A központi intézmények irányító, szakemberképzésben szerepet játszó fontossága mellett a területi psychiátriai ellátás fejlesztését emelik ki, mely a mai ugandai szükségleteknek leginkább megfelelő.

Ideggyógyászati Szemle

1977. ÁPRILIS 01.

Beszámoló a 92. Baden-Baden-i Neuropsychiatriai Konferenciáról

DR SIMKÓ Alfréd

A ,,Gesellschaft Südwestdeutscher Neurologen und Psychiater" 92. Baden-Baden-i vándorgyűlésén a szimpozion főtémája a következő volt: ,,Psychiatriai és idegrendszeri kórképek az élet második jelében". A közel ötszáz résztvevő előtt lefolyt konferencián 39 előadás hangzott el. Az előadóktól beszerzett autoreferátumok alapján szerkesztett beszámolómban - a témák megítélhető fontossága szerint, figyelemmel lapunk terjedelmi korlátaira - csak a fontosabb előadásokra hivatkozom.